Sivas Kangalı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Sivas Kangalı

Kangal köpekler ya da Sivas Kangalı olarak bilinen tür, Sivas yöresinde kariyerine başlamıştır. En eski köpek ırklarından olan bu cins, çoban köpeği olarak bilinir. Büyük sınıf olan kangallar, genetik hastalıkları olmayan ve dayanıklı köpeklerdir. En güçlü ve sağlıklı olan köpek ırkları arasında her zaman yer alan iyi huylu ve zeki türlerdir.

Kangal Nasıl Bir Irktır?

Sivas Kangal köpekler sınıfı, atletik ve güçlü yapıları, çevik ve sağlam iskelet sistemleriyle bilinir. Dost canlısı ve sürüye liderlik eden cinsler, parlak ve kısa tüyleriyle lekesiz bir kürke sahiptirler.

Kangal köpekleri, dağda ve kırsal alanlarda gelişen, çobanlara ve çiftçilere yardımcı olan türlerdir. Yalnızlığı seven ve yönlendirme, tehlike uzaklaştırmada çok etkili olan bir köpek cinsidir. Sahiplerine ve sürüye sadık olan, koruyuculuk ve bekçilik görevlerini nitelikli şekilde yerine getiren türlerdir.

Kangal Köpeklerinin Mizacı

Kangal köpekler, dost canlısı ve güçlü karaktere sahiptirler. Lider ve tehlikelere karşı caydırıcı olan bu tür, tüm sürüye hakim olabilen sağlam bir ırktır. Sivas Kangalları, eğitimleri kolay ve doğuştan eğitim almış nitelikte akıllı köpeklerdir. Kangallar;

  • Akıllı, zeki ve kolay eğitilebilen cinslerdir.
  • Sahiplerini, sürülerini benimseyen ve koruyan canlılardır.
  • Güçlü yapıları, cesur tavırlarıyla korkusuz bir ırktır.
  • Tehlike anlarında liderlik yaparak sürüyü yönlendiren ve olası tehditlere karşı korkusuz şekilde mücadeleye giren köpeklerdir.
  • Kangal köpekleri yalnız olmayı seven, dingin bir cinstir.
  • Uyumlu, insanlar ve diğer hayvanlarla iyi anlaşan

Sivas Kangalları, tehlike ve kışkırtma oluşturulmadığı sürece sakin bir mizaca sahiptir.

Kangallar Evcil Olur mu?

Kangal köpekler kırsal alanların dev ırkları olarak bilinseler de şehir hayatına da alışkınlardır. Safkan Sivas Kangalları sessiz ve uyumlu tavırlarıyla apartmanda yaşamaya uygun hale gelen cinslerdir. Ehlileştirilen ve genel anlamda evcil olabilen bu türler, küçük yaşlardan itibaren eğitildiklerinde ideal birer aile köpekleri olurlar.

Kangal köpekleri evde besleyecekseniz;

  • Onun için ideal bir alan oluşturmanız gereklidir.
  • Beslenme programına özen göstermeli ve sağlıklı yapısını koruması için öğünlerine dikkat etmeniz gerekir.
  • İtaat eğitiminde zorlanmayan yapıları olsa da liderlik özelliklerinden dolayı yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilirler.
  • Sivas Kangal köpekleri, havlamaya meyilli değillerdir. Ancak sesleri gür olduğu için çeşitli durumlarda yüksek ses çıkarabilirler.
  • Salya eğilimleri ve horlama eğilimleri çok görülmez.
  • Dingin, uyumlu ve güçlü köpeklerdir. Ancak düzenli olarak egzersiz ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Sivas Kangalı apartmanda beslenir mi, evde bakım için kangallar uygun mu gibi konular için bu konuda bilgi edinmeniz ve eğitimleri konusunda uzman desteği alarak sahiplenebileceğinizi belirtmeliyiz.

Kangal Apartmanda Yaşar mı?

Kangal köpekler ev ortamına uyum sağlayabilen cinslerdir. Tüyleri iki katmanlı olduğu için soğuk havalara da dayanıklı köpeklerdir. Bahçede ve çiftliklerde bekçi köpeği olarak kullanılabilen cinsler kulübede de yaşayabilir. Ancak karlı ve zorlu hava şartlarında korunaklı alanlarda tutmak faydalı olacaktır.

Apartman koşullarına uyum sağlayabilen kangalların, sadece egzersizlerini düzenli olarak yaptırmak ve beslenmelerine önem vermek gerekiyor. Kaslı vücut yapıları ve güçlü gövdelerinin sağlıklı şekilde devamlılığını sağlamak üzere protein, sebze ve tahıl destekli öğünler hazırlanmasında fayda vardır. Yavru bir kangal sahipleniyorsanız;

  • İlk aylarında bir kutu veya kasa içinde ideal ortam hazırlayın.
  • Hızlı büyüyen cinsler oldukları için evde yaşayacağı, ona özel alanı oluşturmaya başlayın.
  • Tatlı su ihtiyacını karşılamak için kolay ulaşabileceği su kabını ve öğünlerini rahat tüketebileceği mama kabını tam zamanlı olarak ayarlayın.
  • Sivas Kangalları, dayanıklı ve sağlıklı cinslerdir. Ancak kalça çıkıklığı büyük ırklarda görülen bir rahatsızlık olduğu için bu konuda dikkat etmeniz önerilir.

Evde, apartmanda, bahçede, kulübede, çiftliklerde ve açık alanlarda yaşam koşullarına uyum sağlayabilen ve hayatları boyunca genel olarak sağlıklı olan kangallar, ideal bekçi ve koruma köpekleri olabilirler.

Kangal Köpekler Sağlıklı mıdır?

Kangal köpekler arasında genel sağlık problemleri görülmemektedir. Irkın yatkın olduğu bir hastalık bulunmamaktadır. Deri altında bulunan yağ tabakaları sağlam olan; astar ve üst katman şeklinde iki katmanlı kürk yapısına sahip olan köpeklerdir. Sonuç olarak pek çok hava koşuluna ve zorlu hava şartlarına dayanıklı oldukları bilinmektedir.

Kangal köpekleri sağlıklı köpeklerdir. Yani evde bakım için ayak ve tırnak bakımlarını düzenli olarak yapmak, gözleri ve kulak bakımlarını yapmak önemlidir. Ayrıca çok sık yıkanmalarında gerek olmayan ırklardır. Yani tüy dökme mevsimlerinde ne kadar iyi tımar edilirlerse yeni tüyleri o denli sağlıklı ve parlak olacaktır.

Deri ve tüy bakımından parlak, lekesiz kürke sahip olan kangallar ayrıca safkan türlerinde lekesiz bir post görünümü verirler.

Kangal Köpeklerin Bakımı Nasıldır?

Kangal köpekler ve köpek bakımı konusunda deneyimi olmayanlar için kangalların genel anlamda kolay bakıma ihtiyaç duyduklarını belirtmekte fayda vardır. Sonuç olarak tüy dökülmesi çok sık olmayan bu köpekler;

  • Senede iki defa tüy dökme mevsimine girerler.
  • Hafta da 2- 3 defa sert fırça yardımıyla tımar edilmeleri gereklidir.
  • Islak bez ile tımar edilen tüyleri silebilir, kir ve tozdan arındırabilirsiniz.
  • Kulak içlerini düzenli olarak temizlemeli ve diş bakımlarını yapmanız gerekir.

Güçlü kafa yapısı, güçlü çene ve diş yapısına sahip olan kangalları, dikkatli şekilde bakım etmeniz gerekir. Isırmaya çok fazla meyilli olmayan bu türler, huzursuzluk ve tehlike durumlarında ısırabilirler. Bu nedenle dışarı kesinlikle tasmasız çıkarmamanız gereklidir.

Kangal Köpekleri Neyle Beslenir?

Kangal köpekler kolay beslenme programlarıyla bakılmaktadır.  Ve ancak büyük kütleye sahip oldukları için öğünlerini eksiksiz şekilde hazırlamanız gereken canlılardır. Günde 3 kez mama hazırlamanız yeterli olur. Ayrıca kilo ve boy oranlarına göre ne kadar beslenmeleri konusunda veterinerden öneri alabilirsiniz.

Ancak genel olarak yetişkin bir kangal;

  • Gün de 3 öğün beslenir.
  • 3’te 1 oranında protein desteği sağlarken aynı oranda tahıl ve yine 3’1 oranında sebze destekli menüler hazırlayabilirsiniz.
  • Lapa, katık gibi farklı isimlerle nitelendirilen veya yal olarak adlandırılan çoban köpeği yemleri, kırsal alanlarda yemeklerden kalanlarla yapılan karışımlardır.
  • Ekmek ıslatılarak beslenebilen kangalların kas ve kütle hacimlerini kaybetmemeleri için ayrıca beslenmelerini sağlam hazırlamanız gereklidir.
  • Ödül mamaları ve ikramları vereceğiniz zaman, mamalarını ona göre ayarlamanız ve aşırı kilo alımını önlemeniz gereklidir.

Sonuç olarak kangallar, bebeklik dönemlerinde edinildiklerinde köpek sütleriyle biberon yardımıyla beslenmelidirler.

Kangal Köpeklerin Eğitimi Nasıl?

Sivas kangal köpekler eğitim konularında, diğer ırklara nazaran kolay sayılmaktadır. Ancak küçük yaşlardan itibaren temel itaat eğitimlerinin verilmesinde fayda vardır. Liderlik ruhunun yanı sıra bağımsızlık yanları da bulunan kangallar, çoban köpeği olarak kullanılmadıkları durumlarda bağımsız davranmayı tercih ederler.

Sivas Kangalı genel özellikleri itibariyle eğitimleri zor olmayan cinslerdir. Bu ırklara;

  • Temel itaat eğitimi,
  • Tuvalet eğitimi,
  • Sosyalleştirme

Eğitimleri verilmektedir. Açık alanlarda yaşamaya alışkın bir tür olduğu için diğer insanlara ve evcillere karşı sosyalleşme eğitimleri verilmelidir. Yani içe dönük, sessiz ve seviyeli olan kangallar, ancak küçük yaşlardan itibaren sosyal oldukları durumlarda şehir hayatına daha kolay uyum sağlarlar.

Safkan Sivas Kangalı, mizacıyla bilinen kibar ve uyumlu bir ırkı temsil eder. Ayrıca bu türü sahiplenme istiyorsanız öncelikle eğitimleri konusunda bilgi alın ve donanım kazanın. Safkan olup olmadıklarını anlamak için özelliklerini inceleyin.

Yorum (Yok)

Leave a Reply