Toy Poodle Köpeklerde Uyuz

Toy Poodle Köpeklerde Uyuz

Uyuz tüm hayatını tek konak üzerinde geçiren, etkenleri çok küçük ve konağına bağımlı bir parazittir. Bulaş durumu genellikle kontak yolla ya da kontamine olmuş materyaller ile duyarlı olduğu türlere bulaşma şeklindedir ancak konağından ayrıldığından dolayı birkaç günden fazla yaşamaz.

En sık karşılaşılan sarcoptes, demodex vevotodectes’tir. Genellikle kış ve ilkbahar başlangıcında görülen Toy Poodle Gibi köpeklerde uyuz hastalığı şiddetli seyreder. Yaz aylarında genellikle lezyonlar kaybolur ancak koltuk altı ve kasık gibi bölgeler güneş görmediğinden dolayı küçük odaklar şeklinde seyreder.

Havadaki güneş ışığı ve nem oranı hastalığı etkiler bundan dolayı uyuz hastalığına sahip olan köpekleri güneş ışığında ve nemsiz ortamda tutmak önemlidir aksi halde hastalığın şiddeti artar.

Toy Poodle Köpeklerde Uyuz Riski

Uyuz paraziti kuraklığa karşı duyarlıdır ve nemi sever, esas bulaşma uyuz etkeni taşıyan bir hayvanın sağlıklı hayvan ile temas etmesi sonucu gerçekleşir. Ayrıca evde enfekte olmuş malzemeler ile bulaşma imkanı da vardır hayvanların kapalı ortamda bir arada yetiştirilmesi hastalığın daha hızlı yayılımını sağlar.

Demodex canis paraziti sadece köpeklerde vardır başka evcil hayvanlara ya da insana bulaşma riski yoktur. Sarcoptes uyuz paraziti insana kolaylıkla bulaşmaz çünkü yaşamını sürdüremez ancak geçici kaşıntılar ya da alerjiye neden olur.Toy Poodle köpeklerde uyuz genellikle zayıf, yanlış ve yetersiz beslenen hayvanlarda daha çok görülür parazit sayısı enfeksiyonun şiddeti ile paraleldir.

Demodex canis klinik herhangi bir belirtiye neden olmadan köpek üzerinde çok sayıda bulunabilir bundan dolayı köpeklerde normal deri faunasından sayılmaktadır. Parazit doğumdan 72 saat sonra anne sütünden alınır ve sağlıklı normal bir hayvanda klinik enfeksiyon görülmez.

Poodle Köpeklerde Uyuz Tedavisi

Sarcoptes uyuzu kendiliğinden düzelmeyen, ilerleyici, aşırı derecede kaşıntıya neden olan ve hayvanın kendine zarar vermesine imkan oluşturan parazittir. Genellikle baş bölgesinde başlar ve tüm vücuda yayılır, ilk bulgusu kulak kepçesinde, patilerinde ve dirseklerde ince eritemli papüller ya da gri ve sarı kabuklar şeklindedir.

Vücutta öncelikle kızarıklık dikkat çeker ve ardından küçük kabartılar öne çıkar ardından deride pullanma ve kabuklanma ile birlikte şiddetli kaşıntı yaşanır ve kıllar dökülür. Akar ve akarın salgılarına karşı oluşan hipersensivite nedeniyle kaşıntı oluşur ve hiçbir zaman azalmaz.

Köpeklerde uyuz hastalığında normal deri faunası olarak tanımlanan demodex enfeksiyon oluşturmaz ancak deride sayısının artmasından dolayı farklı hastalık tablosu oluşturur. Enfeksiyon hücresel bağışıklık eksikliğinden dolayı ortaya çıkar.

Toy Poodle Köpeklerde Uyuz Belirtileri

Bağışıklık aynı zamanda immün yetersizlik faktörüne karşı sistemi baskılayan ilaç kullanımı, kötü beslenme ve bakım, aşırı alkali sabun ya da şampuan kullanımı kaşektik ve viral enfeksiyonlardan dolayı zayıflar. Toy Poodle köpeklerde uyuz hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Köpeğin vücudunun belli bölümlerinde tüy dökülmeleri yaşanır.
  • Tüyün azaldığı bölgelerde şiddetli kaşıntı ve buna bağlı olarak kızarıklık ve kanama oluşur.
  • Tüylerin arasında kepeklenmeler olur.
  • Köpeğin derisi sertleşir.
  • Kulak içleri sertleşir, kabuklanır ve sıvı akıntı oluşur.
  • Deri normal rengini kaybeder ve çevreye kötü kokular yayar.
  • Belirtilen her hayvanda farklılık gösterir.
  • Ortaya çıkan belirtiler yaş, uyuz türü ve hastalığın hızına göre değişir.

Toy Poddle Köpeklerde Uyuz Hastalığı

Köpeklerde uyuz hastalığı tedavi edilen bir rahatsızlıktır semptomlardan bir ya da birkaçının görülmesi halinde zaman kaybetmeden güvenilir bir veteriner desteği almak önemlidir. Ancak belirtiler köpeğin uyuz olduğu anlamını taşımaz farklı hastalık belirtileri de olabilir bu yüzden müdahalenin beklemeden yapılması şarttır.

Toy Poddle köpeklerde uyuz tedavisinde izlenmesi gereken ilk yol dermatoloji alanında hizmet veren bir uzman veteriner hekim kontrolüdür. Tedavi sürecinde başarının gerçekleşebilmesi için seçilen veterinerin uzmanlığının yanı sıra aynı zamanda köpek sahibinin de özveride bulunması önemlidir.

Erken dönemde uyuz parazitini fark etmek tedavi sürecini kısaltır ve başarı oranı artar, vücudun birçok noktasından yayılması halinde tedavi süresi uzar ve hem köpek hem de sahibi sıkıntılı bir sürece girer. Veteriner hekim tarafından uyuz teşhisi konulmasının ardından ilaçlar ile tedavi sürecine başlanır.

Düzenli bir şekilde ilaç tedavisine devam edilmesi halinde köpek kısa sürede sağlığına kavuşur. Poddle köpeklerde uyuz köpeğin bağışıklık sisteminin çöküşüne neden olur bundan dolayı köpeğin deri sağlığı açısından gerekli olan bakım yapılmalı ve böylelikle köpeğin derisi hastalığa karşı güçlendirilmelidir.

Poddle Köpeklerde Uyuz Başlangıcı

Köpeğin uyuz hastalığına yakalanmaması için yaşadığı ortam ile kullandığı eşyalar sürekli temiz tutulmalı ve bu konuda köpek sahibi her zaman özen göstererek dikkatli olmalıdır. Parazitin bulaşması ve yayılmasının yanı sıra aynı zamanda köpeğin bağışıklık sisteminin gücü Toy Poddle köpeklerde uyuz hastalığının tedavisinde önemlidir.

Parazit ayaklara yayılmış ya da bakteriyel enfeksiyonlara neden olmuşsa tedavi süreci zordur, tüm vücuda yayılması ya da köpeğin 1 yaşından küçük olması tedavideki başarılı sonucu azaltır. Bağışıklık sistemi güçlü olan ve hastalığın yayılmadığı köpeklerde tedavi kısa sürelidir.

Tedavide bilinen ilk yöntem ilaçlı banyo, enjeksiyon ve püskürtmedir aynı zamanda köpeğin bağışıklık sistemini güçlendirecek gıda takviyeleri verilir. Bakteri kaynaklı herhangi bir deri iltihabı ya da enfeksiyonu oluşması durumunda yok etmeye yönelik uygulamalar gerçekleştirilir.

Köpeğe hem ağızdan ilaç verilir hem de deri üzerine solüsyonlar ve antibakteriyel şampuanlar kullanılır. Klinik olarak uygulanan tedavi sürecini destekleyen ve başarılı olmasını sağlayan ek uygulamalar ise hayvanın bulunduğu ortamı ve kullandığı eşyaların tamamının özel maddeler ile yıkanarak dezenfekte edilmesidir.

Poodle Köpeklerde Uyuzdan Korunma Yöntemleri

Uyuz hastalığına neden olan mikroskobik parazitler köpeklerdeki doku artıkları ile birlikte aynı zamanda kan, deri döküntüsü ve doku sıvısı ile beslenir. Derinin ve tüylerin bütünlüğünü bozar ve ikincil enfeksiyon oluşmasına sebep olur ayrıca vücutta yaraların oluşması ve ağır koku en belirgin semptomlar olarak karşımıza çıkar.

Uyuz hastalığından köpeği korumanın yolları şöyledir;

  • Köpeğin yaşadığı ortamlarda temizlik ve hijyene dikkat edilmeli.
  • Genellikle yaz aylarında ortaya çıkan pire ve kene gibi dış parazitlere karşı köpek ilaçlanmalı.
  • Köpeğin düzenli olarak tüy bakımı ve fırçalaması yapılmalı.
  • Sıcak mevsimde 15 gün arayla köpek organik kökenli şampuanlar ile yıkanmalı.
  • Enfekte olan malzemeler dezenfekte edilmeden kullanılmamalı.
  • Köpeğin temas kurduğu diğer köpeklerin sağlık durumları kontrol edilmeli.
  • Veteriner kontrolü rutin olarak yapılmalı ve aksatılmamalı.
  • Stresten uzak tutulmalı ve düzenli olarak egzersiz yaptırılmalı.
  • Bazı türleri insana bulaştığından dolayı bakım ve tedavisi ile ilgilenenler kendi hijyenine dikkat etmeli.

Yorum (Yok)

Leave a Reply