Köpek sahiplerinin neredeyse tamamı köpeğim neden ağlıyor? Sorusunu sorarak köpeklerinin ağlamasından endişe duyar ve üzülmektedir. Köpeklerinde tıpkı inanlar gibi ilgiye ve şefkate ihtiyacı vardır. Özellikle yavru köpekler ailesinden ayrılma endişesini taşıyarak daha fazla ağlar. Maltipoolar ile yapı gereği ilgi odayı olması sever ve yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Maltipoolarda sürekli ağlama neden görülür ve ağlama nedenlerinin tamamı yazımızda.
Yavru Maltipoonun Ağlaması
Yavru köpekler eve alışana kadar çok fazla ağlama eylemi gösterir. Maltipoolarda sürekli ağlama yeni yuvasına kavuştuysa bu nedenle sıklıkla ağlar. Yavru Maltipoo annesinden ve varsa kardeşlerinden ayrıldığı için yeni sahibine kavuşana kadar psikolojik acı çeker ve sıklıkla ağlar. Bu süreçte onu yeni evine alışıncaya kadar keşfetmesi ve tanıması için serbest bırakabilirsiniz.
Siz onu bir köşede oturtarak alıştırmaya çalışırsanız o daha fazla yabancılık çekecek ve dolayısıyla daha fazla ağlayacaktır. Size ve yeni evine alışıncaya kadar onunla çok sık ilgilenerek yalnız olmadığını gösterebilirsiniz.
Mümkünse ilk gecelerini sizin yanınıza uyumasını sağlamanız mümkündür. Oyun oynamayı çok sever. Bunun içi onunla çeşitli oyunlar oynayıp ilgisini ve sevgisini kazanın. Yavruluğundan itibaren ona oyun oyuncağı vererek sizin olmadığınız zamanlarda onunla oynamasını sağlayarak alışma sürecini hızlandırarak ağlama krizlerine son verebilirsiniz.
Acıkmış Olabilir
Köpeklerin acıktığında ağladığını biliyor musunuz? Maltipoolarda sürekli ağlama nedenlerinden biri aç olması. Köpeğiniz acıktığında mama ve su kabı dolu değilse veya vermediğiniz mamayı beğenmediyse tepkisini ağlayıp vermektedir. Bu durumda sık sık mama ve su kabını kontrol ederek özellikle yemek saatinde dolu olmasına özen gösterebilirsiniz.
Sakarlık yaparak mama veya su kabını dökme ihtimali de bulunur. Eğer evden bir süre ayrılacaksanız mama ve su kabını yedekleyerek dışarı çıkabilirsiniz. Bu durumda köpeğiniz karnını doyurduğunda ağlaması da durur. Ancak bunu bir alışkanlık haline getirirse her yemek zamanı ağlama meyili de gösterebilir. Verdiğiniz tepki ve ilgi hoşuna gittikçe ağlayarak dikkat çekmeye çalışabilir.
Maltipoo Köpekleri Neden Ağlar?
Maltipoolarda sürekli ağlama çok yaygın görülmektedir. Bunun temel sebebi köpeğin size bir şeyler anlatmaya çalışmaktadır. Köpeğiniz ağladığında tepkilerini izleyin. Üzüntü ağlaması ile dikkat çekme ağlaması bir değildir ve köpeğe alıştıktan sonra aradaki farkı kolayca ayırt edebilirsiniz. Ağladığında büyük tepkiler verirseniz onu ağlamaya daha fazla teşvik edebilirsiniz. Buda köpeğinizi sürekli ağlayan ve zırlayan bir karaktere büründürür ki bu durum hayvan sahipleri tarafında istenmeyen durumlardan biridir.
Maltipoo Köpeklerinin Ağlama Nedenleri?
Köpeklerin ağlaması birçok nedene bağlı olur. Maltipoolarda sürekli ağlama görülmesinin birçok etkisi bulunmaktadır. Köpeklerin ağlaması sırasında hareketleri izlenerek ağlamanın kaynağını kolayca öğrenebilirsiniz. En yaygın görülen ağlama nedenleri:
- İsteği olması
Köpeğinizin sizden herhangi bir şey isterken ağlar. Örneğin yürüme isterken ağlar. Oyun oynama isterken ağlar. Oyuncak isterken ağlar. Bu durumda köpeğiniz sık sık ağlama eğilimi göstermektedir. Ağlama nedenini öğrendikten sonra ağlamasını durdurmak için istediği şeyi yapabilirsiniz. Kapıya bakarak ağlıyorsa dışarı çıkmak istediğini anlayarak onu dışarı çıkarabilirsiniz.
- İlgi istemesi
Köpeğiniz onunla bir süre ilgilenmediğinizde hemen ağlar. Evinizde başka bir evcil hayvan varsa veya başka bir canlı ilgi ilgileniyorsanız ilginizi kıskandığı için yine ağlar.
-
İletişim Kurmak İstiyor Olabilir
Köpeğiniz heyecanlandığında veya sızlanma istediğinde enerjisini atma için ağlar. Ağlayamaya enerji ve zıplama eşlik ediyorsa köpeğinizi egzersize yöneltmektedir. Ve enerjisini atması için yardımcı olur.
- Sıkılması
Maltipoolar hareketli ve çabuk konsantrasyonu dağılan bir cinstir. Eğer sürekli ağlama eğilimi gösteriyorsa ve özellikle karşınıza geçip yakınlarınızda ağlıyorsa canı sıkılmıştır. Canı sıkıldığı için anlayan köpek onunla oyun oynamaya başladığında veya ilgi gösterildiğinde genellikle susar ve neşeli hallerine geri döner.
- Stresli Olması
Köpeğiniz çok fazla ağlıyorsa korkma veya endişelenmedir. Ağlamaya dudak yalaması ve esneme de eşlik ediyorsa köpek streslidir. Kendini yatıştırma istediği için ağlar. Strese bağlı ağlamada genellikle üzgün bir surat, çökmüş bir yüz ve kendisini küçük yapma eğilimi gösterir. Eğer kuyruğunu toparlayıp kulaklarını da indirmeye çalışıyorsa korkmuştur. Ona ilgi ve sevgi vererek ağlamasını durdurabilirsiniz.
- Hasta Olması
Maltipoo köpekleri acı çektiğinde veya hasta olduğunda sıklıkla ağlar. Kendini iyi hissetmiyorsa ağlayarak acısını belli eder ve sizden yardım ister. Bu durumda ağlamasın yanında acı çektiği bölgeyi göstermektedir. Örneğin bir bölgesini yalamaya çalışıyorsa ve size anlamlı anlamlı yaklaşarak bir yerini değdiriyor ve acı içerisinde ağlıyorsa gözle muayenede anlayamazsanız en yakın veteriner hekime götürerek genel muayene yaptırabilirsiniz.
Maltipoo köpeğiniz bu gibi nedenlerden ötürü sıklıkla ve sürekli ağlar. Ağlama nedenini anlayarak sorununuzu çözümleyerek ağlamasını durdurabilirsiniz.
Maltipoo Ağlaması Nasıl Durdurulur?
Maltipoolarda sürekli ağlama yaşanıyorsa nedenini öğrenmeye çalışmak gerekir. Bazen kısa süreli ağlaması çok önemli değildir ancak sık sık ve uzun ağlaması dikkate değerdir. Köpeğinizin ağlarken diğer verdiği tepkilere de bakarak ağlamasını anlamlandırın.
Sıkıldığı için, bir şey istediği için veya sadece canı ağlama istediği için ağlar. Ancak ağlaması eğer acıdan ve hastalıktan kaynaklı ise ona nazikçe dokunun ve sizi yönlendireceği bölgeyi inceleyin. Köpeğiniz ağlaması alışkanlık haline getirmediği sürece ağladığı için ona kızmayın ve ona kaba davranmayın. Bu durumda Maltipoo öfkelenmekte ve size karşı agresif tavırlara girmektedir.
Maltipoo sürekli ağlama eğilimini istediği şeyler için gerçekleştiriyorsa onu ağlamaya teşvik etmekten kaçının ve pes etmeyin.
Ağladığında istediği şeyi hemen verirseniz onu huy edinmektedir. Ve sürekli daha fazla ağlama eğilimi gösterir. Ağlayan Maltipooya karşı koymak çok zordur ve tüm şirinliği ile sizi etkisi altına almaya çalışır. Ancak bu köpeğin genel davranışlarını olumsuz etkiler. Eğer gerçek bir ihtiyaçtan ötürü ağlamıyorsa durumu bir süre göz ardı edebilirsiniz. Sustuğunda ona ödül maması vererek ağlamamasını takdir edebilirsiniz. Davranışlarında ciddi fark gözlemliyorsanız eğitmenlere başvurun. Veteriner hekimden yardım alın. Hasta olduğu için ağlayan köpek ancak iyileştiğinde susturulmaktadır. Bu yüzden tedavi sürecinde iyileşme yaşandıkça köpeğiniz yine eski neşeli ve her şeye ağlamayan günlerine kısa sürede geri dönecektir
Yorum (Yok)