Köpeklerde Fip Hastalığı Belirtileri - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Fip Hastalığı Belirtileri

Kedi korona virüsü denilen bir virüsten kaynaklanan fip virüsü, enfeksiyöz peritoniti olarak adlandırılmaktadır. Köpeklerde temas yolu ile bulaşır. Köpeklerde fip hastalığı belirtileri bağırsaklarda oluşan semptomlar ile kendini gösterir.

Evcil hayvanlarda görülmektedir. Önemli bir hastalık türü olan feline infectious peritonitis hastalığı yavrularda ortaya çıkar. Hastalığın görülmesi ile birlikte köpeklerde ölümcül sonuçlar görülmektedir.

Viral enfeksiyon hastalıkları ile ilişkili olduğu gibi hayvanlar üzerinde çok daha çabuk mutasyona uğrar. Ve ölümcül olur. Köpeklerde sık görülen fip hastalığı ana nedeni henüz belli değildir.

Herhangi bir köpek de görülen fip virüsü kolaylıkla diğerlerine bulaşma riski taşır. Virüs farklı mutant forma dönüşdüğünden dolayı birçok farklı türde görülmektedir.

Köpeklerin hastalıktan korunabilmesi ve sağlıklı kalabilmesi adına veteriner kontrolü gerek. Bağışıklığının güçlendirilmesi ve aşılarının düzenli olarak yapılması önem kazanır.

Köpeklerde Fip Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Fip virüsü ile benzer özellikler taşıyan viral enfeksiyon hastalıklarından dolayı teşhisinin tam konulması zordur. Uzman veterinerler tarafından yapılan muayene de kullanılan özel yöntemler var. Virüs tespit edilmeye çalışılmaktadır. Ancak köpek üzerinde çeşitli testler sonucunda hastalık belirtileri görüldüğü zaman tedaviye başlanmaktadır.

Edilen bulgulara göre birçok farklı analiz gerçekleştirilir ve uygulanacak tedavi yöntemi buna göre belirlenir. Köpeklerde fip hastalığı belirtileri genellikle;

  • İshal
  • İştah kaybı
  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • Zamansız nöbetler şeklinde görülür.

Çoğunlukla evde beslenen kediler üzerinde görünse de fip virüsü köpekler risk oluşturur bundan dolayı köpekler için de fip virüsü aşısı yapılır ancak köpek üzerinde ne kadar etkili olduğu konusu her zaman tartışılır. Özellikle yavru köpeklerin sağlıklı büyüyebilmesi adına köpek grip aşısı, kuduz aşısı ve fip virüsü aşısı yapılmalıdır.

Köpeklerde Fip Hastalığı Tedavisi

Fip virüsü köpekler ve kediler arasında bulaşıcılığı en yüksek hastalıklardan biridir çoğu zaman ölümcül olur ve kesin tedavisi yoktur. Veteriner hekimler tarafından köpeklerde fip hastalığı belirtileri görüldüğü anda hastalık etkisine göre çeşitli ilaç tedavileri uygular.

Tedavide amaç hastalığın neden olduğu semptomları durdurmak ve köpeğin yaşam kalitesini arttırmaktır. Son yıllarda çeşitli firmalar tarafından fip virüsü aşı çalışmaları yapılmaktadır ve çoğu tedavide kullanılmaya başlanmıştır.

Köpeklerde az görülmesine rağmen çok daha yüksek bir risk içerir koruyuculuk ve tedavideki etkisi hakkında kesin bir bilgi bulunmaz. Henüz hafif şekilde seyreden hastalıkta kesin sonuç veren köpeklerde fip hastalığı tedavisi yoktur. Ancak corona virüsün etkisini azaltabileceği düşünülen yöntemler uygulanmaktadır.

Genellikle ağız yolu ile alınan ilaçlar ya da antibiyotik verilerek uygulama gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra köpeklerin dengeli şekilde ve gerekli olan besinler ile beslenme düzeninin sağlanması önem kazanır.

Bağışıklık sistemleri ciddi şekilde güç kaybettiğinden dolayı hastalık sürecinde köpeklerin bakımının en iyi şekilde yapılması süreçte önem kazanır.

Köpeklerde Fip Hastalığı Nasıl Geçer?

Koronavirüs adı verilen ve viral bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen köpeklerde fip hastalığı belirtileri genellikle mide bulantısı şeklinde görülür. Mide bulantısına bağlı olarak köpekler yemek yemekte zorlanır buna ishal ve kusma ile eklenen su kaybı da etki eder dolayısıyla vücut güçsüzleşir ve halsizleşir.

Eklem ve kas ağrıları yaşayan hayvanlar tüm gün yatmak ister ve normalde oynayan köpek yattığı yerden kalkmaz. Köpekler hastalık döneminde yaşadığı iştahsızlıktan dolayı halsiz düşer ve bağışıklık sistemleri güç kaybeder.

Hastalığın tedavisinde henüz net bir yöntem yoktur ancak fip virüsü aşısı ile birlikte ağızdan alınan bazı ilaçlar tedavi sürecinde uygulanmaktadır. Köpeklerde fip hastalığı nasıl geçer? hayvan faaliyetleri için bilinmesi gereken bir süreçtir.

  • Köpeklerin yeniden ayağa kalkabilmesi ve eski gücünü toparlayabilmesi için iyi beslenmesi gerek.
  • Yaşanan su kaybını ortadan kaldırma için bol su verilmesi şart.
  • Virüse karşı sağlıklarının korunabilmesi için vitamin desteği sağlanması gerek.
  • Mamalarını yemeleri için onlara destek olmanız gerek.
  • Hem düzenli şekilde beslenmesi hem de düzenli su içmesi sağlanması şart.

Köpekler Fip Hastalığı Öldürür Mü?

İdrar, dışkı, tükürük, mama kabı, tuvalet, yatak ve oyuncaklardan bulaşma riski her zaman yüksek olan fip hastalığının köpeklerde bulaşma oranı son derece yüksektir. Köpekler fip hastalığı öldürür mü? korkusu hayvan severlerin yaşadığı en büyük endişedir.

Viral enfeksiyon ile ilişkisi olan fip hastalığı özellikle küçük yaştaki köpeklerde ölümcüldür. O yüzden hayvanların sürekli olarak dezenfekte edilmesi, düzenli bir şekilde temizlenmesi hastalığın bulaşma riskini en aza indirir.

Öksürük, ateş ve letarji gibi semptomlar ile karşılaşılması durumunda veteriner hekim ile görüşmek önem kazanır. Köpeklerde görülen koronavirüs solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Ayrıca sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa nedendir.

Köpeklerde Fip Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Islak ve kuru form şeklinde kliniklerde hızlı tanı kitleriyle tespit edilmektedir. Ayrıca PCR testleri ile kolaylıkla tespit edilmekte. Yıllardır köpekler dışında kediler ve üretim tesislerindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile atlarda sık görülen hastalıktır.

Başta sindirim ve dolaşım sistemi olmak üzere birçok sisteme yerleşen virüs, bulaştığı her ortamda ağır tahribata neden olur. Özellikle köpeklerde zatürreden kalp krizine, sinirsel ataklardan ishale kadar süren çeşitli klinik semptomlara rastlanır. Köpeklerde fip hastalığı hangi ırklarda görülür? Özellikle evcil hayvan sahipleri açısından araştırılan konulardandır.

Genellikle sokak kedilerinde yaygın olarak rastlanan virüs bulaşıcı olmasından dolayı her hayvana ve özellikle kedigiller familyasına üye olan hayvanlara çok daha kolay bulaşır. Dolayısıyla evde köpek besleyen hayvan sahibinin karşılaşma olasılığı bulunan bir virüstür, köpeğin ırkı ya da cinsiyle herhangi bir bağlantı olmadığı gibi köpeklerde bulaşma temas yolu ile gerçekleşir.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aşısı var. Fip hastalığı için tedavi aşamasında kolaylıkla tedarik edilmektedir. Veteriner hekimler tarafından uygulanmaktadır. Veterinerler tarafından evcil hayvanların dışarı sık çıkarılmaması tavsiye edilmektedir.

Hangi Irklarda Görülür?

Düzenli muayenenin köpekler açısından hayat kurtarıcıdır. Birçok memeli hayvanda ve kuşlarda yaygın olarak bulunmaktadır. Patojen olan koronavirüsünün kedi familyası dışında başka türlerde görülmektedir.

Ancak insan herhangi bir risk taşıyıp taşımadığı da henüz bilinmiyor. Fip virüsü köpeklerde yaygın olan bağırsak yangısı oluşturan canin koronavirüsü ile benzerlik taşır. Sokakta birkaç hafta yaşar. Fip virüsü evde sık kullanılan deterjan ve dezenfektanlar sayesinde hızla yok olur.

Fip virüsü için en etkili dezenfektan bir ölçek çamaşır suyudur. 32 ölçek su ile karıştırılarak kullanımıdır. Köpeklerde fip hastalığının en önemli belirtisi karında yaşanan şişliktir. Fip virüsü son yıllarda artık herkes tarafından bilinmektedir.  Korona virüsün mutasyona uğrayan halidir.

Hem yavru hem de yetişkin köpeklerde görülmektedir. Nefes alma zorluğu nezle ve iştahsızlık hastalığın belirtileri arasındadır. Dünya genelinde bilinen köpek cinsileri 400 adeti var. Popülasyonu yoğun olan bu hayvanlarda bulaşıcı hastalıklardan etkilenmektedir. Başta viral hastalıklar olmak üzere tüm bulaşıcı hastalıklardan çok kısa süre içerisinde etkilenmektedir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply