Köpeklerde Yaz Hastalıkları

Köpeklerde Yaz Hastalıkları

Köpekler gerçekten harika evcil hayvanlardır ve bize uzun yıllar arkadaşlık sağlarlar. Bununla birlikte, onları güvende tutmak her zaman kolay değildir ve yaz aylarında sıcaklıklar arttıkça, evcil hayvanınız kaçınılması zor olabilecek birçok tehlikeyle karşı karşıyadır. Köpeklerde yaz hastalıklarına dair tehlikelerin bazıları açıktır, bazıları ise sürpriz olabilir. Köpeğinizin özellikle en sıcak günlerde rahat ve sağlıklı olmasını sağlamak için yaz boyunca almanız gereken bazı önlemleri listeledik.

Dehidratasyon

Sıcaklık arttıkça en belirgin endişelerden biri, köpeğinizin susuz kalabileceğidir. Köpeğinizin susuz kalmamak için içebileceği en az bir ekstra su çeşmesi satın almanızı öneririz. Bir köpek çeşmesi, köpeğinizi daha fazla su içmeye ikna etmenin harika bir yolu olabilir. Elma, kavun ve karpuz, az miktarda verilirse evcil hayvanınızı nemlendirmeye yardımcı olan sağlıklı bir takviye gerçekleştirilmiş olabilir ve ayrıca ilave nem için ıslak köpek maması kullanabilirsiniz. Dehidrasyon belirtileri arasında nefes alma, iştahsızlık, kuru burun ve kalın tükürük bulunur.

Sıcak Çarpması

Köpekler vücutlarında biriken ısıyı azaltmak konusunda biraz şanssızdırlar çünkü bizim gibi ter bezleri yok ve ayaklarındaki pedlerden nefes alıp ter dökerek serinlemeleri gerekiyor. Köpeğiniz gereken önlemler alınmazsa aşırı sıcaklarda hayatını tehdit eden bir durum olan sıcak çarpmasından muzdarip olabilir. Semptomlar arasında hızlı nefes alırken birden ağır nefes alma bulunur. Sıcak çarpması yaşayan köpek aşırı derecede salya akıtabilir ve cilt dokunmak için sıcak olabilir. Bu belirtileri fark ederseniz, köpeği hızlı bir şekilde serin ve iyi havalandırılmış bir alana götürmek önemlidir. Köpeği, semptomlar geçene kadar havayı hareket ettiren bir fanla içeri yerleştirmenizi öneririz. Daha sonra köpeği vücut sıcaklığını daha da düşürmek için klimalı bir odaya geçmesini sağlayabilirsiniz.

Kürk

Köpek Cinsleri sahip olduğu kalın çift kat kürkleri, sıcak yaz günlerini atlatmalarını gerçekten zor bir hale getirebilir. Köpeğinizin tüylerini sık sık taramanız, evcil hayvanınızın sıcaklara dayanmasını zorlaştırabilecek olan fazla tüylerin giderilmesine yardımcı olabilir. Tüy tarama ayrıca kan akışını teşvik etmeye yardımcı olur ve bu sayede evcil hayvanınızı serinletmeye yardımcı olabilir.

Su

Köpeklerde yaz hastalıkları oluşmasına sebep olabilecek bir diğer neden de sudur. Sıcak günlerde köpeğiniz için su gerçekten gerekli olsa da, tehlikeli de olabilir. Su, sıcaklık arttıkça içerisinde bakterileri büyütür, bu da köpeğinizi su içindeki bakterileri yutma riskiyle karşı karşıya bırakır. Sabit olarak duran su kapları sık sık değiştirilmezse genellikle bakteri içerebilir. Su çeşmeleri, köpeğinizi su içmeye ikna ederken suyu bakterilerden daha uzun süre uzak tutmaya yardımcı olabilir. Ne yazık ki, köpeğinizin içine girebileceği su birikintileri, nehirler, göletler ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok su kaynağı vardır. Yüzme havuzları yüzme bilmeyen köpekler için de tehlikeli olabilir ve iyi bir yüzme köpeği bile yer üstü havuzundan çıkmakta zorlanabilir. Köpeğinizi asla başıboş bir şekilde herhangi bir suya bırakmayın ve köpeğinizi zorla suyun içerisine almaya çalışmayın.

Araba

Köpekler yaz aylarında çok daha fazla özgürce koşma eğilimindedir, bu da onları bir arabanın çarpması tehlikesiyle karşı karşıya bırakır, dolayısıyla köpeklerde yaz hastalıklarına sebep olan bir durum da şaşırtıcı bir şekilde arabalardır. Ancak otomobillerle ilgili en büyük sorun kovalanmalarından ziyade bir evcil hayvanın içeride bırakılmasıdır. Pencereleri köpeğinizin hava alması için aralık bırakmış olsanız bile, köpeğin vücut sıcaklığını düzenlemesi için yeterli hava akışı olmayabilir, arabada kolayca çok ısınabilir ve köpeğinizi sıcak çarpmasına karşı hassas hale getirebilir. Köpeğinizi arabaya kilitlemek sadece köpeğinizin hayatını riske atmakla kalmaz, aynı zamanda hayvan haklarının direkt bir ihlalidir ve bilinçli, hayvansever bir köpek sahibi asla böyle bir davranışta bulunmaz.

Kaldırımlar

Çoğumuz sıcak yaz günlerinde neredeyse kavrulacak derecede yüksek ısıda olan kaldırıma bastık ve her birimiz bunun ne kadar çok acı verici bir deneyim olabileceğini biliyoruz. Köpekler için de durum birebir aynıdır ve sıcak yüzeyler patilerini yakabilir ve vücut sıcaklığını hızla sıcak çarpma bölgesine yükseltebilir. Evcil hayvanınızın sadece sizlerin de ayakkabısız yürüyebileceğiniz yüzeylerde yürümesine izin vermenizi öneririz. Yüzeylerin sıcaklığının köpeğinizin ayak basması için ideal olup olmadığını test etmek adına çıplak elinizi yüzeye tutabilirsiniz ve eğer 10 saniye kadar kısa bir süre bile elinizi o yüzeyde tutmanız çok zorsa; köpeğiniz için de söz konusu yüzeyde yürümek işkence dolu olacaktır.

Güneş Yanıkları

Köpeğinizin kürü onu zararlı ultraviyole ışıklarının çoğundan koruyacak olsa da, burun, dil, kulaklar ve gözler de dahil olmak üzere güneş yanığı olmaya müsait alanlar hala vardır. Köpeğinizi çok uzun süre doğrudan güneş ışığı altında bırakmak, bu bölgelerde ağrılı olabilecek yanıklara neden olabilir ve köpeği yaşamın ilerleyen zamanlarında cilt kanseri riski altında bırakabilir.

Arı

Köpekler oldukça çok meraklı olan hayvanlardır ve bu meraklı çeşitli köpeklerde yaz hastalıklarını tetikleyebilir, örneğin; burunlarını bir noktada bir arı yuvasına sokma olasılıkları biraz daha yüksektir, bu da onları birçok ağrılı arı sokmasına ve olası enfeksiyonlara maruz bırakabilir. Bazı arı sokmaları ciddi reaksiyonlara sebebiyet verebilir ve hatta ne yazık ki ölümcül olabilir. Köpeğinizde ani ishal, şiddetli kurdeşen ve arı sokmasından sonra kendini gösteren kaşıntı varsa, köpeğinizi direkt olarak uzman bir veterinere götürmenizi şiddetle öneririz.

Yılan

Bu dört ayaklı ve dünyalar tatlısı dostlarımızın başlarına alabileceği diğer bir tehlike de yılanlardır, yılanlar köpekler için gerçekten ciddi bir tehdit unsuru olabilirler ancak bu durum biraz da endemiktir; yaşanılan yerde yılan olup olmadığı, eğer varsa var olan yılanların zehirli olup olmadığı bu tehlikenin köpeğinizin başına olasılığını belirler. Köpeklerin refleksleri bizim reflekslerimizden çok daha hızlı olsa da, yine de yılanlar tarafından ısırılabilirler ve bir ısırılma yaşanması durumunda yılan ısırığından gelen toksin aynı şekilde kendini gösterecektir. Bir yılanın köpeğinizi ısırdığını ve ısırılan bölgede şişlik olduğunu düşünüyorsanız, yılanı hemen tanımlamaya çalışın ve direkt olarak köpeğinizin veterineriyle iletişime geçin.

Yorum (Yok)

Leave a Reply