Maltipoolarda Uyuz

Maltipoolarda Uyuz

Maltipoolarda uyuz özellikle yaz aylarında yaşanan ve tedavi edilebilir deri hastalıklarından biridir. Uyuz teşhisinin konulması tedavisi için çok önemlidir. Can dostunuzda uyuz hastalığı belirtileri ve tedavileri ile tüm bilgiler yazımızda.

Maltipoolarda Uyuz Nedir?

Köpeklerde uyuz hastalığı yaz aylarında ortaya çıkan böcek, bit, pire ve kene gibi cilt hücresindeki kalıntılardan beslenen parazitlerin yerleşmesinden dolayı olan bir hastalıktır.

Yaz aylarında görülmesinin temel nedeni havanın sıcak olmasıyla köpeklerin dış parazitlere karşı daha savunmasız olmasıdır. Kış aylarında da görülebilir ancak yaz aylarında yaşanma ihtimali oldukça yüksektir. Maltipoolarda uyuz sadece deri de değil kulak ve testis bölgesinde de görülebilir. Gelişen tıbbi gelişmeler sayesinde uyuz tedavisi mümkündür ve kısa sürede etkili sonuçlar ede edilebilir. Köpeklerde birçok farkı uyuz olabilir.

Maltipoolarda Oluşan Uyuz Çeşitleri

Maltipoolarda uyuz çeşitleri çok çeşitlidir. En sık karşılan uyuz çeşitleri:

  • Demodeks Uyuz

Demodeks uyuzu genellikler deriye ve saç köklerine yerleşir. Bu uyuz çeşidinin yayılma oranı diğerlerine göre daha düşüktür. Genel olarak çok tehlikeli bir uyuz çeşidi değildir ancak bağışıklık sistemi düşük olan köpeklerde tiroit ve kanser gibi ölümcül hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Tedavisi en zor uyuz çeşidi olup en sık görülen türüdür.

  • Sarkoptik Uyuz

Sarkoptik uyuz türü sadece köpeklerde değil kedilerde de görülebilir. Ayrıca insanlara bulaşma oranı da yüksek olduğu için hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir türdür.

  • Yürüyen Uyuz

Bu uyuz çeşidi bir böceğin etkisiyle ortaya çıkar. Birçok farklı uyuz çeşidi bulunabilir. Türüne göre değişkenlik göstermeksizin köpeğin hayatını çok olumsuz etkiler ve hızlıca tedavi edilmesi gerekir. Yürüyen uyuz köpeklerde, insanlar ve bazı kedi türlerinde görülebilir.

Köpeğinizin uyuz çeşidi ve türü ne olursa olsun en kısa sürede veteriner hekime götürerek tedavi edilmesi gerekir.

Maltipoolarda Uyuz Başka Bir Köpeğe Bulaşır Mı?

Uyuz bulaşıcı bir hastalıktır ve köpeğinizden size sizden başka bir köpeğe ulaşma ihtimali olabilir. Eğer evinizde başka bir evcil hayvanınız var ise Maltipoolarda uyuz hastalığı o köpeğe de bulaşabilir. Uyuz hastalığına yakalanan köpek ile diğer köpeklerin temasının engellenmesi gerekir. Aynı kaptan yemek veya su içmemeliler, aynı tasmayı kullanmamalılar veya aynı bahçede dolanmamalılardır.

Direk temas yerine aynı ürünlerin kullanılması da uyuz hastalığının bulaşma ihtimalini ortaya çıkarır. Özellikle bağışıklık sistemi güçsüz olan veya yavru köpeklere bulaşma ihtimali çok daha yüksektir. Uyuz olan bir köpekle aynı ortamda bulunan yetişkin ve sağlıklı bir köpeğe bulaşma ihtimali düşüktür ancak bu %100 bulaşmaz sonucunu bizlere vermez. Diğer köpeklerle ortak eşya ve alan sınırlaması getirerek bağışıklık sistemlerini güçlendirerek bulaşma ihtimalini en aza indirgeyebilirsiniz.

Maltipoolarda Uyuz Belirtileri

Uyuz tedavi edilebilen bir hastalık olduğu için Maltipoolarda uyuz yaşanması hayvan sahiplerini endişeye düşürmesin. Ancak tedavi edilmemesi hayvanın yaşam kalitesini düşüreceği gibi türüne göre başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Köpeğinizde oluşabilecek uyuz belirtileri:

  • Vücudunun belirli bölgelerinde tüy dökülmesi yaşanması veya tamamen tüysüz kalması
  • Derisinin çok sertleşmesi ve kuruması
  • Kulaklarından sıvı akması, kabuklanması veya sertleşmesi
  • Tüylerinin arasında kepeklenme problemi yaşaması
  • Cildinde kaşıntı, kızarıklık veya kanama olması
  • Kötü kokması
  • Derisinin doğal renginin dışında bölgesel olarak renk değişiklikleri yaşaması

En sık görülen uyuz belirtileridir. Köpek sadece bu belirtileri gösterecek diye bir kaide yoktur. Köpeğinizin derisinde anormal bir kabuklanma görüyor ve köpeğiniz yıkamanıza rağmen çok kötü kokuyorsa uyuz olması çok kuvvetle ihtimaldir.

Maltipoolarda Uyuz Teşhisi Ve Tedavisi

Köpeğinizde yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı var ise en kısa sürede dermatoloji alanında hizmet veren bir veteriner hekime götürülmesi gerekir. Uyuzun erken teşhis edilmesi tedavi sürecini kısaltacağı gibi köpeğin hastalıktan olumsuz etkilenme sürecini de azaltır. Uyuz birden fazla bölgeye yayıldı ise tedavi süresi uzar ve köpek bu durumdan çok kötü etkilenir. Hekim tüm vücudu deri kazıntısı yaparak ve mikroskop ile inceleyerek uyuz teşhisini koyar. Maltipoolarda uyuz teşhisi konulduktan sonra ilaçla tedavi başlar.

İlaçların uyuz tedavisi boyunca düzenli kullanılması gerekir. Eğer erken teşhis ise veteriner solüsyon vererek hastalığın kısa sürede ortadan kalmasını da sağlayabilir. Uyuzun yavru köpeğe bulaşması ve tüm vücuduna yayılması en riskli durumdur. Köpeğin iyileşme şansı %50’dir.

Çünkü uyuz bulaşan köpeğin bağışıklık sistemi çöker. Buda başka birçok hastalığa yakalanma şansını arttırırken iyileşme sürecini de uzatır. Bunun dışında bağışıklığı güçlü yetişkin Maltipoo larda geç fark edilse dahi iyileşme süreci %90 başarılı olur. Uyuz hastalığı tedavisi için birçok ilaç kullanılabilir. Demodex, Sarkoptes, Cheyletiella ve Otodectes en sık kullanılan ilaçlardır. Demodex ilacı local olarak uygulanır. Bakteriyel enfeksiyonla beraber uyuz hastalığının görülmesinde daha güçlü ilaçlar tercih edilir. Sarkoptes ilacı ortalama 1 ay içerisinde köpeği iyileştirir. Cheyletiella ise şampuan ve çeşitli solüsyonlarla kullanıldığında iki ay gibi bir sürede tamamen iyileşme sağlar. Bu ilaçlar veteriner hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Maltipoolarda Uyuz İnsana Geçer Mi?

Uyuz hastalığı kene, bit ve pire gibi dış parazitlerden ötürü oluşan bir cilt hastalığıdır. Köpeği uyuz olan kişiler bana da bulaşır mı? Endişesi taşır. Köpeğinizden size veya evinizde yaşayan diğer insanlara uyuz bulaşma oranı düşüktür ancak %100 bulaşma diye bir kanıt yoktur.

Çıplak elle temas etmemek burada en önemli adımdır. Çıplak elle bilmeyerek temas ettiyseniz de kesin bulaşma görülmeyebilir. Ancak köpeğinize uyuz teşhisi koyulduktan sonra ilaçlarını ve diğer tavsiye edilen temizlik ürünlerini kullandıktan sonra kullandığı tüm malzemeleri her zaman temiz tutmak gerekir. Köpeğinizin çok sık vakit geçirdiği ve yaşam alanı mutlaka temizlenmelidir. Size bulaşmasını tamamen engellemek için çıplak teninize temas ettirmekten kaçınabilirsiniz.

Uyuz tedavisi kolay ve köpeğin tamamen iyileşme oranının çok yüksek olduğu bir hastalıktır. Veteriner hekim kilosuna, bağışıklık sistemine ve uyuzun türüne göre en iyi tedaviyi verdikten sonra ortalama bir ay içerisinde tamamen tedavi olur. Köpekler çok sık deri hastalıklarına yakalandıkları için derisini sık sık kontrol ederek hastalığı erken teşhis etmek bu süreci çok daha kısaltır. Köpeğinizi uyuzdan korumak ve var olan uyuz tedavisine destek vermek için her zaman hijyenine özen gösterin. Kullandığı ürünleri sık sık yıkayın ve yaşadığı alanı çok sık havalandırın.

Yorum (Yok)

Leave a Reply