Köpekler bronşit hastalığına yakalanır mı? Bronşit hastalığını muhtemel herkes bilmektedir. Ayrıca bronşit diğer adı ile enfeksiyon bronşit köpeklerde barınak hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Yani bu hastalık alt solunum yolu hastalığıdır. Sonuç olarak köpeklerde de görülmektedir. Sonuç olarak Köpeklerde bronşit hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar yazımızda.
Bronşit Hastalığı Belirtileri
Köpekler insanlara göre daha sık bronşit hastalığına yakalanır. Bu nedenle hastalık birçok farklı durumla tetiklemektedir. Köpeklerde bronşit dostunuzun akciğerlerinde bulunun bronşlarında gerçekleşmektedir. Üst solunum yollarıyla birlikte ortaya çıkar. Bu hastalık her yaşta ve her ırkta köpekle görülmektedir. Ancak özellikle genç köpeklerde ve 8 yaşından büyük köpeklerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bronşit aniden ortaya çıkar. İkincil bir hastalık olarak görülmektedir. Yani çoğu ihtimalde uzun süreli gerçekleşmektedir. Bir köpeğin bronşit olmasıyla diğer köpeklerde bu hastalığa yakalanmaktadır. Bunun temel sebebi sindirim yoluyla veya salyayla hastalanan köpeğin diğerlerine bulaştırmasıdır. Ayrıca köpeğin burun delikleri yoluyla önce solunum sistemine ardından koku duyusunu etkilemeye başlar. Yani köpek ciddi nefes sorunları yaşar. Burun akıntısı, öksürük ve renkli salya en belirgin belirtisidir. Solunum yolu hastalığı olan bronşit doğumla birlikte kalıtsal olarak da geçer. Bronşit hastalığı nedenleri:
- Uzun süre soğukta kalan köpeğin hava yolları iltihaplanmaktadır.
- Uzun süre duman soluması
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Viral enfeksiyonlar
- Alerjiler
- Kimyasal madde soluması
- Toza maruz kalması ve tozu soluması
- Kalıtsal genler
- Hava yolunda yabancı cisim
Bronşit Hakkında
Ötürü köpekler bronşit hastalığına yakalanmaktadır. Köpeğinizin yanında çok sık sigara içilen kapalı ortamlarda da bronşit hastalığı ortaya çıkar. Köpeklerde bronşit hastalığı kapalı alanlarda köpeğe uzun süre sigara dumanına maruz bırakmamanız gerek. Bu gibi ortamlarda bulunan köpek dostlarımızın bronşit hastalığı yaşaması kuvvetle muhtemeldir. Köpeklerde bronşit hastalığı belirtileri:
- Burun akıntısı yaşar
- Hareket etmede isteksizlik yaşar ve sürekli dinlenme veya yatma eğilimi gösterir
- Soluma güçlüğü çeker (sık sık soluma sesi çıkarır ve nefes alış verişi dışarıdan çok seslidir)
- Öksürük (sık sık ve geçmeyen öksürük)
- Ateşlenebilir (özellikle kronik bronşitte düşmeyen ateş veya sık sık yükselen ateş görülür)
- Halsizlik
- Gözleri sürekli ıslaktır ve yaşarır
- Sık sık hapşırma
- İştah kaybı yaşar
- Köpüklü ve kusmayla karışık mukus çıkarabilir
- Nefes darlığı yaşar
Yaşayabilir. Öksürük en belirgin bronşit belirtisidir. Ateş köpekte bir enfeksiyon belirtisi iken burun akıntısı, ıslak gözler ve hapşırma var ise ilk akla gelen bronşit olduğudur. Bronşit orta şiddetli olduğunda huzursuzlaşır ve günlük egzersizlerini yapmak istemez. Kendini iyi hissetmediği için iştah kaybı yaşar ve koku duyusu azaldığı için tüm etkenler dikkatini daha az çekmeye başlar. Yemek yememesi köpeği daha güçsüz bir hale getirir ve hastalığın ilerlemesine neden olur. Bu durumda köpek daha geç iyileşir ve kronik bronşit yaşama olasılığı artar.
Bronşit Hastalığı Tedavisi
Köpeğinizde bu belirtilerden bir veya birkaçı var ise kolayca tespit ederek hemen veteriner hekime danışmak gerekir. Köpeklerde bronşit hastalığı tanısı sadece veteriner tarafından konulmaktadır. Veteriner köpeğin hastalığını anlamak için bir dizi test yapar ve gereken tedaviyi önerir. Bakteriyel enfeksiyonlar yaşandığında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Kuru öksürük varsa ve köpeğin boğazı bunun için tahriş oluyorsa balgam söktürücü, mukolitler veya öksürük şurubu kullanılmaktadır. Belirtiler ne kadar fazla ise köpeğin hastalığı o kadar ilerlemiş anlamına gelir.
Bu durumda hastalık daha zor tedavi edilmektedir. Veteriner yapacağı testlerle hastalığın kronik mi akut mu olduğunu anlar. Akut bronşit bakteriyel veya viral bir enfeksiyondur ve belirli zamanlarda ortaya çıkar. Köpeklerde akut bronşit tedavisi birkaç hafta sürer. Belirtiler tedaviden sonra azalmaktadır. Yeni bir enfeksiyon ortamı oluşmadığı sürede köpek yeniden bronşit hastalığına yakalanmamaktadır. Köpeklerde kronik bronşit ise daha dayanıklıdır. Aylarca sürer ve kendini tekrarlama ihtimali çok fazladır. Bronşit hastalığı tedavisi için röntgen çekilmektedir. Ve köpeğin akciğerleri ve alt solunum yolu incelenmektedir. Kesin tanı için akciğerlerden sıvı alımı da yapılmaktadır.
Bronşit Tedavisinde Kullanılan ilaçlar
- Öksürük kesiciler: Öksürük giderici şuruplar köpeğin öksürüğünü azaltır. Öksürmek tek başına hava yolu tahrişini arttıracağından öksürüğünün azalması tedavinin sürecini kısaltır. Ancak öksürüğün çok fazla baskılanması da mukusun atılmasını zorlaştırmaktadır. Veteriner butorphanol ve hidrokodon gibi öksürüğünü azaltma için ilaç vermektedir.
- Antibiyotik: İleri derece bronşit iltihabının giderilmesi için veterinerler köpeğinize antibiyotik yazar.
- Kortikosteroidler: Hava yolu iltihabını azaltmak için kullanılmaktadır. Bu ilaç ağızdan verilebileceği gibi iğne tedavisi olarak da verilmektedir.
- Nebulizasyon: Üst solunum yolundaki salgıların azalması için kullanılmaktadır. Köpeğin nefes alışını rahatlatmaktan için burnundan makine ile içeri sokulmaktadır. Hekim dilerse ilaçla kullanmaktadır.. Burun tıkanıklığını gideren bu makine özellikle hırıltılı nefes alıp veren köpeklerde tıkanıklığı açma içindir. İleri derece hasta köpeklerde evde de uygulanabilen bir yöntemdir.
- Bronkodilatör: Oral yoldan veya enjekte olarak verilmektedir. Hava yolunu rahatlatırken havanın daha rahat içeri girmesini sağlar. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.
Bu yöntemlerin ve tedavilerin tamamı veteriner hekim tarafından uygulanması gereken ve reçete etmediği sürece kullanılmaması gereken ilaçlardır. Köpeklerde bronşit hastalığı insanlara benzerken sessiz canlılar bizlere hissettiklerini ve acılarını dile getiremez. En uygun tedaviyi belirleyen veteriner hekim evde yapabileceğiniz yöntemleri de anlatarak aklınızdaki tüm sorulara yanıt verir. Reçetesiz satılmayan bu ilaçların doktor kontrolü dışında kullanılması yanlış bir tedavi halinde köpeğinize kalıcı hasar verebilir veya hayatını kaybetmesine neden olabilir. Köpeğinizin bronşit olduğunu düşünüyorsanız hemen hekime başvurarak en iyi ve en doğru tedaviyi almasını sağlayabilirsiniz.
Bronşit Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde bronşiti önlemek her zaman kolay değildir. Bronşit hastalığı nasıl geçer? Yaşayarak öğrenilebilir. Köpeğin dumandan ve solunum yollarını tahriş edecek her ortamdan kaçınılarak tedaviye destek verilir. Köpeklerde bronşit hastalığı için doğal ilaçlarda kullanılabilir. Ancak bu yöntemlerin tamamı veteriner hekim tarafından tavsiye edilmeli veya kullanılmasında zarar görmeyeceğine dair görüş alınmalıdır. Öksürüğe bağlı boğazlarında tahriş yaşanıyor ise köpeğe çok fazla yemek yedirmeye çalışmak doğru değildir. Şekerli yiyecekleri küçük bir kaşıkla azar azar yedirebilirsiniz. İçme suyuna birkaç yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını katabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı bağışıklık sistemini güçlendirirken iyileşme sürecini de hızlandırır. Eğer Hindistan cevizi yağı kokusu köpeğinizi rahatsız ediyor ve suyunu içmiyorsa bal ile karıştırabilirsiniz. Köpekler bal yemekten ve balın kokusundan hoşlanır. Kronik bronşit tedavisi daha uzun ve zorlu bir süreçtir. Öksürük kesici ve anti-enflamatuarlar verilerek köpeğin yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır. Hastalığından ötürü kilo verdiyse beslenme programı oluşturulurken obezite sorunu var ise kilo vermesi için program uygulanır. Obezite bronşit semptomlarının daha sık ve daha ciddi görülmesine neden olur.
Ayrıca bronşit tedavisi sırasında köpeğinizin olduğu ortamda parfüm veya duman yayan hiçbir şey kullanılmaz. Veterinerinizin tedavisine sadık kalarak ve köpeğinizi rahat ettirmek için evde bulunduğu ortama dikkat ederek hastalığın kronikleşmeden sona ermesine destek verebilirsiniz. Yani köpeğininiz bronşit tedavisi görüyor ise köpeğinizin ağırlığını ideal vücut ağırlığına getirmeye çalışabilirsiniz. Yağlı bit vücudu olan köpeğin hava yolu baskısı fazla olduğundan göğsü baskı yapar ve derin nefes alırken zorlanır. Sonuç olarak derin nefes alırken zorlanması onu yorar ve halsizlik düzeyini arttırır.
Bronşit Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde bronşit hastalığı tek başına ölümcül değildir. Bronşit hastalığı öldürür mü? Merak ediyorsanız akut bronşit türü için ölümcül risk bulunmaz. Ancak bronşit hastalığı uzun süre devam ederse hayvan solunum sorunu çekerek bitkin düşer. İştahı azalır ve yemek yiyemez. Besin alamaması yine köpeği zayıflatır ve yavaş yavaş ölüme doğru çekilir. Uzun süre öksürmesi, yediklerini kusması, ateşinin çıkması gibi sorunların yaşanması köpeği çok zayıflatır. Bağışıklık sistemi zayıflayan sevimli dostlarımız ise gücünü kaybederek yaşam savaşını kaybedebilir. Bu durum genellikle evde bakılan ve sahipli köpekler için çok mümkün değildir.
Kronik bronşiti doğru tedavi edilmediği takdirde ancak bronşit hastalığı ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu hastalığın uzman kayıtlarına bakıldığında genellikle ölümler barınaklarda gerçekleşir. Yani barınaklarda tedavi edilen köpekler başka bir köpekten yine enfeksiyon kaparak geçmeyen bronşit hastalığına yakalanabilir. Tedavisi uzun sürdüğü için köpek tam iyileşemeden yeni bir bakteri ve virüs aldığında iyileşme süreci daha da uzar ve köpek birçok yaşamsal fonksiyonlarını yitirmeye başlar. Ayrıca yüksek ateşin de eşlik ettiği bu süreçte köpeğin hayatını kaybetme olasılığı yüksektir. Yani Bronşit hastalığı köpekler için her zaman büyük bir risktir. Tek başına öldürür denilememektedir. Ancak tedavi edilmediği sürece köpeğin yaşam standartlarını düşürdüğünden ölümcül sonuçlar doğurmaktadır.
Bronşit Hastalığı Hangi Irklarda Görülür
Bronşit hastalığı tüm köpek ırklarında görülmektedir. Köpeklerde bronşit hastalığı birçok nedenden ötürü ortaya çıkar. Köpek ırkları bronşit hastalığına yakalanmaktadır. Yani bağışıklık sistemi kuvvetli olan bazı ırklar akut bir şekilde hastalığı geçirmektedir. Sonuç olarak bronşit hastalığına yatkın ırklar:
- Pug
- Pekinez
- French bulldog
- Mastif
- Lhasa Apso
- Maltese Terrier
- Yorkshire Terrier
- İngiliz buldog
- Boxer
- Shih Tzu
Gibi ırklar bronşit hastalığına daha yaygındır. Bunun temel nedeni bu köpekler çok küçük burun deliklerine sahiptir ve diğer ırklara göre daha geniş bir kafatası vardır. Düz yüzleri ve düz burunları ile görünüşleri dikkat çekerken üst solunum yolu hastalığına yakalanma riski fazladır. Bazı köpekler ise bronşite yakalandıktan sonra kronikleşmesi kuvvetlidir. Kaniş ve Pomeranian boo gibi köpeklerin bronşite yakalanması halinde kronikleşme ihtimali yüksektir. Tüm köpek ırklarının yakalanabileceği bu hastalık için köpeğinize dikkat edin. Ölümcül sonuçlara neden olabilen rahatsızlıktan koruyun. Köpeğinizde bronşit yaşanma olasılığını azaltma için aşılarını özen gösterin. Köpeğin aşılanması köpekte oluşabilen bakterileri azaltmanız şart. Özellikle Bordetella bakterisi öksürüğe neden olarak bir bakteridir. Sonuç olarak aşısı var. Yani köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Köpeklerde insanlar gibi hastalanır ve kendilerini koruyamadıkları için bronşit hastalığına yakalanma olasılığı daha fazladır. Yani hava yolunun tahriş olmasını önlemeye çalışarak bronşite karşı doğal bir kalkan oluşturabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizi tozlu ortamlardan, kimyasallardan, küften, polenden, deterjanlardan uzak durması gerek. Yani parfüm gibi ona zarar verebilen etkilerden uzak tutun. Sonuç olarak solunum yolu iltihaplanmasını engellemeniz şart. Tüm köpekler bronşit olur. Bunun birlikte küçük köpeklerin bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Kronikleşen bronşiti olan köpeğinize daha hassas bir bakım vermektedir. Yani bulunduğu ortamı sık sık havalandırmayı ihmal etmeyin. Ayrıca hasta köpeklerden uzak tutarak daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayın.
Yorum (Yok)