Köpeklerde omurilik hastalıkları ait semptomlar genellikle akut olduğu ve söz konusu hastalıktan muzdarip olan köpeğin hareketlerini veya vücut fonksiyonlarının kontrolünü etkilediği için evcil hayvan ebeveynleri bu hastalıklara karşı çok endişelidir. Omurilik içinde herhangi bir hastalık meydana geldiğinde, köpeklerde genellikle yürüme güçlüğü, koordinasyon veya denge kaybı, kısmi veya genel felç ve ağrı gözlemlenmektedir. Omurilik hasar gördüğünde tekrar yenilenememektedir. Bu nedenle bu konumdaki hastalıklar özellikle ciddidir ve derhal uzman bir veteriner tarafından değerlendirilmesi gerek. Dejeneratif miyelopati, bir köpeğin omurilik veya kemik iliği hastalığını ifade eden genel tıbbi terimdir. Omurilik, omurilik kolonunun içine yerleştirilmektedir. Ve beyinden kuyruğun tabanına kadar uzanmaktadır. Omurga, beyinden vücudun geri kalanına önemli bilgiler taşır. Vücudun hareket, his, idrara çıkma ve dışkılama gibi işlevleri kontrol eder.
Omurilik Hastalıkları Belirtileri
Semptomlar hastalığın tanısına ve evresine bağlı olarak değişmektedir. Semptomların başlangıcına ve ilerlemesine çok dikkat etmek gerek. Bu dikkat sayesinde köpeğinizin veteriner hekimine hastalığın tanısına ve tedavisine destek olabilen bilgiler sunmanız mümkündür. Omurilikte meydana gelen bir hastalık sürecinin yaygın olarak görülen belirtiler;
- Yürüyüşte meydana gelen değişiklikler
- Ağrı
- İdrar veya dışkı inkontinansı
- Kısmi veya genel felç
- Ağrı
- Eziklik
- Denge kaybı veya koordinasyon kaybı
Omurilik Hastalıklarının Türleri
Dejeneratif Miyelopati tipik olarak yaşlı köpeklerde meydana gelen ve ilerleyici olabilen bir durumdur. Omuriliğin kendine ait beyaz maddesi zamanla dejenere olur ve bu durumun sonucunda da kısmi veya tüm vücudu etkisi altına alan bir felç meydana gelir. Omuriliğin tümör büyümesi iyi huylu veya kötü huylu olur. Bununla birlikte, iyi huylu bir tümör bile omurga disfonksiyonuna neden olur. Semptomlar genellikle yavaş yavaş kendini gösterir ve başlangıçta ağrısız olarak ortaya çıkar.
Syringomyelia ve Hydromyelia, omurilikte fazla sıvı ile sonuçlanan iki benzer hastalıktır. Bu hastalıklar görece olarak daha çok küçük ırklara mensup olan köpeklerde görülürler.
Köpeklerde Meydana Gelebilecek Olan Omurilik Hastalığının Nedenleri
Birçok ciddi omurilik hastalığının altında yatan nedenler bilinmemektedir, ancak araştırmalar genetik yatkınlığın ve yaşın köpeklerde omurilik hastalıklarının meydana gelmesinde rol oynayabileceğini ortaya koymuştur.
Genetik: Bazı durumlarda köpeklerde omurilik hastalıklarının altında yatan bir genetik bileşen olduğunu gösteren kanıtlar vardır. Örneğin dejeneratif miyelopati genellikle orta ila büyük boy köpeklerde kendini gösterir. İnvaziv bir tümör olan nöroblastom ise çoğunlukla genç Alman Çoban Köpeklerinde tespit edilmektedir.
Yaş: Omurilik Hastalığı birçok durumda yaşa bağlı olarak görünmektedir. Örneğin; dejeneratif miyelopati 6 yaşın altındaki köpeklerde nadiren görülmektedir. Ancak birkaç istisna dışında, genel olarak köpeğin yaşı ilerleyince tümörler de daha yaygın hale gelmektedir.
Köpeklerde Meydana Gelebilecek Olan Omurilik Hastalığı Tanısı
Veteriner önce bir yaralanmadan kaynaklanan herhangi bir travma olup olmadığına bakacaktır. Omurilikteki travmatik yaralanmalar çok ciddidir. Ve tanısal açıdan omurilik hastalığından farklı şekilde ele alınmaları gerekir. Daha sonra omurilik hastalığı ile omuriliği ikincil düzeyde etkileyebilen hastalıkların kontrolü yapılmaktadır. Bunun da sonrasında ise travmatik yaralanma, tanı bulma için kullanılabilen çeşitli tanı prosedürleri olduğunu göz ardı edilmektedir.
Fizik muayene: Bir Veteriner tipik olarak nörolojik veya fiziksel anormallikleri kontrol etmek için ilk önce fiziksel muayene yapma ihtiyacı duyacaktır. Kapsamlı bir muayene, veterinerin hangi tanı testlerini veya görüntülemenin gerekli olduğuna karar vermesine yardımcı olacaktır.
Kan tahlili ve idrar tahlili: Ön kan çalışması köpeğin genel sağlığına bir bakış sağlayacak ve bununla birlikte bulaşıcı bir sürecin olup olmadığına dair ipuçları vereceklerdir ve idrar kaçırma olması durumunda idrar tahlili yapılacaktır.
Bariz tümörleri veya yapısal anormallikleri ekarte etmek adına uygulanan bir röntgene ihtiyaç duyulmaktadır. Genel olarak MR önerilmektedir. Ancak omuriliğe yakından bakma için BT veya miyegrafya gibi diğer görüntüleme teknolojilerine ait araçların da kullanımı önerilmektedir. MR ve BT taraması veteriner hekime omuriliğin ayrıntılı bir görünümünü sağlar. Söz konusu olan bu taramalar oldukça kritik bir tanı aracı olarak değerledirilmektedir.
Köpeklerde Omurilik Hastalığının Tedavisi
Köpeklerde omurilik hastalıkları ciddi olanlarının tedavisi zordur. Hassas halde olan omurilik, vücudun geri kalanına beyinden çok daha önemli bilgiler sağlar ve kendini iyileştiremez.
Cerrahi: Cerrahi genellikle tümörler veya Syringomyelia/Hydromyelia gibi hastalıklar için mevcut olan tek tedavidir. Ameliyat, ameliyatın faydalarının, ameliyatın omuriliğe daha fazla zarar verme riski var. Buna karşı ağır bastığı durumlarda kabul edilmektedir. Cerrahi bir şekilde çıkarılması düşünülmekte olan tümörün yeri ve büyüklüğü değerlendirilmektedir. Syringomyelia/Hydromyelia durumunda, tartışmalı olarak nitelendirilebilen bir cerrahi tedavi, ciddi vakalarda içerideki basıncı azaltma için omurilikten alınan sıvının bir kısmının serbest bırakılmaktadır. Eğer veteriner hekiminiz köpeğiniz için bu tedaviyi öneriyorsa, söz konusu yöntemin gerçekten uygun olup olmayacağına dair içinizi rahatlatmak için birkaç farklı veterinere daha danışabilirsiniz.
Yönetim: Dejeneratif miyelopati ve diğer omurilik hastalıklarının semptomlarının kontrol altına alınarak köpeğin yaşam kalitesinin yönetimini ele almak mümkündür.
Köpeklerde Meydana Gelebilecek Olan Omurilik Hastalığının İyileşmesi
Hastalığın olası semptomları izlemeye devam etmek önemlidir. Semptomlar kötüleşirse takip randevusu alınmalıdır. Omurilik hastalıkları için tedavi seçenekleri var. Genellikle sınırlı olduğundan, köpeğe en iyi yaşam kalitesini sağlamak için hastalığın yönetilmesi önemlidir. Köpekler, dejeneratif miyelopati veya büyüyen bir tümör gibi ilerleyici hastalıklardan kaynaklanabilen semptomların kötüleşmeye müsait doğaları sebebiyle sürekli olarak izlenmesi gerek. Köpeklerde omurilik hastalıkları yönetmeye yardımcı olacak çok sayıda yöntem vardır:
Ağrı Yönetimi: Belirtilmişse ağrıyı yönetmek için ağrı ilaçları veya antienflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Semptomları dikkatlice izlemek, zaman içinde köpeğiniz için en uygun olacak olan dozu belirlemeye yardımcı olacaktır.
Egzersiz: Omurga üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir ek baskıyı önlemek için ağırlık yönetimi sağlanmalıdır. Hafif egzersiz ve fizik tedavi ile kas yüzdesini korumak oldukça yararlıdır.
Yaşam Alanı Değişiklikleri: Merdivenler köpeğiniz için zorlu veya tehlikeli hale gelirse köpeğinizi evin bir katına izole etmeniz gerekebilir.
Yorum (Yok)