Pomeranian Hamilelik Süreci

Pomeranian Hamilelik Süreci

Köpeklerin hamilelik süreci dikkatle takip edilmesi gereken ve köpeğin her hareketinin incelenmesi gereken dönemdir. Köpeklerin gebelik döneminde özel ihtiyaçlarının olduğu bilinmeli ve sağlığını koruyarak sağlıklı yavrular dünyaya getirme ihtimali arttırılır. Pomeranian hamilelik süresi ve gebelik boyunca dikkat edilmesi gereken bilgiler yazımızda.

Pomeranian Hamilelik

Pomeranian hamilelik süresi tıpkı insanlar gibi stresli bir süreçtir. Köpeği hamilelik sürecinde daha fazla özen göstererek gebelik boyunca daha rahat edilmesi sağlanır. Köpeğin hamilelik boyunca beslenme düzenine, sağlığına, temizliğine ve duygu durumuna özen göstererek gerekli durumla hekim kontrolüne getirilmesi gerekir.

Pomeranian boo küçük bir ırktır ve hamileliğinde küçük cüssesi yavrularını taşırken zorlanır. Hamilelik süresi ortalama 60 hafta sürer ve yavru köpek sayısını öğrenerek köpeğinizin bedensel değişimlerinin veteriner hekim tarafından belirlenmesi ile bu dönemdeki tüm yaşantısına özel ilgi göstererek doğum sonrası hem köpeğin hem de yavruların sağlığını korumak sahibinin görevidir.

Pomeranian hamilelik süresi köpeğin sağlığına göre bir iki haftalık değişiklik gösterebilir. Bu köpekler genellikle 1 veya 2 adet yavru doğurabilir. Köpeğin hamilelik sürecinde yaşı ve sağlık durumu da genel olarak etkilidir.

Pomeranian Erken Hamilelik Belirtileri

Köpeklerin hamilelik süreci insanlara benzerlik gösterir. Köpeğinizin çiftleşmesinden haberdar olsanız da olmasanız köpeğinizin hamile kaldığını anlamanın birkaç yolu vardır. Pomeranian hamilelik süresi boyunca köpeğinizi izleyerek gebe olup olmadığını anlayabilirsiniz. Pomeranian erken hamilelik belirtileri:

  • Köpeğin fiziksel özellikler en önemli ipucudur.
  • Hamile kaldıktan sonra karnı 4 veya 5. Haftadan itibaren şişmeye başlar.
  • Meme uçları pembeleşir.
  • Meme uçları 2. Haftadan itibaren belirginleşmeye başlar.
  • İç güdüsel olarak kendini korumaya alır.
  • Yeme eğiliminde aşırı artış görülmez.

Hamilelik sürecinde kısa sürede fazla mama yemesi kilo artışını sağlayacağından hamilelik sürecini zorlaştırabilir. Hamileliğin ilk haftalarında normal yeme düzeni izlenirken üçüncü haftasından itibaren tek bir öğününün arttırılması ve ardından diğer öğünlerine ne ek yapılması gerekir.

Öğün sıklaştırarak köpeğin fazla yemesini sağlamak özellikle Pomeranian gibi küçük ırklar için önerilmez. Köpeğin erken hamilelik döneminde yorgunluk görülmeye başlar. Bazı pomeranian köpekleri kusma yaşayabilir. Bu durumda öğün sıklaştırması yapılabilir. Köpeğinizde bu belirtiler var ise hamile olduğunu düşünerek uzman hekime götürebilirsiniz.

Pomeranian Hamilelik Teşhisi

Köpeklerin hamile olup olmadığını anlamanın tek yolu veteriner hekim kontrolüdür. Yukarıda ki erken belirtileri olan köpeğinizi veterinere götürerek muayene ettirebilirsiniz. Pomeranian hamilelik süresi her zaman erken belirtileri ile göstermeyebilir. Bu durumda köpeğiniz çiftleşti ise 3. Haftadan itibaren hekime götürerek hamilelik testi yaptırabilirsiniz.

Pomeranian hamilelik testi ev ortamında yapılamaz. Köpeğinizin hamile olduğunu düşünüyorsanız veteriner kısa bir muayeneden sonra kesin sonucu söyler. Eğer planlı bir gebelik var ise hamile kalmadan önce genel sağlık muayenesinin yapılarak planlı ve vitamini arttırılmış beslenme periyodu oluşturulması köpeğinizin bu süreci daha sağlıklı ve olumlu geçirmesini kolaylaştırır.

Pomeranian hamilelik süresi 2. Haftadan itibaren prenatal muayene ili anlaşılır. Dördüncü haftadan itibaren ise hamile köpeğin rahmi ses dalgaları kullanarak anlaşılır. Ayrıca köpeklerin hormon seviyesi de yükseleceği için kan testi de yapılabilir. 6. Haftadan itibaren relaxin hormonu yükselmeye başlar.

Hamile olan pomeranian köpeğin 3,5 ng/ml değeri çıkarken gebe olmayan köpeklerde bu oran 0.5 ng/ml aralığındadır. Bu yüzden kan testi de gebe olup olmadığı da kolayca anlaşılır. Hormonlarında değişiklik düzenli hekim tarafından kontrol edilerek gerekli müdahaleler yapılabilir. Eğer köpeğinizin hamile olduğunu ilk dört haftada veteriner hekime götürerek teşhis edilmediyse genellikle sadece karnına bakılarak teşhis koyulur. Karın bölgesine sahipleri sert müdahaleler yapmaktan kaçırarak sadece veteriner hekim kontrolünde bu bölgeye dokunmak yararlıdır.

Pomeranian Köpeklerde Gebelik Takibi

Köpeklerin hamileliğinin ikinci ayından itibaren kilo alma süresi başlar. Pomeranian köpeğin ciddi iştahında artış gözlenir ve erken döneminden itibaren başlayan vajinal akıntı da sıklaşma görülür. Hamileliğin 40. Gününden itibaren meme uçları sertleşir v büyümeye başlar.

Doğum yaklaştığında meme uçları büyürken bazı köpeklerde süte benzeyen bir sıvının damladığı da görülebilir. Köpeğin hamile olduğu anlaşıldıktan sonra veteriner hekim kontrolüne düzenli götürülmesi gerekir. Hekim yavruların durumunu, sayısını ve kemik kontrolünü yaparak gelişimlerini takip eder ve gerekli gördüğü durumlarda müdahale eder.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde köpeğin hareketlerinde zorluk görülür ve daha az hareket etmeye başlar. Doğuma iki hafta kala yavrular karın içerisinde hareket etmeye başlar. Son veteriner kontrolü de bu dönemde yapılır ve doğumun nasıl gerçekleşeceğine yönelik program yapılır. Eğer doğum kanalı dar ise ve yavrular kanaldan büyük ise sezeryan yapılarak köpeğin doğumu kolaylaştırılır.

Pomeranian Köpeğin Hamileyken Davranışları

Köpeklerin hamilelik sürecinde davranışlar her köpeğe göre değişebilir. Ancak genel olarak köpekler bu süreci sahiplerine daha çok ilgi ve sevgi göstererek geçirir. Bazı dönemler çok fazla ilgi gösterirken bazen durgunlaşarak kendini dinlemek isteyebilir. Son dönemlerine doğru ise huzursuzluk yaşar ve yavrularına vereceği yuva için hazırlık yapar. Hamile pomeranian köpek daha fazla hareketlenir ve kızgınlığı artar. Kendisine yuva olarak güvenli ve kimsenin girmediği bir alan ister. Davranışları daha da sabırsızlaşır ve güvenli bir alan arar. Bu davranışları karşısında istediği davranışları göremez ise hırçınlaşmaya başlar.

Özellikle pomeranian gibi hareketli köpekler yaşadığı alanda kendine özgü bir alan oluşturmak için gerekirse sahibine kafa tutar. Bu süreçte köpeğe daha sakin ve anlayışlı tavırlar sergilemek önemlidir. Köpeğinizin yaşına ve aktivite düzeyen göre özel mamalar vererek bu süreçte gereken yardımı yapabilir ve hareketlerini inceleyerek değişen hareketlerini anlamlandırmak için veteriner hekime danışabilirsiniz.

Pomeranian Hamileliğinde Veteriner Hekim Kontrolleri

Köpeğinizin hamilelik süreci için sağlık düzeyini korumak için hekim kontrolüne düzenli götürülmesi gerekir. Doğum esnasında sancılanıp doğumu gerçekleştiremiyor ise hemen hekime götürülmesi gerekir. Ayrıca eğer doğum sancısı sırasında uzun süre sonra bitkin düştüğünde yine acil olarak veterinere götürülmesi gerekir. Köpeğin hamilelik sürecinde vücut ısısını düzenli ölçebilirsiniz.

37 derecenin altına düşerse yine acilen doktora gitmesi gerekir. Kanaması varsa, çok yorgunsa veya aşırı kusma eğilimi gösteriyorsa yine veterinere gitmesi gerekir. Pomeranian hamilelik süresi içerisinde veteriner hekime sıklıkla kontrole götürülmesi ve hekimin önerilerine uygun olarak yaşamını sağlamak gerekir. Küçük bir ırk ve yavruları da çok özel olduğundan bu süreci diğer ırklara göre daha zor geçirebilir. Köpeğinizin sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmesi için gebeliğin anlaşıldığı zamandan itibaren özel ilgi verilerek süreç sorunsuz geçirilir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply