Fransız kökenli olduğu kabul edilen ve Batı Avrupa’da 400 yıldan bu yana bilinen Toy Poodle kayıtlarda Fransa’nın resmi köpek uyku olarak geçmektedir. Ortalama yaşam süresi 10 ile 12 yıl arasında değişen ırk, doğru ve düzenli bakım halinde 18 yıla kadar yaşar. Ancak birçok köpek türünde olduğu gibi yatkın olduğu bazı sağlık problemleri vardır, Toy Poodle Köpeklerde Görülen Hastalıklar arasında en çok karşılaşılan ve cinsi en fazla etkileyenler şu şekilde sıralanır;
- Diyabetes mellitüs. (diyabet)
- Hyperadrenocorticism —Cushing Sendromu.
- Kulak Problemleri.
- Kirpiklerinde büyüme.
- Progresif Retina atrofisi.
- Epilepsi Legge Perthes hastalığı.
- Von Willebrands hastalığı.
- Cilt tümörleri.
- Mesane taşları.
Toy Poodlelarda Görülen Diyabet
Şeker hastalığı Toy Poodle Köpeklerde Görülen Hastalıklar içerisinde en çok karşılaşılan hastalıktır genellikle orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde daha sık görülür. Yavru ya da genç köpeklerde 1 yaşına gelmeden ortaya çıkar, hastalık teşhis edildikten sonra iyi bakılan bir köpek 5 ila 7 yıl arasında yaşar.
Ancak hastalık ciddi boyutlara ulaştığında ve gerekli olan tedavi uygulanmadığında yaşam süresi 3 yıla kadar düşer. Şeker hastalığının en belirgin semptomları;
- İdrara çok çıkmak.
- Çok su içme.
- Aşırı susuzluk.
- İştah artmasına rağmen yaşanan kilo kaybı.
- Görme bozukluğu ya da ani körlük.
- Vücudundaki yaraların geç iyileşmesi şeklinde sıralanır.
Hyperadrenocorticism Cushing Sendromu Hastalığı
Köpeklerde düzensiz ve yüksek kan şekerinden dolayı farklı hastalıklar yaşanır. Diş etlerindeki enfeksiyon ve karaciğerdeki aşırı keton üretimi en sık karşılaşılan hastalıklardır.
Aynı zamanda katarakt, damar yapısında bozulma, pankreas yangısı, deri problemleri, kas fonksiyon bozukluğu, kas zayıflığı, böbrek ve karaciğer problemleri şekere bağlı görülen hastalıklardır.
Vücudun düzenli çalışmasına yardımcı olan ve birçok hormon salgılayan böbreklerin ön kısmında 2 adet adrenal bez bulunur. Adrenal bezlerin vücudun ihtiyacından fazla kortizon salgılaması sonucu Hyperadrenocorticism —Cushing Sendromu hastalığı ortaya çıkar.
Toy Poodlelarda görülen hastalıklar içerisinde iki sırada yer alan hastalık genellikle orta yaş ve yaşlı köpeklerde görülmektedir, en yaygın belirtileri arasında şunlar sıralanır;
- Aşırı su tüketimi.
- Sık idrara çıkma.
- Batın bölgesinde şişlik.
- Tüylerde bozulma ve kayıp.
- İdrar yollarında enfeksiyon.
- Simetrik tüy dökülmesi.
- Deride kalsiyum birikmesi.
- Kronik deri problemleri.
Toy Poodlelarda Kulak Problemleri
Genellikle sıcak günlerde daha sık rastlanan ve Toy Poodle Köpeklerde Görülen Hastalıklar içerisinde kulak problemleri öne çıkar çünkü yüksek orandaki sıcaklık mikroorganizmaların yayılım hızını arttırır. Kulakta yaşanan enfeksiyon kulak iltihabına neden olur ve dış kulak iltihabı en sık karşılaşılan problemdir.
Ancak kulak iltihabı sadece kulakta oluşan enfeksiyon ile alakalı değildir birçok farklı nedeni vardır. Bunlar içerisinde mantar, bakteri, virüs, kulaktaki yabancı cisimler ve alerji sıralanabilir. Kulak iltihabının belirtileri şunlardır;
- Kulak bölgesindeki koku.
- Kulakların sürekli kaşınması.
- Kulak içlerinde pullanma ve döküntüler.
- Şişlik ve kızarıklık.
- Kulak içinde ağrı ve hassasiyet.
Kulak iltihabına göre çok daha ciddi bir problem olan kulak enfeksiyonlarıdır, erken teşhis ilerleyen süreçte yaşanması muhtemel olan denge kaybı, kulaktan sıvı salgılanma ve davranış değişimi gibi sonuçların önüne geçer.
