Dünya genelinde 11 milyondan fazla köpek popülasyonu var. Ve her beş köpekten birinde eklem sorunlarına rastlanmaktadır. Köpeklerde eklem hastalıkları eklemlerde şişme ya da inflamasyon şeklinde köpekleri etkilemektedir.
Köpeklerde en sık görülen hastalığın artrit şeklidir. Kapsülün kalınlaşması, eklem kıkırdak kaybı, yeni kemik oluşumu ya da ağrı ve uzuv fonksiyon bozukluğuna neden olur.
Köpeklerin büyük bir bölümünde kranial çapraz bağ hastalığı olur. Kalça ya da dirsek displazisi, diz kapağı çıkığı gibi gelişimsel ortopedik hastalıklar ile karşılaşılmaktadır. Küçük ırklarda herhangi bir neden olmadan ortaya çıkar. Genellikle genetik ya da yaş ile alakalıdır.
Hastalığa katkıda bulunan faktörler arasında obezite, vücut ağırlığı, egzersiz, diyet ve cinsiyet sayılmaktadır.
Köpeklerde Eklem Hastalıkları Belirtileri
Eklem hastalıkları kemik ve kıkırdakta önemli harabiyet yaşanmasına neden olur. Problemlerini ortadan kaldırabilme için yavruluktan itibaren yavaş büyümesine izin verin. Büyüme sürecinden yetişkinliğe kadar olan süreç içerisinde kondisyonunu sürdürmesini desteklemeniz şart.
Köpeklerde eklem hastalıkları belirtileri her yaşta ya da her ırk ve cinsten köpeği etkiler, en belirgin olan;
- Egzersiz ya da oyunlarda eskisi kadar istekli olmamak.
- Ağrıya karşı hareketlerden kaçınmak.
- Yatma ve kalkmada yavaşlama.
- Ağrıdan kaynaklanan inleme.
- Hareket esnasında eklemlerden gelen çıtlama sesleri.
- Ağrıyan eklem bölgesinde aşırı derecede yalama.
- Salyaya bağlı olarak renk değişimi.
- Kaslarda zayıflık.
- Mutsuz ve depresif bir ruh halidir.
Köpeklerde eklem hastalığı belirtileri aktivite bozukluğundan dolayıdır. Topallayıp yürümeye kadar birçok değişiklikler gözlemlenmektedir. Egzersiz yapmaya isteksiz olan hayvanlarda genel aktivite azalmaktadır. Bunun yanı sıra tavşan sıçraması gibi garip hareketler yaşanmaktadır.
Aynı zamanda kemiklerde sertlik ve sersemlik gibi duygular öne çıkar. Saldırganlık ya da rahatsızlık belirtileri olur. Davranış değişiklikleri yapılan fiziki muayene ve görüntüleme yöntemleri ile bir arada incelenmektedir.
Veteriner hekim tarafından yapılan fiziksel muayene de hastalık teşhis edilmektedir. Köpeklerde aynen insanlarda olduğu gibidir. Belli bir yaştan sonra sağlık problemleri yaşamaya başlar. Özellikle eklem hastalıkları oldukça sık görülmektedir.
Eklem hastalıkları arasında öne çıkan eklem iltihabıdır, insanlarda yaşanan eklem iltihabına oldukça benzer bir ya da daha fazla eklemi etkileyen dejeneratif bir hastalıktır. Topallama ve ağrının yanı sıra aynı zamanda sertlik gibi sorunlara neden olur yaşanan problemler hayvanın hareket kabiliyetini kısıtlar.
Köpeğin yürümesinde değişiklik fark edildiğinde sebebi eklem ağrısıdır topallamanın ya da yürüme değişikliğinin incinme veya darbe sonucu olmadığından emin olduktan sonra eklemde yaşanan hasarın boyutunu ve uygulanması gereken tedaviyi belirlemek için veteriner hekime danışılmalıdır.
Köpekler uyandığında kol ve bacakları kaskatı şekilde olduğunda yaşanan durum ciddiye alınmalıdır çünkü sorun eklem iltihabı semptomudur. Yürürken acı çekmesi ağrı yüzünden garip pozisyonlara girmesi genellikle eklem iltihabından kaynaklıdır. Yaşanan semptomları gözlemleyebilme için köpeğin davranışlarını takip etmeniz yeterlidir.
Köpeklerde Eklem Hastalıkları Tedavisi
Birçok köpeğin yaşadığı hastalıklar yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkiler. Köpeklerde eklem hastalıkları ilerleyici bir hastalıktır ve zaman içerisinde daha kötü bir durum söz konusudur. Hastalığın ilerlemesi yavaşlatılmaktadır. Böylelikle köpek yıllar boyu rahat yaşar.
Çoğu kez ameliyat ile eklem tamamen çıkarılarak değiştirilmektedir. Ve böylelikle köpek geri kazanılmaktadır. Köpeklerde eklem hastalıkları tedavisi ile birlikte daha kaliteli ve konforlu bir yaşam sürmesini sağlarsınız.
Atlamalı ve sıçramalı sert zemin oyunlarından uzaklaşarak ya da merdiven çıkmasını engelleyerek hatta imkanlar ölçüsünde bol bol yüzmesini sağlayarak köpeğe yardımcı olmak söz konusu. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen köpeği rahatlatmak için yapılması gereken birçok şey var;
- Ev içerisinde zemin güvenliğini kontrol altına almak.
- Köpeğe masaj yapmak.
- Kilosunun sürekli kontrol altında tutmak.
- Vitamin ve besin takviyeleri ile desteklemek.
- Yumuşak bir yatak hazırlamak köpeği rahatlatmak için gerekir.
Ev içerisinde kaygan zeminler olması eklem sorunu yaşayan köpeğin yere sağlam basmasını zorlaştırır dolayısı ile kendini güvende hissetmez. Zeminleri halı ile kaplamak ve kaymasını önlemek için tedbir almak eklem problemlerinin artmasını engellemek için yapılan en sağlıklı işlemdir.
Eklem problemlerinde masaj esneklik ile dolaşımın artmasını ve genel bir rahatlık hissini yaşamaya yardımcıdır. Kilo problemi olan köpeklerde eklem problemleri çok daha büyük bir sorun oluşturmaktadır. Bu yüzden eklemlerde ağrıyı azaltabilme için kilo vermesi sağlanması gerek.
İçeriğinde hyaluronik asit ve omega 7 olan besin takviyelerinin eklem problemi yaşayan köpekler açısından yardımcı. Veteriner hekim desteği ile günlük ihtiyaç belirlenip verilmesi gerek. Hayvan çok daha konforlu bir hayat sürer.
Sert zemin üzerinde uyumak eklem sorunu bulunan köpeklerde rahatsız edicidir bu yüzden uyku alanının yumuşak bir yatak şeklinde hazırlanması önem kazanır.
Köpeklerde Eklem Hastalıkları Nasıl Geçer?
Hayvan sahipleri veteriner hekimlere genellikle eklem sorunlarından dolayı çok daha sık başvurur. Köpeklerde eklem hastalıkları son derece yaygın görülür bunun için iyi gelen takviye çeşitlerine birçok yerde rastlamak söz konusudur.
Ürünlerin içeriğinde kolajen, kondroitin sülfat, glukozamin sülfat, hyanülorik asit ile kimyasal ve doğal bileşenler yer alır. Topallayan ya da acı çeken köpeklerin durumunu fark eden köpek sahipleri veteriner tarafından verilen bir sorunun çözümü için destek sağlayacak olan besin takviyelerinden yararlanır.
Köpeklerde eklem hastalıkları nasıl geçer? araştıran hayvan severler için en iyi takviyeler ve özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkün;
- Hyalüronik asit; Kristalize glukozamin, hidrolize kolajen, gamma oryzanol ve kondroitin sülfat gibi maddelerden oluşan takviye her türlü eklem de etkilidir ve en iyi takviye olarak kabul edilmektedir. Saydam kıkırdak, tendon, bağ doku ve eklem sıvılarında yaşanan problemlere karşı kullanılır.
- Kondroid ve glukozamin birleşmesi ile oluşturulan takviyelerin etkisi bilimsel olarak kanıtlanmaktadır, en temel chondroprotective maddeler arasındadır.
- E vitamini ve kontrolü için sülfat ile oluşan takviyeler ameliyat sonrası süreç için son derece etkilidir.
- Cu, Mn, Se ve Zn’den oluşan şelatlı mineraller, yumurta zarı ve organik kalsiyum kemiklerin kendini yenilemesini destekler.
Kimyasal takviyeler yerine doğal bileşenlerden yararlanmak isteyenler için sağlıklı seçenekler vardır özellikle alternatif bir yöntem olarak kullanılan BARF diyeti köpeklerin beslenmesi için yaygın şekilde tercih edilir.
Eklem Hastalıkları
Zerdeçal macunu olarak bilinen karışım aynı zamanda son derece sağlıklıdır. Macunu hazırlamak için gerekli olan 5 yemek kaşığı zerdeçal ile 1 su bardağı su ayrıca 5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ile 2 yemek kaşığı taze öğütülmüş karabiberdir. Büyük cüsseye sahip olan köpekler için günde bir çay kaşığı daha küçük cüsseli köpeklerde ise çeyrek çay kaşığı yeterlidir.
Hastalıktan dolayı yaşanan ağrını kontrol edilebilmesi için en sık kullanılan ilaçlar steroid olmayan antienflamatuar ilaçlardır ancak ilaçları tolere edemeyen köpekler de ek ağrı kesici ilaçlar ile destek sağlanır.
Ağrıyı azaltabilmek için eklem içerisine adipöz dokudan alınan mezenkimal kök hücre PRP ile birlikte verilir böylelikle ağrı azaltıldığı gibi klinik uygulamalarda mobiliteyi arttırdığı da görülmekte.
Hastalıklarında cerrahi tedavi bazı durumlar için en iyi seçenektir, özellikle ya da diz kranial çapraz bağ yırtılmasında etkilidir. Ameliyat femur başı ve boyun rezeksiyonu, eklem füzyonu ya da total eklem ve replasman cerrahisi olarak uygulanır.
Tüm bunlarla birlikte nöropatik egzersiz ya da su terapisi gibi rehabilitasyon eklemlerin rahatlayarak hareketliliğin iyileşmesi ile egzersiz ve kas kütlesinin dayanıklılığını arttırmaya yardımcıdır.
Köpeklerde Eklem Hastalıkları Öldürür Mü?
Köpeklerde yaşanan eklem hastalıklarının kesin bir tedavisi yoktur, hastalık aşama aşama ilerler ancak köpeğin acı çekmesinin önüne geçmek söz konusu, kilo vermesi sağlanarak çeşitli ilaçlar ve takviye ürünler ile yaşam kalitesi arttırılır.
Özellikle eklem iltihabı için ağrıyı azaltmak ilk hedeftir bunun için uygun tanı ve tedavi veteriner hekim tarafından uygulanır. Eklem ağrılarını azaltabilmek için kullanılan steroid içermeyen iltihap karşıtı ilaçlar köpeğin rahatlamasına ve iyileşmesine yardımcı olur.
Bunun yanı sıra tramadol ve fentanil içeren ilaçlar da tedavi sürecinde destek ilaçlar olarak kullanılır. Eklem hastalığı yaşayan köpekler rahat hareket edemez, koşmak ve yürümekten keyif alamaz.
İlerleyen süreçte bacak kasları zayıflar. Yaşadığı rahatsızlıktan dolayı rahatlama için kendini ısırmaya çalışmaktadır. Köpeklerin bu hareketi deri hastalıkları ile eklem hastalıklarının karıştırılmasına neden olur.
Köpeklerde eklem hastalıkları öldürür mü tüm hayvan severlerin merak ettiği konudur. Eklem hastalıkları direkt olarak ölüme neden olmamaktadır. Ancak köpeğin hareket etmesini zorlaştırmaktadır. Ve ağrıya sebep olur.
Genellikle yaşlı köpeklerde eklem hastalıkları çok daha sık yaşanır. Aynı zamanda kilolu köpeklerin de daha fazla yük taşıma zorunluluğu hasar oluşturmaktadır.
Köpeklerde Eklem Hastalıkları Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde yaşanan eklem hastalıkları her yaş ve her cinsten köpeği etkiler. Ancak 8 yaşından büyük köpeklerde yaşlı olarak kabul edilmektedir. Yaşa bağlı olarak ağrılarda artış yaşanmaktadır. Yaşanan ağrının en büyük nedenlerinden biri eklem iltihabıdır. Çünkü eklemler zaman içerisinde yıpranır dejenerasyona uğrar ve iltihaplanmaktadır.
Aynı zamanda büyük köpek cinsleri hayatı boyunca eklemlerinde fazla yük taşır. Bundan dolayı eklem iltihabı sorunu ile sık karşılaşmaktadır. Fazla kilolu obez köpekler kilolarından dolayı eklem iltihabına çok rahat yakalanmaktadır. Ancak eklem iltihabına en yatkın ırk Alman çoban köpeği ile labradordur.
Eklem iltihabı dışında aynı zamanda eklem sertleşmesi oluşumuna yatkın olan belli ırklarda vardır. Risk altında olan köpek ırkları içerisinde Labrador ve Alman çoban köpeği var. Bunlar dışında Retriever, Golden Retriever ve Rottweiler sayılmaktadır.
Köpeklerde eklem hastalıkları hangi ırklarda görülmektedir. Öncelikle bazı ırkların doğuştan ya da kalıtsal şartlara bağlıdır. Hayvanların ilerleyen süreçte eklem sorunları yaşadığını bilmekte fayda vardır.
Kemikleri koruyan eklem kıkırdağının bozulmasına neden olan osteoartrit hastalığı halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Köpeklerde kalça ve arka bacaklardaki diz eklemleri ile sakral kemikleri etkiler, yapısında bozulmalar meydana gelir.
Buna bağlı olarak ekran kenarında çıkıntılar kemiklerde büyüme olur. Eklemlerin normal yapısını bozar. Köpeğin hareketlerinde kısıtlanma ve ağrı gibi sonuçlar meydana gelir. Osteoartrit hastalığına yatkın olan köpek ırkları arasında;
- Alman Çoban Köpeği,
- Dachshund,
- Golden Retriever,
- Labrador Retriever,
- Rottweiler,
- Great Dane,
- Dobermann Pinscher,
- Mastiff,
- Bernard,
- Newfoundland,
- Cavalier King Charles Spaniel,
- Samoyed ırklarıdır.
Köpeklerde kireçlenme oluşmasının en önemli nedenlerinden birisi genetik faktörlerdir. Büyük ırk köpeklerde küçük ırk köpeklere göre hastalık daha sık yaşanır. Doğuştan eklem deformasyonu, kalıtsal eklem durumu ya da anormal eklem gelişiminden dolayı oluşur.
Buna bağlı olarak yaşa bağlı eklemlerde yaşanan aşınma ve yıpranmadan dolayı gelişir. Yavru köpeklerde kalça çıkığı ya da dirsek displazisi yaşanmaktadır. Çok daha erken yaşta görülme riski olur. Köpeklerde kemiği etkileyen hastalıklarda aynı zamanda kireçlenme riskini arttırmaktadır.
Yorum (Yok)