Köpekler insanların en iyi dostudur ve farkında olunmasa da hemen herkes köpekleri sever. Dünya üzerinde bulunan köpek cinsleri; görünüşlerine ve işlevlerine göre kategorize edilebilir.
- Görünüşe göre köpekler:Tazılar, oyuncak ırklar ve çoban köpekleridir.
- İşlevlerine göre köpekler:Av köpekleri, çoban köpekleri ve bekçi köpekleridir.
Av köpekleri arasında; tilki ve kuş köpekleri olarak adlandırılan köpekler de bulunur. Çoban köpek ırkları arasında ise; her ikisi de çiftlik hayvanlarıyla çalışan köpekler vardır. Bu yüzden eviniz ve aileniz için bir köpek tercih ediyorsanız; cinsleri, ne tür işleve sahip oldukları ve beklentilerinizi belirleyerek tercih yapmanız gerekir.
Küçük Köpek Cinsleri
Küçük köpek cinsleri; apartman dairesinde yaşayan, seyahat ederken ve günlük yaşam için mükemmel canlılardır. Özellikle evlat edinmek istediğiniz küçük köpek cinsleri ile hem çocuklarınız daha iyi arkadaş olabilir hem de bakımları çok daha kolaydır.
Köpek uzmanları ortalama 375 farklı köpek ırkı olduğunu düşünüyor. Bunun yanında gösteri köpekleri, karışık cins köpekler gibi birçok başka köpek ve melez köpek türleri de vardır.
Küçük köpek cinsleri;
- Boyutlarıyla karakterize edilir. Bu köpek cinslerinin en küçüğü 4.99 kg ile 6.80 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.
- Refakatçi, bekçi ya da kucak köpeği arıyorsanız, her köpek sever için uygun seçenek vardır.
- Küçük köpek cinsleri çoğunlukla 10 ila 15 yıl arası yaşarlar. Ancak bu süre; sağlıklı olmaları, tüm kontrollerinin yapılması ve iyi beslenmeleriyle doğru orantılıdır.
- Küçük ırk köpekler çoğunlukla oldukça sosyal ve dışa dönük bir yapıya sahiptirler.
- Küçük köpeklerin bakım ve tımarları çoğunlukla fırçalama ve gerektiği durumlarda banyo ve egzersizlerden oluşur.
Bunun yanında küçük köpek ırkları; bir apartman dairesinde bakılması en kolay köpek ırkları arasında yer alırken; küçük çocuklu aileler için, çocukların sorumluluk almalarında, oyun arkadaşı olmaları ve buna bağlı olarak koruma içgüdüleriyle, çok daha idealdir.
Büyümeyen Köpek Cinsleri
Bazı insanlar her ne kadar saçma gibi görünse de köpek cinsleri beslerken, dekorasyon amacıyla köpekleri tercih edebilir. En yaygın evcil hayvanlar arasında bulunan Büyümeyen köpek cinsleri; boyutları dolayısıyla çoğunlukla apartman dairesi yaşamı için oldukça idealdir.
Çok enerjik olmaları, pek çok hastalığa karşı duyarlı olmadıkları için, çocuklu aileler ve özellikle yaşlı ve bekar insanlar için, harika refakatçi köpekler olabilirler. Süs köpekleri; kalabalığın arasından sıyrılmalarını sağlayan, belirli fiziksel özelliklere sahip olacak şekilde yetiştirilir.
Büyümeyen köpekler ;
- Çoğunlukla uzun tüylere sahiptir ve sıcak tenli gövdeye ve kahve fincanı büyüklüğün sahiptirler.
- Küçük olmalarına rağmen, büyük kişilikleri vardır ve çoğunlukla büyük ırk köpeklere kafa tutabilirler.
- Yakın temastan hoşlanan süs köpekleri, çoğunlukla kucak köpeği olarak da adlandırılır. Dikkat çekmeyi sever, kucakta oturmaya bayılır ve mükemmel arkadaşlık sunarlar.
- Bakımları kolaydır ve fiziksel aktiviteye çok fazla ihtiyaç duymazlar. Ortalama 20-30 dakikalık yürüyüşler yeterli gelir.
Süs köpeklerinde tuvalet eğitimi biraz daha zorludur ve bazı küçük ırklarda tuvalet eğitimi birkaç haftadan daha uzun sürebilir. Süs köpeğinizin beslenmesi, sağlık kontrolleri ve aşılarının kontrollerinin düzenli yapılması, uzun süre sizinle yaşamaları için önemlidir.
Evcil Köpek Cinsleri
Köpek cinsleri, binlerce yıldır insanlarla birlikte yaşarlar ve refakatçi olmalarının yanında güvenlik, avlanma ve bekçilik gibi işlevleri de vardır. Son yıllarda giderek daha da popülerleşmeye başlayan evcil köpek cinsleri, her ihtiyaca ve beklentilere uygun, farklı özelliklere sahiptir.
Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok evcil köpek cinsi bulunur ve evcil köpekler; tam bir arkadaş canlısı ve sadık birer arkadaştırlar. Zekalarının üst seviyede olması, kolay eğitilebilir oldukları anlamına gelir.
Evcil köpek cinsleri;
- Çocuklara karşı oldukça nazik doğalarıyla bilinirler ve sıcak kalpli hayvanlardır.
- Bazı evcil hayvanlar refakatçi ve bekçi köpekleri işlevi yanında eğitim ve egzersizlerle tam bir çalışma köpeği olarak kullanılabilirler.
- Evcil köpekler apartman yaşantısına kolay uyum sağlarlar ve ev içinde çok fazla enerjilerini harcamazlar. Bu yüzden enerjilerini atmaları için, sosyalleşmeleri gerekir.
- Hemen her evcil köpek cinsi, yakın arkadaşlık kurmayı sever ve ciddi egzersizlere ihtiyaçları olabilir.
- Evcil köpeklerin bakım ve tımarları kolay olmakla birlikte, düzenli şekilde yapılmaları ve egzersizlerine önem verilmesi, daha sağlıklı yaşaması için önemlidir.
Çoğu evcil köpek cinsi şov köpeği olarak yetiştirilse de kendi başlarına yetenekli sporcular olarak tanımlanır ve aktif yaşam tarzına sahip aileler için çok daha idealdirler. Evcil hayvanlar kolay uyum sağlar, eğlenceli ve cana yakın tavırlarıyla hemen her aile için mükemmel seçeneklerdir.
Kurt Köpek Cinsleri
Köpek cinsleri, büyüleyici canlılar olmasının yanında hem melez oluşları hem de safkan olmaları dolayısıyla birçok kişinin ilgisini çeker. Kurt köpek cinsleri, çoğunlukla kurt ve köpek olarak tanımlanır ve bu büyüleyicilik, kurt köpeklerinde de vardır.
Boyutları, tüylerinin uzunluğu, mizaçları, insanlara karşı nasıl tepkiler gösterdikleri konusunda, farklılık gösteren birçok farklı kurt köpeği cinsi bulunur. Çoğu ırk çakal ve tilkilerle bil karıştırılırken; kurt köpeklerini belirli ortamlarda farklı kılan birçok özellikleri vardır.
Kurt köpekleri;
- Bir kurt ve evcil köpeğin melezidir. Her ne kadar ürkütücü görünseler de uysal olma özellikleri vardır. Doğuştan gelen saldırganlık özelliklerine göre, farklı eğitim yöntemleri kullanılır.
- Bir kurt melezi, utangaç doğaya sahiptir ve çoğunlukla zayıf koruma köpekleri olarak adlandırılırlar. Melezlerdeki saldırganlık, korkudan dolayı oluşur ve kontrol altına alınması zor olabilir.
- Kurt köpekleri ortalama 12 ila 14 yıl yaşama eğilimi gösterirler.
- Kurt köpekleri de normal köpek ırkları gibi bulaşıcı hastalık eğilimi gösterebilirler.
Tüm bunların yanında kurt köpeklerinde sevgi düzeyi yüksek seviyededir. Düşük samimiyet gösterirler. Çocuklara karşı dostluk seviyeleri de düşük olan kurt köpekleri, diğer hayvanlara karşı da düşük seviyede dostluk gösterir.
Yüksek seviyede egzersize ihtiyaçları vardır. Diğer köpeklere göre oyun oynama kapasiteleri orta düzeydedir. Enerji seviyeleri, eğitilebilir olmaları yüksek seviyededir. Düşük havlama eğilimi gösteren kurt köpeklerinde tüy dökülmesi ise orta düzeydedir.
Yavru Köpek Cinsleri
Bir köpeği evlat edinmeyi seçen birçok insan, çoğunlukla evlerini altüst etmeyecek, yavru köpek cinsleri üzerinde karar kılar. Bunun yanında hem sizin hem de aileniz için mükemmel olabilecek köpek cinsleri vardır.
Yavru köpekler; çok fazla alanınız varsa, evin etrafında olması en iyi köpeklerdir. Eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsanız; yavru köpekler mükemmel bir seçim olabilirler. Aralarından seçim yapabileceğiniz 80’den fazla köpek türü vardır ve ilk kez bir evcil hayvan sahibi olacaksanız, bir köpeğin yaşam tarzınıza en uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir.
Doğru köpek cinsini bulmanın iyi bir yolu; bir tanesine karar vermeden önce, en çok neyi sevdiğinizi bulmak için her birini araştırmaktır.
Yavru köpekler;
- Küçük boyutlu köpekler, her zaman apartman köpeği olarak ideal olmaz. Apartman yaşamına uyum sağlayabilmesi için düşük enerjili, ev ortamında sakin ve diğer apartman sakinlerine nazik olmalıdır.
- Bazı köpek ırkları, bağımsız ve mesafelidir. Bazıları ise sahiplerine oldukça sadakatlidir. Bu yüzden ailenizle sevgi dolu günler geçirebilecek yavru köpekler tercih edilmelidir.
- Hemen her köpek ırkı tüy dökme zamanına sahiptir. Mevsimsel ve tüm yıl boyunca tüy döken köpekler vardır. Bu yüzden çok az tüy döken yavru köpekleri tercih edebilirsiniz.
Eviniz ve aileniz için bir yavru köpek seçimi yapacaksanız, yukarıdaki özelliklerin yanında; hassasiyet seviyeleri, av sürüş özellikleri, boyutları, havlama ve uluma eğilimleri, yalnızlığı tolere etme özellikleri, kilo alma potansiyelleri, oyunculuk potansiyelleri, egzersiz ihtiyaçları gibi birçok konuyu da düşünmeniz gerekir.
Ailenize ve yaşam tarzınıza uygun köpekler arasından seçim yapmak ve en doğru köpek seçimini gerçekleştirmek için; kopekyavrusu.com sitemizi inceleyerek, beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun köpek seçimi https://kopekyavrusu.com üzerinden yapabilirsiniz.