Gut, sadece insanlarda değil aynı zamanda çok sayıda hayvan türünde de görülen bir hastalıktır. Köpeklerde gut hastalığı hayvanın kanında bulunan ürik asit düzeyinin artması sonucunda ürik asit kristalleşmesi ve eklemler başta olmak üzere tendonlar ile çevresindeki diğer dokularda birikmesinden kaynaklıdır.
Köpeklerde nadir görülen ve Latince ismi ascalcium circumscripta olan gut hastalığına genetik yatkınlığı olan bazı köpek türleri var. Gut hastalığı özellikle mesanede ve diğer böbreklerde ürik asit taşları geliştirir.
Bazı yiyecek ve içeceklerde bulunmaktadır. Ve pürinlerin parçalanması sonucu elde edilen kimyasal olan ürik asit normalde kan dolaşımında çözünmektedir. Böbreklere yol açarak vücut idrarda bırakmaktadır. İnsan vücudunda ürik asit çok fazla olduğunda gelişmektedir. Ve gut bir artrit şekil olarak görülmektedir. Köpeklerde fazla seviyede ürik asit olması durumunda risk altında ürik asit taşları gelişmektedir.
Köpeklerde Gut Hastalığı Belirtileri
Potansiyel bir tehlike olan ürik asit taşlarından dolayı ağrı yaşandığı gibi aynı zamanda taşlar idrar yolunu tıkayarak idrar akışını durdurur. Ardından akut böbrek yetmezliği gelişir ve iştah kaybı ile kusmaya eşlik eden uyuşukluk hissi yaşanır. Sık görülen köpeklerde gut hastalığı belirtileri şunlardır;
- Sık idrara çıkma.
- İdrarda kan.
- Patilerde kanama.
- İdrarda tebeşirimsi ve kireçli bir akıntı.
- Patilerde yumrular.
- Uygunsuz yerde ve sık idrara çıkmak.
Evcil köpeklerde belirtilerden herhangi birinin ya da birkaçının görülmesi halinde but hastalığına yakalanma ihtimali fazladır. Köpeklerde gut hastalığı için gerekli kontrollerin yapılabilmesi ve teşhis konulabilmesi için veteriner kliniğe hayvanın götürülmesi gerekir.
Ürik asit köpekte artrite neden olmaz ama eklemlerinde ağrı ve iltihap gelişir, köpeklerde artrit nedenleri arasında travma, şişmanlık, kemik kırılması, çıkık, kalıtsal durum, eklem enfeksiyonu, kıkırdak yaş ve doğal yıkımı, kas, ligament hasarı gibi yaralanmalar yer almaktadır. Artrit belirtileri şu şekilde;
- Bazı uzuvlarında uzama.
- Sert yürüyüş.
- Şiş, ya da ağrılı eklemler.
- Esneklik kaybı.
- Patilerinde rahatsızlık.
- Rahat pozisyon bulmakta zorlanma.
Köpeklerde Gut Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde gut hastalığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ürik asit taşları genellikle cerrahi müdahale ile çıkarılmaktadır. Cerrahi müdahale taşların tamamen çıkarılmasını ve mineral analizinin yapılmasını gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda veteriner hekim tarafından köpeğin nasıl bir taşa sahip olduğu belirlenmektedir.
Ultrason dalgaları ya da lazer bazen idrar içerisinden geçen taşları parçalama için kullanılmaktadır. Ama çoğu kez özel bir veterinerlik tesisi ile sınırlı. Ve birçok yerde kolaylıkla bulunmamaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonun giderilmesinde yardımcı olan tedavi antibiyotik terapisidir. Antibiyotik terapisi yardımcı olur. Aynı zamanda taş tipine bağlı olarak kristallerin oluşumunu engeller. Tüm bunlarını yanı sıra diyetin değişmesine yardımcı olur.
Köpeklerde gut hastalığı sık görülmemektedir. Artrit tedavisi semptomları yönetmeye odaklanmaktadır. Sağlıklı kiloyu korumaktadır. Etkileri en aza indirmektedir. Diyet ve düşük etkili egzersiz artritik bir köpek için faydalıdır.
Veteriner hekimler tarafından artrit tedavisinde yardımcı olacak ilaç önerileri arasında;
- İltihaplanma ve şişliği azaltmak için steroidler.
- İlaçların inflamasyonu azaltmak için nonsteroidal antienflamatuar.
- Hasarlı kıkırdağın yeniden inşa edilmesine yardımcı olacak olan nutraceuticals yer alır.
Köpeklerde Gut Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde gut hastalığı uzman veteriner hekimler tarafından kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Evcil hayvan sahipleri açısından hastalığın iyileşmesi ve süreç yardım alınması gereken zaman dilimidir. Köpeklerde gut hastalığı nasıl geçer neler yapılması gerekir gibi birçok konuda alanında uzman olan veteriner hekimler destek olur.
Öncelikli olarak köpeği yumuşak ve konforlu bir yatak haline getirerek rahatlatmak önemlidir. Yiyecek ve su boynunu ya da omurgasını zorlamamalı, masaj ve kısa ayrıca kolay oyun seansları köpeğe yardımcı olur.
Allopurinol adı verilen bir ilaç köpek gutu tedavisinde tavsiye edilen bir yöntemdir, idrar yoluyla vücudun işlenmesini ve ürik asidi salgılamayı sağlar. 2010 yılı mayıs ayından itibaren ilaç köpekler için Gıda ve ilaç İdaresi tarafından onaylanmaktadır.
Tedavi süreci ise diyetindeki değişikliktir. Düşük bir pürin diyeti ya da yağ ve protein açısından düşük diyet tavsiye edilmektedir. Köpeğe verilen yiyecekler et, yumurta, peynir, süt içermemesi gerek.
Köpeklerde Gut Hastalığı Öldürür Mü?
Genellikle metabolik sendromun bir parçası olan gut hastalığı, köpeklerde farklı rahatsızlıklar ile birlikte görülmektedir. Hastalığın nedeni ürik asit yüksekliğidir, eklemlerde biriken ürat kristalleri gut atağına sebep olur.
Kanda ürik asit seviyesinin yükselmesi ürat kristallerinin oluşmasının tetikler. Ürik asit ise pürinlerin yıkılması ile oluşur. Normal süreci içerisinde ürik asit kanda çözünmektedir. Ve böbrek yolu ile idrar şeklinde atılmaktadır. Çoğu zaman vücut daha fazla ürik asit üretir ya da böbreklerden atılımı azalmaktadır.
Vücutta dokulara ve kemiklere ürik asit birikiminin bir sonucu olan köpek gutu insanlarda yaşanan gut hastalığının nadir görülen bir şeklidir. Hastalık genellikle hayvanın pençelerinde, boyun bölgesinde, ayak parmaklarında ve eklemlerinde görülür.
Görünümünde kalsiyum birikimi lezyonlar vardır, tedavi edilmemesi halinde ağrılı çoğu zaman da ölümcül bir hastalık olabilir. Köpeklerde gut hastalığı öldürür mü sorusunun cevabı erken teşhis ile tedavi edilebildiği yönünde hayır şeklinde yanıtlanabilir.
Bazı köpek ırkları hastalığa karşı daha duyarlıdır ancak bir yaralanma sonucu ya da genetik olarak kalıtımsal sonuç olarak ortaya çıkabilir. Erken tedavi süreci sayesinde hastalık tamamen tedavi edilebilir, erken teşhis için dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında pençelerin içerisinde topaklanma ya da kanama, lezyonlardan sızan beyaz madde, kanlı idrar, sık idrara çıkma ve boyundaki topraklar dikkate alınmalıdır.
Ancak özellikle idrara çıkma gibi bazı semptomlar diğer hastalıklarında belirtisi olduğundan dolayı çoğu zaman teşhis etmekte sorun yaşanabilir bu yüzden köpeği lisansı bir veteriner hekimin muayene etmesi önem kazanır.
Gut hastalığı yaşayan köpeklerin beslenmesi tedavi sürecini destekler özellikle protein ağırlıklı yiyeceklerde uzak durulmalıdır. Et ve süt gibi ürünler ile beslemek yerine diyet programı çerçevesinde genellikle mama ile beslemek süreçte önem kazanır.
Köpeklerde Gut Hastalığı Hangi Irklarda Görülür
Vücutlarında ürik asidi parçalayan ürikaz enzimini üreticilerinden dolayı birçok hayvanda gut hastalığı nadir de olsa görülmektedir. Büyük maymunlar ve insanlarda enzim üretemediğinden dolayı gut hastalığına yakalanma riski daha yaygındır.
Aynı zamanda sue olarak bilinen ve geçmişte yaşamış etçil dev dinazor cinsinin gut hastalığına yakalandığına inanılmaktadır. Dalmaçyalılar gut hastalığına karşı en duyarlı köpek cinsleri olarak öne çıkar.
Dalmaçyalılar böbreklerinde ve karaciğerlerinde kusur ile doğan ortopedik bozuklukları bulunduğundan dolayı çözünmeyen ürik asit üretimi problemi ile karşılaşır. Köpeklerde gut hastalığı hangi ırklarda görülür? Genellikle Alman çoban köpekleri, İrlanda kurtları, labrador ve rottweilers ırkı köpeklerde yatkınlık olarak karşılaşılan bir hastalıktır.
Köpekler normalde sağlıklı hayvanlardır. Ancak yaşlılık döneminde özel bakım ve ilgiye ihtiyaç duyar. En hassas dönemleri yavru olduğu dönemlerdir. Ayrıca genç bir köpeğin ölümüne neden olabilen hastalıklar hepatit ile bulaşıcı sarılık ve distemper hastalığıdır.
Köpeklerde sık görülmeyen hastalıklardan birisi gut hastalığıdır. Erken teşhisi ile tedavisi bulunan hastalık iyi bir bakım ve tedavi sonrasında kısa sürede iyileşir. Köpeklerde insanlar gibi belli aralıklarla çeşitli metabolik hastalıklara yakalanmaktadır. Bu hastalıklar içerisinde gut ile birlikte raşitizm, şeker ve kemik hastalıkları sayılmaktadır.
Yorum (Yok)