Köpeklerde Cherry Eye Hastalığı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Köpeklerde Cherry Eye Hastalığı

rırıSevimli can dostunuzun toplam 6 adet göz kapağı olduğunu biliyor musunuz? Köpeğinizin bir gözünde üç diğer gözünde yine üç adet göz kapağı var. Köpeğinizde göz hastalığı ortaya çıkana kadar pek çok hayvan sever bu ayrıntıyı bilmemektedir. Köpeklerin anatomisinde göz kapaklarının içine gizlenen çentikli bir zar yapısı var. Bu çentikli yağının içerisinde ise T şeklinde bir kıkırdak parçası vardır. Bu parça göz yaşını üretir. Göz yaşını üreten harder bezi olması gereken yerden dışarı çıktığında ise cherry eye hastalığı ortaya çıkar. Köpeklerde cherry eye hastalığı hakkında tüm bilgiler yazımızda!

Cherry Eye Hastalığı Belirtileri

Harder bezi 3. Göz kapağının altındadır. Ve göz yaşı üretiminin %40’ını üstlenmektedir. Bu parça büyüyerek yer değiştirmektedir. Dışarıdan görünen hale gelir ve köpeklerde cherry eye hastalığı oluşmasına neden olur. Köpeklerin üçüncü göz kapağı geçmişten günümüze kadar kalıtsal olarak gelir. Gözü dış etkenlere karşı (ot, kir, zararlı madde vb.) korur. Bu yapı ile ilgili köpeklerin nadir de olsa kedilerin en sık karşılaştığı hastalık bu bezin dışarı fırlamasıdır.

Tıp dilinle harder bezi prolapsusu olarak bilinir. Bu bez normal konumundayken dışarıdan göze gelmez ve dikkat çekmez. Normal yerini terk edere gözden dışarı çıkması Türkçeleştirirsek kırmızı göz hastalığına neden olur. Bu bezin büyümesi, dışarı çıkması, sarkması veya yer değiştirmesi halinde göze gelir. Köpeklerde cherry eye hastalığı belirtileri bir köpeğin gözünün bir kenarında kırmızı veya pembe renkli etli bir çıkıntı var ise direk cherry eye teşhisi koyabilirsiniz. Bu kabarcık gözün bir kısmında belirebileceği gibi tamamını da kaplar. Kalıcı ve geçici olur. Kiraz gözün ortaya çıkmasına neden olan diğer belirtiler ise:

  • Gözün tahriş olması
  • Kırmızı beze tam olarak dışarıdan gözükmese de köpeğin gözünü tam olarak kapatamaması
  • Kornea ülseri
  • Kuru göz sorunu
  • Korneanın iltihaplanması

Cherry Eye Hastalıkları

Sayılmaktadır. Harder bezi dışarı çıktığında göz yaşı üretilememektedir.  Ve gözde kuruluk oluşturmaktadır. Bu kuruluk köpeğinize ağrı yapabileceği gibi görme bozuklukları da yaşanmaktadır. Göz iltihaplanırsa kaşınmaya başlar. Ve kısa sürede tahriş olur. Bu da gözün yüzeyinde ülser oluşmasını sağlar. Bu tamamen ayrı bir hastalıktır. Bu durumda gözün kalıcı hasar almaması için acilen tedavi edilmesi gerekir. Büyük bir kiraz gözü ortaya çıktıysa köpeklerinin gözünün kapanmasını engeller. Ve bu durum köpeğiniz için stres yaratmaktadır. Köpeklerde cherry eye gelişmesine neden olan faktörler;

  • Göz yuvası: Göz yuvası eğer göz kapağı bezinin sığması için yeterli alan bulamazsa dışarı fırlar. Bu durum doğuştan gelir.
  • Enflamasyon: Üçüncü göz kapağının iltihaplanmasından kaynaklanmaktadır.  Önce göz içerisinde şişer ve bulunduğu bölgeye sığmayıp gözden dışarı taşar.
  • Retinakulum: Cherry eye bezini normal yerinde tutan kasların zayıflamasıyla ortaya çıkar. Bezi içerde tutan tendonlar zayıfladığında ona karşı koyan dış güç olmadığından gözün dışına çıkar. Ve her zaman orada kalır.
  • Bilinmeyen sebepler: Bazı köpekler kiraz gözleri dışarıda doğar. Bu durum için yeterli araştırma olmadığı için sebebi bilinmemektedir. Ve tedavisi edilmesi zordur.

Köpeğinizde kiraz bezi içsel ve dışsal faktörlerden ötürü oluşmaktadır. En belirgin özelliği gözün önündeki kırmızı ve pembe etli bir parçadır. Bu parça doğrudan can dostunuzun bir göz problemi olduğunu göstermektedir.

Cherry Eye Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde cherry eye hastalığı tedavisi her zaman mümkün değildir. Eğer ciddi bir durum değilse tedavi de edilmeyebilir. Kronik bir rahatsızlık ve köpeğin gözünde sorun yaşatıyorsa veteriner hekim ameliyat önerir. Bazı kırmızı göz hastalıkları aniden ortaya çıkar ve kendiliğinden geçerken bazıları ise kalıcıdır. Cherry eye hastalığı tedavisi için hekim o bölgeye bastırıp yerine sokar. Ancak bu tedavi kesin çözüm değildir. Ve yeniden yerinden çıkar. Hafif bir baskı sonucu yerine geçen bez genellikle yeniden dışarı çıkar. Bu durum sonucunda cerrahi operasyona alınması gerekir.

Eğer bezin çalışmasında herhangi bir problem yoksa ve gözün kayganlığını geri kazanılması isteniyorsa bez yerine sabitlenmektedir. Bezin yerine sabitlenmesi için ameliyat edilmektedir. Operasyon günü hekim ve hayvan sahibi tarafından belirlenmektedir. Ve acil değilse hemen yapılmamaktadır. Ameliyattan birkaç gün önce göze günde 3 kez göz damlası uygulanır. Operasyona giren hayvana genel anestezi uygulanır. Masaya yan pozisyonda yatırılan hayvanın sorunlu gözü yukarıya alınır ve kırmızı göz içeriye yerleştirilir ve dikiş atılır.

Bu sayede harder bezi olması gereken noktaya sabitlenir. Hekim bu esnada Elizabeth yakalığı takılmasını önerebilir. Bu operasyon kesin sonuç vermekle birlikte her zaman başarıya ulaşmaz. Çünkü bazı hayvanlar ameliyattan sonra gözünde tuhaflık hissettiği için gözüne çok fazla temas ederek yeniden cherry eye hastalığını yaşayabilir. Cerrahi operasyon sadece on dakika sürer ve operasyondan sonra normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Hekimin önerilerini dikkate alarak bir daha kırmızı göz hastalığı yaşanmayan köpeklerin sayısı işlem başarısını ortaya koyar.

Cherry Eye Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde cherry eye hastalığı her köpek için geçerli olmamakla birlikte sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Eğer ani bir olay sonucu kırmızı göz hastalığı oluştu ise hemen veteriner hekime götürerek müdahale edilmesini sağlayabilirsiniz. Hekim ilk olarak hayvana göz muayenesi yapar. Göz yaşı salgısı, göz kuruluğu veya kornea salgısı gibi tüm göz incelenmektedir. Bunlar normal ise duruma geçici tanısı koyar. Ve köpek sahibine tedavi edilmesinin gerekmediğini söyler. Bu durumda göz sağlığını ve kayganlığını korumak için damla tedavisi uygulanmaktadır.

Ancak hayvanın göz sağlığını olumsuz etkiler. Bir durum var ise hafif baskılama yöntemi ile kırmızı göz bezi içeri sokulmaktadır. Yeniden çıkmaması halinde kronikleşmemektedir. Ve herhangi bir zaman diliminde yeniden çıkar. Ancak bez tendonları zayıflayan ve bezi göz yuvasında tutan güçte değil. Ve hayvana görme zorluğu yaşatmaktadır. Ameliyat edilmektedir. Harder bezi göz içine dikişle tutturulmaktadır. Bu durumda can dostunuz için yapabileceğiniz en iyi şey hekime götürmektir.

Kırmızı göz eğer dışarıdan bir darbe sonucu ortaya çıktıysa tedavisi daha kolaydır. Ve tedavi sonucunda dostunuzu zararlı ortamlardan uzak tutun. Cherry eye hastalığı nasıl geçer? Öğrenme için en yetkin kişi veterinerdir. Köpeğin gözünün bu duruma gelmesini tetikleyen veya sebep olan etmenleri ortaya çıkarmayın. Göz sağlığını koruma için tedavi başlatmaktadır. Kalıcı ise ameliyat yöntemi denenmektedir. Ancak bazı hayvanlar bu duruma alışamadığı için yeniden gözünde kırmızı bez görünümü ulaşmaktadır. Görünüş hoş olmamasıyla birlikte görme kaybı yaşatmaktadır. Ayrıca hayvan gözünü tamamen kapatamıyorsa kesin sonuç veren cerrahi operasyonlara yönelmek doğru olur. Geçici olan cherry eye hastalığı için destek verici tedavi alır. Ve kendiliğinden göz yuvasına geri girmesini bekler. Yani bu durum tamamen hekim görüşüdür ve köpek hastanesi en iyi yöntemi sizinle paylaş.

Cherry Eye Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerinde cherry eye hastalığı ortaya çıkan hayvan sahipleri endişelenir. Cherry eye hastalığı öldürür mü? Diye düşüyorsanız öldürmez. Bu hastalık en ileri boyutta can dostunuzun görme yetisini kaybetmesine neden olur. Her zaman tek gözde ortaya çıkmaz. Bazen iki gözdede ortaya çıkarak tedavi edilmediğinde iki gözünde görme kaybı ve görmemesini sağlar. Doğrudan bir ölüm sebebi değildir ancak görme problemleri yaşayan köpekler huzursuz olur ve depresyona girer. 

Depresyona girmesi ile çeşitli hastalıklar görülebilir ve önemli bir hastalık yaşam ömrünü kısaltmaktadır. Birçok hayati hastalığa neden olurç Bunun için kırmızı göz fark edildiğinde hemen tedavi edilme üzere uygun bir merkeze götürülmesi gerek. Hekim göz muayenesi sonrası eğer bezin işlevini yerine getirmediği kanaat ederse bezi tamamen alır. Bu durumda hayvan hayatının sonuna kadar o gözünden göz yaşı üretmemektedir.  Ve kuruluk problemi yaşanmaktadır. Bu durumu aşabilmek için destek verici tedavi uygulanır. Damlalar ile göz sağlığı korunmaya çalışılır. Bugüne kadar kırmızı göz hastalığından ölen hayvan sayısına dair bir araştırma yoktur ancak tedavi edilmeyen rahatsızlık yaşam kalitesini düşürerek başlangıçta hayvanı içine kapatırken zamanla beslenme sorunlarının da ortaya çıkması ölüme giden süreci hızlandırır.

Cherry Eye Hastalığı Hangi Irklarda Görülür

Cherry eye hastalığı için tüm köpek ırkları tehlike altındadır. Irkında olmamasına veya hiç görülmemesine rağmen dış etkilerden ötürü sizin köpeğinizde kırmızı göz hastalığı oluşabilir. Yani Cherry eye hastalığı hangi ırklarda görülür merak ediyorsanız yatkın olan ırklar:

 

Gibi köpek ırklarında oluşma ihtimali fazladır. Bu ırkların genel olarak yüzü büyük ve basıktır. Yani gözleri çok belirgindir. Ayrıca daha dışa dönüktür. Sonuç olarak bir gözde çıktıktan sonra yakın zamanda diğer gözde görülme olasılığı da var. Bu köpek ırklarında prevalansın artmasıyla kırmızı göze daha yatkın olduğu düşünülmektedir. Cherry eye hastalığı herhangi bir yaşta ortaya çıkar. Ancak sıklıkla 2-3 yaşlarında görülmektedir.

Medikal olarak incelendiğinde kırmızı göz hastalığı akut bir şekilde aniden ortaya çıkar. Sonuç olarak kırmızı göz hastalığının neden ortaya çıktığı tam olarak bilimsel olarak gizemini korumaktadır. Ancak uzmanların ortak görüşü bezi yerine tutan göz altı kapağındaki dokuların zayıflığından kaynaklı ortaya çıktığıdır. Bu yüzden Cocker spaniel veya Bulldog gibi hayvanlarda sık sık karşılaşılması genetik kaynaklı olduğunu düşündürür. Yani belirli ırklarda kalıtımsal olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak göz kapağı tendonları zayıf olan her hayvanda gerçekleşme olasılığı var.

Cherry Eye Hastalığı

Örneğin Sivas kangalı göz altı kapak bölgesi ve periorbital dokusu güçlü olan hayvanlardan biridir. Ancak veterinere sıklıkla kırmızı göz hastalığı şikayetiyle götürülmektedir. Ayrıca burada hayvanın yaşam şartları da belirgindir. Yani bazı hayvanlar gözlerine dış etkiden kaynaklı kaslarını yitirmektedir. Ve göz hasarı aldıktan sonra oluşmaktadır. Cinsiyet araştırmasına bakıldığında ise kırmızı göz hastalığı yaygın olarak erkek köpeklerde daha sık görülmektedir. Yani dişi köpeklerde de ortaya çıkma ihtimali bulunurken erkeklerde oluşma sıklığı yapılan anketlerle ortaya çıkar. Sonuç olarak hangi gözde oluşuyor diye merak ediyorsanız veteriner hekime cherry göz hastalığı ile götürülen köpeklerin %60’ının sol gözünde oluştuğu gözlenmektedir. Tek taraflı olabileceği gibi çift taraflıda gözlenmektedir. Tek tarafında çıktıktan sonra yakın bir zamanda diğer gözde de oluşmaktadır.

Kırmızı göz hastalığı için en kesin tedavi cerrahi operasyondur ancak bu durumda %100 kesin değildir. Yatkın olan ırklarda ameliyattan sonra bir süre veteriner hekim tarafından kontrol edilmektedir. Ve gerekirse müdahale tekrarlanmaktadır. Bazı köpekler kendini çok fazla yaraladığı için tekrarlanan kırmızı göz hastalıkları yaşanmaktadır. Sonuç olarak bu durumda hayvan sahibi köpeğinin gözüne zarar vermemesi için gerekli olan tedbirleri alın. Yani hayvanın gözüne müdahalesini engeller. Ayrıca Elizabeth yakalığı gibi korucu ekipmanları bir süre kullanmak tedavi sonrası iyileşme süresini hızlandırmaktadır. Yani yatkın ırkların dışında tüm ırklarda görülebileceği için yaygın olarak görülen hastalıklardır. Sonuç olarak tedavisi zor değildir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply