Maltese terrier ve Toy Poodle köpeği arasında melez olarak bilinen Maltipoo köpek ırkı, her iki türün de özelliklerine sahiptir. Ancak kişilik olarak tipik fino köpeğiyle uyumludur. Maltipoo özellikleri arasında bu köpeklerin tüy dökmemeleri ve çeşitli renklerde olması gelir.
Her zaman insanlarla iç içe olmayı seven bu hayvanlar, saldırganlık eğilimi göstermediklerinden dolayı, tam bir aile köpeği olarak yetiştirilir. Maltipoo cinsi; nazik tavırları dolayısıyla, çocuklu aileler için mükemmel seçimlerdir.
Maltipoo Ne Kadar Büyür?
Oyuncak köpek kategorisine giren Maltipoo özellikleri arasında boyunun küçük olması gelir. Küçük köpek cinsi, ortalama 20 cm ila 35 cm arasında bir boya sahiptir. Maltipoo ne kadar büyür konusunda köpek severler, bu konuda oldukça şanslıdır.
Boyutu dolayısıyla tam bir aile köpeği konumunda olan Maltipoo ne kadar büyür açısından fazla endişelenmeye gerek yoktur. Ağırlıkları ise 2,27 kg ile 9,07 kg arasında değişir.
Malta ve fino köpeği karışımı bir ırk olan Maltipoolar, ortalama 12 ila 15 yıl gibi bir ömre sahiptir. Tüyleri kıvırcık, dalgalı ve kabarıktır.
Maltipoo Boyutları
Maltipoo boyutları, minyatür ya da oyuncak köpek sınıfına girer. Aktif ve enerjik olan Maltipoo özellikleri arasında boyutlarının küçük olması vardır ve bu durum, çocuklu aileler için önemlidir.
Tamamen dost canlısı, çocukları seven kişiliğe sahip olan Maltipoo, oyuncudur ve özellikle bazıları sırf gösteri amaçlı olarak yetiştirilir. Akıllı ve eğitilmesi kolay olan Maltipoo boyutları, 20 cm ila 35 cm arasındadır.
Ağırlık olarak çok fazla ağır olmayan cins köpekler, 2,5 kg ile 9 kg arasında değişen ağırlıklara sahiptir.
Maltipoo Tüy Döker mi?
Maltipoo özellikleri konusunda bilgi sahibi olmak, bu ırkı sahiplenmek isteyenler için önemlidir. Bu yüzden Maltipoo tüy döker mi konusunda bilgili olmak gerekir. Genellikle az bakım gerektiren küçük köpekler olan Maltipoolar, uzun tüylere sahip olabilir. Ancak bu durum, tüylerinin çok fazla döküldüğü anlamına gelmez.
Maltipoolarda tüyleri konusunda en büyük sorun, tüylerinin ıslanması ya da kirlenmesidir. Her canlıda olduğu gibi Maltipoolar da tüy döker. Ancak dökülme oranı minimum seviyededir ve bu yüzden tımarları kolaydır.
Çok fazla tüy dökümü görülme sebepleri arasında;
- Pire alerjisi
- Hipotiroidizm
- Yetersiz beslenme
- Alerjik dermatik
- Alopesi
- Sarkoptik ya da demodektik uyuz
- Aconthosis Nigrican
Maltipoo tüy döker mi konusunda, bu köpeğe sahip olan kişiler; haftada iki kez fırçalamalıdır. Ayrıca her 3 haftada 1 kere tırnakları kesilmeli ve ara sıra yıkanmalıdır. Tüylerinin iyi durumda olmasını sağlamak için, tımar yapılmalıdır.
Maltipoo Bakımı
Malta ve fino köpeği karışımı bir melez olan Maltipoolar; sevecen, sadık ve çok az bakım gerektiren kısa tüylü köpeklerdir. İyi problem çözme becerilerine sahip akıllı köpeklerdir ve çocuklu aileler için idealdir.
Maltipoo özellikleri arasında bu cinsin bakımının yapılması gerekir. Maltipoo bakımı gerek yemek konusu olsun gerek tımar etme konusu olsun önemlidir. Maltipooların sağlığı çok önemlidir ve bu sadece yemek içmek olarak düşünülmemelidir.
Egzersizleri, düzenli veteriner kontrolleri, aşılarının yaptırılması da gerekir. Tüy bakımı yaptırılırken, tımarın sıkça uygulanması gereken tarafı her zaman fırçalamadır. Tüyleri kıvırcık, dalgalı ya da düz olsa da haftada birkaç kez fırçalanmalıdır.
Fırçalama işlemi yapılırken;
- Fırçalama hem sizin hem de köpeğinizin hoşuna gidecek bir deneyim olmalıdır.
- Yaralanmalar, kesikler, sıcak noktalar, parazit kontrollerini yapmak için, en ideal zaman fırçalamadır.
- Fırçalama, köpeğin tüylerini daha bakımlı ve iyi durumda tutar.
- Dökülen tüyler, cildin keçeleşmesini ya da evin etrafına serpilmesini önler.
- Cilt yüzeyinde kan dolaşımını sağlar.
- Koruyucu yağları, kat boyunca eşit şekilde dağıtır ve tüylerin daha sağlıklı, daha parlak ve daha güçlü olmasını sağlar.
Maltipooların fırçalanması için kullanılacak fırça ise çift taraflı pim ve kıl fırçası olabilir. Bu birçok Maltipoo için idealdir. Özellikle yaka altı ve kulak arkası gibi, yüksek sürtünmeye maruz kalan alanlarda dikkatli olunmalı ve fırçalama işlemi, daha nazik şekilde gerçekleştirilmelidir.
Maltipoo bakımı; çok yoğun işlemler gerektirmeyen, ancak düzenli olarak yapılması gereken uygulamalardır.
Maltipoolarda Kilometre Taşları
Maltipoo kilometre taşları, hayvanınıza hangi aylarda nasıl davranmanız gerektiğini bilmeniz için önemlidir. Maltipoo yavruları yuvarlaktır ve yavru kuyruğu bulunur. Bu durum onları daha sevimli yapar.
- 7 haftalık doğan maltipoolar yenidoğan olarak adlandırılır.
- 8 hafta ile 1 yıl arası köpek yavrusu olur.
- 1 ila 8 yıl arasında yetişkin olur.
- 8 yıl ve üzeri ise artık tamamen yetişkindir ve kıdemli köpek olarak adlandırılır.
Çoğunlukla yumuşak ve kabarık olan köpek yavrularının tüyleri, büyümeye başladıkça incelir ve köpek yavrusu tüyü, yetişkin tüylere yerini bırakır. Genler fino köpeğine eğilimliyse, tüyler biraz daha kıvırcık olacaktır. Geni Malta’ya eğilimliyse, yumuşak ve dalgalı ipeksi bir tüye sahip olacaktır.
- Doğumdan 3 haftalık olana kadar gözleri kapalı olur ve duymazlar. Dişleri yoktur.
- 3 haftalık olduklarında duyabilir ve görmeye başlar. Bu dönem, köpeğin yürümeye çalıştığı dönemdir.
- 4 ila 5 haftalık olduğunda; tamamen duymaya başlar ve tam olarak görürler. Yürümeleri çok daha iyi hale gelir. Sıvılardan katı mamalara geçiş yaparlar. Bu dönemde ısırma eylemini öğrenirler.
- 6 haftalık olduklarında, süt dişler tamamen çıkar. Kısa süre sonra dökülür ve asıl dişler çıkmaya başlar.
Artık 8 haftalık olan Maltipoo yavrularının ilk aşısı, bu dönemde yapılır. Artık daha aktif daha meraklı ve sevgi dolu olacaklardır.
Maltipoo Tuvalet Eğitimi
Maltipoo özellikleri içinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olan Maltipoo tuvalet eğitimi, aslında köpeğinizin çok fazla sorun yaşamadan öğreneceği bir süreçten oluşur.
Tipik olarak çok zeki köpeklerdir ve tuvalet kavramını, genç yaşlarından itibaren anlıyor gibi görünürler. Maltipoo yavruları için 8 ila 12 haftalık olduklarında eğitimlerine başlayabilirsiniz.
Bir Maltipoo yavru köpeğin eğitimi, tam anlamıyla ortalama 2 ila 3 ay arasında tamamlanır. Maltipoo tuvalet eğitimi verirken, yavrunun sınırlarını, yaşına göre bilmek gerekir.
- 3 aylık bir köpek yavrusu, idrarını en fazla 3 saat tutabilir.
- 4 aylık bir yavrunun, 4 saat idrarını tutma süresi vardır.
- Ortalama 8 ila 9 aylık olanlar ise 8 saate kadar dayanabilir. Ancak 8 saatten fazla tutması doğru değildir ve bu köpekten de beklenmemelidir.
- Yavru Maltipoolar; yemek yedikten itibaren, 20 dakika içinde bağırsak hareketlerine sahip olur ve bu akılda tutulmalıdır.
Köpeğinizi dışarı çıkarmanız gereken saatler vardır. Buna göre;
- Oyun parkına gitmediğinde, kapalı alanda bulunma durumunda açık hava eğitimi vermeniz gerekir.
- İlk uyandığı saatlerde, köpeğin banyo saatidir. Mesanesi sizin diş fırçalamanızı beklemez.
- Yatmadan 20 dakika önce çıkarılmalıdır.
- Yemek yedikten 15-20 dakika sonra bağırsak hareketleri için
- 2 aylıkken 2 saatte bir, 3 aylık bebekken 3 saatte bir dışarı çıkarılmalıdır.
- Yavru köpeğin, dışarı çıkmak istediği için havladığı her anda dışarı çıkarılmalıdır.
Maltipoonuz için, banyo alanı olarak kullanacağı bir nokta seçilmektedir. Eve yakın olmalıdır. Bu alan içinde köpeğiniz bir alan seçecektir. Burada köpeğin etrafı koklamasına izin vermeniz gerekir.
Evde uyuyan ev sahipleri olduğunda, köpeğin başıboş evin içinde dolaşmasına izin verilmemelidir. Dışarı çıkarttığınız her an not edilmesi ve 10 dakika beklenmesi gerek. Köpekler tuvaletlerini yapacakları yeri ortalama 8-9 dakika koklar ve rahat olduğunu hissettiğinde, kendini de rahatlatacaktır.
Köpeğinizin doğru bölgeye işemesi ya da kaka yapması durumunda, her zaman bir ödüllendirme sistemi kullanmanız gerekir. Bu illaki mama şeklinde değildir. Sevmek, okşamak şeklinde de olabilir.
Maltipoo Davranışsal Özellikleri
Malta ve fino köpeği karışımı bir melez olan Maltipoo davranışsal özellikleri bakımından, oldukça sadık ve sevecen bir köpektir. Aile üyelerine karşı çok sevecen olurken, oyuncu mizaçlarıyla çok sevilirler.
İnsanlarla yakın temastan çok hoşlanırlar ve mümkün olduğu kadar, kendileriyle sahiplerinin ilgilenmesini isterler. Çok zeki olmalarının yanında sabır göstererek eğitimleri gerçekleştirilmektedir.
Zekâları dolayısıyla zihinsel uyarılmaya ihtiyaç duyarlar ve yıkıcı hale gelebilirler. Talepkâr yapıları vardır ve bu konuda inatçı olabilirler.
Maltipoo davranışsal özellikleri farklı kategoriler içinde sıralanmaktadır. Buna göre;
- Apartman yaşamına çok iyi uyum sağlarlar. Acemi sahipler için idealdirler.
- Hassasiyet seviyeleri yüksektir ancak yalnızlığı tolere edemezler.
- Soğuk ve sıcak havayı az da olsa tolere ederler.
- Aile ve çocuk sevgisi üst seviyededir. Yabancılara karşı ve diğer köpeklere karşı, orta düzeyde dostluk gösterirler.
- Eğitimleri çok kolaydır ve av sürüşü orta düzeyden daha azdır.
- Havlama ve uluma eğilimleri yüksektir. Yolculuk potansiyeli yüksektir.
- Enerji seviyeleri ortanın biraz üzerindedir. Egzersiz ihtiyaçları orta düzeydedir.
- Oyunculuk potansiyelleri yüksektir.
Özellikle bekar insanlar için, tam bir terapi köpeğidir. Refakatçi köpekler olarak bilinirler. Eğer uzun süre yalnız bırakılırlarsa, ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Tanıştığı herkesle iyi geçinmektedir.
Zekâsı, sevecenliği, eğlenceyi seven yapısıyla oldukça sevilirler. Aynı zamanda nazik ve özverili bir yapıya sahip olan Maltipoolar, sahiplerinin kucağında olmaktan ya da yanlarında yürümekten çok hoşlanırlar.
Aktif ve alıngan olabildikleri gibi; uzun bir kucaklaşmanın tadını da sonuna kadar çıkarırlar. Böyle zamanlarda tam bir oyun seansı sizi bekler. Çevreye karşı uyanıktır ve bekçi köpeği özelliği gösterir. Ancak koruma içgüdüleri çok yüksek seviyede değildir.
Diğer evcil hayvanlar gibi sosyalleşmeye, farklı insanlarla tanışmaya, manzara ve sese karşı duyarlıdırlar. Yavru Maltipoonuzun çok yönlü bir köpek olarak yetişmesini istiyorsanız, sosyalleşmesine izin vermeniz gerekir.
Maltipoo Sağlık Durumu
Hoş mizaçları, parlak gözleri, uzun tüyleri ve küçük boylarıyla oldukça popülerdir. Maltipoolar, zekâsı ve kolay eğitilmektedir. Maltipoo özellikleri arasında tam bir aile köpeği olması gelir. Özellikle çocuklu aileler için ideal olan Maltipoo sağlık durumu, köpek sahipleri için dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
İki safkan köpek olan fino köpeği ve Malta melezi olan Maltipoolar bazı sağlık problemlerine sahip olabilirler. Maltipooların sahip olabilecekleri bazı hastalıklar şu şekildedir:
- White Shaker sendromu: Tüm vücut üzerinde titreme oluşur. Yani koordinasyon eksikliği ve gözlerde hızlı hareketler oluşur. Ayrıca çoğunlukla 6 aylıktan 3 yaşına kadar, stres ya da heyecanlı olduğu durumlarda kendini gösterir. Ağrı yoktur ve köpeğin kişiliğinde, herhangi bir değişiklik oluşturmaz.
- Epilepsi: Bu durum, köpeğin nöbet geçirmesine neden olacaktır. Tedavi edilen bir durumdur. Eğer kalıtsal bir durumsa, tedavisi yoktur.
- Patellaların düzgün sıralanmaması: Kayan boğma olarak da adlandırılmaktadır. Küçük köpeklerde görülmektedir. Sonuç olarak uyluk kemiği, diz kapağı ve baldır bölümünün düzgün olmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca köpekte topallamaya ya da atlama, sıçrama gibi anormal yürüyüşlerle kendini gösterir. Yani doğumda oluşabilen bir durumdur.
- Portosistemik şant (PSS): Karaciğer ve vücut arasındaki kan akışının anormalleşmesi durumudur. Vücudu toksinlerden arındıran, besinleri metabolize eden ve ilaçları ortadan kaldıran karaciğerde yaşanan bir sorundur.
Köpek Irkı Hakkında
- Dengede zayıflık, iştahsız olma, düşük kan şekeri, idrar yolu sorunları olur. Ayrıca ilaç intoleransı, büyümede gerilik yaşama, nöro-davranışsal anormallikler ortaya çıkar. Ortalama 2 yaşından önce bu belirtiler görülmeye başlar. Özel diyet programı ve uzun vadede yapılan tedaviyle düzelmektedir.
- Progressive retinal atrofi (PRA): Göz arkasındaki fotoreseptör kaybı körlüktür. Dejeneratif göz hastalığı olarak tanımlanır. Bu durum, köpek körlük belirtisi göstermesine gerek kalmadan, çok önce tespit edilmektedir.
- Legg-calve-perthes hastalığı: Çoğu küçük köpek ırkında vardır. Yani bacak kasında topallama şeklinde görülmektedir. Sonuç olarak 4 ila 6 aylık yavrularda oluşmaktadır.
Hem Malta hem de fino köpeği melezi olan Maltipoo sağlık durumu önemlidir. Ayrıca çünkü her iki ırkın sağlık sorunlarını taşıma özelliği gösterirler. Yani bir köpeğin tam olgunlaşma dönemine gelene kadar, bazı sağlık sorunları görülmemektedir.
Sonraki Yazımızı Okumak İsterseniz : Pomeranian Boo Özellikleri ve Bakımı
Yorum (Yok)