Sevimli köpek dostlarımızda küçük yaşlarda ‘’4 ayın altında’’ öldürücü sonuçları olan boğmaca hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bordetella Bronchiseptica virüsünün neden olduğu köpeklerde boğmaca hastalığı tıbbi olarak ‘’kennel Cough’’ olarak bilinen, ağır akciğer deformasyonlarına neden olabilecek riskli semptomlara sahiptir. Barına, çiftlik ve sokak köpeklerinde sıkça karşılaşılan bu hastalıkta infeksiyöz trakebronşitis etkiler görülmektedir. Köpeğinizin 1 yaşından küçük olması durumunda oldukça riskli, yetişkin köpeklerde ise öldürme oranı %50 olarak gözlemlenmiştir.
Bordetella Bronchiseptica Virüsü Nedir; Kennel Cough hastalığının bir numaralı virüsü olarak bilinen Bordetella Bronchiseptica, üst solunum ‘’akciğer’’ bölgesine yerleşmektedir. Köpeklerde ne yazık ki solunumla, aynı mama kabı ve su kabının kullanılmasıyla geçmektedir. Klinik semptomlarda ‘’boğmaca’’ adı verilmektedir. Art arda kesintisiz öksürük, ateş ve ishal beraberinde görülmektedir. Ayrıca virüsten korunma için tek çare aşılamadır.
Cins köpekler, sokak köpekler ve köpek ırklarının hepsinde görebileceğiniz bu hastalığın temeli Bordetella Bronchiseptica virüsünün bulaşma hızına bağlıdır. Virüs köpeklerde 3 ile 4 gün içerisinde kuluçka dönemini atlatarak, bütün semptomları 14 gün içinde gösterecektir. Köpeğinizin hafif seröz hallini, kusma belirtilerini ve iştahsızlık durumlarını gözlemliyorsanız, Bordetella Bronchiseptica virüsü ile Kennel Cough hastalığından şüphelenmeniz gerekmektedir. Yani hemen veteriner hekimle görüşmeniz ve test yaptırmanız gerekir. Sonuç olarak köpeğiniz için hayati bir önem taşımaktadır.
Köpeklerde Boğmaca Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde Bordetella Bronchiseptica virüs etkileri, 4 günlük kuluçka döneminden sonra kendini gösterecektir. Mortalite ( ölüm) riski yüksek olan Kennel Cough, halk arasında boğmaca ve genel hatlarıyla barınak hastalığı olarak da kabul edilir. Enfeksiyon, bakteri ve semptomları ağır olan bulaşıcı bir hastalıktır. 14 gün içinde köpeğinizde büyük bir hastalık etkilerini gözlemlersiniz. Köpeklerde boğmaca hastalığı, özellikle hayvan barınakları, pet shoplar ve toplu köpek yaşam alanları ‘’sokak, bakım evleri, çiftlik’’ gibi alanlarda görülebilmektedir.
Köpeğinizin 1 yaşın altında olması büyük risk grubunda olması anlamına gelirken, yetişkin köpeklerin de toplu yaşam alanından alınırken bu durumlarına dikkat edilmelidir.
Bordetella Bronchiseptica nasıl bulaşır; bulaşma yolu ne yazık ki oldukça basittir. Yani titiz olma ve steril ortamlarda köpeklerin bakımını üstlenme bu kapsamda önemlidir. Ancak ne kadar dikkat edilse de, yeni gelen bir köpekten bulaşır. Ayrıca topraktan ve giydiğimiz ayakkabından bile bulaşması mümkündür. Toprakta virüsün yaşama süresi uzun günlerce devam etmektedir. Bu nedenle Bordetella Bronchiseptica virüsünün tek çözümü aşılamadır. Solunum yolu, salya ve temasla bulaşabilmektedir.
Kennel Cough hastalığı; Bordetella Bronchiseptica virüsünün Kennel Cough hastalığına neden olması, üst solunum yollarına yerleşmesidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi küçük dostumuzda ağır öksürük nöbetleri bronşit gibi gözlemlenir. Vücut akıntıları, burun akıntıları başlayacaktır. Bordetella Bronchiseptica virüsü asla insanlara bulaşmaz, klinik iyileştirme yetişkin köpeklerde %50 oranında, yavru köpeklerde ise daha düşük oranlardadır. Köpeklerde boğmaca hastalığı belirtileri 4 gün içinde kendini göstermeye başlayacaktır.
Bordetella Bronchiseptica Ve Kennel Cough Belirtileri;
- Köpeğinizin iştahsız ve halsiz olduğunu gözlemliyorsanız;
- 1 hafta kadar kısa sürede zayıfladığını ve uyuşuk olduğunu görüyorsanız;
- Köpeğinizin yoğun art arda kesintisiz öksürmesi ‘’boğmaca’’ haline tanık oluyorsanız;
- Kusma, ishal, bazen ateş kennel cough belirtilerinden olur.
- Köpeğinizin burun akıntısı hafif şeffaf ve yeşile dönükse;
- Gözde çapaklanma, yüksek ateşle seyreden kusma gözlemleniyorsa;
- Köpeğinizin uyanık ama halsiz olduğunu, yutmada zorluk çektiğini görüyorsanız;
Bordetella Bronchiseptica virüsünün ve hastalığının belirtisiyle karşı karşıyasınız demektir. Yeni gelen dostunuzu 1 hafta gözlemlemeniz gerek. Özellikle evdeki diğer hayvanlarla temas etmeden sıcak, kapalı bir odada tutmanız tavsiye edilmektedir. Köpeğinizin aşıları yapılmadan toprağa basmamasını ve sokakta dolaştırılmaması önemlidir. Kennel Cough hastalığı barınak hastalığı olarak köpeklere çok kısa zamanda bulaşmaktadır. İleri yaşta, orta yaşta olan köpekler için kalıcı semptomlara neden olur. Yavru köpekler için ölümcül sonuçları vardır.
Köpeklerde Boğmaca Hastalığı Tedavisi
Üst solunum yolu enfeksiyonu olarak, köpeğinizin yoğun öksürük ve burun akıntısıyla karşılaşacağı bu hastalıkta, ölüm oranı oldukça fazla olabilmektedir. İlk hafta gözlemlenen kusma, halsizlik, ishal ve iştahsızlık durumlarında zaman kaybetmeden veterinerle görüşmeniz gerekecektir. Solunum yolu enfeksiyonu olması, akciğerlerin yoğun enfeksiyon durumuyla karşı karşıya kalmasına neden olur, zaman içinde nefes almada zorluk ve boğmaca öksürük semptomları ilerler. Köpeklerde boğmaca hastalığı tedavisi için klinik teşhis her zaman önemlidir. 14 güne kadar bütün belirtileri görülebilir ve 2 hafta içinde geri dönülemez düzeye gelebilir. Bordetella Bronchiseptica virüsü ile baş etmenin tek yolu aşılamadır. Kuduz ve yıllık diğer aşılarıyla birlikte düzenli yenilenmelidir. Aşısız dostunuzda ilk şüpheleneceğiniz hastalık Kennel Cough hastalığı olmalıdır. Türkiye’de köpek hastalıklarında en çok görülen hastalıklardan biridir.
Kennel Cough tanı
hekim köpeğinizin nefesini dinleyecek ve ciğerlerindeki etkiyi gözlemleyecektir, bakteriyolojik ve solunum yolu infeksiyonları için burun akıntısı, tükürük ve kan taraması yapacaktır. Alınan numunelerden enfeksiyon oranı ve virüs tanısı yapılacak, daha sonra teşhis üzerinden tedavi yöntemlerine dönük program hazırlanacaktır.
- 4 ayın altındaki köpekler için tedavi süreci yanıt vermeyebilir.
- Yetişkin köpeklerin iyileşme oranı daha yüksektir.
- Bordetella Bronchiseptica virüsü için antibiyotik ve serum tedavisi uygun görülür.
- Temiz ve izole alanda sağlıklı yaşayabileceğiniz bir ortam hazırlanmalıdır.
- Aşırı zayıflamaya karşı serumla takviye vitamin ve mineraller verilir.
- İştahsız dostumuz için sıvı mama beslemeleri yapılacaktır.
- Bordetella Bronchiseptica semptomları atlatıldıktan sonra köpeğinizin sağlıklı beslenmesi ve vücut direncinin artırılmasına yönelik programlar uygulanır.
- Zayıf, çelimsiz ve halsiz köpeklerde genellikle Kennel Cough hastalığı gözlemlenmiştir.
- Evde tedavi yöntemi işe yaramaz, insanların kullandığı antibiyotik ve benzeri ilaçlar köpeğinizin kısa zamanda ölmesine neden olacaktır.
- Uzmanlara görüşmeden ve kesin teşhis koyulmadan müdahale edilmemelidir.
Barınak hastalıkları arasında yerini alan Bordetella Bronchiseptica virüsü diğer adıyla köpeklerde boğmaca hastalığı, özellikle köpekler arasında çok çabuk yayılmasıyla bilinmektedir. Boğmaca hastalığının tedavisi için hemen köpeğin diğer köpeklerden uzaklaştırılması ve izole edilerek tedavi edilmesi gerekir. Her köpek teması yeni bir hasta olarak 4 gün içinde kendini gösterebilmektedir.
Bordetella Bronchiseptica insanlara bulaşır mı; köpek hastalıkları çok nadir insanlara bulaşır. Parazit ve bakteriyel hastalıkların insanlarda aynı etkiye sahip olmasa da, zararlı mikroorganizmalardan kaynaklı hastalık olabilir. Bordetella Bronchiseptica virüsü insanlara bulaşmaz, insanların hasta olmasına neden olmaz. Bu nedenle köpeğinizi yalnız bırakmamanız ve tedavisi için yanında olmanız oldukça önemlidir.
Köpeklerde Boğmaca Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde boğmada hastalığı nasıl geçer; köpeğinizin boğmaca hastalığıyla mücadele edebilmesi için iyi beslenmesi ve veteriner hekimin yönlendirmesi gerekmektedir. Antibiyotik kullanımı, akciğer enfeksiyonları, burun ve ağız bakterileri için önemlidir. Hekim hastalığın ilerlememesi ve geçmesi için yavru köpeklere uygun antibiyotikler, yetişkin köpeklere uygun farklı antibiyotikler uygulayacaktır. Asla insanların kullandığı ilaçlar köpeklere verilmemelidir. İşe yaramadığı gibi köpeğinizin yan etkilerle daha kötü olmasına nedendir.
- İyi bir tedavi ve kontrollü ilaç kullanımı yetişkin köpeklerin kurtulmasında etkilidir.
- Yavru köpekler için veteriner klinikte bakım uygulanması ve saati saatine ilaçların verilmesi oldukça önemlidir.
- Hastalığın şiddetlenmemesi için ilaç tedavisiyle birlikte takviye vitamin ve mineraller kullanılmaktadır.
- Aşırı zayıflaya köpeklerde bağışıklık sistemi düşük olduğu için bağışıklık kazanmasını sağlar. Yan tedavi seçenekleri de önerilmektedir.
- Temiz ve steril ortam tercih edilmesi gerek.
Köpeklerde boğmaca hastalığı için evde bakım; veterinerle görüştükten ve ilaç programı için eve döndüğünüzde, köpeğinizi temiz bir alana geçirin. Havadar bir oda olması ve köpeğin yanında duman, sigara dumanı veya yemek pişirme işlemlerini yapmayınız. Nefes almakta zorluk çekeceği için bu onu daha da kötü yapacaktır. Burun akıntısı ve salya akıntısını ılık temiz bezle silinmektedir.
Köpeğinizin sağlığı için iyi bir bakım, tedavi ve hekim önerileri işe yarayacaktır. Yavru köpeklerde de kurtulma oranı yüksek olabilen erken teşhisler vardır. Ne kadar erken teşhis edilirse, köpeğinizin hayatını kurtaracak imkanlar o kadar çok yaratılacaktır. 1 hafta gözlem yaparak, köpeğinizde en ufak etkilerini ve belirtilerini gördüğünüzde veteriner hekimle iletişe geçmeniz önemlidir. Bordetella Bronchiseptica virüsü ileri safhalarda, bütün akciğeri kaplar. Üst ve alt solunum yollarını enfekte ederek köpeğinizin ölümüne neden olur.
Köpeklerde Boğmaca Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde boğmaca hastalığı öldürür mü; köpeğinizin yetişkin olması durumunda ölüm riski %50 oranındadır. Ancak yavru köpeklerde bu oran %80’e kadar çıkar. Köpeklerde boğmaca hastalığı 4 ayın altındaki yavrular için büyük risk taşımaktadır. Barınak, çiftlik ve pet shop hastalıklarında en çok görülen hastalıklar arasındadır. Köpeğinizin ölmemesi için her zaman aşılarını düzenli yaptırmanız ve veteriner hekimle düzenli görüşmeniz önemlidir.
- 14 günü geçen teşhislerde ölüm riski yüksektir.
- Hastanın ölmemesi için en az 4 gün, en fazla 10 gün içinde teşhis konulmalıdır.
- Tanı aşamasında köpeğinizin Bordetella Bronchiseptica virüsüyle mücadele etmesi için kullanılan ilaçlar ve tedavi yöntemi önemlidir.
- Klinik teşhis, evde bakım ve köpeğiniz için sevgi de ölümcül sonuçlar doğurmaması için önemlidir.
- Aşırı zayıf ve halsiz köpeklerde Kennel Cough ITB teşhisi konulması büyük olasılıktır.
Bakım, tedavi ve sevginin kurtarıcı olabileceğini unutmamalı ve köpeğinizdeki en ufak değişikliklerde mutlaka veterinere danışmalısınız. Barınak hayvanları ve pet shop hayvanlarında görülmektedir. Oldukça riskli ve geri dönüşü olmayan boğmaca hastalığı sizin de ilginizle atlatılmaktadır.
Köpeklerde Boğmaca Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde boğmaca hastalığı hangi ırklarda görülür; köpeğinizin kennel cough hastalığına yakalanmasıyla bağlantılı değildir. Köpek türlerinin hepsinde görülebilen Bordetella Bronchiseptica virüsü, toplu yaşam alanlarında bulaşan solunum yolu enfeksiyondur. İnsanlardaki verem ya da zatürre hastalığına da benzetilmektedir. Yani bulaşması oldukça kolay. Ayrıca genetik yatkınlıkla bir ilgisi bulunmamaktadır.
- Bağışıklık sistemi düşük köpeklerde ölüm riskini artıran bir hastalıktır.
- Her cins köpekte görülmektedir.
- Yetişkin ve yavru köpeklerde görülen viral virüs Bordetella Bronchiseptica olarak tanımlanmaktadır.
- Ayrıca üst solunum enfeksiyonu 14 gün içinde şiddetlenmektedir.
- Yani köpeğin bağışıklık sistemi ve kan değerlerine göre ölümcül olma riski artar.
- Klinik teşhislere göre ilaç kullanımı, vitamin ve mineral desteğinden olabildiğinde vazgeçilmemesi gerek. Ve böylelikle bağışıklığı güçlendiren yöntemler kullanılması şart.
- Bulaşma sadece köpekler arasında değil. Ayrıca bizim kıyafet ve ayakkabılarımızdan da olabilmektedir.
- Yılda bir kere kuduz ve ayrıca Kennel cough ile barınak hastalıklarına dair viral virüsler için düzenli aşı gerek.
- Sonuç olarak köpeğiniz için en kalıcı çözüm her zaman aşılamadır.
Yani Bordetella Bronchiseptica virüsünden korunma için köpeğinizin steril ortamlarda beslenmesine dikkat edin. Sonuç olarak aşı kesin çözüm değildir. Yani hastalığı geçirmiş köpeklerin vitamin, mineral desteği alması önemlidir. Genetik hastalıları olan ırkların bağışıklığını düşüreceği için daha sonrasında uygulanan tedavi süreci önem taşır. Ayrıca köpeğinizin genetik ırksal hastalıklarının da ortaya çıkmasına neden olur. Yani düzenli bakım, günlük rutinler ve vitamin destekleri mutlaka yerine getirilmelidir.
Köpek Irklarımızı Görmek İçin : https://kopekyavrusu.com/17741/kopek-cinsleri
Yorum (Yok)