Köpeklerde Cushing Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Cushing Hastalığı

Köpeklerde cushing sendromu böbrek üstü bezinin kortizon üretmesi olarak bilinmektedir. Diğer bir deyişle adrenal bezleri böbreğe yakın bir yerdedir ve vücut fonksiyonlarını düzenleme de önemli görev alır. Bu hormonlardan biri de kortizoldur. Eğer kortizol normal oranda değil ise sonuçlarında ciddi tehlikeler doğurur. Ayrıca köpeklerde cushing hastalığı ile ilgili merak edilen ve bilinmesi gereken tüm detaylar yazımızda.

Cushing Hastalığı Belirtileri

Kortizol hormonu kilo kontrolünde, strese karşı dirençlerinde, kan şekerlerinin düzenlenmesinde ve zararlı enfeksiyonlara karşı savaşmalarında etkilidir. Birçok nedenden ötürü cushing hastalığı görülmektedir. Hastalık kendisini çeşitli semptomlarla göstermektedir. Yani bu semptomların erken öğrenilmesi tedavisine erken başlanması anlamına geleceği için hayat kurtarır. Cushing hastalığı belirtileri:

  • Köpeğin çok sık idrara çıkması
  • Aşırı iştahı
  • Uyuşukluk yaşaması (hareket etmek istemez)
  • Tüylerinin zayıflamaya başlaması
  • Egzersiz ihtiyacının azalması (hareket etmekte zorlandığı için rutin hareketlerini dahi yapmak istemez)
  • Organlarında yağlanma görülmesi
  • Karın şişmesi
  • Nefes alırken zorluk çekmesi
  • Cildinde koyu kahverengi ve siyah lekeler
  • Mesane enfeksiyonları
  • Saçlarının dökülmesi
  • Cildinde enfeksiyonlar görülmektedir. Ve çok kolay yara alır
  • Susuzluk çekmesi
  • Baş dönmesi yaşaması
  • Karaciğeri büyür (köpeğin bacakları kalınlaşır ve hareket etmekte zorlanır)

Gibi çeşitli belirtileri vardır. Cushing hastalığının tıp dilindeki adı hiperaradekorikortizma olarak bilinmektedir. Böbreklerde adrenal bezi iki tanedir. Bu bez çok hormon üretmeye başladığında hastalık ortaya çıkar. Bu belirtilerin tamamı vücutta aşırı kortizon üretilmeye başlandığıdır. Kortizon saçların büyümesi engellerken karaciğerin de genişlemesine neden olur. Karın bağlarını gevşetir ve karında şişlik görülmektedir. Köpeğin iştahı açıldığı için çok yemek yemeye başlar. Genelde hayvan severler köpeklerinin iştahı açıldığı için mutlu olur.

Cushing Hastalığı Hakkında

Ancak gerisinde yatan nedenleri araştırmak gerekir. Kas kütleri arttığı için kaslarda güçsüzleşme de görülmektedir. Köpek sahipleri köpeğinin su kasesini sık sık doldurmak zorunda kalır. Çok su içtiği için idrara da çok sık çıkar. Ayrıca Cushing rahatsızlığı yaşayan köpek sahiplerinin ortak görüşü çok sık su içtiğini, çok tuvalete çıktığını ve çok fazla mama yediğini belirtir. Bu belirtiler sadece cushing hastalığına dair aynı zamanda Addison hastalığının da belirtileridir. Yani normalde çok iştahlı olmayan köpeğiniz birden yemek yemeğe başlar ve neredeyse obez olacak seviyeye geldi ise acilen bir hekime götürülmelidir. Köpeklerde cushing hastalığı belirtileri var ise köpeğinizde oluşması muhtemel hastalıklar:

  • Hipofez bezi tümörü: Cushing hastalığının en sık nedeni hipofez tümörüdür. Bu tümör her zaman kötü değildir. İyi huyluda olur kötü huyluda olur. Tümör hipofez bezini adrenal bezlerine kortizol üretmesi için ACHT hormonu üretir. Bu durumda da hipofez bezi daha fazla hormon üretir. Tümörün boyutuna bağlı olarak belirtileri artar. Kısa vadede teşhisi koyulan hormon üretimi tedavi ve ilaçlarla kontrol altına alınmaktadır. Uzun yıllar yaşantısına devam eder. Hipofez bezi büyükse köpeğin beyni etkilenir ve nörolojik sorunlar yaşanmaktadır.
  • Adrenal bezi tümörü

  • Hastalığın yaşanma nedenlerinden biri de adrenal bezine kitle oluşmasıdır. Eğer kitle iyi huyluysa cerrahi müdahale ile alınır. Kötü huylu ise yine cerrahi müdahale ile alınabilir ancak kesin sonuç vermesi yönünde bir teşhiste bulunamaz.

