Köpeklerde MS Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde MS Hastalığı

Köpeklerde MS hastalığı, köpeklerde gençlik hastalığının sonucunda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Sinir sisteminde, bağışıklık sisteminde, sindirim sisteminde, deri yüzeyinde, gözlerde, solunum sisteminde ve kas sisteminde ortaya çıkması mümkündür. Tehlikeli bir hastalıktır. Patili dostlarımızı oldukça yorar ve acı kayıplara sebep olur. Köpeklerde MS hastalığı, köpeklerde kanlı ishal hastalığıyla karıştırılmaktadır. Eğer bağışıklık sistemi çok düşük bir köpekse ve toplu yaşam alanlarında yaşıyorsa hem köpeklerde MS hastalığı hem de kanlı ishal aynı anda görülmektedir. Köpekler arasında yaygın bir hastalıktır.

Köpeklerde MS hastalığı veya diğer isimleriyle köpeklerde gençlik hastalığı ve distemper hastalığı, ölümcül bir virüs olan canin distemper virüs ile taşınır. İnsan hastalıklarına benzeyen pek çok belirti gösterir. Hastalık zor ve ağır geçen bir hastalıktır.

Köpeklerde MS Hastalığının Belirtileri

Birçok farklı bölgede ortaya çıkan bir hastalık. Köpeklerde MS hastalığı, etkilediği bölgeye bağlı olarak birbirinden çok ayrı belirtiler vermektedir. Köpeklerde MS hatalığı belirtileri, hastalığın etkilediği bölgeye göre ayrılmakla birlikte bazı ortak belirtiler de vermektedir.

Köpeğinizin sindirim sistemini etkilediği durumlarda;

  • İshal
  • Sindirim sorunu
  • Yutmada zorluk
  • İştah kaybı
  • Kusma
  • Ateş

Gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

Köpeklerde MS hastalığı, köpeğinizin sindirim sistemini etkilediği durumlarda; virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için ishal belirtileri olur. Köpeğiniz, ishal belirtileri gösterdiğinde bu durumu göz ardı etmeniz dehidrasyon gelişmesine sebep olur. Köpeğinizde dehidrasyon gelişmesi vücudun aşırı su kaybetmesi durumudur. Bu durum hali hazırda hastalık ihtimali olan köpeğinizin için daha büyük sıkıntılara yol açar. Eğer köpeğinizde sizin ve veteriner hekiminizin bilgisi dâhilinde olan, teşhisi konan ve ishale yol açan başka bir hastalık yoksa gerekli araştırmanın yapılması için en kısa süreded veteriner hekiminizle iletişim kurmanız oldukça önemlidir.

Köpeğinizde sindirim sorunu olduğunu karın bölgesinde oluşan ani ve fazla şişlikten anlayabilirsiniz. Bu durumda veteriner hekiminize danışmanız gerek. Evde kendiniz müdahale ederseniz, her ne kadar iyi niyetli bir müdahale olursa olsun daha büyük sıkıntılara yol açar. Köpeğinizde fark ettiğiniz herhangi hastalık belirtisinde alanında uzman bir veteriner hekime danışmadan hareket etmemeniz gerekmektedir.

Köpekler MS

Köpeğiniz lokmalarını normalden daha fazla çiğner ve lokmalarını yutmakta zorluk çeker. Bu durumu geç kalmadan veteriner hekiminize bildirmeniz gerekir. Yutmada zorluk boğaz enfeksiyonlarında ve boğaza yabancı cisim takılması durumlarında da görülebilen bir belirti olduğundan gerekli tetkiklerin yapılması için geç kalmamanız gerek.

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da iştah kaybı gözlemlenmektedir. İştah kaybı genel olarak da herhangi hastalık durumunun ilk belirtisidir. Bu belirtiyi takip eden diğer belirtileri de fark etmeniz köpeğiniz için hayati önem taşımaktadır.

Ateş ve kusma viral olarak gerçekleşen her hastalıkta oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu yüzden köpeğinizin ateşi olduğunu fark ettiğinizde başka hiçbir belirti beklemeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Köpeğinizin ateşini kasık arasından onu rahatsız etmeden anlayabilirsiniz.

Köpeğinizin sinir sistemini etkilediği durumlarda;

  • Başta eğiklik
  • Titreme
  • Nöbet
  • Kusma
  • Ateş
  • Uyuklama
  • Depresyon
  • Tükürük salgılanmasında artış

Gibi belirtiler gözlemlenebilir.

MS Hastalığı Hakkında

Genlik hastalığının veya diğer adıyla köpeklerde MS hastalığının en tehlikeli türü; sinir sistemini etkilediği halidir.

Köpeğinizin başını dik tutmakta zorlanıyorsa, başını olağan halinin dışında sürekli bir tarafa eğiyorsa boyun sinirlerinde tahribat oluşmuş olma ihtimali vardır. Bu belirti oldukça ciddi bir belirtidir. Veteriner hekiminizi durumdan olabildiğince kısa sürede haberdar etmeniz gerekir.

Köpeğiniz ileri yaşı veya bilginiz dâhilinde olan başka bir nedenin dışında titreme nöbetleri geçiriyorsa sıkıntılı bir durumun habercisi olabilir. Titreme bazı durumlarda ön ayaklarda veya arka ayaklarda da meydana gelebilir. Bu titremeler, köpeğinizin hareket kabiliyetini kısıtlar ve yürüme, koşma gibi aktivitelerde aksaklıklara neden olur. Göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.

Sinir sisteminde tahribat oluşmuş ise köpeğiniz kasılma tarzı nöbetlerde geçirebilir. Bu durumu fark ettiğinizde köpeğinize, nöbet sırasında kendine zarar vermemesi için kısıtlı müdahalede bulunabilirsiniz. Kendi kedine arka ayaklarıyla, ön ayaklarına tekme atıyorsa kendisine zarar vermemesi için bir yastık ile veya başını vuruyorsa yumuşak bir zemine koyma suretiyle yardım edebilirsiniz. Köpeğiniz nöbet geçirdiği sırada kendinde olmayacağından size de zarar verebilir. Bu sebeple hem kendi sağlığını hem de köpeğinizin sağlığını düşünmeniz gerekir. Unutmamalısınız ki bu sadece acil durumda yapabileceğiniz bir müdahaledir.

MS Nöbetleri

İlk nöbeti fark eder etmez veteriner hekime başvurmanız çok önemlidir. Aksi halde köpeğiniz hem nöbetler sırasında kendine ve size ciddi zararlar verebilir ve hastalık tedavi edilebileceği evreyi hızlıca geçebilir.

Kusma ve ateş viral enfeksiyonun getirdiği yan etkilerin en bilinenidir. Bu sebeple hemen her viral hastalıkta gözlemlenir. Bu belirtileri fark ettiğiniz an veteriner hekime başvurmanız hayati önem taşıyabilir.

Köpeğinizin normal uyku düzeni ve sıklığı haricinde, bir aktivitenin ortasında veya normalde yapmadığı şekilde uyuklaması hem köpeklerde MS yani distemper hastalığının sinir sistemindeki yansıması hem de olası diğer nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.

Köpeğinizin salya ve tükürük salgılamasındaki artış ve bunları toparlayamaması ciddi bir sinir tahribatı belirtisidir. Köpeğinizin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebilir ve diğer köpeklerinde hastalığı kapmasına sebep olabilir. Bu sebeple özellikle aynı ortamı paylaşan birden çok köpeğinizin birinde bu durumu gözlemlediyseniz oldukça dikkatli olmanız gerekir.

Köpeğinizin deri yüzeyini etkilediği durumlarda;

  • Deride sivilcelenme
  • Kırmızı benekler
  • Kaşıntı
  • Tahriş
  • Sulu yaralar
  • İltihap bezeler
  • Ateş

Gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

MS Hastalığı

Deride sivilcelenme özellikle yavru köpeklerde birçok sebepten görülmektedir. Alerjik reaksiyonlarda da gözlemlenebilen cilt belirtileri hafife alınmamalıdır. Sirkeli su, kolonya, bilinçsiz merhem uygulamaları köpeğinizin derisinde kalıcı hasar bırakmaktadır.

Deride, insanlardaki kızamık hastalığına benzeyen kırmızı benekler oluşabilir. Sık tüylü köpeklerde anlaşılması zor bir belirtidir. Bu sebeple köpeğinize belli sıklıklarla deri kontrolü yapmanızın faydası olacaktır. Veya göbek bölgesi, ağız kenarlar, kulak ve çevresi gibi tüy dağılımının az olduğu bölgelerde dikkat çeken kırmızı benekleri göz ardı etmemelisiniz.

Oluşabilecek sivilce ve kırmızı benekler köpeğinizde kaşıntıya ve tahrişe de sebep olur. Özellikle sık tüylü köpek cinsleri devamlı kaşıntı, cild kontrolü yapmanız için bir işarettir.

Sulu ve açık yaralar, köpeklerde MS hastalığının cilde yansımasının ileri evresidir. Bu yaralar hem köpeğinizin sağlığı hem de çevredeki diğer köpeklerin sağlığı için büyük bir sıkıntıdır. Bu durumda köpeğinize kendiniz pansuman yapmak iyi bir fikir gibi gelebilir fakat, yaranın cinsi ve nedeni veteriner hekim tarafından kesin olarak belirlenmeden önce bilinçsizce yapacağınız pansuman köpeğinizin cildindeki yaraların artmasına veya köpeğinizin canının daha çok yanmasına sebep olabilir.

Viral bir hatalık olan MS veya diğer adıyla distemper hastalığının iltihaba yol açması olasıdır. Bu durumda hastalık cildi etkilemişse deri altında veya cilt yüzeyinde iltihap bezeleri görülmektedir. Bu bezeleri sıkma veya evde patlatmaya çalışma oldukça tehlikelidir. İltihap etrafa bulaşmaktadır. Sizin eliniz aracılığıyla taşınırsa diğer köpeklere de hastalık geçer. Eğer iltihap köpeğinizin derisi altında yayılırsa farklı sıkıntılara yol açabilir. İltihap bezeleri gerekli görüldüğü şekilde, ilaç kullanımı veya operasyonlar ile, veteriner hekim tarafından temiz bir klinikte yapılmalıdır.

Oluşabilen iltihaplı durumlar köpeğinizde ateşin yükselmesine de neden olur. Bu durumda gerekli müdahale için veteriner hekime danışmanız gerekmekte.

Hastalık İle İlgili

Köpeğinizin gözlerini etkilediği durumlarda;

  • Göz kayması
  • Gözde tekrar eden titreme

Gibi belirtiler göstermektedir.

Eğer köpeklerde MS hastalığı köpeğinizin gözlerini etkiler.  Yüksek ihtimalle görme kaybı yaşamaz fakat farklı sıkıntılar ortaya çıkar. Bunlar göz kayması ve göz bebeklerinde titreme ortaya çıkar. Bunlar fark etmenizin kolay olduğu belirtilerdir. Bunlardan birini fark ettiğinizde hem köpeğinizin göz sağlığı için hem de genel sağlık taraması için veteriner hekime başvurmanız gerek.

Köpeğinizin solunum yolunu etkilediği durumlarda

  • Hapşırma
  • Öksürme
  • Geniz akıntısı
  • Ateş

Gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtiler de verebilen MS veya diğer adıyla distemper hastalığı müdahale edilmediğinde ne yazık ki ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu sebeple patili dostlarımızın soğuk algınlığı belirtileri vermeleri, biz insanlarda olduğu kadar basit görülebilen bir hastalık değildir. Bu sebeple bu şikayetlerden biriyle veteriner hekime başvurduğunuzda tüm hastalık ve belirti sürecini eksiksiz anlatmanız oldukça önemlidir.

Köpeklerde MS Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde MS hastalığı tedavisi farklı yolarla yapılabilmektedir ve maalesef hastalığın bazı formlarında uygun tedavi bulunmamaktadır. Tedavi uygulanabilen durumlarda köpeğinizin, veteriner hekimin uygun gördüğü süreyle klinikte kalması gerek. Ortalama on ila on beş gün arası süren tedavi hastalığın vücutta ortaya çıktığı bölgeye göre değişmektedir.

Genel olarak belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler uygulanır. Bunun yanında gerekli görülen durumlarda antibiyotik tedavisine başlanır.

Sindirim sisteminde ortaya çıktığı durumlarda; ishal ve kusmanın sebep olabileceği dehidrasyona karşı serum takviyesi ve antibiyotik tedavisi uygulanır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için buna uygun ilaçla ile vitaminler ile takviye yapılmaktadır.

Soğuk algınlığı belirtilerinde veteriner hekimin uygun gördüğü tedavi yöntemi izlenmesi gerek. Fakat maalesef sinir sisteminde ortaya çıktığı durumlarda yapılabilen çok fazla şey bulunmamaktadır. Ve bu hastalığın en ölümcül olduğu halidir.

Köpeklerde MS Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde MS hastalığının geçmesi için evde yapabileceğiniz bir şey yoktur. Uzman veteriner hekim tarafından, klinik ortamında, ortalama on ila on beş gün süren bir tedavi uygulanmaktadır. Tedavilerin olumlu yanıt vermesi maalesef yüksek bir ihtimal değildir.

Tedavinin olumlu sonuç verdiği durumlarda da köpeğinizde kalıcı izler bırakması çok olasıdır. Titreme, göz kayması gibi belirtiler köpeğiniz hastalığı atlatsa bile kalıcı olur.

Hastalığın kesin bir tedavi yöntemi bulunmasa da korunmanın kesin bir yolu vardır; aşı uygulaması. Yavru köpeklerde ilk kırk beş günlük gelişimin tamamlanmasının ardından aşı uygulaması yaptırabilirsiniz. Aşı, köpeğinizin hastalığa yakalanmasını büyük ölçüde engellemekte. Aşılar günü gününe aksatmadan uygulanması gerek.

Köpeklerde MS Hastalığı Öldürür mü?

Köpeklerde MS hastalığının öldürücü olması maalesef çok olasıdır. Özellikle dört altı ay arası yavru köpeklerde görülmesi ve anne sütünden en az sekiz hafta beslenmemiş aşısız köpeklerde ölüm oranı çok daha yüksektir. Bu hastalıkta olgun ve ileri yaşlı köpeklerin şansı yavru köpeklere kıyasla daha yüksektir. Fakat her köpek için ölümcül olabilen bir risk olduğunu unutmamanız gerekir.

Köpeklerde MS Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde MS hastalığının hangi ırklarda görüleceği konusunda kesin bir detaylı çalışma olmasa da Doberman ve Rottweiler ırkı köpeklerde diğer ırklara kıyasla daha çok rastlanabilmektedir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply