Köpeklerde Tuvalet Alışkanlığı

Köpeklerde Tuvalet Alışkanlığı

Tuvalet alışkanlığı olan bir köpek sahibi olmak gerçekten hayatınızı kolaylaştıracak ve diğer köpek sahiplerin deyim yerindeyse köpeğinizin bu konudaki disiplinine imrenmesine sebep olacaktır.

Köpekler İçin Tuvalet Zamanı

Köpeğinizin tuvaleti olduğu zaman ya hava çok soğuktur, ya aceleniz vardır, ya hava çok sıcaktır bir şekilde bu an hep iki ayağınızın bir pabuca girmesine neden olur ve o mükemmel noktayı bulmak biraz zamanınızı alabilir; çünkü rahat olacakları uzun otların olmayacağı ve rahatsız hissetmeyecekleri bir yer bulmanız gerekir.

Bu sebeple köpeğinizi tuvalet eğitimine başlatmadan uygun bir yer bulmanız önemlidir. Köpeğinizin tuvaleti olduğunu anlamak basittir; köpeğinizin burnunu çekmesi, bulunduğu yerde daireler çizmesi, kapılara koşturması muhtemelen tuvaleti olduğu içindir.

Köpeğinizin Tuvaleti İçin İdeal Yeri Bulmak

Köpeklerde tuvalet alışkanlığı olması pek çok köpek sahibinin hayalidir, ve pek çok köpek sahibinin hayatını kolaylaştırır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi köpeğinize tuvalet alışkanlığı kazandırmak istiyor ama onun tuvalet amaçlı yürüyüşlerinde iki ayağınız bir pabuca girsin istemiyorsanız, köpeğinizin tuvaletini yapabileceği gitmenizin kolay olduğu bir nokta belirlemelisiniz aksi halde köpeğiniz her gördüğü çimin altına bakacak, yolda gördüğü her şeyi koklayacak, hemen hemen tüm bölgeleri olası tehlikelere karşı tarayacaktır ve süreç içinden çıkılmaz bir hale gelecektir.

Her şeyi koklamalarının sebebi kokunun köpeklerin bir diğeri orada olmadığında birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları yegane yöntem olmasıdır. Bir köpek diğer bir köpeğin dışkısını koklayarak potansiyel üreme durumunu, en son ne yediğini ve pek çok diğer bilgiyi algılayabilir. Köpekler bazen ben buradayım veya burası benim bölgem demek için belirli bölgelere dışkı veya idrar bırakırlar. Daha önce bir hayvan tarafından işaretlenmemiş bir yer bulmak biraz vakit alabilir.

Köpeğinize Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmak

Köpeklerde tuvalet alışkanlığının gelişmesi için bir yer belirledikten sonra köpeğinizle o yerdeyken hareket etmesini hızlandırmak adına “Hadi, yapabilirsin” gibi bir komut seçin ve her bu yere gittiğinizde seçtiğiniz komutu kullanın. Sonrasında sessiz olun, köpeğinizin etrafı koklamasına, kendisini rahat hissetmesine ve ihtiyacını gidermesine izin verin.

Bu süreçte aceleci olmayın ve köpeğinizi tuvalet ihtiyacını giderdikten hemen sonra içeri almayın, çoğu köpek bunu bir ceza olarak görür, açık havada biraz oyun ve temiz havanın tadını çıkarmak hak ettikleri bir şeydir; bunları yapmazlarsa açık havanın tadını çıkarmak için tuvaletlerini tutmaya başlayabilirler veya size yanıltıcı sinyaller verebilirler. Altını çizmek gerekir ki; köpeğinizi sadece yiyecek ödülleri ve övgülerle değil aynı zamanda tatmin edici bir yürüyüş ve oyunla da ödüllendirin.

Köpeğinizin Tuvalet Alışkanlıklarını Takip Edin

Köpeğiniz normal tuvalet rutinin dışına çıktığında bu bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti olabilir. Her Köpek Cinsleri için tuvalet rutini başkadır bazıları kapıdan çıkar çıkmaz bu işlemi tamamlarken bazıları her zaman gittikleri alana varmadan tuvaletlerini yapmamakta inatçı olacaklardır, bireysel tercihleri ve günün hangi zaman diliminde olduğunuz köpeğinizin tuvalet alışkanlarını direkt olarak etkileyecektir.

Evde tuvalet eğitimi görmüş köpekler kolaylıkla rutinlerinin dışına çıkmaz yani kediler gibi masanın yerini değiştirdiğiniz için size kızıp halıya işemezler bir köpeklerde tuvalet alışkanlığı başarılı bir şekilde kazanılmışsa ancak bir köpek herhangi bir durumdan çok korkarsa bir tuvalet kazası istenmeden yaşanabilir ama aksi halde sizi üzmek istemeyecek ve tuvaletini yapmak için doğru zamanı bekleyecektir. Eğer köpeğiniz ısrarla tuvalet rutinini bozuyorsa bu davranışsal bir sorun değil de onun yerine tıbbi bir sorun olabilir bu sebeple köpeğinizin rutin kontrollerini yapan veterinere danışmanız oldukça iyi olacaktır.

Örneğin köpeğiniz normalde yapmaması gereken bir yere dışkısını bırakmışsa bunun sebebi sindirim sistemini bozan ve ishale neden olan bir şe yemiş olması olabilir. İshal dışında eklem ağrıları da istenmeyen tuvalet kazalarına neden olabilir, ağrısı olan bir köpek rahatsızlığını daha da kötüleştirmemek için dışarı çıkmaktan çekinebilir ve kendini zorlamak istemeyebilir. Köpeğiniz tuvalete daha sık gidiyorsa veya eskisi kadar sık gitmiyorsa ya da dışkılarının kıvamında iki veya üç günden fazla süren bir değişiklik gözlemlemeniz durumunda direkt olarak köpeğinizin düzenli kontrollerini yapan şahsi veterineriyle iletişime geçin.

Köpeklerin Tuvalet Rutinini Aksatmasının Nedenleri

Eğer köpeğiniz tuvaletini yapmaması gereken bir yere yapıyorsa ve köpeğinizin sağlıksal bir sorunu yoksa bunun ardında yatan davranışsaldır. Köpeğinizin tuvalet kazalarına sebebiyet veren farklı davranışsal nedenler aşağıda listelendiği gibi olabilir:

  • Tuvalet eğitimi eksikliği
  • Tuvalet eğitiminde disiplinsizlik
  • Yüzey tercihi
  • Endişe
  • Dışarı çıkma korkusu
  • Negatif hava koşulları (soğuk, yağmurlu veya karlı hava ki bu tip havalar için evinizde köpek pedi bulundurmanızı öneririz)
  • Ayrılık kaygısı
  • Heyecandan veya sevinçten işeme
  • İdrar veya dışkıyla yer işaretlemek

Bu davranışsal sorunların çoğunun çözümü vardır, eğer köpeklerde tuvalet alışkanlığı konusunda başarılı olamadığınızı düşünüyorsanız bir köpek akademisine veya profesyonel bir köpek eğitmenine köpeğinizin tuvalet eğitimi için danışabilirsiniz. Bunun dışında köpeğinizin endişe duymasına veya kaygılanmasına sebep olacak bir durum olmadığından emin olun bu köpeğinizle aranızdaki bağın kuvveti ile ilişkilidir bağ ne denli kuvvetli olursa onun neye kızdığını veya neyden endişelendiğini o denli rahatlıkla anlayabilmeniz mümkündür.

Yorum (Yok)

Leave a Reply