Toy Poodle Tüy Dökme Sorunu

Toy Poodle Tüy Dökme Sorunu

Kıvırcık tüyleri ile her zaman dikkat çeken Toy Poodle, tüy dökmeyen bir yapıya sahiptir. Hem tüy dökmüyor olması hem de köpeklere has koku barındırmamasından dolayı tercih edilen köpek ırkı, şirinliği ve cana yakınlığı ile tam bir aile dostudur.

Poodle köpek tüy dökmesi söz konusu değildir ancak mama değişimi ya da mama kalitesi ile alakalı tüylerde hafif dökülme yaşanabilir. Özellikle tavuklu ve kalitesiz mama poodle cinsi köpeklerde tüy dökümüne neden olur.

Tüy dökümünün fark edilmesinden itibaren veterinere danışmak ve nedenlerini araştırmak önem kazanır. Köpeğin tüyleri kırılgan veya kuru olabilir bu durumda normale göre daha fazla tüy kaybına neden olur.

Dairesel ya da düzensiz şekilli tüysüz bölgeler ortaya çıktığında bu durumu tüy dökme belirtileri arasında değerlendirmek gerekir. Bazı durumlarda tüy dökme belli bölgelerde yoğunlaşır ya da köpeğin vücudunun tamamına yayılabilir bu yüzden dikkat etmek önem kazanır.

Tüy Dökülmesinde Parazit Varlığı

Poodle köpek tüy dökmesi sorununun altında çok farklı ve yaygın nedenler yer alabilir öncelikle bit, pire ya da mayt gibi parazit varlığı ilk nedendir. Genellikle boyun ve kuyruk bölgesinde tüy dökümü pirelerden kaynaklanır, küçük parazitler hızla çoğalarak deriyi tahriş eder, yoğun kaşınma ve tırmalamadan dolayı tüy dökümü yaşanır.

Egzama ya da kepek gibi köpeğin yaşadığı herhangi bir cilt sorunu tüy dökülmesine sebebiyet oluşturur, köpek rahatsız hissettiğinde ya da derisinden dolayı sıkıntı yaşadığında kendisini tırmalar, yalar ya da kaşır böylelikle problemi hafifletmeye çalışır.

Derinin belli alanları zayıflayarak tüyler koptuğundan dolayı zaman içerisinde Poodle köpek tüy dökmesi problemi ile karşı karşıya kalır. Beslenme alışkanlıkları sağlıklı deri ve tüy gelişimini destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıkar. Yetersiz ve düzensiz beslenmeden kaynaklı olarak tüy dökülmesi yaşanma riski her zaman vardır.

Tüy Dökülmesinde Tedavi Süreci

Tüyün ana bileşeni olan keratinin düzgün şekilde sentezlenmesi için sülfürlü amino asitlere ihtiyaç vardır aksi halde köpeğin tüyleri yavaş uzar ve kolay kırılır en sonunda da tüy dökülmesi problemi yaşanır. Bu tür sorunlar ile karşılaşmadan önce beslenme şekli planlanmalı.

Köpekte sağlıklı deri ve tüy desteklenmesinde ana besin olan biotin aynı zamanda tüy dökülmesi problemine karşı korunmada en önemli yardımcıdır. Poodle köpek tüy dökmesi sorunun yaşanması çok daha karışık bir problemin belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Yaşlı köpeklerde testis ve yumurtalık tümörleri ile birlikte vücudun belli bölgelerinde tüy dökülmesi gözlemlenir. Çünkü tümör hem doğal cinsel döngüyü hem de sağlıklı tüylerin büyümesini bozan hormonlar salgılar.

Sık görülen cushing hastalığında tüy dökülme nedenidir çünkü böbrek üstü bezlerin çok fazla kortizol üretmesine neden olan tümör gelişir ve sonuç olarak obezite ile birlikte tüy dökülmesi ortaya çıkar.

Köpeklerde hormon üretiminin düşük olmasına neden olan hipotiroidi hastalığının belirtileri arasında da tüy dökülmesine denk gelmek mümkündür. Poodle köpek tüy dökmesi uzman veteriner hekim tarafından tedavi edilerek iyileşebilir.

Tüy Dökülmesine Evde Uygulanan Yöntemler

Köpek sahiplerinin tüy dökümüne karşı evde uygulayabilecekleri yöntemler yaşanan problemin çözümünde yardımcı olur.

  • Pire ve pire yumurtalarına karşı etkili ve düzenli bir tedavi için önerilere uymak gerekir.
  • Kaşıntıyı hafifletmek ve kaşınmasını önleyebilmek için dermotolojik olarak onay almış tedavi şampuanları kullanılmalı.
  • Köpeğin tüy gelişimini ve derisini desteklemek için biyotin ile yüksek kaliteli aynı zamanda sindirimi kolay proteinlerle zenginleştirilmiş mama kullanılmalı.
  • Tüy dökülmesi fark edildiği anda köpek veteriner hekime götürülmeli.
  • Köpeğin tüylerinin bakımı konusunda veteriner hekimin tavsiyelerine uyulmalı.

Tüy Dökülmesine Nedenleri

Nadir de olsa Poodle köpek tüy dökmesi karşılaşılan bir durumdur, köpeğin tüylerinin sağlıklı kalabilmesi için beslenmesi oldukça büyük bir önem taşır bu yüzden uygun besinler ve takviye gıdalar ile tüy dökümünün azaltılması ve sağlığının genel anlamda yükselmesi sağlanabilir.

Köpeğin yıkandığı süreç, doğru zamanlarda temizleme ve sık tarama tüy sağlığını etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Köpeğin strese girmemesi, uzun süre evde kapalı kalmaması, enerjisini yeterli derecede atabilmesi ve sürekli aktif olması tüy dökümünü büyük oranda olumlu şekilde etkiler.

Stresi azaltan en önemli etmen olan yürüyüş ve koşu aynı zamanda fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından da önemlidir. Vücutta daha fazla kan dolaşımı sağlandığından dolayı daha sağlıklı süreç yaşanır.

Poodle cinsi köpeklerin tüy dökmemesi ile tanındığı bilinir buna rağmen tüy dökülmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa bunun altında farklı nedenler aramak doğrudur. Tüy dökülmesine neden olan etkenler içerisinde şunları sıralamak mümkündür;

  • Bakteriyel enfeksiyonlar.
  • Herhangi bir gıdaya karşı oluşan alerjiler.
  • Kullanılan bazı ilaçlar.
  • Hamilelik süreci ya da emzirme dönemi.
  • Karaciğer ve böbrek gibi hastalıklar.
  • Tiroit ile bağlantılı rahatsızlıklar.
  • Yalamaya bağlı olarak yaşanan travma.
  • Kanser riski.
  • Bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluklar.
  • Güneş yanığı.
  • Yakıcı madde ile temas edilmesi.

Tüy Dökümünü Kontrol Altına Almak

Poodle ırkına ait olan köpeklerde yaşanan tüy dökümü problemi kontrol altına alınabilir. Bunun için evde uygulanabilecek düzenli tarama tüylerin dökülmesini kontrol altına alma imkanı sağlar. Ancak tüy dökülmesi ciddi probleme dönüşmeden önce köpeğin veterinere götürülmesi tavsiye edilir. Bu sayede tüy dökümü nedenleri kapsamlı bir şekilde kontrol edilir ve doğru tedavi yöntemi belirlenir.

Tüy dökümü konusunda problemsiz köpek olmasından dolayı poodle, evde bakımı en çok tercih edilen ırklar arasında yer alır. Tüylerinin dökülmemiş olması rağmen tüy bakımları oldukça önemlidir, dikkatli ve kıvırcık tüylere sahip olmalarından dolayı düzenli şekilde tıraş edilmeleri ve taranmaları gerekir.

Tüylerinin her gün fırçalanması ve düzenli olarak bakımının yapılması sağlıkları açısından son derece önemlidir. Sağlıklı uzayabilmesi için tüylerinin bakımında tıraş en önemli konudur, ortalama 5 ila 8 hafta arasında tüyleri tıraş edilmelidir.

Tüylerin fazla uzaması dolaşmasına ve kötü görüntü oluşmasına neden olduğundan dolayı olası riskler arasındadır. Tüy bakımı ile bağlantılı olarak poodle haftada bir ya da iki kez banyo ihtiyacı duyar.

Kulaklarının şeklinden dolayı birçok kulak sorununa karşı yakındır bu yüzden kulak girişinde bulunan tüyler uzamadan profesyoneller tarafından tıraş edilmelidir. Küçük yapıya sahip olan tüyler genellikle siyah, kahverengi, kızıl, beyaz ve gümüş rengi olarak görülür. Tüyler tek katmanlı, kalın, sert ve yoğundur ancak farklı tüy stiline sahip olabilir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply