Köpeklerde Bronchine Aşısı

Köpeklerde Bronchine Aşısı

Kennel Cough ‘’köpek boğmaca hastalığının’’ etkeni olan virüs Bordetella Bronchiseptica karşı geliştirilmiş Bronchine aşısı, hayat kurtaracak önemli bir aşıdır. 4 ayın altındaki küçük köpeklerde ölümcül nedenleri olan Bordetella Bronchiseptica bakterisi, virüslerle birlikte savaşarak, üst solunum enfeksiyon riskini %1’e düşürmektedir. Etkili olduğu hastalıklar 1 yaşın altındaki köpekler için ölümcül riski azaltırken, yetişkin köpeklerde de kalıcı hastalık hasarlarını geri planda bırakır. Köpeklerde Bronchine hastalığı için geliştirmiş aşı, etkileri en aza indirerek, hastalığın bulaşmasını da engellemektedir.

Köpek Aşı Takvimi Bronchine Aşısı;

  • Karma aşı olarak uygulanan aşısının içinde Bronchine etkisi bulunmamaktadır. Bronchine aşısı ayrıca yapılmalıdır.
  • Bronchine aşısı; Kennel Cough köpek boğmacası aşısı olarak, enjeksiyon olarak ve nazal boşluğa uygulamayla kullanılmaktadır. Aşı 3 hafta aralıklarla yapılarak 2 defa uygulanır ve tamamlanır. Amacı bronchiseptica bakterisinden ve etkilerinden korumaktır.
  • Karma aşı; karma aşı 5 farklı virüs için uygulanır. Bu virüsler, distemper, parvovirüs, parainfluenza, leptospira canciola ve adanovirüs hastalıkları tedavisinde kullanılır. Solunum hastalıkları, böbrek hastalıkları ve köpek gençlik hastalığı için karma aşısının yapılması hayati önem taşımaktadır.
  • Corona Virüs aşısı; Corona taçlı virüs ailesine mensup olan hastalık, iştahsızlık, kanlı ishal ve sık kusma ile kendini göstermektedir. Hastalık ilerledikçe ölümcül sonuçlar doğurabilir. Köpeklerdeki ‘’corona virüs’’ ile insanlardaki Corona 19 aynı virüsler değildir.

Köpeğinizin sağlıklı gelişmesi ve hastalanmaması için en önemli evre aşılarının düzenli yapılmasıdır. Köpek hastalıkları bakteriyel ve viral virüs olarak hızlı bulaşıcı etkilere sahiptir. Köpeğinizin sağlığı için Bronchine aşısı ile ilgili veterinerden randevu alarak, boğmaca hastalığına karşı tedbirinizi alabilirsiniz.

Köpeklerde Bronchine Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde gençlik hastalığı ve boğmaca hastalığı etkileri yaygın ve öldürücü olabilmektedir. Bronchine aşısı tamamen boğmaca ‘’kennel Cough’’ hastalığı için geliştirilmiştir. Aşı üst solunum yolu enfeksiyonu olarak beliren Bordetella bronchiseptica bakterisinin önüne geçerek ölümcül etkilerini geri planda bırakacaktır. Kennel cough hastalığı 4 ayın altındaki köpekler için oldukça ölümcüldür ve üst solunum yolu enfeksiyonu olarak, hastalanan köpeğin nefes almasında zorluk çekmesinde etkilidir. Köpeklerde Bronchine hastalığı için geliştirilmiş olan aşı, hastalığa karşı korur, hastalığın iyileşmesi için uygulanmaz. Kennel cough hastalığına karşı veteriner hekim, köpeğinize tedavi takvimi uygulayacaktır. Köpeklerde Bronchine hastalığı belirtileri için mutlaka muayene aşamasına geçilmeli ve doktorla görüşülmelidir.

 Köpeklerde boğmaca hastalığı belirtileri;

  • Köpeğinizde iştahsızlık, burun akıntısı ve çapak gözlemliyorsanız, Bronchine aşısı olmadığı için kennel cough hastalığına yakalanmış olabilir.
  • Hastalığın ilk belirtisi, iştahsızlık ve kusma olabilmektedir.
  • 4 aydan küçük köpeklerde görülme oranı yüksektir.
  • Barınak, çiftlik ve pet shoptaki toplu köpek alanlarından bulaşabilmektedir.
  • Hastalık kesik öksürük, boğmaca atakları ve uykusuzlukla ilerlemektedir.
  • Tedavi edilmeyen boğmaca hastalıklarında, burun akıntısı koyulaşır, köpeğiniz aşırı kilo kaybeder ve ishal vakaları da görülür.
  • Köpeğinizi en yakın veteriner hekime götürmeniz ve muayene aşamasının başlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Bronchine aşısı, 4 aydan küçük köpekler için oldukça önemlidir. Anne sütünden kesilen köpek enfeksiyonlara, bakterilere ve viral virüslere karşı önlem alınmasını sağlamaktadır. Karma aşı ve Bronchine aşısıyla birlikte iç ve dış parazit aşıları muhakkak yapılmalıdır. İç parazitler nedeniyle de köpeklerde hastalıklar geniş bir hastalık alanını açmaktadır. Bronchine ve corona ile birlikte mutlaka kuduz aşısı da düzenli yapılmalı, reabies virüsüne karşı önlem alınarak, yavru ve erişkin köpeklerin sağlıklı olması sağlanmalıdır.

Bronchine Aşısı Ne Zaman Yapılır; İlk defa aşı olacak köpeğinizin 10 haftalık olması gerekmektedir. 4 ayın altındaki köpeğinizin boğmaca hastalığına maruz kalmadan hemen yapılması gereken aşılardan biridir. Bronchine aşısı yapılmadığı takdirde, yavru köpeklerin hastalıktan ölme oranı %80 oranındadır. 1 yaşından sonra da 1 Bronchine aşısı yapılmalıdır. Genel kontrol, Bronchine aşısı ikinci doz ise 15  haftalıkken yapılmalıdır.

Köpeklerin sağlıklı gelişimi ve hastalıklardan korunması için önemli bir aşama olan aşı, 1 yaşın altındaki yavru köpeklere iki doz ve üç doz şeklinde bölünerek verilir. Daha sonra yıllık, altı ayda bir ve iki ayda bir aşıları da yaşlarına göre veteriner hekim tarafından oluşturulan takvime göre düzenlenecektir. Köpeğiniz aşılarını ve genel kontrolü yapıldığı takdirde sağlıklı olacaktır.

Köpeklerde Bronchine Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde Kennel Cough hastalığı infeksiyöz tracheobronşitis etkisinden kaynaklı, kanlı kusma ve kanlı ishal evrelerine gelebilmektedir. Bakteri ve virüslerin yoğun saldırısı altında olan akciğerler zaman içinde köpeğinizin nefes darlığı çekmesine ve boğmaca nöbetleri geçirmesine neden olacaktır. Köpeklerde Bronchine hastalığı tedavisi için kullanılan aşı yöntemidir. Ancak Bronchine hastalığı tedavi etmez, aşı koruma sağlar. Aşıdan sonraki evrede köpeğinizin boğmaca hastalığına yakalanması ise oldukça düşüktür. Hastalık teşhis edilmeli, köpeğinizin sağlıklı bir ömür geçirmesi için hemen tedaviye başlanması gerekmektedir. Köpeklerde Bronchine hastalığı aşısı için uygulanacak takvime ve tedavi işlemlerine hekim kontrolünde harfi harfine uyulmalıdır.

  • Köpeklerde Kennel Cough ‘’boğmaca hastalığı’’ tedavisi
  • Bronchine aşısı tedavi için kullanılmaz, hastalığı olmamak için kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini düşüren bir hastalık olarak boğmaca için ilk aşama antibiyotik ve gıda desteği olacaktır.
  • Boğmaca hastalığı olan köpekler aşırı zayıflar ve iştahsızlıkla birlikte halsiz görünürler.
  • Veteriner hekim, sağlıklı olması ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için mineral takviyesi de verecektir.

Köpeklerde Kennel Cough hastalığında sahibi nasıl bakmalı; evde müdahale edilmemeli, köpeğinizin veterinerin verdiği takviye ve önerilerle tedavi olması sağlanmalıdır. Köpeklerle birlikte yaşıyorsa, virüs ve bakterilere karşı korunması için izole edilmelidir. Evde ‘’kapalı alan ve havadar’’ olan bir oda seçilmeli, oda bol bol havalandırılmalıdır. Köpeğinizin nefes darlığı çektiğini unutmamalı ve tedavi sürecinde onu çok fazla soğukta ve sıcakta bırakmamalısınız.

Hastalığın bulaşmaması için Bronchine aşısı, önemli koruyucudur ve özellikle yavru köpekleri ölümden kurtaracaktır. Türkiye’de yaygın olan Kennel Cough hastalığı, topraktan, aynı kaptan mama ve su içmekten, bizim kıyafetlerimizden ve ayakkabımızdan bulaşabilmektedir. Sevimli dostumuzu bu hastalıktan korumanın en etkili yöntemli her zamana aşıdır. Titiz olmak, steril ortamlarda tutmak ve dışarı çıkarmam yeterli olmayacaktır. ‘’köpeklerinizi dışarı çıkarmamanız psikolojik ve bağırsak problemlerine neden olur’’.

Köpeklerde Bronchine Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde Bronchine hastalığı nasıl geçer; sert ve kuru öksürükle seyreden hastalık, hapşırık ve burun akıntısıyla devam edecektir. Virüsün kuluçka süresi 4 gün olmakla birlikte tedavi edilmeyen hastalıkta öksürük şiddetlenir. Boğmaca ya da barınak hastalığı olarak kabul edilen bu hastalıktaki en önemli faktör akciğerlerdeki enfeksiyon oranıdır. Enfeksiyon bütün vücuda çok kısa sürede yayılabilir. Tedavi edilen hastalıkta 10 gün ile 20 gün kadar semptomlar gözlemlenir ve zaman içinde iyileşme görülür. Hastalığın tedavisi için mutlaka uzmanla görüşülmeli ve hastalıkla ilgili antibiyotik ilaç kullanılmalıdır.

  • Bronchine aşısı yapılmadan önce köpeğiniz boğmaca hastası olduysa, ortak alan kullanımlarını ‘’diğer köpekler’’ için durdurun.
  • Yiyecek ve su kabını düzenli olarak temizleyin ve yenileyin.
  • Köpeğinizin ilaçlarını düzenli vererek, takviye vitaminlerini aksatmayın.
  • Bu süreçte evde köpek peti kullanarak, dışarı çıkarmadan dışkılama yapmasını sağlayabilirsiniz.
  • Barınak hastalığının geçmesi için mutlaka antibiyotik ve takviye vitamin kullanılmalıdır.

Köpeklerde Bronchine hastalığı için uygulanan yöntemler ve aşı oldukça önemlidir. Hastalıktan sonra özellikle yetişkin köpekler eski formlarına dönebilmektedir. Ancak yavru köpeklerin bünyesi daha sarsılmaya açıktır ve diğer hastalıklara karşı da karma aşısı, kuduz aşısı ile corona virüs aşısı yapılmalıdır. Yaşam tarzı da köpeklerin hasta olmaması için önemli bir faktördür.

Kennel Cough hastalığı ne zaman bulaşır; hastalığın belirli bir bulaşma yaşı yoktur. Barınak hastalığı olarak tarif edilen hastalıkta, özellikle ortak yaşam alanlarından salya, solunum ve temas ile bulaşması yüksek olasılıktır. Can dostunuzu barınaktan yeni aldıysanız ilk işiniz veterinere götürerek, bütün kan, iç organ ve numune taramalarını yaptırmanız olacaktır.

Köpeklerde Bronchine Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerde Bronchine hastalığı öldürür mü; köpeklerdeki birçok viral virüs ve bakteriler ölümcül etkilere sahiptir. Steril ortamda yetişmeleri fark etmez, dışarı çıkarıldığında da kennel cough hastalığı riskine maruz kalırlar. Barınak ya da boğmaca hastalığı virüsü toprakta günlerce kalabilmektedir. Köpeğinizin toprakla temas etmesi veya dışarıdaki bir şeyi ağzına alması durumunda hasta olma olasılığı çok yüksektir. Düzenli aşı yapıldığında ölümcül sonuçları olmayacak, köpeğiniz sağlıklı yaşacaktır.

Kennel Cough Hangi Durumlarda Öldürür; tedavi edilmeyen boğmaca hastalığı tam anlamıyla köpeğinizin akciğerini yiyip bitirir. Bu hastalık çok hızlı yayılma ve enfeksiyon oranını artırma kabiliyetine sahiptir. Ne yazık ki 1 yaşın altındaki köpeklerde erken teşhis edilmediğinde ölüm oranı %80 oranındadır. Ölüm riski her hastalıkta olduğu gibi Bronchine aşısı olmayan boğmaca hastası köpeklerde de yüksek orandadır.

  • Hastalık tedavi edilmediğinde enfeksiyon ve bakteriler bütün vücuda yayılır.
  • Üst solunum enfeksiyonu olarak başlayan hastalık zaman içinde alt solunum yollarını da etkisi altına alacaktır.
  • Köpeğin tedavi edilmemesi aşırı kilo kaybı ve ağızda kan görülmesiyle seyreder.
  • Köpek zaman içinde ayağa kalkamayacak kadar halsiz olacaktır.
  • Yavru köpeklerde ateş, kusma ve kanlı ishal belirtileri barınak hastalığı olarak görülmektedir.
  • Barınak yada boğmaca hastalığı için risk her zaman yüksek orandadır.
  • Bronchine aşısı yapılarak, köpeğin sağlıklı ve kontrol altında tedavi olması gerekmektedir.

Bronchine aşısı her zaman korur mu; Kennel cough aşısı, tüm ajanlara karşı etkili bir koruma sağlayacaktır. Köpeğinizde gözlemlediğiniz hastalık belirtilerini aşı sonrası görmezsiniz. Hastalığı geçirmiş köpeklerin de aşı olması gerekmektedir. Bronchine aşısı olmayan köpekler büyük bir ölüm riskiyle karşı karşıyadır. Köpeğiniz bu hastalığı geçirdi artık olmaz gibi düşünmeyin, insanlardaki grip, veren ve zatürreden çok daha ağır etkileri olan bir hastalıktır ve aşı köpeğinizi her zaman koruyacaktır.

Köpeklerde Bronchine Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde Bronchine hastalığı hangi ırklarda görülür; Kennel Cough hastalığı köpek ırklarına mensup bütün canlılar için geçerlidir. Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika asıllı köpeklerin hepsine olabilecek viral bir virüstür. Hastalığın bulaşmadığı ırk ya da sadece bulaştığı bir köpek ırkı bulunmaz. Bütün köpekler için geçerlidir.

Kennel cough evcil köpeklere bulaşır mı; sokak köpekleri, evcil köpekler ve barınak köpekleri de dahil olmak üzere sosyal, temaslı olan bütün köpek cinsleri de bulaşma olmakradır. Temiz tutulması veya steril bir ortamda kalıyor olması sadece riski azaltır. Ancak insan kıyafetlerinden, ayakkabılardan ve elimizden bile köpeklere bulaşabilecek bir hastalıktır. Mutlaka Bronchine aşısı yapılmalıdır.

Köpek ırklarına göre dağılmayan hastalıklar grubu olan kennel cough, türleri seçmez sadece köpekler arasında bulaşabilen üst solunum yolu enfeksiyonu ve tiberkloz hastalığıdır. Köpeğinizin sağlıklı ve hastalıksız bir ömür sürmesi için Bronchine aşısını, kennel cupugh hastalığına karşı koruma amaçlı yaptırmalısınız. Yavru ve erişkin köpekler için mutlaka yapılması gereken önemli bir aşıdır

Yorum (Yok)

Leave a Reply