Pomeranian cinsi köpeklerini güzelleştiren özelliklerinden biri de tüyleridir. Çok yumuşak, çok sık ve farklı tıraş edilebilir özellikleri ile tüyleri ve küçük yapısı ile dikkat çeken bu köpeğin tüyleri dönem dönem ciddi sorunlar yaşatmaktadır. Pomeranian Tüy Dökme sorunu ve tüylerinin bakımı hakkında bilinmesi gereken detaylara köpek sahipleri yazımızdan ulaşmaktadır.
Yavru Pomeranian Tüy Dökülme Sorunu
Pomeranian cinsi köpeklerin tüyleri oldukça uzundur ve dökülmeye çok meyillidir. Tüylerin bakımı için yavru köpeklerin bakımı yetişkinlere göre farklılık gösterir. Pomeranian tüy dökülme sorunu yavru köpeklerde de görülür. Yavru pomeranian tüylerini 4 ve 7 ay arasında tüm tüylerini döker ve bu köpeğin genel olarak en çirkin dönemi olarak adlandırılır.
Doğum tüylerinin döküldüğünde haberi olmayan hayvan sahipleri bu durumdan endişe duyar ve köpeğinin hastalandığını düşünür. Köpekler yetişkinlik dönemine geçerken neredeyse tüm tüylerini döker. Bu süreçte tüy renginde değişiklik yaşanabilir. Beyaz ve tamamen siyah köpeklerde renk değişimi çok fazla görülmezken krem, kırıl veya turuncu köpeklerde yaşanma olasılığı artar. Yavru pomeranian köpeği tüy dökme dönemi içerisindeyse her gün tarayın. Bu durum gün içerisinde opak opak tüyle karşılaşma oranını azaltır.
Yetişkin Pomeranianlarda Tüy Dökülme
Yavru köpek 8 aylık olduktan sonra hayatı boyunca sahip olacağı tüyleri yavaş yavaş çıkmaya başlar ve bu süreç 3 yaşına kadar devam eder. Bu cins köpekler çift katmanlı tüy yağısına sahiptir. İlk tüy katmanı uzundur, pürüzsüzdür ve çok sıktır. Altta kalan ikinci katman ise daha kısa ve daha karışık yünümsü bir yapıdadır. Pomeranian tüy dökülme sorunu azaltmak için her iki katmanında özenle taranması gerekir. İki katmanı da kapsayacak şekilde çok baskı uygulamadan ancak ikinci katmanı da kapsayacak şekilde yumuşak bir köpek tarağı ile nazikçe tüylerinin taranması uygundur.
Yetişkin Pomeranian Köpeklerin Tüy Bakımı
Pomeranian Tüy Dökme sorunu köpeğin hayatı boyunca doğası gereği yapacağı bir özelliktir. Nasıl ki insanların saçları ve vücut tüyleri sürekli dökülüyorsa köpeklerinde tüyleri dökülür. Özellikle pomeranian gibi tüylü köpeklerin tüy dökme sorunu her zaman vardır. Bu durumda sahipleri köpeğe düzenli tüy bakımı yaparak gün içerisinde ev içerisinde tüy dökme olasılığını azaltır. Yetişkin pomeranian köpeklerin tüy bakımı:
- Tüylerinin elinize alın ve küçük parçalara ayırın. Yumuşak bir köpek tarağını alın ve aşağıya doğru nazik hareketlerle baskı uygulamadan tarayın.
- Düğümlenmiş tüyleri var ise kısa uçlu ve boyutu daha küçük tarakla düğümlenen bölgeyi tarayarak açın.
- Günlük olarak çift katmanlı fırça kullanarak her sabah yumuşak hareketlerle önce yukarından aşağıya sonra aşağıdan yukarıda doğru tarayın. Tarakta kalan tüyleri sık sık çıkarın ve tarağın tüm dişlerinin fonksiyonel olarak çalışmasını sağlayın.
Köpeğinizi en az haftada 3 kez taramak tüy dökme sorununu aşmak için önemlidir. Veteriner hekim her gün taranmasını uygun bulur ve hayvan sahiplerine tavsiye eder.
Tüy Dökme Dönemi
Pomeranian Tüy Dökme sorunu yılın her zaman yaşanır. Ancak yılda iki kez tüy dökme dönemine girer ve bu dönemde tüylerini dökerek yeniden tüylerini uzatır. Pomeranian köpekleri yılda iki kez tüy dökme dönemi geçirir. Bu dönemde köpeğin yaşadığı ortama ve ev içerisine yoğun tüy dökme sorunu yaşayacağından gün içerisinde ortalama 3 kez taranması gerekir. Bu süreçte sık sık tarayarak dökülen tüyleri tarağa alarak evde tüy sorunu yaşama oranını azaltabilirsiniz.
Pomeranian Köpeğinin Diğer Tüy Dökme Nedenleri
Uzun tüylü köpekler her zaman tüy dökme sorunu yaşarken bazı nedenlerden ötürü tüy dökmesinde artış da gözükmektedir. Pomeranian tüy dökülme sorunu bit, pire ve maty gibi dış parazitlerden ötürü de olur.
Köpeğinizin tüy dökme sorunu özellikle kuyruk ve boyun bölgesinde gerçekleşiyor ise pire olduğunu düşünebilirsiniz. Bu parazitler kısa sürede köpeğin diğer bölgelerine de yayılarak derisini kaşındırır ve tahriş olmasına neden olur. Köpek bu bölgeleri yalama, dişleme veya tırmalamaya çalışırsa bölgede yoğun şekilde tüy dökülmesi olur.
Pomeranian tüy dökme sorunu yaşamasının bir diğer nedeni ise kepek veya egzama sorunudur. Yani köpeğiniz herhangi bir cilt sorunu yaşıyor ise tüylerinde dökülme görülmektedir. Ayrıca köpeğiniz kendisini sürekli kaşımaya çalışıyor, halıya sürtüyor ve ısırmaya çalışıyorsa o bölgeyi dikkatle inceleyebilirsiniz. Ayrıca kepek sorunu yattığı yerden de kendisini belli eder. Sonuç olarak yatağında beyaz ufak parçalar görüyorsanız köpeğinizde cilt rahatsızlığı vardır. Ve tedavi edilmediği sürece köpeğiniz tüy dökmeye devam eder.
Köpeğin tüy dökme sorunu yaşamasının bir diğer nedeni ise yetersiz beslenmedir. Tüyler keratin içerir ve köpek yeterli beslenmediğinde tüyleri yoğun olarak dökülürken yeni tüylerin çıkma süresi yavaşlar. Yani çıkan tüyler yine kolayca kırıldığı için köpek sürekli tüy döker. Ayrıca bu durumda veteriner hekime götürerek tüylerin desteklenmesi için beslenme düzeni değiştirilmektedir.
Tüy Dökülmesine Karşı Koruma Yapılır Mı?
Evcil hayvanınız tüy dökme sorununu aşmak istiyorsanız birtakım hususlara dikkat ederek daha tüysüz bir ortam yaratabilirsiniz. Pomeranian cinsi köpeğinizi:
- Tüy dökme döneminde ise gün içerisinde sık sık taramakla beraber tüy gelişimini desteklemek için sindirimi kolaylaştıran vitamin ve mineral açısında da zengin protein içeren mama verebilirsiniz.
- Veteriner hekiminde onayıyla uygun şampuan ile yıkamanız gerek.
- Dış parazitlere önlem alarak yoğun tüy dökme sorununu aşabilirsiniz.
Tüy dökülmesi köpeğinizi huzursuz görüyorsanız veteriner hekime götürmeniz gerek. Kapsamlı bir muayeneden geçirebilirsiniz. Köpeklerin tüy dökme sorunu yaşına göre de değişmektedir. Yaşlılık döneminde tüy dökmesi belirli bir bölgede yoğunlaşıyor ise köpeğiniz hasta olur. Tümör gibi oldukça önemli hastalıklar kendisini tüy dökmesi olarak da göstermektedir.
Köpeğiniz hasta ise sağlıklı tüyleri bozulan ve yeni tüyleri uzarken süreç çok yavaş ilerlemektedir. Her tüy dökmesi normal kabul edilmemesi bu nedenle önemlidir. Köpeğiniz de farklı bir tüy dökme sorunu yaşanıyor ise veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi şarttır. Pomeranian köpekleri tüy dökme özelliği ile bilinmektedir. Cildinde koyu renkli lekelerin oluşması, aşırı kilo alması tüyleri etkiler. Gözlerinde veya kulaklarında enfeksiyonla beraber tüy dökmesi olur. Hormon üretiminde ki düşüklük yine tüylerini etkiler.
Yorum (Yok)