Köpeklerde kulak enfeksiyonunu önlemenin en önemli şartı aşılarının tam olarak yapılmasıdır. Aynı zamanda kulakları sürekli olarak temizlemek ve kuru tutmak hastalığın önlenmesinde etkilidir.
Toy Poodlelarda Kan Hastalıkları Ve Tümörler
Köpek kan bozukluklarından en bilinen olan Von Willebrands hastalığı kanın sürekli kanaması engelleyen pıhtılaşmayı engeller. Belirtileri değişiktir ancak Toy Poodle Köpeklerde Görülen Hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alır. Bazı köpekler sadece uyuşukluk yaşar. Bazılarında yorgun ve halsiz durum sergilenmektedir.
Hastalık bulaşıcı değildir kalıtsal olarak ebeveynlerden geçer, köpek hasta olmadan önce sadece taşıyıcıdır. Gerekli tedavi süreci başladığında köpek rahat ve aktif bir yaşam sürebilir, hafif ve orta derecede etkilenmiş köpeklerde herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ciddi etkilenmiş köpeklerde kanama atakları yaşanabilir bu durum karşısında kan nakline ihtiyaç duyulur.
Kontrolsüz hücre büyümesi olarak tanımlanmaktadır. Köpek derisinde sertleşme ya da yumuşak kitle şeklinde görülmektedir. Genellikle erişkin ve yaşlı köpeklerde alt dokulara yayılma özelliği bulunmaktadır ve kötü huylu yumuşak doku tümörlerine daha sık rastlanır.
Lipom iyi huylu tümörler içerisinde en sık karşılaşılandır çoğunlukla bacak, kalça ve gövde derisinin altına yerleştiğinden dolayı yağ dokusundan ayırt etmek zordur ancak yumuşak, sarı ve beyaz renkli olarak ortaya çıkar.
Toy Poodlelarda Genetik Hastalıklar
Progresif retina atrofisi genetik bir hastalıktır. Ve kuşaktan kuşağa geçer, Toy Poodlelarda görülen hastalıklar içerisinde sayılmaktadır. Gözün içerisindeki odak ışığı elektriksel uyarım haline çeviren retina uyarımı göz sinirlerine taşıyan özel hücrelerdir.
Genellikle ilerleyici retina tembelliği olarak adlandırılmaktadır. Ağır bir şekilde retina incelir ve hücrelerin fonksiyonu bozulmaktadır. Çoğunlukla gece ya da loş ortamda görme kaybı şeklinde başlar. Ve tedavisi yoktur, hastalık körlükle sonuçlanmaktadır.
Duygusal hassasiyetleri ve zekaları ile öne çıkan Toy Poodle ırkı bazı hastalıklara karşı yatkındır, oyuncak ırklar arasında en yaygın olarak görülen Legg Calve Perthes hastalığı kalça bölgesine kan akışı azaldığında meydana gelir.
Genellikle topallama ya da sersemlemeyi içeren semptomlara sahiptir, yaşanan durum genellikle basit bir ameliyat ile düzelir. Bundan dolayı şüphe duyulması halinde beklemeden veteriner hekime götürmek gerekir.
Toy Poodle’rın Yatkın Olduğu Hastalıklar
Toy Poodle ırkının yaşadığı hastalıklardan biri de epilepsidir. Nedensiz nöbetler olan idiyopatik epilepsiye karşı yatkınlıkları bilinmektedir. Hastalığın tedavisi vardır. İnsanlarda olduğu gibi köpek ırklarında da kataraktlar vardır. Ve gözlerin üzerinde oluşan bulanık zar görme bozukluğuna neden olur.
Toy Poodle ırkı genellikle sağlıklıdır ancak her ırkta olduğu gibi bazı hastalıklara karşı eğilimlidir, hayatları boyunca hastalık geçirmeme oranı yüksektir ancak farkında olmadan yaşanan hastalıklar bulunmaktadır.
Bunlar arasında Addison hastalığı öne çıkar. Adrenal bezler tarafından yetersiz adrenalin hormonu üretemediğinden dolayıdır. Yani hastalık kusma, iştahsızlık ve uyuşukluk gibi belirtiler gösterir. Sonuç olarak birçok hastalık ile benzer belirtiler olmasından dolayı karıştırılmaktadır. Ancak ilerleyen sürece ulaşana kadar teşhis koymak zordur.
Gastrit problemi Toy Poodle ırkının yaşam kalitesini tehdit eder. Ayrıca günde tek öğün beslenme, yemek sonrası fazla su tüketme ve egzersiz yapma sonucu daha kolay ortaya çıkar.
Midesindeki fazla havadan geğirerek ya da kusarak kurtulmaktadır. Yani eğer kurtulmazsa kan basıncı düşer ve şoka girer. Ayrıca köpekte karın şişkinliği olur. Kusmadan öğürdüğünde ya da aşırı salya akıttığında en kısa sürede veterinere götürmektedir.
Yorum (Yok)