Köpeklerde tıpkı insanlar gibi cilt hastalığı yaşar. Araştırmalar köpeklerin en sık cilt hastalıkları için veterinere götürüldüğünü gösterir. Köpekler havaların ısınmasıyla kaşınmaya başlar. Kaşınmaya başlaması başlaması alerji belirtisi iken mantarlarda görülmektedir. Köpeklerde cilt hastalıkları ve tüm detayları yazımızda.
Cilt Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde cilt hastalıkları birçok hastalığın habercisi olur. Köpek cinsleri ne göre yaşadığı rahatsızlık değişirken genel olarak benzer belirtileri gösterir. En yaygın görülen köpeklerde cilt hastalığı belirtileri:
- Mantar enfeksiyonu
- Kaşıntı
- Köpek uyuzu
- Açık yaraları
- Cilt enfeksiyonu
- Kuru cilt
- Kene ve pire
- Alerji
- Cilt renginin değişmesi
- Cildinde şişliklerin oluşması
- Yaralanması
- Kırmızı lekeler
- Kepeklenmesi
Gibi belirtileri cilt sorunu yaşadığını gösterir. Yukarıdaki belirtiler cildinde yolunda gitmeyen şeylerin olduğunu gösterirken bazı hastalıkların belirtileri çok açıktır. Köpeklerde oluşan cilt hastalıklarının diğer belirtileri:
- Egzama: Köpeklerde en sık rastlanan cilt sorunudur. Cildinde önce kepeklenme başlar ardından ise tahriş oluşur. Egzama genetik olabileceği gibi beslenme sonucunda da ortaya çıkar. Çok fazla tavuk tüketilmesi ve protein yemesi egzama görülme olasılığını arttırır.
- Alerjik Dermatit: Dış faktörlerden kaynaklı kapılan cilt hastalıklarından biridir. Köpeğiniz açık alanda gezerken bastığı otlardan veya yediği besinlerden alerjik reaksiyon yaşar. Bölgede kızarıklık ve kaşıntı görülmektedir. Veteriner hekim alerji testi yaparak tanıyı koyar.
- Anal kese: Köpeklerin dışkılarını kolay çıkarabilmesi için anüs bölgesinde salgı bezi var. Bu salgı besinin kesede birikmesine neden olur. Düzensiz salgılanması ve hiç salgılanmaması ana bölgesinde cilt sorunu yaşanmasına neden olur. Böyle bir durumda köpek anüs bölgesini yalar. Kaşındığı için ısırır. İleri boyutta ameliyat olabileceği gibi çeşitli tedavi yöntemleri var.
- İmpetigo: Genellikle genç köpeklerde ortaya çıkan bu cilt hastalığı sivilce veya kabarcıklar şeklinde gözlenmektedir. Kolay patlayan ve patladıktan sonra kabuk bağlayan yaralar şeklinde görülmektedir.
- Sıcak veya kırmızı noktalar: Köpeklerin göğüs, kalça veya bacak bölgelerinde kırmızı lekeler olur. Bu lekelere dokunduğunuz sıcak olduğunu fark edersiniz. Sıcak noktaların ortaya çıkması için birçok etken var. Tedavi edilmezse derinleşmektedir. Daha ciddi bir cilt sorunu haline gelir.
Hastalık Belirtileri
- Pireler: Hayvan severlerin en çok korktuğu cilt sorunlarından biridir. Pireler köpeklerde kansızlığa yol açar ve tedavi edilmediğinde ciddi cilt ve sağlık sorunlarına yol açar.
- Kıl kökü iltihabı: Köpeğin yaralanması, uyuz olması veya alerji geçirmesi halinde cildinde tahriş veya kabarcıklar olur. Temel sebebi kıl köklerinin zarar görmesidir.
- Maya dermatiti: Bu cilt hastalığı genellikle köpeklerin kulaklarında veya patilerinde ortaya çıkar. Kulaklarını veya patilerini çok sık yalayan köpekler bölgenin doğal dengesini bozar ve tahriş olur. Kaşındıkça köpek daha fazla bölgeyi yalamaya devam eder.
- Bakteriyel enfeksiyonlar: Köpeğiniz sürekli bir bölgesini kaşıyor ve yalamaya çalışıyorsa bölgede bakteri vardır. Eğer olduğundan kötü bir koku yatıyor ve cildi yağlanmaya başladıysa cilt bakterisi taşıdığını düşünebilirsiniz.
- Hava alerjisi: Kaşınan yerleri çiğneme çalışması, mevsimsel olarak kaşıntısının artması ve birden fazla bölgede kaşıntı yaşamasının sebeplerinden biri de hava alerjisidir. Bu alerjiyi kulak enfeksiyonu takip eder.
- Gıda alerjisi: Eğer cildinde kırmızı şişkinlikleri varsa ve yüzünü ovuşturuyorsa yediği bir şeye alerjisi vardır.
- Seborik cilt: Seborik cilt hastalığı köpekler için ciddi bir sorundur. Kuru ve kepekli cildi yaralarla kaplanmaktadır. Kahverengi veya sarı yaraları yağlıdır ve kötü kokar. Köpeğiniz temiz olmasına rağmen etrafa kötü koku yayar.
- Yangınlı lekeler: Tüylü köpeklerde en sık yaşanan cilt sorunudur. Yuvarlak, ciltten yukarı doğru tepe veren ve dokunulduğunda köpeğe acı veren bu lekeler her yerde çıkar. Büyümeden tedavi edilmesi gereken ciddi bir cilt hastalığıdır.
Bu belirtiler var ise köpeğinizde ciddi bir cilt hastalığı vardır ve en kısa sürede tedavi edilmesi için veteriner hekim kontrolüne götürülmelidir.
Cilt Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde cilt hastalıkları önemlidir ve derhal tedavi edilmelidir. Köpeklerde cilt hastalıkları çok yaygındır. Ve hemen hemen her köpekte görülmektedir. Bazı cilt sorunları yüzeyken bazıları yüzeyin altında da yer alır. Yüzeysel cilt hastalıklarının tedavisi daha kolay ve kısa sürer. Yüzeyde bulunan cilt sorunları deriyi soyar. Kırmızı lekeler oluşturmaktadır. Genellikle kaşıntılıdır ve köpeğin yoğun olarak yaladığı bölgeyi incelerseniz hemen fark edersiniz. Bazı köpek cilt sorunları insanlara da bulabileceği gibi hassas bir konudur. Cilt hastalığı tedavisi için sistemik ve topikal şampuanlar kullanabilirsiniz.
Şampuanlar deri tarafından emildiği için cilt sorunlarını gidermekte işe yararken olası cilt sorunlarının da engellenmesini sağlar. Köpekler için özel üretilen şampuanlar hasarlı ve hassas derinin onarılmasını sağlar. Kaşıntı veya döküntülerin oluşumunu azaltır. Ağrısı var ise köpeğin ağrısını hafifletir. Cilt hastalığı olan köpeklerde şampuan haftada bir veya iki kez kullanılması önerilmektedir. Veteriner hekimin tavsiyesi ile sayı arttırılmaktadır. Bakterilerden kaynaklı cilt sorunu yaşıyor ise antibiyotik tedavisine başla. Bu tedavi hekim tarafından reçete edilmektedir. Kullanım talimatlarına uyulması gerekir. Antibiyotikler cilt hastalıklarının %90’ı için olumlu sonuçlar verir. Bazı bakteriler antibiyotiklere karşı dirençlidir. Geçici olarak sönerken tedavi sonrası yeniden büyük bir hızla çoğalmaktadır. Bu durumda hekim daha özel ve hassas bir tedavi uygular. Derin dokulu cilt hastalığı var ise Rifampisin içeren antibiyotik kullanılmaktadır. Etkili bir ilaçtır ve tüm bakterilere karşı %100 etkilidir.
Cilt Hastalığı Nasıl Geçer?
Cilt hastalığı köpekleri için önemlidir ve tedavi edilmediği zaman köpek huysuzlaşır. Hastalığın şiddetine göre antiseptikler veya topikal antibiyotikler kullanılmaktadır. Cilt hastalığı nasıl geçer? cildinde herhangi bir sorun fark ettiğinizde en yakın veteriner hekime götürerek muayenesini yaptırmak gerekir. Antibiyotik genellikle ciddi vakalar için verilir. Krem ve oral ilaçlar ile sorun olan bölgeye lokal tedavi uygulanabilir. Köpek sahipleri tedavi sırasında can dostunu rahat ettirmek için doktorun önerdiği tedaviye harfiyen sirayet ederek kısa sürede köpeğin rahatlamasını sağlayabilir.
Doktorun reçete ettiği ilaçları dikkatlice kullanmak önemliyken köpeğinizin cildini de sık sık nemlendirebilirsiniz. Unutmayın onlarında derisi var ve cildinin ihtiyaçları bulunur. Birçok cilt sorununa köpeklerin cildi yeterince hava almadığı ve neme doymadığı için ortaya çıkar. Kuruyan cilt kaşınır ve tahriş olur. Tahriş olduktan sonra ise birçok cilt sorununa açıktır. Yara dahi oluşturabilir. En sık görülen cilt hastalıkları kepeklenme ve kurumadan kaynaklıdır. Kuru derisi veya kepek problemi olduğunu giysilerinizden kolayca fark edebilirsiniz. Beyaz döküntüler ortaya çıkar. Bunun için uygun şampuanlar ve kremlerle köpeğinizin cildine düzenli bakım yaparak ileri boyutta cilt sorunu yaşamasının önüne geçebilirsiniz.
Köpeklerde cilt hastalıkları ayrıca doğru beslenme düzeni oluşturulmadığında da ortaya çıkar. Köpeğinizi yüksek vitamin içeren mamalarla besleyebilirsiniz. Omega-3 ve Omega 6 yağları cildini destekler. Protein cilt sağlığını koruması için tüketilir. Günlük protein ihtiyacının %25’i tüyleri için kullanılır. Cildinde sebum üretimini arttırmak için ayrıca A vitamini de kullanabilirsiniz. Cilt sorunu tedavisi olurken uygun sıcaklıkta olmaları kaşıntılarını azaltır. Unutmayın ki köpeklerin vücut ısısı insanlara göre daha yüksektir. Bizlere göre daha az üşürler ancak soğuk ve çok sıcak cilt rahatsızlıklarını tetikler. Veteriner hekiminde önerisiyle uygun sıcaklıkta cilt sorunlarına karşı daha etkili bir tedavi uygulayabilirsiniz.
Cilt Hastalığı Öldürür Mü?
Can dostunuz cilt rahatsızlıklarına karşı kendine bakamaz ve dikkat edemez. Eğer köpeğiniz sıklıkla cilt hastalığı çekiyor ise bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu düşünebilirsiniz. Yani kulağa çok hafif gelen cilt sorunu önemsenmediği takdirde önemlidir. Cilt hastalığı öldürür mü? Sonuç olarak merak ediyorsanız eğer köpeğinizin cilt sorununu çözmezseniz ölümcül sonuçlara neden olur.
Köpeğin hayatını olumsuz etkileyen cilt rahatsızlıkları yaşam kalitesini düşürmektedir. Ayrıca hayatını olumsuz etkiler. Tek başına cilt hastalığı yüzünden ölüm gerçekleşmez ancak tedavi edilmeyen ileri derece cilt bakterileri deri altına nüfuz ederek kana karışabilir. Bakteri, virüs veya olası cilt sorununun kana karışması ise köpeğinizi zehirler. Kanına zehir bulaşması ile ne yazık ki köpeğinizi öldürebilecek bir tehlikedir. Ancak bu durum en kötü senaryodur. Hayvan sahipleri köpeklerini önemseyerek sıklıkla cilt sorunları için veteriner kapısını çalar ve sorun büyümeden köpek tedavi edilir. Özellikle alerjik reaksiyonlar çözülmediğinde yine ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Sonuç olarak köpeğinizin bedenini çok incelemiyorsanız sık sık hareketlerini gözlemleyebilirsiniz. Yani yanınıza gelerek bir bölgesini size sürtmeye çalışıyor ve devamlı bir bölgeyi yalıyor veya dişliyorsa o bölgeyi incelemek önemlidir. Eğer şişkinlik köpeğinizin yüzüne kadar geçtiyse en kısa sürede acil veteriner kliniğine götürmeniz gerekir. Ayrıca yüzü şiş köpekler hayati tehlikesi olduğuna dair bilinen en önemli belirtidir. Yani doktora gittiğinizde en iyi tedaviyi almak için birtakım sorulara yanıt vererek hızlı sonuç alabilirsiniz. Sonuç olarak bunun için incelemeniz gereken sorular:
- Kaşıntı veya cilt sorunu ne zaman başladı?
- Köpeğiniz sık sık cilt sorunu yaşar mı?
- Sorunları için evinizde doğal bir tedavi denediniz mi?
- Kaşınma veya huzursuzluk seviyesi derecesi size göre kaçtır?
Gibi sorulara yanıt bularak ölümcül bir sonuç alınmaması için hekime yardımcı olabilirsiniz.
Cilt Hastalıkları Hangi Irklarda Görülür
Cilt sorununun görünmediği bir köpek ırkı yoktur. Ancak bazı köpek ırklarında cilt hastalıklarının yaşanma olasılığı fazladır. Cilt hastalıkları hangi ırklarda görülür? Önceden araştırma yapın ve köpeğinize iyilik edin. Golden retriever köpeği cilt hastalılarına yatkındır. Besin alerjisi en çok olan ırklardan biridir. Kurt köpekleri cilt hastalıklarına karşı dirençli olsa da deri tümörlerine karşı yatkındır. Cocker Spaniel ırkı ise vitamin eksikliğinde kaynaklı cilt sorunlarına çok açıktır. Pomeranian boo ise son yıllarda popüler cinsler arasındadır. Dermatolojik problemlerden ötürü tüyleri siyahlaşır ve deri döküntüsü yaşar. Cildi bir köpeğin en büyük organıdır ve cilt sorunları yaşaması onun yaşamsal kalitesini düşürür. Cilt yapısı ince olan köpekler her türlü soruna karşı açık ve savunmasızdır.
Tüylü köpekler cilt sorunlarına karşı daha dayanıklıysan tüylerinin doğal yapısına göre daha kısa kesilmesi veya sık sık tıraş edilmesi hassasiyet oluşturur ve cilt sorununa yol açar. Bu yüzden köpeğinizi sahiplenirken sadece görünüşüne ve karakterine değil yaşam şartlarına da uygunluğuna dikkat edilmelidir. Strese veya depresyona giren tüm köpeklerde de cilt sorunları gözledir. Soğuğa dayanıklı hayvanlar en az cilt sorunu yaşayanlardır. Ayrıca kalın derileri ve daha dayanıklı ciltleri cilt sorunu yaşanma olasılığını azaltmaktadır. Ancak yine de ihtimali 0’a düşürmemektedir. Yani bu yüzden hangi ırk olursa olsun uygun vitamin, mineral ve protein içeren köpek maması tüketilmektedir. Sonuç olarak düzenli cildi nemlendirilmesi ve uygun şampuanlarla yıkanması şart. Bu sayede cilt sorunu yaşanma olasılığı düşer. Yani köpeğinizin cildini ve derisini kontrol ederek hastalığı erken teşhis ederek yayılmasını engellemekte çok önemlidir. Ayrıca sessiz dostlarınızın cildi savunmasızdır ve iyi bir bakım ile kısa sürede sağlığına kavuşarak yaşam kalitesini arttırır.
Yorum (Yok)