Toy Poodle Hamilelik Süreci - Toy Poodle Köpek Kaç Tane Doğurur

Toy Poodle Hamilelik Süreci – Toy Poodle Köpek Kaç Tane Doğurur

Dikkatle takip edilmesi gereken süreç olan köpeklerde gebelik süreci aynı zamanda neşeli anlara tanıklık etmektedir. Gebe köpeklerin süreç içerisinde ihtiyaçlarının bilinmesi hem sağlıklarının korunması hem de dünyaya gelecek olan yavruların sağlığı açısından önemlidir.

Hayvan severlerin köpeklerdeki gebelik süreci ile birlikte en çok merak ederek araştırdığı konulardan biri Poodle köpek kaç tane doğurur sorusunun cevabıdır. Ortalama dört yavru doğuran Toy Poodle gebelik süresi 62 ile 64 gün arasında sürer, bu süre zarfında köpek farklı evrelerde değişik belirtiler gösterir.

Bundan dolayı köpeklerde erken dönem hamilelik belirtileri ve geç dönem hamilelik belirtileri ayrı ayrı incelenerek araştırılmalıdır. Bu sayede gebelik süresi boyunca belirtiler daha net gözlenir ve ihtiyaçlar buna göre karşılanır.

Poodle Cinsinde Gebelik

İlk birkaç haftalık süreçte gebelik durumu pek fark edilecek değişimi göstermez ancak 3 ya da 4. haftaya girildiğinde yaşanan hormon değişikliğine bağlı belirtiler görülmeye başlar.

Öncelikli olarak hormon değişiminden dolayı sabah bulantısı yaşanır, gebe olan köpek yorgunluk belirtileri gösterir, iştahında normale göre önemli bir azalma yaşanır. Bazı gebe köpekler kusar, kusma problemi olması halinde öğünler küçültmeli ve sıklıkları arttırılmalıdır ayrıca gebelik döneminde köpeklerde saydam yapıda vajinal akıntı oluşur.

Poodle ırkı dişi köpek sahiplenmek isteyenler açısından de Poodle köpek kaç tane doğurur sorusuna cevap bulmak önemlidir, hamile olduğundan şüphe edilmesi halinde köpeğin veteriner hekime götürülmesi önem kazanır. Çünkü köpeklerde gebelik testi ev ortamında yapılamaz bunun için uzmana danışmak gerekir.

Planlı olarak gerçekleştirilen çiftleşmenin ardından 2 ya da 3 hafta sonunda veteriner hekime gidilerek prenatal muayenelerin tamamlanması tavsiye edilir. Gebeliğin teşhis edilmesi halinde uygun beslenme planı yapılmalı ve genel sağlık muayenesinin tamamlanması ile birlikte kontrol süreci başlatılmalıdır.

Poodle Yavrularının Ultrasonda Görüntülenmesi

Veteriner hekim tarafından yavrular ultrason ile güvenli bir şekilde görüntülenir dolayısıyla de Poodle köpek kaç tane doğurur sorusuna net cevap burada alınır. Gebeliğin 4. haftasında ses dalgaları kullanılarak rahim görüntülenir aynı zamanda relaxin hormon seviyesi yükseldiğinde dolayı hormon değerlerinin ölçülebilmesi için kan testleri yapılır.

Planlı çiftleşmenin ardından 6 hafta sonuna kadar gebe kalamayan köpekler ile gebe kalan köpek arasında relaksin düzeyinde önemli farklar vardır. Gebe köpeklerde relaxin değeri 3.5 ng/ml iken 7 olmayan köpekler değer 0.5 ng/ml’nin altındadır. Bu değerler hormonlardaki değişimin belirlenmesi ile birlikte gebelik teşhisi konulmasını sağlar.

Gebeliğin ilk 4 haftasından sonra veterinere gidilmesi halinde hekim tarafından yapılan köpeğin karın muayenesi sonucunda gebelik teşhisi konur. Karın muayenesi uzman veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır çünkü sert dokunuş yavrulara zarar verir.

Daha sonra Poodle köpek kaç tane doğurur sorusuna net bir cevap veteriner hekim tarafından köpek sahibine verilir. Köpeklerde hamilelik belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • İştahı fark edilir derecede artar ve kilo alır.
  • Daha sık idrara çıkar.
  • Vajinal akıntılar artar.
  • Meme uçları koyulaşmaya ve büyümeye başlar.
  • Memelerde hacim artışı görülür.
  • Çoğu zaman süt gibi sıvı damlası gelir.
  • Karın büyüdükçe hareket seviyesi düşer.
  • Odak sorunları yaşanır.
  • Aşırı derecede hareketli haller dikkat çeker.

Poodle Yavrularının Doğum Yöntemi

Poodle ırkı köpeklerde gebelik teşhisinin konulmasının ardından yavruların kemik gelişiminin takip edilmesi ve doğacak yavruların sayısının belirlenmesi için görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Gebeliğin son 2 haftalık döneminde yavrular karın içerisinde hareketli hale gelir ama daha öncesinde veteriner hekim tarafından de Poodle köpek kaç tane doğurur sorusuna kesin bir cevap görüntüleme yöntemleri sonucunda verilir.

Doğum öncesi yapılan son veteriner hekim kontrolünde yavruların doğum kanalında kolay şekilde geçip geçirmeyeceği soru işaretleri ortadan kaldırılır. Doğum kanalı yavruların geçişi için dar olduğunda ya da yavrular büyükse doğum sezeryan ile gerçekleşir ve buna göre planlama yapılır.

Hamile köpekler yaşına ve aktivite düzeyine göre belirlenmiş olan özel formüllü mamalar ile beslenmelidir. Günlük olarak ihtiyaç duyduğu kalori ve besin karşılanmalı özellikle kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenmelidir. Hamilelik sürecinde günlük kalori ihtiyacı iki kata çıkarılmalıdır emzirme döneminde beslenme şekline devam edilmelidir.

Genellikle gebe köpeklerin herhangi bir vitamin ya da mineral takviyesine ihtiyacı yoktur ancak her köpeğin gereksinimi farklıdır. Hem annenin hem de yavruların sağlıklarının korunabilmesi için takviye kullanılması gerektiğinde veteriner hekim tarafından tavsiyelerde bulunulur.

Poodle Cinsinde Gebelik Süresi

Köpeklerde hamilelik süresi içerisinde birçok farklı değişiklik gözlemlenir, yaşanan değişikliğin ve köpek davranışlarının öngörülmesi çoğu zaman zordur her zamankinden daha sevgi dolu olabildikleri gibi sakin köpekler aşırı hareketli hale dönüşebilir.

Köpeklerde hamilelik sürecinde yaşanan davranış değişiklikleri köpek sahibi tarafından anlayışla takip edilmelidir böylelikle yaşanan fizyolojik ve psikolojik değişim çok daha kolay atlatılır. Köpeklerde yavru sayısı ve köpeğin yaşı gibi etkenler hamilelik süresini belirler ancak ortalama süre 62 ile 64 gündür.

Doğum gerçekleşmeden önce köpek sahipleri Poodle köpek kaç tane doğurur yapılan muayeneler sonucu kolaylıkla öğrenebilir. Köpeklerde doğum zamanını tahmin etmek söz konusu değildir çünkü çiftleşme zamanı ile gebeliğin başlangıç dönemi her zaman birbiri ile örtüşmez.

Poodle Yavrularının Anne Karnında Gelişimi

Anne karnındaki poodle yavrularının gelişimi şu şekilde gerçekleşir;

  • günde 1 cm boyutundadır.
  • günde organlar oluşmaya başlar.
  • günde yavru köpeklerin boyutları 1,5 ile 2 cm arasındadır.
  • günde büyüme hızı artar ve 2,5 ile 3 cm boyutuna ulaşır.
  • günde fiziksel gelişim ile birlikte göz kapakları oluşur.
  • günde 4,5 ila 5 cm boyutuna gelir.
  • günde yavruların boyları 8 ya da 9 cm ye ulaşır ve tüyleri çıkar.
  • 2 ay dolduktan sonra gebelik süreci son dönemine girer.
  • Son dönemde yavruların boyları 16 ile 17 cm arasına ulaşır ve doğmaya hazırdır.

Doğum anını sürekli olarak takip etmek ve gözlemlemek anne ve yavruların sağlığı açısından önemlidir,  doğum sancısı çekmesine rağmen doğumun gerçekleşmemesi halinde zaman kaybetmeden veteriner hekime ulaşmak gerekir.

Doğum sürecinde pozisyon alındıktan sonra 3 saat geçmesi ya da vücut ısısının 37 derecenin altına düşmesi halinde veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir. Vücut ısısının düşmesi ile birlikte aynı zamanda kusma ve yoğun kanama yaşanması önemli bir soruna işaret eder bu yüzden veteriner desteği almak yararlıdır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply