Köpeklerde Deri Hastalıkları - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Deri Hastalıkları

Can dostunuzun sağlığı için titiz davranmanız önemlidir. Deri hastalıkları köpeklerde çok sık görülmektedir. İstatistikler incelendiğinde veteriner hekime giden beş köpekten üçünün şikayeti deri veya cilt hastalıklarıdır. Bilinenin tam aksine köpeklerde çok çeşit deri hastalığı var. Ve bu hastalıklar köpeğin genel sağlık durumunu olumsuz etkilemektedir. Köpeklerin hassas derileri çok sık sorun çıkarır ve köpek sahipleri dikkat etmez ise hastalığın boyutu kısa zamanda büyür. Köpeklerde deri hastalıkları hakkında tüm merak edilenler ve bilinmesi gerekenler yazımızda.

Deri Hastalıkları Belirtileri

Köpeklerde deri hastalıkları kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bazı deri hastalıkları tedavi edilirken bazı hastalıkların ne yazık ki tedavisi yok. Veteriner muayenesinden sonra teşhis koyulup en uygun tedaviye başlanmaktadır. Köpeklerde deri hastalıkları birden ortaya çıkabileceği gibi çeşitli dış etkenlere bağlı olarak da gelişir. Deri hastalıkları belirtileri:

  • Kaşıntı (sürekli bir bölgeyi yalayarak veya dişleyerek kaşımaya çalışır)
  • Açık yaralar
  • Köpek uyuzu
  • Pire, bit ve kene
  • Mantar enfeksiyonu
  • Kuru cilt (kuru cilt tahriş olur ve kaşınmaya başlayarak deri hastalığı oluşturur)
  • Alerjileri
  • Kepek sorunu
  • Deri iltihabı
  • Döküntü
  • Egzama sorunu
  • Yavrularda dermatit
  • Deri kalitesinin düşmesi
  • Deride renk değişiklikleri
  • Gıda alerjileri
  • Tüy dökülmesi (tüylerde azalma, matlaşma ve sertleşme)

Gibi pek çok deri problemi ve belirtisi yaşar. Köpeklerin deri problemleri yaşaması çok sık olur ve pek çok farklı etken hastalığı tetikler. Köpeklerde çok sık yaşanan deri hastalıkları:

  • Alerjik dermatitler: Köpekler böcek ısıtması, polen veya diğer tahriş edici etkenlere karşı alerji geliştirmektedir. Alerji köpeği olumsuz etkiler ve günlük yaşamını sekteye uğratmaktadır. Yiyecek, çevre etkisi ve pireler alerjik reaksiyon yaşanmasına neden olur. Pire alerjisine karşı köpekle çok hassastır. Ve bir ısırık ve çok fazla kaşınmasına neden olur. Atopi olarak isimlendirilen çevre alerjisi ise cimlerden ve polen gibi solunan maddelerden bulaşmaktadır. Polen alerjisi var ise mevsimi geldiğinde mutlaka ilaç kullanmanız gerek. Yiyecek alerjisi ise mama içerisindeki içeriklerin etkilenmesiyle çözülmektedir. Katı bir diyet uygulanmasıyla köpeğin alerjisi olan yiyecekler bulunarak köpeğin bu mamaları yemesi engellenmesi gerek.
  • Sıcak noktalar: Akut olarak görülen bu yaraların rengi kırmızıdır ve küçük bölgelerde oluşmaktadır. Sıcak nokta enfeksiyonları tahriş yoluyla ortaya çıkar. Cilt yalanıp tahriş edilmektedir. Ve ıslak kalması bakteri oluşmasına neden olarak ortaya çıkar. Banyo yaptırdıktan veya yüzdükten sonra köpeğin iyi kurutulamaması yüzünden bile oluşmaktadır. Bakteri vücut içerisinde kısa sürede yayılmaktadır.  Ve tüm vücudunu sarmaktadır. Eğer kırmızı ve pembe renkli, yapışkan ve dokunulduğunda sıcak olan yaraları tespit ederseniz hemen veterinere götürün.

Deri Hastalıkları

  • Deri tümörleri: Köpeklerde çok sık yaşanan deri hastalıklarından biridir. Köpeğin cildinde şişkin ve sert bir doku gözlenmektedir. Deri tümörleri her zaman iyi değildir ve ciddi bir rahatsızlığın belirtisidir. Tümör alınabilir ve biyopsi sonucu kanser olup olmadığı anlaşılmaktadır.
  • Tüy dökülmesi veya tüy kaybı: Alopesi olarak adlandırılan bu deri hastalığı önemlidir. Köpeklerin tüyleri her zaman dökülmektedir. Ancak sadece belirli yerlerde saçkıran gibi kesik kesik dökülme yaşanıyorsa veya dökülen tüyler her zamankinden fazla ile dikkat edilmesi gerekir. Bir haftadan daha uzun süre çok fazla tüy döküyorsa deri hastalığına yakalanırsınız.
  • Egzama: Deride yara ve kızarıkların oluşması ile ciddi kaşınma yaratan egzama tedavi edilmez ise ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Egzama köpeklerde vücudun herhangi bir bölgesinde çıkar ve yayılmaktadır.
  • Maya dermatiti: Köpeklerde çok sık görülür. Kulak kepçesi ve dış kulakta özellikle her köpekte mutlaka çıkabilir. Maya dermatiti yanlış beslenme sonucu ortaya çıkarken dış parazite maruz kalan köpeklerde de görülür. Köpek bu deri hastalığında çok kötü kokar ve derisi sertleşmeye başlar.
  • Deri iltihaplanması: Köpeğin kendisini sürekli kaşıması, yalaması ve bir yerlere sürtmesi sonucunda bölge tahriş olur ve iltihap kapar. İltihaplar çok risklidir ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
  • Mantar enfeksiyonu: Yavru ve orta yaş köpeklerde çok sık görülen bu deri hastalığı uzun süre tedavi edilmez ise açık yaraların oluşmasına neden olur. Açık yaralar ise enfeksiyon oluşturur ve kana karışarak köpeğin hayatını tehlikeye atar.

Köpeğiniz bir bölgesini sürekli kaşıyor veya bir yerlere sürtünerek kendisini kaşımaya çalışıyor ise hemen tüm vücudunu inceleyin. Kızarıklık veya derisinden daha değişik formda bir durum gözünüze çarparsa hemen en yakın veteriner hekim kliniğine götürerek deri hastalığını ilerlemeden tedavi ettirebilirsiniz.

Deri Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde deri hastalıkları tek başına ciddi bir sorun oluşturmaz ancak kısa sürede tedavi edilmesi köpeğin yaşam koşullarını iyileştirir. Köpeğinizde gözle görülür bir deri hastalığı tespit ettiyseniz teşhisi için en kısa sürede veteriner hekime götürün. Hekim hastalığına tanı koyarak tedavisi için en doğru yöntemi belirler. Deri hastalığı tedavisi tanı koyulduktan sonra başlar. Köpeğinizde mantar hastalığı ise tedavisi için oral veya krem şeklinde ilaçla tedavi başlatılır. Yavru köpeklerde çok fazla görülen dermatit hastalığı bakterilerden kaynaklı oluşur ve ilaçla tedavi edilir. Egzama sorunu yaşıyor ise veteriner hekim ilaç takviyesi için reçete yazarken krem ve özel banyo şampuanı ile egzamayı rahatlatır. Egzaması olan köpeklerde şampuanıyla haftada iki kez yıkanması istenir. Şampuan egzama kaşıntılarını azalırken köpeğin ağrısını da dindirir. Deri iltihaplanması tedavisi için ise yine ilaç ve kremler kullanılır.

Köpeklerde deri hastalıklarını tedavi etmek için başlamak en önemli adımdır. Bazı hayvan sahipleri deri hastalığını geç fark ettiği içi hastalığın tedavi süreci uzar. Genellikle deri hastalıkları tedavisi dört hafta sürer.

Cildin kendine gelmesi ve tüm belirtileri ortadan kaldırması ise daha uzun bir zaman dilimini alır. Tedavisi anlık olarak gerçekleşmeyecek ise sprey, ilaçlar, özel banyo şampuanları, vitamin ve mineral takviyeleri ve diyet programları uygulanır. Köpeğinizin herhangi bir besine alerjisi var ise o besine ulaşmasını engelleyerek tedaviye ihtiyaç olmadan hastalığı engelleyebilirsiniz. Yiyecek alerjisi genellikle tavuk, yumurta, tahıl ürünleri, süt ürünleri ve soya gibi besinleredir.

Yavruyken bir ürüne karşı hassasiyet gösterdi ise ilerde o yiyeceğe karşı alerji geliştirir. Köpeğinizin neye alerjisi olduğunu öğrenmek için hekim yönlendirmesi yapılır. Veteriner köpeğinize 8 haftalık bir diyet programı verir. Bu programda bazı besinler yasaktır. Yeni besin kaynakları ile eski besin kaynakları teker teker verilerek yiyeceklere verdiği reaksiyonlar incelenir ve sorun çıkması halinde hemen tedavi altına alınır.

Deri Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeğinizde deri hastalığı oluştu ise bu süreçte özel bakım ister. Hastalığın tanısı için veteriner hekime götürülmektedir. Ve uygun tedavi belirlenmektedir. Yani hekim kaşıntı için sprey, losyon krem veya şampuan reçete edilebileceği gibi oral yoldan ilaçta vermektedir. Ayrıca köpekler deri hastalıklarına karşı savunmasızdır ve çok sık derisinde sorun yaşar. Deri hastalığı nasıl geçer? Sorusuna özel olarak hekim ayrıntılı bilgi verir. Yani köpeğinizi deri hastalıklarına karşı korumak için özel şampuanlar ile yıkayabilirsiniz.

Çok kaliteli ve köpeğin derisine iyi gelen birçok farklı şampuan türü var. Ayrıca köpeğiniz bu şampuanla yıkandığında derisi hastalıklara karşı daha güçlenmektedir. Ve yaşanma riski düşer. Köpeklerde deri hastalıklarının yaşanma sıklığının önemli nedenlerinden biri ise cildinin kuru olmasıdır. Onun tüylerinin olması derisinin neme ihtiyacı olmadığını göstermez. Köpeğinizin derisini düzenli nemlendirerek hastalıklara karşı tahriş olma riskini düşürebilirsiniz. Köpeğiniz bir bölgeyi ne kadar kaşıması gerektiğini bilemez ve bedeninde bir rahatsızlık hissettiğinde diliyle yalayarak rahatlatmaya çalışır. Bu durum ise enfeksiyon ve tahriş riskini arttırır. Köpeğinizi tararken elinizde veya gözünüzle derisini incelerseniz hastalığı yeni başladığında hemen fark ederek tedavi sürecini kısaltabilirsiniz. Çünkü tarayarak deri hastalığını vücudun diğer bölgesine yayma ihtimalinizde çok kuvvetlidir. Yani derisine uygun ürünler kullanarak köpeklerde deri hastalıkları yaşanma oranını ciddi oranda düşürebilirsiniz.

Deri Hastalıkları Öldürür Mü?

Köpeklerde deri hastalıkları çok sık yaşanır. Ayrıca istatistikler veteriner ziyaretlerinin %70’inin deri hastalıkları şikayetleri üzerine yapıldığını ortaya koyar. Deri hastalıkları öldürür mü? Merak ediyorsanız tek başına ölümcül sonuçlar doğurmaz. Ancak tedavi edilmeyen deri hastalıkları ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı için köpeğinizin yaşam kalitesi düşer. Yani deri sorunlarının sadece derinin yüzeyinde kalması köpeğinizi huzursuz eder ve günlük aktivitelerini engeller.

Ancak derinin altına yayılmaya başladığında kana veya iç organlarına temas eder. Bu durumda enfeksiyon köpeğin içine de yayılmaktadır. Ve böylelikle temas edilen iç organ hasarı görülmektedir. Kana karıştığında ise köpeğinizi zehirleyip hızlı bir şekilde ölmesine neden olur. Köpeğinizin derisinde bir sorun gördüğünüzde korkuya kapılmadan hemen doktora götürün. Yani tedavisine başlanması bu bağlamda önemlidir. Uzun süre tedavi edilmeyen deri sorunları risk oluşturmaktadır. Ve böylelikle köpeğin ölmesine kadar giden süreci başlatmaktadır. Tüm deri hastalıkları önemlidir. Ancak en önemlisi derisinde ki tümörlerdir. Biyopsi sonucunda ileri derecede kanser hastası ile tedavi edilme şansı düşer. Kanser köpekler için ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Yani evinizde birden fazla evcil hayvan besliyorsanız deri hastalıklarına karşı daha duyarlı davranmanız gerek. Ayrıca hastalanan köpeğinizin temasını diğerleriyle temasını azaltarak yayılmasını engelleyin.

Deri Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerin tamamında deri hastalıkları görülmektedir. Yani tüm ırk ve cins köpekler tüm deri hastalıklarına yakalanmaktadır. Sonuç olarak bazı ırklar genetik olarak daha fazla yatkınlık gösterir. Deri hastalığı hangi ırklarda görülür? Öğrenerek köpeğinizi olası deri hastalıklarına karşı bilgi sahibi olup korumasını sağlar.

  • Golden Retriever: Türkiye’de çok popüler olan bu ırk köpek deri hastalıklarına yatkındır. Besin alerjisi çok yüksektir. Ayrıca genellikle ayak tabanları enfeksiyon kapar ve ince bir derisi olduğu için yaralanmalara açıktır.
  • Alman Kurdu : Bu köpeğin derisi yağlıdır ve dayanıklıdır ancak ırksal olarak deri tümörlerine yatkındır. Yani istatistikler bu ırk köpeğin %49’unda deri tümörü yaşadığını kaydeder.
  • Cocker Spaniel: Avcı köpeği olarak bilinen ve görüntüsü ile herkesin sevgisini kazanan bu ırk kalıtımsal olarak hastalıklara çok acıktır. Sonuç olarak kalıtsal olarak birçok deri hastalığını gözlenmektedir.
  • Pomaranian boo: Son yıllarda boyu ve enerjisi ile herkes tarafından sevilmektedir. Ve çok fazla sahiplenilen bu ırk dermatolojik problemleri ile bilinmektedir. Ayrıca genetik olarak tüy dökme problemi vardır. Bölgesel olarak tüylerinin tamamını döker. Deri bütünlüğünü korumakta zorlanır. Derisinin siyahlaşarak hastalanmasına çok sık rastlanmaktadır.

En yaygın deri sorunları yaşayan ırklar yukarıdaki gibiyken tüm köpeklerde deri hastalıkları yaşanmaktadır. Köpeğin pireler tarafından ısırılması, besin alerjisi, bir bölgeyi çok fazla kaşır. Tüylerinin sık sık tıraş edilmesi gibi çok farklı ve çeşitli etkenlere bağlı olarak sorun yaşar.

Derileri ve tüyleri köpek sağlığı için çok önemlidir ve vücudunun sağlığını derisine borçludur. Derisi hastalanan bir köpek kısa sürede tedavi edilmemektedir. İç organlarına hastalık bulaştırarak tedavi edilemez süreç başlar. Bu sebepten dikkatli olmanız ve sık sık veteriner muayenesinden geçerek deri hastalıklarına karşı köpeğinizi korumanız gerek.

Yorum (Yok)

Leave a Reply