Köpeklerde Genç Hastalığı İyileşir Mi

Köpeklerde Genç Hastalığı İyileşir Mi

Hem evcil hem de vahşi köpek türleri ile birlikte aynı zamanda çakallar, kurtlar, gelincikler, tilkiler, kokarcalar, pandalar, rakunlar ve kedigiller grubuna dahil birçok memeli hayvan da görülen köpek gençlik hastalığı yüzgeç ayaklılar ile bazı primatları da etkiler. Köpeklerde genç hastalığı iyileşir mi her zaman merak edilen bir durumdur.

Köpeklerde yaşanan gençlik hastalığı vücut sistemlerini ciddi oranda olumsuz yönde etkiler. Yüksek ateş ve göz iltihabı ile birlikte zorlukla nefes alma, gözlerde ve burunda akıntı, burun ve ayak tabanlarında sertleşme, vücutta uyuşukluk ve iştahsızlık, kusma ve ishal gibi belirtiler yüzünden hayvanın tüm sistemleri etkilenir.

Gençlik hastalığına ayrıca ikincil bakteriyel enfeksiyonlar eşlik edebilir ve sonunda ciddi anlamda nörolojik semptomlar yaşanır. Köpek gençlik hastalığı insanlarda kızamık ve kabakulak gibi hastalıklara neden olan tek sarmalı bir RNA virüsünden kaynaklanır.

İnhalasyon yoluyla yayılan ve oldukça bulaşıcı olan hastalığın akut formu evcil köpeklerde yüksek bir ölüm oranına sahiptir.

Köpeklerde Genç Hastalığı Belirtileri

Köpek gençlik hastalığı her hayvan türü arasında farklılık gösterir ancak aşılanmamış tüm hayvan popülasyonlarında yüzde 100’e varan oranlarda ölümle sonuçlanır.

Köpeklerde genç hastalığı belirtileri yaşanma ihtimali olmayabilir, ayırt edilmesi güç olan hafif solunum bulguları ya da barınak öksürüğü ile birlikte kusma, zatürre rüyada kanlı ishal gibi geniş bir yelpazede belirtiler gözlemlenebilir.

Genç hastalığına yakalanan bir köpeğin yaşamı boyunca hayatını tehdit eden ya da tehdit etmeyen belirtilerin görülmesi devam eder. Yaşamını tehdit etmeyen en yaygın belirti pençe tabanında ve burun ucundaki kalınlaşmaya neden olan sert pet hastalığıdır.

Köpeklerde genç hastalığı iyileşir mi sorusuna kesin bir cevap verebilmek için hastalığın süreci ve köpeğin bağışıklık sisteminin güçlü olup olmadığı etkilidir. Hastalığın en yaygın telefonlarından biri mine hipoplazisidir, özellikle yavru köpeklerde tam oluşmamış ya da henüz çıkmamış dişlerin minesine önemli oranda zarar görür.

Çünkü virüs diş minesinin yapımı esnasında görev alan hücreleri öldürür ve etkilenen diş çabuk aşınmaya meyilli hale gelir. Hayvanın hayatını tehdit eden belirtiler arasında en sık karşılaşılan sinir sistemi dejenerasyonudur. Hastalığa enfekte olan köpeklerin gençlik yetenekleri ile birlikte motor becerileri giderek azalır.

Zaman içerisinde felç, koordinasyon bozukluğu, görmekte azalma ve şiddetli nöbetler gelişir. Ensefalit ve pnömoni gibi komplikasyonlar yaygın olduğunda en yüksek ölüm oranına yavru köpeklerde rastlanır, yaşlı köpeklerde vestibüler hastalık olabilir.

Köpeklerde Genç Hastalığı Tedavisi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de köpeklerde genç hastalığı tedavisi olmayan viral bir hastalıktır. İnsanlarda görülen kabakulak hastalığına sebep olan virüsün akrabası olan canine distemper hastalığa neden olur.

Tipik bir tedavisi yoktur ancak neden olduğu ikincil enfeksiyonları tedavi etme şeklinde uygulama gerçekleşir. Ölümcül hastalığın tedavisinde etkili olan ishal ve kusmadan dolayı ortaya çıkan sıvı kaybının giderilmesidir aynı zamanda burun sürekli temizlenmelidir.

Köpeklerde genç hastalığı iyileşir mi bu durum tamamen köpek ile alakalıdır, sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması halinde hastalığın önlenmesi veya tedavisinde başarı oranı yüksektir.

Yaşanan semptomlara yönelik tedavi uygulanırken immün sistemini güçlendirecek şekilde ilaçlar ile tedavi desteklenir, tedavi süresi ortalama 10 ila 20 gün arasında değişir. Erken teşhis olumlu sonuçlar elde etmeye yardımcıdır ancak tedavi sonrasında kalıcı lezyonlar görülme ihtimali yüksektir.

Hastalık ortaya çıktığından itibaren 5 gün öncesi bulaşıcı olmaya başlar, köpek iyileştikten sonra 4 ay süresince hastalığı yaymaya devam eder, direkt ya da endirekt temas yolu ile bulaşır bu yüzden hastalığa neden olacağı tahmin edilen tüm eşyalar dezenfekte edilmeli ve başka hayvanlar ile temas engellenmelidir.

Oda sıcaklığında birkaç saat içerisinde ölen virüs soğuk hava şartlarında daha uzun yaşadığından dolayı hastalık genellikle kış aylarında sık görülür.

Köpeklerde Genç Hastalığı Nasıl Geçer?

Distemper hastalığı yani köpeklerdeki gençlik hastalığı kesin tedavisi olmayan ve ölüm oranı yüksek hastalıktır. Köpeklerde genç hastalığı nasıl geçer ve hastalık sürecinde nasıl bir yol izlenmeli en sık araştırılan konular arasında yer alır.

Köpeklerin gençlik hastalığından korunabilmesi için uygulanması gereken en iyi yöntem aşıdır. Yapılan karma aşı ile birlikte köpeklerde gençlik hastalığına karşı antikor oluşturur. Yavru köpeklerde 2 dost ve 15 ila 21 gün arayla yapılır aynı zamanda yılda 1 kez tekrarlanır.

Karma aşılar ise 15 gün arayla iki doz şeklindedir. Köpeklerde genç hastalığı iyileşir mi sorusunun cevaplarını bilmesi için aşılamanın büyük bir önemi vardır çünkü gençlik hastalığına yakalanmış bir köpeğin aşılanması söz konusu değildir bundan dolayı hastalığa yakalanmadan önce önlem almak ve aşılarının tamamlamak hayati bir öneme sahiptir.

Diğer hastalıklara benzeyen semptomlar gösterdiğinden dolayı ilk anda teşhisi zordur, çeşitli yollarla hastalığın etkeni aranabilir özellikle floresan antikor ve Quick testler teşhis için uygulanır.

Ancak testlerde tüm evrelerde pozitif sonuç almak söz konusu değildir bundan dolayı semptomların görülmesi ve buna göre analizlerin yapılması önerilir. Hastalığın teşhisinde yapılan analizler şunlardır;

  • Hemogram kan analizi.
  • Biyokimyasal kan analizi.
  • Röntgen.

Köpeklerde Genç Hastalığı Öldürür Mü?

Hem yavru hem de yetişkin köpeklerde öksürük ile birlikte ishale yakalanmada etkili ciddi bir viral hastalık olan köpek gençlik hastalığı ölümcül zatürre ve felç gibi sonuçlara neden olur.

Köpeklerde genç hastalığı öldürür mü? sorusunu yaşamamak ve ölümlü sonuçlarla karşılaşmamak için öncelikli olarak erken teşhis önemsenmelidir, hastalığın belirtisi olan;

  • Yüksek ateş.
  • İshal ve sindirim sorunları.
  • Ani kusma.
  • Uyuklama ve depresyon.
  • İştah kaybı.
  • Hapşırma, öksürme ve solunum sorunları.
  • Göz, deri ya da sinir problemlerinden biri ya da birkaçı yaşandığında hemen bir veteriner kliniğine başvurulmalıdır.

Doğru yerde ve zamanında müdahale edilmesi halinde gençlik hastalığı teşhisi konulan köpeğe önemli oranda fayda sağlar. Veteriner hekim tarafından hazırlanan programa uyulması tedavi sürecinde son derece etkilidir.

Köpeklerde Genç Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpek gençlik hastalığı olarak adlandırılmış olmasına rağmen distemper hastalığı vahşi ya da evcil tüm köpek ırklarında görülür. Köpek cinsleri ‘nin yanı sıra aynı zamanda viral hastalığa rakun, kokarca, panda gibi çeşitli hayvanlar ile birlikte köpekgiller familyasından olan çakal, tilki ve kurt gibi hayvanlarda da rastlanır.

Köpeklerin yakalanabileceği en önemli ve en ciddi hastalıklar arasında olan ve sonucunda ölüm tehdidin bulunduğu gençlik hastalığı aşı ile önlenebilir bir hastalık türüdür. Köpeklerde genç hastalığı hangi ırklarda görülür sorusunun yanıtı yapılan araştırmalarda ortaya konmaktadır.

Hastalık her cins köpekte gözlemlenir, cins hayvanlar distemper hastalığına karşı dayanıklıdır. Kırma yani melez ırklar ise cins hayvanlara göre hastalığı çok daha kolay atlatır. Hayvanları gençlik hastalığından korumak için;

  • Düzenli olarak aşılandığından emin olmak gerekir.
  • Aşılama yavru döneminde yapılmalı.
  • Sahiplenilen bir köpek ilk olarak veteriner hekime götürülmeli.
  • Aşılama süreci ile ilgili değişimlerden uzak durulmamalı.
  • Evcil köpekler vahşi hayvanlardan uzak tutulmalı.
  • Sosyalleşme sürecinde enfekte olma ihtimalini ortadan kaldırmak için mama ve su kapları ile temas etmesine izin verilmemeli.

Yorum (Yok)

Leave a Reply