Köpeklerde Yağlı Kuyruk Hastalığı; Köpeklerde meydana gelen yağlı kuyruk hastalığı köpeklerde sık görülmektedir. Ve tedavi edilen cilt hastalıklarından biridir. Enfekteden dolayı kaynaklanması yaygındır. Antibakteriyel şampuan ve ilaçla kolayca tedavi edilebilmektedir. Cilt ve tüy köklerinde meydana gelen ikincil bir enfeksitondur. Pyoderma enfeksiyonun en yaygın belirtileri; kızarıklık, şişlik ve kabuklu lezyonlar. Hemen tedavi edilmemesi durumunda tüylerde dökülme olur. Hatta kalıcı kellik meydana gelmektedir. Eğer hastalık tedavi edilmezse enfeksiyon derinin daha derinlerine yayılmaktadır. Bu septisemiye sebebiyet vermektedir. Bu tip bir sonuçla genelde karşılaşılmasa da karşılaşılması durumunda ölümcüldür.
Bir köpeğin kuyruğunda bulunan supracaudal bezi; yağlar, lipitler ve protein salgılar. Bu bez bazen çok fazla androjen salgılar. Ve bu da anormalliklere sebebiyet vermektedir. Supracaudal bez hiperplazisi adı verilen duruma neden olur. Söz konusu hiperplazinin meydana geldiği nokta yağlı olur. Ve gözenekleri bloke ederek siyah noktalara zemin hazırlar. Çeşitli enfeksiyonlara davetiye çıkartmaktadır. Hastalığının ardında yatan faktör tam olarak bilinememektedir.
Etkili bir muayene için veteriner hekiminizin köpeğinizin sağlık geçmişini ve ona herhangi bir ilaç verip vermediğinizi bilmesi gerekecektir. Ek olarak ayrıntılı bir cilt değerlendirilmesi, klinik diğer kontroller gerekecektir. Sitolojik analiz için cildin kazınması gerek. Ancak bu acısız bir işlem olur. Bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, antibiyotik duyarlılık testleri, kimyasal kan analizi, idrar tahlili, dışkı incelemesi ve tam kan sayımı da köpeğinizin tedavisine başlamadan önce altta yatan herhangi başka bir rahatsızlık olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak; röntgen, ultrason, biyopsi veya BT taramaları gibi yöntemler de uzman veteriner tarafından hastalığın ardında yatan başka bir etken olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.
Eğer köpeğinizin yağlı kuyruğu enfekte değilse, veteriner hekiminiz sadece topikal merhem ve antibakteriyel şampuan kullanımının yeterli olacağını söyleyebilir. Bununla birlikte köpeğinizde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olması durumunda, veteriner büyük olasılıkla köpeğinize bir antibiyotik enjeksiyonu yapacaktır. Sadece bir tür yağlı kuyruk hastalığı olsa da Corynebacterium, E. Coli, Micrococcus, Proteus, Staphylococci, Streptococci gibi organizmalar ikincil enfeksiyonlara sebep olabilir.
Köpeklerde Yağlı Kuyruk Hastalığı Belirtileri
Pek çok hastalık için olduğu gibi yağlı kuyruk hastalığında da hastalığın semptomlarını tespit etmek, ne arayacağınızı bildiğinizde daha kolay bir hal alabilir. Köpeğinizde yağlı kuyruk hastalığı olabileceğinden şüpheleniyorsanız aşağıda bahsedilen semptomlara dikkat etmenizi öneririz.
Köpeklerde yağlı kuyruk hastalığı belirtileri:
- Kuyruk tabanında yağlı tüyler
- Kuyruk tabanında mat renkte tüyler
- Kuyruk tabanının yüzeyinde eksik tüyler
- Kuyruk tabanındaki cilt üzerinde siyah noktalar (comedones)
- Kuyruk tabanındaki cilt yüzeyinde mumumsu madde
- Kuyruk tabanındaki tüylerde mumumsu madde
- Kuyruk tabanında meydana gelen cilt enfeksiyonu
- Normalde olmayan kötü olarak tanımlanabilen koku
Not: Köpeklerde yağlı kuyruk adlı hastalığın semptomları; köpeğin ırkına, yaşına ve salgıladığı androjen miktrarına bağlı değişim göstermektedir. Bazı köpeklerde, ikincil bir enfeksiyon meydana gelmediği sürece hiçbir tahriş veya kızarıklık meydana gelmemektedir.
Yukarıda sıralanan semptomların birkaçını birlikte görmeye başlarsanız, mümkün olan en kısa sürede uzman bir veteriner ile görüştüğünüze ve onun eşliğinde köpeğiniz için gereken tedaviye başladığınıza emin olun. Her hastalıkta olduğu gibi köpeğinizde yağlı kuyruk hastalığının meydana gelmesi durumunda da erken teşhis ve tedavi oldukça çok önemlidir.
Söz konusu hastalık olan yağlı kuyruk hastalığı sadece estetik bir endişe veya hafif bir durum gibi görünmektedir. Ancak onu görmezden gelirseniz gittikçe kötüleşmektedir. Neyse ki tatlı köpek dostumuzu iyileştirmek için başvurulabilecek yöntemler mevcuttur.
Köpeklerde Yağlı Kuyruk Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde yağlı kuyruk hastalığının tedavisi, hastalığın hangi derecede olduğuna yani söz konusu durumun ciddiyetine bağlıdır. Eğer köpeğinizde bir enfeksiyon varsa veteriner hekiminiz antibiyotik tedavisi önerebilir. Diğer yandan köpeğinizde herhangi bir enfeksiyon yoksa, veterineriniz antibakteriyel şampuan ve topikal merhem tedavisi önerecektir.
Çok yaygın olmasa da, supracaudal bez çıkartılmak için ameliyata ihtiyaç duyulacaktır. Köpeklerde yağlı kuyruk hastalığı genellikle ciddi bir duruma sebebiyet vermemektedir. Ancak tedavi edilmemeleri durumunda ikincil enfeksiyonlar vuku bulmaktadır. Ciddi vakalarda söz konusu enfeksiyonlar cildin derinlerine nüfuz eder. Daha önce de belirttiğimiz gibi ciddi bir sağlık sorunu olan septisemi meydana gelmektedir.
Söz konusu hastalık hemen tedavi edilirse, hastalıktan etkilenen köpek dostumuz genellikle oldukça hızlı bir şekilde iyileşmektedir. Ve bununla birlikte eğer meydana gelebilen ikincil enfeksiyonlar ihmal edilirse hastalık cildin derinliklerine yayılmaktadır. Ve nahoş durumlar ortaya çıkar. Söz konusu nahoş durum olan septiseminin ortaya çıkmasında dahi direkt olarak uygun tedavi uygulanırsanız köpeğiniz yüksek ihtimalle iyileşmektedir. Bu durumdan kaynaklanan tedavinin başarıyla tamamlanması uzun sürer. Ancak neticede köpeğiniz hayatta kalmayı başarmaktadır.
Pek çok hastalığın tedavisinde olduğu gibi köpeğinizin neşeli ve olumlu bir ruh hali içerisinde olması, çok sevdiği sahibinin yani sizin desteğinizi hissediyor oluşu tedavi sürecini hızlandıracak etmenlerin en önemlilerinden biridir.
Köpeklerde Yağlı Kuyruk Hastalığı Nasıl Geçer?
Hastalık bir köpekten bir köpeğe geçmemektedir. Hastalık zoonotik de değildir yani köpekten insana da geçmemektedir. Bu sebeple köpek dostunuza rahatlıkla destek olabilirsiniz. Bireysel olarak bir köpeğin bağışıklık sisteminde meydana gelen enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.
Köpeklerde yaşanan yağlı kuyruk hastalığı iki ana faktörden kaynaklanır. Köpeğin androjen seviyelerinin uzunca bir süre normalden yüksek seviyelerde olması durumudur. Diğer ana faktör ise; pire gibi parazitlerdir. Bu parazitler kuyruk bezine gider. Oradan kan emmeye başlar. Bu şekilde iltihaplanması mümkündür. Eğer köpeğinizde yağlık kuyruk hastalığına dair bir semptom fark ederseniz veterinerle görüşmeniz şart. Ek olarak sebep yağ birikmesidir. Tıpkı insanlarda gözlemlenen sivilceler gibidir. Bu durum, köpeklerde benzer durumlarda neden olan ise sebum birikimidir.
Köpeklerde Yağlı Kuyruk Hastalığı Öldürür mü?
Köpeklerde yağlık kuyruk hastalığı genellikle ciddi bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmemesi durumunda ikincil enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir. Ve onlar da ihmal edilirse ciddi ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Septisemi tedavi edilmezse maalesef ki ölümcül olur.
Köpeklerde Yağlı Kuyruk Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Dişi köpeklerde söz konusu hastalıktan etkilenmektedir. Pyodermiye yatkınlık yağlı kuyruk hastalığına yatkınlık için önemlidir. Çünkü pyodermi, daha önce de bahsettiğimiz gibi yağlı kuyruk hastalığının ardında yatan en yaygın etkendir. German Shephard ırkına mensup olan köpekler en yaygın görülenlerdir.
Yorum (Yok)