Köpeklerde Papillom Hastalığı

Köpeklerde Papillom Hastalığı

Papillomlar, canine papilloma virüsünden kaynaklanan iyi huylu büyümelerdir. Dudakta yer alan oral mukoza ve komissürler en çok tercih ettikleri yerler olmakla beraber papillomlar bazen damak ve orofarenksi de tercih edilen yerlerden olabilir. Köpeklerde meydana gelen papillom hastalığı genelde ağız çevresi ve yüz bölgesinde oluşan siğil benzeri lezyonlar olarak kendilerini gösterirler. Papillomlar ergin köpeklere kıyasla yavru köpeklerde daha yaygındır, hızlı büyüme ve yayılma ile aniden kendilerini gösterirler. Söz konusu büyümeler çiğneme ve yutmayı engellediğinde hastalığın semptomları kendilerini gösterir. Bazı durumlarda bu büyümeler sayılarını arttırır ve bu durumda köpek çiğneme eylemi esnasında köpek  büyüyen parçaları ısırarak bu parçaların kanamalarına ve enfeksiyon kapmalarına neden olabilir. Papillomlar birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde kendiliklerinden küçülebilir, yok olabilirler genelde tıbbi müdahalelerle çıkarılmaları gerekmez. Gerekirse egzofitik lezyon,  elektro veya radyocerrahi ile veya keskin rezeksiyon ile alınabilir. Papillomların bir veya birden fazlasının cerrahi olarak alınması, papillonların gerilemesini başlatabilir.

Papillom hastalığının köpeğinizde sebep olduğu lezyonlar iyi gözükmüyor olsalar da yavru köpekleriniz çoğu zaman onlardan haberdar bile değildir ancak köpeğinizde alışılmadık derecede yüksek sayıda lezyon olması durumunda köpeğiniz rahatsız olabilir. Hastalığın kendini sınırlandıran bir karakteri olduğu için herhangi bir tedavinin değerlendirilmesi zor olsa da vakaların çoğu birkaç ay içerisinde kendiliğinden çözülebilir.

Köpeklerde papillom hastalığı; oral papillomatosis, squamous cell carcinomas, cutaneous papillomas, cutaneous viral pigmented plaques, squamous cell carcinomas olmak üzere birbirinden farklı beş farklı türe sahiptir. Papilloma virüslerinin herhangi bir köpeğe bulaşmasından sonra semptom gösterene kadar geçirdiği süre yani kuluçka süresi 1-2 aydır. Genellikle ortaya çıktıktan en geç birkaç ay sonra kaybolmalarının ardında yatan sebep enfekte köpeğin, enfekte olduğu tipteki papilloma bağışıklık geliştiriyor oluşudur.

Birden fazla lezyonlu bölge olması durumunda bu yumruların görünümüne ve yumrulara sahip olan köpeğin yaşına dayanarak bir teşhis yapmak mümkündür. 3 ay sonra hala daha büyüme varsa yumrunun viral papillom olduğuna emin olmak için biyopsi gerekir. Tek bir büyüme olduğunda veya kitlelerin gerçekten papillom olup olmadıkları görünüşlerinden anlaşılmadığında cerrahi müdahale ve biyopsi yapılacaktır. Alınan parça kesin bir tanı koymak adına histopatoloji (hücrelerin incelenmesi) için bir laboratuvara gönderilir.

Köpeklerde Papillom Hastalığı Belirtileri

Söz konusu hastalığın belirtileri birden ortaya çıkmamakla birlikte belirtiler aşağıda listelenmiştir.

  • Genellikle dilde, boğazda veya diş etlerinde büyüyen lezyonlar
  • Ağız kokusu
  • Ağrı
  • Şişme
  • Papillomdan kaynaklanan rahatsızlıklar sebebiyle yeme düzeninde değişiklik
  • Yemek yiyememeden kaynaklanan kilo kaybı
  • İltihaplı siğiller
  • Düz pullu plaklar
  • İçeri doğru büyüyen sert kitleler (Özellikle ayak üzerinde bulunması durumunda şiddetli ağrıya neden olabilir.)

Not: Papillom hastalığına yakalanmış köpeğinizi iltihaplanmaya, ülserasyona, enfeksiyona ve kanamaya sebebiyet verebilecek bir durum olan vücudundaki büyüyen parçaları çizmesinden, yalamasından, ısırmasından korumalısınız. Lezyonlu bölge temiz tutulmalıdır.

Köpeklerde Papillom Hastalığı Tedavisi

Şu ana kadar bahsettiğimiz bazı bilgiler pek hoşunuza gitmemiş olabilir ancak iyi haber şu ki, papillom genelde zararsızdır, ağrısızdır ve tedaviye gerek kalmadan kendi kendini imha eder. Daha önce de bahsettiğimiz gibi hastalık genelde kendi kendi sınırlar yani kendi kendine ortadan kalkar bir başka deyişle, genellikle söz konusu büyümeler birkaç hafta en geç birkaç ay içerisinde yok olur. Vücut, virüsü kendi başına sisteminden atabildiği için çoğu zaman çıkarılması gerekmez.

Ancak eğer gerekli olur, büyümenin olduğu bölgeye ve sebep olduğu acıya bağlı olarak tedaci elektro veya cryocerrahi kullanılarak ya da geleneksel cerrahi yoluyla çıkarılabilir. Bu işlem vücutta kalan diğer papillomlar da küçülme yaşanmasına sebebiyet verebilir. Eğer köpeğinizin bedeninde büyümekte olan parçalar veya parça ameliyatla alınırsa, kesi bölgesini temiz ve kuru tutmanız küçük tatlı dört ayaklı dostumuzun söz konusu bölgeyi bir yerlere sürtmesini, yalamasını ve ısırmasını büyük oranda önleyecektir ancak yine de bu tip eylemlerine karşı bir gözünüzün köpeğinizde olduğuna emin olun. Bununla birlikte dikişlerde herhangi bir sorun olması, bölgede kanama veya şişme olması durumunda derhal veterinere danışın, mümkünse köpeğinizin ameliyatını yapan veterinere danışmaya öncelik verin. Ameliyat sonrasında, iyileşme sürecini yavaşlatacak türde olan söz konusu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için veterinerinizden ameliyat sonrasında nasıl davranmanız gerektiğine dair tavsiyeler almayı ihmal etmeyin.

Köpeklerde papillom hastalığı, yutkunmada ve nefes almakta zorluya sebebiyet veriyorsa bu tip vakalar çok ciddi vakalar olarak tanımlanır ve bu durumlarda vücudun antikor üretmesine, virüsle savaşmasına yardımcı olmak için birtakım siğil aşıları uygun olabilir.

Çeşitli tedavilerin etkinliği hakkında net bir yanıt vermek güçtür çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi hastalık genelde kendi kendini sınırlar yani iyileştirir.

Köpeklerde papillom hastalığı nasıl önlenir sorusunun ise yanıtı sıcaklıktadır. Virüs 37 derece üstü sıcaklıklarda maksimum 2 saate kadar yaşayabilir. Söz konusu hastalığa neden olan virüs köpeğinizin oyuncaklarına, mama kabına, su kabına herhangi bütün eşyalarına bulaşmış olabilir bu sebeple köpeğimizin yaşadığı ortamı temizlemeli ve virüsten etkilenen köpeğimizle temas eden her şeyi gereken tüm önlemleri alarak yıkamalı, dezenfekte etmeliyiz.

Köpeklerde Papillom Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpek papillomları bir hayli bulaşıcıdır, bu sebeple yavru köpekleri ve herhangi bir sebepten dolayı bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan köpekleri papillom belirtileri gösteren köpeklerden ve onların eşyalarından uzak tutmanız çok önemlidir. Papillom hastalığının sebebiyet verdiği büyümeler küçülmeye başladığında hastalık bulaşıcı etkisini de yitirir.

Papilloma virüsüne yakalanmış ve iyileşmiş köpekler virüsün aynı türünden tekrar enfekte olmaz ancak diğer türlerine karşı bir bağışıklık geliştirmez. Örneğin; Oral papillomatosis ile mücadele edip başarıyla atlatmış köpek bir de bu papilloma yakalanmaz ancak bir başka papillom türü olan squamous cell carcinomas kendisi için hala bir tehdit türüdür.

Köpeklerde papillom hastalığı bulaşıcı bir hastalık olsa da bu virüs köpeklere özgüdür ve insanlara bulaşmaz; bu durumda köpeğinizdeki papillomların size bulaşabileceği konusunda endişe etmenize gerek yok. Bununla birlikte canine papillom köpeklere özgü bir virüs olduğu için eğer köpek dışında bir evcil hayvanınız daha varsa onun için de endişe etmenize gerek yok.

Köpeklerde Papillom Hastalığı Öldürür mü?

Papillom hastalığı ölüme sebebiyet vermez ancak nadiren bağışıklık sistemi güçlü olmayan ve hasta olan köpek tedavi edilemez ve lezyonlar kendiliğinden iyileşmezse lezyonların yerine bağlı olarak yaşayacağı nefes almada güçlükler veya yemek yemede zorluk sebebiyle ya da lezyonları kanatması sonucunda oluşacak bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle hayata gözlerini yumabilir bu tip vakalar nadir olmakla birlikte genelde kimsesiz sokak köpeklerinden oluşurlar.

Köpeklerde Papillom Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Lenfoması olan ve bağışıklık sistemi iyi çalışmayan yani baskılanmış her cins ve yaştan köpekte şiddetli oral papillomatoz görülebilir. Cutaneous viral pigmented plaques türü papilloma, hiperadrenokortisizm ve hipoglobulinemili sahibi Miniature Schnauzer, hipoglobulinemili American Staffordshire Terrier ve onaylanmamış hipotiroidizmi olan Pomeranian yatkınlık gösterebilir. Squamous cell carcinomas türü papillom Pomeranian ırkı köpeklerdeki birkaç plakta meydana gelebilir.

Genel olarak bağışıklık sistemi pek kuvvetli olmayan, uzun süredir kortikosteroid tedavisi gören, genetik olarak bağışıklık zayıflığına sahip olan köpeklerde görülme eğilimi daha yüksektir

Yorum (Yok)

Leave a Reply