Köpeklerde egzama çok sık görülen bir hastalık olup ıslak ve kuru yapılı görülmektedir. Maltipoo Köpeklerde egzama yoğun kaşıntıya sebep olur. Genellikle egzama testis, kuyruk, bacak arası, sırt ve bacak bölgeleri olup tüm vücutta görülme olasılığı da var. Köpeklerde egzama hastalığı deride yaşanır ve kaşıntı ve yangısal acı verir. Maltipoo Egzama hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Köpeklerde Egzama Nedir?
Maltipoolarda egzama cildin en üst katmanında birçok nedenden ötürü derinin epidermesinin iltihaplanmasından oluşur. Egzama oluştuğunda vücudun birçok yerinde yangı oluşur ve köpek bu bölgeyi yalayarak acısını dindirmeye çalışır.
Çok yoğun kaşıntı hissi yaşanır ve bölgeyi ısırmaya çalışarak veya tırnaklarıyla bastırarak kaşıntı hissini geçirmeye çalışır. Bu davranışların çok sık yapılması ise enfeksiyon kapmasına neden olur. Köpeklerde egzama tedavisi olan bir hastalıktır. Egzama belirtisi gösteren Maltipoo cinsi köpeğinizi en yakın veteriner hekime götürerek psikolojik ve fiziksel olarak tedavisine hemen başlayabilirsiniz.
Maltipoo Egzama Dış Etkenleri
Maltipoo cinsi köpeğinizde egzama oluşmasını sağlayacak birçok dış etken var. Köpeğinizi bu etkenlere karşı koruyarak egzama hastalığına ve birçok hastalığa karşı köpeğinizi koruyabilirsiniz. Maltipoo egzama dış etkenleri:
- Kimyasal etkenler
Köpeğinizin derisine sürdüğünüz tüm kimyasal içerikli ürünler bu gruba dahildir. Şampuanı gibi çeşitli temizlik maddeleri de buna nedendir. Köpeğinizin tüyleri için kullandığınız ürünler egzama oluşmasına neden olur.
- Mekanik etkenler
Köpeğinizin derisinde çamur, kir, toz veya pislik birikmesi derisinde egzama ve enfeksiyon oluşmasına neden olur. Ayrıca Maltipoo cinsi köpeklerinizde deri tasma veya deri gövdelik de deriyi tahriş ederek egzama hastalığına davetiye çıkarabilir.
- Termik etkenler
Köpeğinizi çok sıcak suyla yıkamanız, radyasyon alması, uzun süre güneş altında kalması ve fazla sıcak olan her şey derisinde egzama oluşmasını sağlayabilir.
- Dış Parazitler
Köpeklerde egzama nedenlerinden biri de bit, pire, kene, sokucu sinekler veya kan emici parazitlerdir. Deri yüzeyinde bulunun uyuzda köpekte egzama oluşmasına neden olabilir.
Bu etkenlere dikkat ederek köpeğinizin egzama olmamasını ve diğer birçok hastalığa yakalanmamasını sağlayabilirsiniz.
Maltipooda Egzama Oluşturan İç Etkenler
Maltipoolarda egzama böbrek hastalıkları, bağırsak sorunları, bazı vitamin ve mineral eksikliği, dişilerde östrojen hormonu azlığı erkeklerde testosteron sorunlarından ötürü ortaya çıkabilir.
Köpeğiniz tek yönlü besleniyorsa ve beslenme çeşitliliği uzun süre sağlanmıyorsa yine egzama hastalığına yakalanabilir. Çoğunlukla yüksek protein tabanlı beslenen köpeklerde sıklıkla karşılaşılır. Köpeğinize kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleri veya tavuk eti verirken dikkatli olmalı ve belirtilen düzeyin aşılmamasını sağlayabilirsiniz. Bazı toksik metabolizma artıkları deri yolu ile atıldığı için yine deri de hassasiyet oluşturarak köpeğinin egzama hastalığına yakalanmasına neden olabilir.
Maltipoolarda Egzama Belirtileri
Köpeklerde egzama kuru ve nemli olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Egzama tipi gereğince semptomlarında da bazı farklılıklar gözlemlenmektedir. Maltipoolarda egzama ıslak ise genellikle köpek bölgeyi yalar. Çok fazla çiğneme meyillindeyken egzama olan bölgede tüy dökülmesi de görülmektedir.
Islak egzamanın en önemli ayırt edici özelliği kokması, akıntılı olması, kırmızı ve olması ve nemli olmasıdır. Bu yüzden ıslak ve kuru egzama kolayca ayırt edilebilir. Kuru egzama ise pullanma, döküntü ve soyulma gösterir. Maltipoo tüylü bir köpek olduğu için kuru egzamanın fark edilmesi nemli olana göre daha zordur. Tarama esnasında cildini kontrol ederek dönem dönem cilt sağlığı hakkında ön tanı yapabilirsiniz. Islak ve kuru egzama belirtileri:
- Ciltte çok şiddetli kaşıntı olması
- Köpekte iştah azalması ve kilo kaybı
- Ciltte kırmızı yangılı yaralar
- Ciltte renk değişikliği
- Kabuklanma ve pullanma
- Uyku düzenini bozulması
- Köpeğin huzursuz ve daha agresif olması
- Ciltte kalınlaşma
- Kaşınan bölgeyi yalama ve çiğneme yüzünden oluşan ikincil enfeksiyonlar
- Kaşınan bölgede ısı artışının yaşanması
- Deride ıslak ve sızıntı oluşması
- Sıvı keseciklerinin oluşması
Gibi birçok belirtisi görülmektedir. Köpeğinizde bu belirtiler var ise tüylerinin arasına dikkatlice bakarak en kısa sürede veteriner hekime götürebilirsiniz.
Maltipooda Egzama Kalıtsal Mı?
Maltipoolarda egzama kalıtımsal olarak eğilim gösterdiği bir hastalık değildir ancak bu egzama olmayacağı anlamına gelmemektedir. Özellikle yaz aylarında birçok köpek sık sık egzama rahatsızlığına yakalanmaktadır.
Köpeğinizi sık sık yıkıyor ve alerjiye sebep olan temizlik ürünleri kullanıyorsanız sadece yaz aylarında değildir. Kış aylarında da egzama görülmektedir. Stres, vitamin eksikliği, mantar enfeksiyonları, bakteriler, parazit ısırıkları buna nedendir. Ayrıca hormon bozukluğu ve beslenme sorunları egzama yaşamasına kolayca neden olur. Köpeklerde en sık egzama beslenme bozukluğu ve düzensizliğinden yaşanmaktadır. Maltipoo cinsi köpeğinizin fiziksel ve psikolojik olarak egzama hastalığından korumak için tüm detaylara önem vermeniz gerekir.
Maltipooda Egzama Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Olur?
Köpeğinizde yukarıda yer alan belirtilerden bir veya birkaçını fark ettiğinizde en kısa sürede veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir. Hekimin tanısını koyması tedavi için önemlidir. Eğer köpeğinizin egzama olduğunu anlar ve tedavi ettirmezseniz kısa sürede yayılmaktadır. Köpeklerdeki egzama zoonoz bir hastalık değildir ve insana veya başka bir canlıya bulaşmaz. Bu yüzden korkmadan köpeğinizin derisini ve cildini düzenli kontrol edebilirsiniz.
Köpekteki egzama belirtileri tedavi için önemlidir ve tedavi şeklini belirler. Veteriner hekim egzama bulgusunu gördüğü bölgeyi tıraş eder ve lezyonları temizler. Sonuç olarak antibiyotik ve kaşıntı önleyici kremler verir.
Kaşıntıyı rahatlatmak ve enfeksiyonun yayılmasını engellemek için kaşıntı giderici kremlerin kullanılması gerekir. Ayrıca hayvan sahiplerine burada düşen büyük görev köpeğin bölgeyi yalamasını veya çiğnemesini engellemektir. Yani hassas köpekler için mama değişimi de söz konusu olur. Sonuç olarak hekim anti bakteriyel şampuanlar ile yıkanmasını tavsiye ederek egzamaya karşı köpeği rahatlatmaya çalışır.
Eğer bölge enfeksiyon kaptı ise antibiyotik tedavisi şart. Egzamaya neden olan neden tespit edilene kadar köpeğe test yapılması şart. Ayrıca tam muayene edilmesi gerek. Kan testi, alerji testleri ve tüm cilt yapısının incelenmesi sonucunda hekim egzama nedenini açıklar. Eğer hekim koruyucu korse giydirilmesini önermektedir. Yani köpeğiniz rahatsız olsa dahi o korseyi giydirmeniz gerekir. Bu sayede köpeğiniz bölgeye ulaşamamakta ve yalayamamaktadır. Bu durumda iyileşme sürecinde ciddi bir hızlanma gösterir. Sonuç olarak egzama sadece Maltipoo cinsinde değil tüm köpek ırklarında görülen bir hastalıktır. Yani köpeğinizde egzama var ise endişe etmeden hekim kontrolü ve tavsiyesi ile köpeğinizin şikayetlerini kısa sürede durdurabilirsiniz. Ayrıca iyileşme süreci egzamanın durumuna göre 1 ile 4 hafta arasında sürer.
Yorum (Yok)