Köpeklerde bu rahatsızlık genel olarak iki ayrı türde görülebilir. Tüm bu nedenlerin ve belirtilerin yanında çok sinsi ilerleyen ve belirtilerini yavaş yavaş gösterdiği bilinir. Ayrıca uzun vadede ortaya çıkan bir hastalık olduğu için fark edildiğinde tümör büyüktür ve tedavisi bu nedenle uzun bir süreç gerektirir. Halk arasında bilinen dili ile bu hastalık bir kanser türüdür. İyi huylu ise kitlenin alınması iyi sonuçlar doğurur ve köpek takibe alınır. Hayvan sahipleri köpekleri bu belirtileri belirli bir süre ile yaşadığı için genellikle veteriner hekime götürmek için geç kalır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi cushing hastalığında da erken teşhis köpeğin hayatını kurtarır. Belirtilerinden bir veya birkaçı var ise en kısa sürede veteriner hekime götürerek kontrolünü yaptırabilirsiniz. Tüm sonuçlar içerisinde eğer adrenal bezi aktiviteleri kontrol edilirse köpeğiniz uzun yıllar yanınızda kalarak normal yaşantısına en iyi şekilde devam edebilir.

Cushing Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde cushing hastalığı teşhisi için etkin bir yöntem ne yazık ki yoktur ve hastalık %100 teşhis edilemez. Bu yüzden veteriner hekim köpeğe birçok test yapar ve teşhis için köpeğin şikayetlerini dinler. Veteriner hekim adrenal bezinin kortizol bezini inceleme için ACHT testi yapar. Karın bölgesinde şişlik varsa ultrason ile incelemektedir.

Ayrıca vücudunun kortizole verdiği tepkiyi inceleme için LDDS testi uygular. Sonuç olarak teşhis için MR’da kullanılmaktadır. Kan testleriyle de teşhis koyulmaktadır. Yani bir test ile hastalığın teşhisini koyamayacağı için tedaviye başlamadan önce bir dizi test uygular. Ayrıca Bu testler sonucunda hastalığın hipofez bezinde mi yoksa adrenal bezinde mi olduğu ilk olarak belirlenmektedir. Test sonucunda köpeğin kanında yüksek seviyede veya olması gerekenden fazla glikoz, alkalin fosfatoz ve kolesterol gözlenmektedir. Bu testler maliyetli.

Özellikle ACHT testi en son aşama olarak belirlenmektedir. Ve ihtiyaç varsa yapılmaktadır. Teşhis koyulduktan sonra hastalığın tedavisi başlar. Cushing hastalığı tedavisi için ilaçlar kullanılmaktadır.  Ve bu ilaçlar ile köpeği rahatsız eden belirtiler azaltılmaya çalışılmaktadır. Eğer hipofez bezinde tümör bulunuyor ise cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Sonuç olarak tümör kötü huylu değilse köpeğin iyileşme şansı artar ve süreç hızlanmaktadır. Bu uygulama sadece veteriner hekim tarafından yapılmaktadır. Kortizol seviyesi çok yüksek ise seviyenin düşmesi için ilaçlar kullanılmaktadır. Yani birden bu seviyenin azaltılması köpekte ciddi sorunlara yol açar. Kusar, ishal olur ve vasküler çöküş yaşarken hayatını kaybetme riski de var.

Cushing Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde cushing hastalığı nasıl geçer? Tek bir yöntem izlenir oda tedavidir. Köpek bunu kendi kendine iyileştiremez. Cerrahi müdahale veya ilaçlar dışında iyileşme sürecinin yaşanması mümkün değildir. Köpek tedavi görmez ise hayatını kaybeder. Veteriner hekim teşhisi yapmak için uyguladığı testler sonucunda köpeğin durumunu sahibine belirtir ve tedavi yöntemlerini açıklar. Veteriner tedaviyi üstlendiğinde tek yetkili isimdir ve tedavisine uymak gerekir. İlaçla tedavi yapılacak ise hekimin reçete ettiği ilaçlar saatine ve kullanım şekline uygun kullanılmaktadır.

İlaçların düzensiz veya yanlış kullanılması farklı sağlık sorunlarına yol açar. İlaçların uzun süre kullanılması da tavsiye edilmemektedir. Veteriner hekim kontrolünde ilaçlar bir süre sonra kesilmektedir. İlaçla tedavi sonrası belirtilerin azalması beklenir ve veteriner hekim yine birtakım testler yaparak seyrini inceler.

Hastalığın geçebilmesi için erken teşhis önemlidir. Bu yüzden köpeğinizi düzenli kontrole götürerek olası sağlık sorunlarını kısa sürede öğrenerek hızlı bir şekilde tedaviye başlayarak başarılı sonuçlar alınır. Köpeklerde cushing hastalığı önemlidir ve tedavi süreci zorludur. Yukarıda belirtiler köpeğinizde var ise hiç zaman kaybetmeden hekimine götürerek belirtilerini anlatabilirsiniz. Geç kalınmış vakalarda geçilen süre geri kazanılamıyor ve hastalığın tedavisi karmaşık bir hal alarak başarı şansı düşüyor. Köpeğinizin belirtilerini inceleyerek şüpheleniyorsanız maddi ve manevi daha fazla zarar almamak için acil hekime başvurmanız gerekir.

Cushing Hastalığı Öldürür Mü?

Cushing hastalığı sadece hipofez bezinde veya adrenal bezinde görülen tümör olarak yorumlamak doğru değildir. Bu rahatsızlık vücudun birçok yaşamsal fonksiyonunu da tehlikeye sokar. Cushing hastalığı öldürür mü? Tedavi edilmediğinde hastalık yaşıtlarına oranla 3 kat daha fazla ölüm riski doğurur. Ancak hastalığa yakalanan her köpek hayati risk taşır yorumu da çok karamsar bir bakıştır. Adrenal bezi aktivitesi kontrol altına alınırsa köpeğiniz uzun yıllar normal yaşantısına devam eder. Kortizol doğal bir steroidlerden biridir ve normal düzeyde olması vücuda iyi gelir. Köpeğin vücut ağırlığına, cilt yapısına ve doku yapısına uygun kortizol seviyesi yaşam kalitesini arttıracağı gibi yaşam süresini de uzatır. Ancak fazla kortizol bağışıklık sistemini zayıflatır ve köpeği enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakarak diğer hastalıklarında yaşanma oranını arttırır. Köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekime götürüyor, kan testlerini yaptırıyor ve tam muayeneden geçiriyorsanız erken teşhis cushing hastalığı ölümcül değildir ve tedavisi başarısı yüksektir.

Hastalık tedavi edilmediğinde köpeğin sağlığı günden güne kötüleşir. Karaciğer, kalp yetmezliği, diyabet, nörolojik bozukluklar ve diyabet sorunu yaşama riski artar. Enfeksiyonlara karşı da koruması düşeceğinden köpeğin aynı anda birden fazla hastalık yaşaması görülmektedir. Tedaviye başladıktan altı ay sonra adrenal bezi normal işlevini yerine getiremez ise tedavi başarı oranı düşer. Ancak altı ayın sonunda ilaç tedavileri ile köpek uzun yıllar yaşamaya devam eder.

Cushing Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Genel olarak bakıldığında cushing sendromu genç köpeklerden ziyade orta yaşlı ve yaşlı köpekleri etkiliyor. Hastalık yavaş yavaş ilerlediği için semptomları bağdaştırmak ve bir hastalığa sebep olduğunu yormak zorlaşıyor. Yaşlı köpeklerde oluşan bu belirtiler yaşlanma nedenleri olarak görülebildiğinden çoğu zaman teşhis geç koyulmaktadır. Semptomlar tüm köpek ırklarında aynıdır. Yaşlanmaya başlayan köpek bazı özelliklerini kaybettiği için sahibi tarafından hasta olarak nitelendirilmemektedir. Bu belirtiler yaşlandığı için yaşanabileceği gibi cushing hastalığı belirtileri olarak da yorumlanarak köpeğin yaşam kalitesi arttırmaktadır. Bu hastalık ilk olarak 1912 yılında keşfedildi. Yaşlı köpeklerde görülme sıklığı çok fazladır. Sadece köpeklerde değil atlar ve kedilerde de yaşanmaktadır. Cushing hastalığı hangi ırklarda görülür? Öğrenerek köpeğinizin yatkın olduğu hastalıklara karşı tetikte olun. Yaygın olarak görüldüğü ırklar:

Cushing Hastalığı

Gibi ırklarda cushing hastalığı görülme riski daha yüksektir. Dişi köpeklerin hastalığı yaşama oranı erkeklere göre daha fazladır. Çünkü dişilerin adrenal bezi hastalıklarına karşı daha hassas bir yapısı vardır ve dirençleri daha hızlı düşer. Yaş olarak bakıldığında ise genç köpeklerde çok nadiren görülmektedir. Beş yaşından büyük köpeklerde ortaya çıkar. Hastalık ağır ilerlediği ve belirtilerini geç gösterdiği için orta yaşta hastalanan köpeğin teşhisi yaşlılık döneminde koyulma sıklığı çok yüksektir. Yukarıda adı geçen ırkların bu hastalığa yatkındır.

Tüm köpek ırklarında görülmektedir. Hayvan sahipleri evcil hayvanlarını yakın izlenime alıyorsa ve normalin dışındaki tüm davranışlarını bir kağıda not ederek yaşanma zamanını tespit eder. Hastalığın ortaya çıkma süreci hakkında doğru bilgiyi verir. Köpekler için önemli bir hastalıktır. Ancak tedavisi ile sevimli dostunuz uzun yıllar sizinle normal yaşantısına devam eder. Hastalık tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurmaktadır.

Veteriner hekim muayenelerine düzenli giderek sadece cushing hastalığına karşı değil oluşabilen tüm rahatsızlıklara karşı erken teşhis köpeğinizin ortalama yaşam ömrünü uzatırken yaşam kalitesini de arttırmaktadır. Sahiplendiğiniz hayvanın ailesini tanıyorsanız onun hastalıklarını bilerek hareket etme önemlidir. Genetik olarak gelebileceği gibi özel olarak sadece sizin köpeğinizde de oluşabilen riskli ancak her zaman hayati risk taşıyan bir hastalık değildir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply