Oyuncak köpekleri içerisinde son yıllarda çok popüler olan ve herkes tarafından sevilen Pomeranian yılda kaç yavru doğurur ve hamilelik süreci ile ilgili tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Köpeklerin hamilelik süreci stresli geçen ve özel bakıma ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Köpeğin bakımından, beslenme düzenine ve psikolojine kadar pek çok konuda sahibinin hassasiyet göstererek kısa süre içerisinde köpeğine uygun koşulları sağlayarak yavrularına sağlıkla kavuşmasını sağlayabilir.
Pomeranian Yılda Kaç Kez Yavru Yapar?
Pomeranian boo köpeği almak istiyor ve çiftleştirme yoluyla yavrularına sahip olması düşünüyorsanız en merak edilen soru pomeranian yılda kaç yavru doğurur olur. Bu cins köpekler oyun köpeğidir ve yılda sadece en fazla iki kez eşleşerek doğum yapabilir. Irkın eşleşme dönemine bakıldığında genellikle aralık ve ocak aylarında ilk eşleşmesini yaparken haziran ve temmuz aylarında yıl içerisinde ikinci eşleşmesini yapabilir.
Pomeranian köpeğin hamile kalabilmesi için hastalığını eşleşmeden önce geçirmesi gerekir. Hastalığı sonrasında kanaması hafifledikten sonra veya tamamen bittikten sonra 10 gün içerisinde en az bir kez eşleşmesi gerekir. Bu süreç 10 gün veya 15 gün sürebilir. Hastalığın ardından 15 gün sonra köpek eşleşme isteği azalır ve eşleşse dahi hamile kalmama olasılığı artar. Pomeranian köpeğinin en iyi gebe kalma dönemi hastalığı bittikten sonra ilk 10 gün içerisindedir.
Pomeranian Yılda Kaç Yavru Doğurur; Pomeranian Köpeklerde Eşleşme
Dişi pomeranian köpekler eşleme için her zaman uygun değildir. Pomeranian yılda kaç yavru doğurur görebilme için köpeğinizin hastalığının bitmesini beklemen gerekir. Erkek köpeklerin eşleşmesi için belirli bir zaman dilimi yoktur ve her zaman eşleşebilir. Dişiler hastalığının azalması veya bitmesinin ardından 10 gün içerisinde en hazır ve en sağlıklı eşleşmesini yapar.
Eşleşme sırasında köpeklerinizi rahatsız etmeyin ve birbirinden ayırmayın. Hayvan sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan biri köpekleri bu esnada ayırmaktır. Eşleşme sırasında köpeklerde birbirine kitlenmektedir. Ve doğal olarak ayrılması gerekir. Kenetlenme boyunca eşleşme devam ettiği için kendiliğinden ayrılmasının beklenmesi gerekir. Eşleşme sonuna kadar erkek pomeranian köpeğin spermi dişiye aktarılır ve gebelik oluşması için uygun süreç başlar. Bu yüzden köpeğiniz eşleşirken onlara doğal bir ortam hazırlayın ve süreç sonuna kadar müdahale etmeyin.
Pomeranian Cinsi Köpekler Doğumda Kaç Yavru Yapar?
Pomeranian cinsi köpekler küçük köpek sınıfındadır. Bu yüzden yavruları da kendileri gibi oldukça küçük doğar. Pomeranian yılda kaç kez doğurur bilerek gebe olan köpeğe özel ilgi gösterilmesi gerekir. Çünkü bu köpekler yıl içerisinde sadece iki kez doğurur. Yavru sayısı ise en fazla 3’tür. Köpeğin genel sağlık durumu, eşleşme durumu ve yaşına göre yavru sayısı eğilmektedir.
Enerjisi düşük köpeklerde yavru sayısı 1 veya 2 ile sınırlıdır. Yavru doğumunu annenin sağlık durumu çok etkiler. Köpeklerin köpek gelişimi ve annenin gebelik sürecinde durumu bir sonraki doğumu da etkileyeceğinden özenle yaklaşılması gerek. Yavrulara annenin her zaman çok iyi bakacağı da düşünülmemelidir. Anne mutlu ise ve kendini sağlıklı ve güvenli hissediyorsa yavrularının sağlığı da o denli yükselir. Annenin doğum dönemi babadan uzak tutularak yapılması gerek. Ve baba işin içine çok fazla katılmaması şart. Bu süreçte babanın yeniden eşleşmek istemesi anne köpeğin karnındaki bebeklere zarar vermektedir. Ve ölü yavru doğurma ihtimalini arttırmaktadır. Köpek eşleştikten ve hamile kaldığı anlaşıldıktan sonra ona zarar vermeyen ortamlarda olması gerek.
Pomeranian Hamilelik Belirtileri
Köpeğinizin eşleşme dönemini biliyorsanız iki hafta içerisinde hamile olup olmadığına dair erken belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Pomeranian yılda kaç kez doğurur sayısı sınırlı olduğu için köpeğin hamilelik belirtileri izlenerek gebelik oluştu ise köpeğin yaşantısını ona göre düzenlemek anne ve yavru sağlığı için önemlidir. Pomeranian hamilelik belirtileri:
- Köpeğin karnı hamilelik oluştuktan dört hafta sonra şişmeye başlar
- Köpeğin hamileliğin 40. Gününden itibaren meme uçları büyür ve sertleşmeye başlar.
- Erken dönemde meme uçları rengi daha pembeleşir ve kızarmaya başlar.
- Kimi köpeğin doğumdan önce meme uçlarından süt sıvısı gelir.
- İştahı 5. Haftadan itibaren artmaya başlar.
- Köpeğinizin hamile kaldığını düşünüyorsanız sık öğün vermek ona erken kilo aldırmaya başlayacağından yavruların sağlığı olumsuz etkilenmektedir.
- Erken dönemde vajinal akıntı başlar ve doğuma kadar devam eder.
- Köpek başlangıçta çok sevgi doludur ve zamanla sakinleşmeye başlar.
Köpeğiniz uygun bir eşleşme yaşadıktan sonra veteriner hekime götürerek hamilelik teşhisi koyulmaktadır.
Pomeranian Hamilelik Teşhisi
Pomeranian yılda kaç kez doğurur bilerek köpeğinizin hamilelik teşhisini erken zamanda yaptırarak yaşantısını ve sağlık durumunu olumlu etkileyebilirsiniz. Planlı bir hamilelik düşünülüyor ise veteriner hekime götürün. Genel sağlık kontrollerinin yapılması köpeğin gebelikte yavru sayısını arttırmasında etkilidir. Bir köpeğin tek doğumda en fazla üç yavru doğurabileceğine göre yılda 6 yavrusu olur.
Köpekler genelde tek seferde iki yavru doğurur. Ayrıca sağlık durumuna ve eşleşmesinin kalitesine göre bu durum bir yavruya da düşer. Köpek hastalığından sonra eşleştirildikten sonra iki hafta sonra veteriner hekim tarafından gebelik teşhisi koyulmaktadır. Veteriner kan testi yaparak köpeğin hormon değişikliğine göre hamile olup olmadığını söyler. İlk haftalar hekim görmez ise 4. Haftadan itibaren ses dalgaları ile ultrason ile yavru ve yavru sayısı belirlenmektedir.
Ultrasonda da yavruların genel sağlığı ve kemik gelişimi izlenmektedir. Bu durumda gerekli vitamin ve mineral takviyeleri yapılmaktadır.. Zaman ilerledikçe yavruların kilosu ile köpeğin doğum kanalı incelenmektedir. Köpek normal doğum yapamayacak durumda ise sezeryana alınarak yavrular doktor gözetiminde alınmaktadır. Köpeğin hamile kaldıktan sonra veteriner hekim kliniğine gerekli durumlarda götürülmesi gerekir. Düzenli kontroller ile anne ve yavru köpeklerin sağlık düzeyi incelenmektedir. İlk doğumu olacak pomeranian cinsi köpekler için durum daha hassastır.
Hormon değişiklikleri ile köpek nasıl davranması gerektiğini bilmemektedir. Köpek giderek ağırlaşacak ve zaman içerisinde hareketleri kısıtlanmaktadır. Bu durumda köpek hırçınlaşmaktadır. Özellikle pomeranian gibi hareketli bir cins için yerinde durmak çok huzursuz edici bir durumdur. Köpeğinize hafif egzersizler yaptırarak ve yanında olarak psikolojisini olumlu etkileyerek yavruların sağlığına olumlu katkı yapabilirsiniz.
Pomeranian köpekleri doğuma kadar karnına darbe almamalı mümkünse hiç dokunulmaması gerek. Köpeğin yavru sayısına göre yatağı ve yaşadığı ortama ilave eklemeler yapılarak kendisini güvenle hissetmesi sağlanarak doğum süreci evde veya klinikte geçirilmektedir. Yavrular doğduktan sonra bakımı sadece anneye bırakılmaması gerek. Bu durum yavrunun genel sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini ciddi derece etkiler.
Yorum (Yok)