Diabetes mellitus olarak bilinen şeker hastalığı her yaştan köpeği etkiler. Ancak erken teşhis, köpeğinizin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeye devam etmesini sağlar. Yıllık rutin veteriner kontrolleri erken hastalık tespiti için gereklidir. Ancak köpeklerde diyabet belirti ve semptomlarını biliyorsanız, kontroller arasındaki sorunu tanıyın. Ve veteriner hekiminize bildirmeniz gerek. Köpeklerde şeker hastalığı belirtileri diğer hastalıklarla da örtüşmektedir. Örneğin; böbrek ve karaciğer hastalığı artan idrara çıkma ve susuzluk ile bağlantılıyken, hipertiroidi ve bazı kanserler açlığın artmasına neden olur.
Köpeğinizin sağlığı hakkında şüpheye düştüğünüzde, köpeğinizi diyabet veya diğer olası sağlık durumlarını ekarte etme için tam bir değerlendirme almasını sağlamak için veterinerine götürmeniz şart.
Köpeğiniz Daha Fazla Tuvalet İhtiyacı Duyuyor
Yerde su birikintileri görmeye başlar. Veya köpeğinizin işeme için evden daha fazla çıkmanız için sizi uyarırken fark etmeniz şart. Artan idrara çıkmanın, evcil hayvan ebeveynlerinin köpeklerini değerlendirme için getirmelerinin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu söylüyor. Daha sık idrara çıkmanın kan dolaşımından idrara dökülen kan şekerinden kaynaklandığını bulunmuştur; böbreğin artık glikozu kanda tutacak kadar hızlı filtreleyemeyeceği ve idrara sızdıracağı bir böbrek eşiği vardır. Söz konusu olan bu durum gerçekleştiğinde köpek giderek daha fazla idrar yapmaya başlar.
Köpeğiniz Normalden Daha Fazla Su İçiyor
Aşırı susuzluk olarak bilinen polidipsi, artan idrara çıkma ile bağlantılıdır, ancak düşündüğünüz şekilde değil. Çoğu zaman köpek sahipleri, köpeklerinin normalden daha fazla su içtikleri için daha fazla idrara çıkardıklarını düşünecekler, ancak aslında durum tam tersidir; köpek gittikçe daha fazla idrara çıktığı için susuz kalmaya başlayacaktır, bu yüzden söz konusu sıvı kaybını önlemek için daha büyük miktarlarda ve daha sık su içiyorlar.
Köpeğiniz Oburlaşmıştır, Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde şeker hastalığının belirtilerinden biri de veterinerlerin kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olma için pankreas tarafından oluşturulan bir hormon olan insülin dengesizliğine atfettiği bir semptom olan doyumsuz bir iştah olarak tanımlanabilen polifaji geliştirmektedir. Bu semptomu gösteren köpekler insülin eksikliğinden dolayı sürekli açtırlar. Vücut içerisinde glikoz olduğunu algılayamamaktadır. Bu yüzden açlıktan öleceklerini düşünüyorlardır ve dolayısıyla da her zaman yemek yemeye çalışıyorlardır.
Köpeğinizin Kürkünde ve Derisinde Meydana Gelen Değişimler
Tedavi edilmeyen diyabetik köpekler düşük kürk ve cilt kalitesine sahip olma eğilimindedir. Vücut içerisinde insülin üstüne düşen görevi yapmadığı için ihtiyaç duyduğu beslenmeyi alamadığında ve bir köpek idrardaki artan su kaybından dolayı kronik olarak susuz kaldığında, güzel tüyleri genellikle parlaklığını kaybetmeye ve incelmeye başlayacaktır buna ek olarak köpekler kepekli ve kuru, pullu bir cilde sahip olmaya başlayacaklardır.
Köpeğiniz Normal Beslenmesine Rağmen Kilo Veriyor
Kanser, gastrointestinal hastalık, karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı da dahil olmak üzere köpeklerde birçok durum kilo kaybına neden olur. Kilo kaybı köpeklerde şeker hastalığı belirtilerinden de biridir. Yavaş yavaş veya aniden başlayabilen bu kilo kaybı normal bir iştahla birleştiğinde, diyabet belirtileri meydana gelir. Bunun ardında yatan neden insülinin beyine, kalbe ve enerji için diğer temel organlara glikoz sağlama için çalışmaması ve doğal olarak, vücudun glikoz eksikliğini giderme için vücudundaki proteinleri ve yağı kullanacak kas ve yağı parçalamaya başlayacak ve bu da kilo kaybına yol açar.
Köpeğinizin Gözleri Bulutlu Görünüyor, Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde şeker hastalığı belirtilerinden biri de Diabetes mellituslu köpeklerin % 80’ine kadarının sonunda bir dereceye kadar katarakt geliştirebilir. Katarakt, diyabetli köpeklerde görülen en yaygın uzun süreli komplikasyonlardan biridir. Katarakt oluşumu doğası gereği öpeğinizin gözlerinin bulanık görünmesine neden olabilir.
Köpeğinizin Görüşü Kötüleşiyor
Katarakt oluşumunun bir sonucu olarak, diyabetik köpekler körlük riski altındadır.
Işığın gözün arkasındaki retinaya ulaşmasını tamamen engelleyen bir kataraktın görme kaybına neden olduğunu düşünülmektedir. İyi haber şu ki, katarakttan kaynaklanan herhangi bir ikincil iltihap kontrol altında tutulduğu sürece, çoğu kör köpek yaşamını gayet iyi sürdürür çünkü mükemmel koku ve işitme duyularına sahiptirler.
Bazı durumlarda anormallik gösteren mercek cerrahi olarak çıkarılarak körlük tersine çevrilmektedir. Körlük (ve katarakt oluşumu) haftalar ila aylar arasında veya 24 saat gibi kısa bir sürede ortaya çıkar. Yani diyabet seyrinde geç veya erken karşınıza çıkar.
Köpeğiniz Belirgin Bir Nedeni Olmadan Kusuyor
Kusmanın tipik olarak karmaşık olmayan diyabet vakalarında ortaya çıkmayan bir durumdur. Diyabet tedavi edilmezse, köpek kusma, halsizlik, nefes almada zorluk, uyuşukluk ve iştahsızlık yaşar. Bu noktada köpeğinizin hastaneye yatışını gerektiren acil bir durum olarak nitelendirilmektedir. Bu köpeklerin bazılarının nefesinden aseton benzeri bir koku gelir. Ancak koku nispeten nadirdir ve herkes bunu fark etmemektedir.
Köpeğiniz Yorgun Görünüyor ve Keyif Aldığı Aktivitelere Olan İlgisini Kaybetti
Bazı diyabet hastası köpekler enerjileri olmadığı için aileleriyle daha az etkileşimli olur. Ve oyun oynadıktan sonra yorulmaktadır. Yürüyüşe çıktıktan sonra daha hızlı yorulmaktadır. Dolayısıyla köpeklerde şeker hastalığı belirtilerinden biri de yorgunluk ve ilgisizliktir.
Şeker kan dolaşımına hapsolduğunda ve dokuya giremediğinde, vücudun enerji için gerekli glikozdan mahrum kalır. Buna ek olarak, yüksek kan şekeri düşük sodyum, düşük potasyumdur. Ve düşük fosfor da dahil olmak üzere elektrolit dengesizliklerine neden olur. Ve sinirlerin normal şekilde ateşlenmemesine neden olur.
Köpeğiniz Normalden Katı veya Zayıf Görünüyor
Köpeğinizin önceden olduğundan ciddi bir ifadesi olur. Ve bununla birlikte köpeğiniz tökezlemektedir. Eskisi gibi esnek olmamaktadır. Uzanmakta zorluk çeker. Diyabetli köpekler, kaslarında meydana gelen glikoz eksikliği sonucu kas güçsüzlüğü geliştirmektedir. Daha az yaygın olan bir diğer neden var. Kronik veya ilerleyici hindlimb zayıflığına, eklemlenmesine, kas atrofisi. Ayrıca genel halsizliğe yol açan diyabetik nöropatidir.
Yorum (Yok)