Köpeklerde Barınak Hastalığı

Köpeklerde Barınak Hastalığı

Köpeklerde solunum yoluyla bulaşan tehlikeli hastalık Bordetella Bronchiseptica, halk arasındaki söylemiyle barınak hastalığı yoğun ateş, kusma ve öksürükle seyredebilmektedir. 4 aydan küçük köpeklerin barınakta kaptığı hastalıklardan biri olarak viral virüsler arasında yer alır. Adenovirüsler, Kennel Cough gibi farklı mutasyonları bulunmaktadır. CAV 2 ile Bordetella Bronchiseptica hastalığını semptomları çok belirgindir. Ağız yolu, solunum yolu ve temas yöntemiyle de bulaşan, hızlı viral virüslerden biri olarak kontrol altına alınmalıdır.

Köpeklerde barınak hastalıkları; lenf yolları, lenf yumrularına sebebiyet verirken, Kennel Cough hastalıkları gram negatif bakteriyel enfeksiyonlardır. Trakeo broşitis solunum enfeksiyonları, köpeklerde ateşlenme, halsizlik ve şiddetli akciğer hastalıkları olarak da gözlemlenir. Bulaşıcı ve riskli hastalıklar olarak kısa zamanda veteriner kontrolüne götürülmelidir. CAV 1 ve CAV 2 bulaşıcı hastalıklar için 1 yaşın altındaki bütün köpekler risk altında olarak kabul edilir.

  • Bordetella Bronchiseptica çiftlik öksürüğü ya da barınak öksürüğü olarak kabul edilen solunum yoluyla kolay bulaşan hastalıklardır.
  • 4 ayın altında veya 1 yaşın altındaki köpekler hedefidir.
  • Toplu köpek bakım alanlarında, yeni doğan köpekler arasında ve bulaşma ihtimali yüksek olan dış mekanlarda köpeğinize bulaşabilmektedir.
  • Bordetella Bronchiseptica, CAV 1, CAV 2 ve Kennel Cuogh ile Adenovirüslerden korunmak ‘’Aşılama İle Mümkündür’’

Köpeğinizin sağlıklı gelişimi için uygulayacağınız yöntemlerle, sevgili dostunuzun temiz bakımı da bu aşamada önemlidir. Aşılama yaptıktan sonra, bulaşma ihtimali düşük olan viral virüsler köpeğinizin hayatını kurtaracaktır. Aşılamadan önce bulaşan hastalıklarda köpeğinizin veteriner kontrolünde tedavi olması barınak hastalıkları için yeterli olabilir. Mutlaka veteriner hekimle görüşülmelidir.

Köpeklerde Barınak Hastalığı Belirtileri

4 ayın atındaki köpeklerde toplu yaşan alanlarının getirdiği viral virüslerden biri olan Bordetella Bronchiseptica, tehlikeli ve ölümcül olabilmektedir. Köpeğinizin sağlıklı tedavi olması için öncellikle diğer köpeklerle temasının hemen kesilmesi gerekmektedir. Viral virüsler, enfeksiyon açısından da oldukça riskli olabilir, sevgili dostumuzun zaman içinde daha da kötüye gitmesine neden olabilir. CAV 1 ve CAV 2 belirtileriyle, Kennel Cuogh, Bordetella Bronchiseptica ve denovirüs belirtileri benzerlik göstermektedir. Hastalığın teşhisini koymak için önce ağır ve burundan sürgü test yöntemiyle numune alınarak. Virüs hakkında  bilgi edinildikten sonra, vücuttaki enfeksiyon, akciğer ve böbreklerdeki etkiler için kan taraması yapılması uygun görülür. Köpeklerde barınak hastalığı belirtileri öksürük ve burun akıntısıyla kendini gösterecektir.

  • Köpeğinizin gün içindeki iştahsızlığı ve keyifsizliği dikkate alınmalıdır.
  • Yüksek ateş 41 C olması durumu barınak hastalığının göstergesi olabilmektedir.
  • Şeffaf burun akıntısı, göz yaşarması ve yoğun kuru öksürük barınak hastalığı belirtileridir.
  • Köpeğinizin nefes almada zorluk, soluk alıp vermesinde hırıltı ve anormal seslerin olması da barınak öksürüğü hastalığının göstergesidir.

Köpeklerden Barınak Öksürüğü Nasıl Anlaşılır; Köpeğinizin her ateşi çıktığında bu hastalığa bulaştığı anlamı çıkarılmamalıdır. Ancak köpeğinizin yoğun iştahsızlık, ishal ve kusma reaksiyonları da Bordetella Bronchiseptica, CAV 1 ile CAV 2 viral virüslerinin olduğunun göstergesi olabilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, bağırsak ve mide enfeksiyonları da beraberinde görülebilir.

Barınakta olan köpekler için hemen müdahale edilmesi ve köpeğin barınak ortamından çıkarılması gerekmektedir. Ev ortamında bakılması ve nefes almasını kolaylaştıracak, sıcak bir yaşam alanı sunulması önemlidir. Burun akıntısı, nefes problemleri için veteriner hekimin önerilerine uyulması gerektiği gibi ev ortamında soğuğa maruz kalmadan, sıcak ve huzurlu bir alan oluşturularak köpeğinizin sağlığına kavuşması için bakım uygulamalısınız.

Köpeklerde Barınak Hastalığı Tedavisi

Sevimli dostlarımızın viral virüs ve bakterilerle mücadele etmesine neden olan barınaklar, steril ortamlar olmadıkları için veteriner hekimler hemen barınaktan alınması gerektiği noktasında ortak görüşe sahiptir. Köpeklerde barınak hastalığı kısa zamanda solunum, temas ve salya yoluyla buluşmaktadır. Köpeklerin sağlığını etkilememek ve hasta olan köpeğin tedavi olmasını sağlamak için önce steril ortam hazırlanmalı ve sevgili dostumuzun gün içinde bakımının tedavi ile birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Köpeklerde barınak hastalığı tedavisi ve aşamaları şu şekilde seyretmelidir.

  • Sevimli dostumuz barınak ortamından çıkarılmalı ve steril bir ortama getirilmelidir.
  • Günlük burun akıntısı ve salyasının temizlenmesi, bakterilerin yayılmaması için önemlidir.
  • Havadar bir odada soğuk olmayan şartlarda tutulmalıdır.
  • Bol su tüketmesi sağlanmalı, su yakın bölgesinde bulunmalıdır.
  • Veteriner hekim iştahsız olan dostumuz için sıvı mama ve serum uygulamasını uygun görecektir.
  • Viral virüsler bakterilerin çoğalmasına neden olduğu için antibiyotik kullanılması gerekecektir.
  • Akciğerlerindeki enfeksiyonlar için antibiyotik damla, burun ve ağız yoluyla verilebilir.
  • Köpeğinizin ateşinin düşürülmesi ve vücudundaki enfeksiyonların bitmesi için takviye vitamin ve minareler tavsiye edilebilir.
  • Sıcak tutulması, su ve mama ihtiyacının karşılanması önemlidir.

Köpeklerde Bordetella Bronchiseptica İnsanlara Bulaşır Mı; Barınak hastalığı olarak CAV 1, CAV 2 ve Bordetella Bronchiseptica dahil olmak üzere insanlara bulaşmamaktadır. Virüs türlerinin kedilere ve kuşlara da bulaşmadığı görülür. Köpekler arasında ilerleyen ve hızlı yayılımı nedeniyle toplu köpek ölümlerine neden olan hastalıklardan biridir. Bu nedenle hemen kontrol altına alınmalıdır.

Barınak hastalıkları için köpeğin sağlıklı ve temiz bir ortamda izole bir şekilde tedavi görmesi önemlidir. Köpeklerin bu arada sosyalleşmemesini sağlamalı ve enfeksiyon, bakteri, farlı virüs türlerine maruz kalmamalarını sağlamalıyız. Bordetella Bronchiseptica ile barınak virüsleri zaman içinde mutasyona uğrayabilir, daha ağır hastalıklara neden olacak farklı virüslerin de bulaşmasıyla köpeklerin ölümüne neden olabilmektedir.

 

Köpeklerde Barınak Hastalığı Nasıl Geçer ?

Köpeklerde barınak hastalığı nasıl geçer; köpeklerde barınakta bulaşan hastalıkların geçmesi için steril ortam şartı her zaman ilk seçenektir. Viral virüs ve bakterilerden kaynaklı solumun yoluyla, salya ve temas yoluyla bulaşan hastalıklarda, sevimli dostumuzun erken teşhisle hayatı kurtulabilir. Veteriner hekimin ilk başvuracağı yöntem, vücuttan zararlı virüs ve bakterilerin atılması için antibiyotik kullanımı olacaktır.

Barınak Hastalığı Evde Bakım;, Bronchiseptica Bordetella CAV 1, CAV 2 ve hepatitis türlerinin birçoğu barınak hastalığıdır. Köpeğin evde bakımı için öncellikle temiz ortam hazırlanmalıdır. Burun akıntısı ve gözdeki çapaklanma için ılık suya batırılmış bir bezle, burun ve göz temizlenmelidir. Köpeğin yeni enfeksiyonlara, bakterilere ve virüslere açık olmadığı bir alan bulunmalıdır. Kaldığı odada havalandırma yapılmalı, köpeğin su ve mama ihtiyaçları karşılanmalıdır.

  • İştahsız olan köpekler için sıvı mama kullanılabilir.
  • Veterinerin verdiği yan takviye vitamin ve mineraller kullanılmalıdır.
  • Köpeğinizin günlük temizliği yapılmalı asla yıkanmamalıdır.
  • Köpeğinizin yattığı çarşaf, yastık kılıfı vb yer 2 günde bir temizlenmelidir.
  • Steril, temiz ve kontrollü bir şekilde iyileşmesi mümkün olacaktır.

Köpeğinizin sağlığı için enfeksiyon olasılığı ve bakteri olasılığı ortamları seçmemelisiniz. Banyo, kuvvet, balkon ve bahçe yerine ev içinde bir oda hazırlamalısınız. Bağışıklık sistemi düştüğü için yeni bakteri ve virüslere çok açık olacak ve hastalığının ilerlemesi hızlanacaktır. Olabildiğinde steril, temiz ve sakin bir yer seçmelisiniz. Evinizde başka hayvan dostlarınız varsa, barınak hastalığına bulaşmış köpeğinizi uzak tutmalısınız. Hastalık hafifleyene kadar onu yalnız bırakmadan, diğer hayvan dostlarıyla sosyalleşmesine imkan vermemelisiniz. 3 hafta kadar kısa sürede toparlanacağını görecek, eski formuna kavuşacaktır. Daha sonraki evrede aşılarını yaparak tedavi olmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Barınak Hastalığı Öldürür Mü?

Köpeklerde barınak hastalığı öldürür mü; sevimli dostumuzu tedavi ettirmezsek kısa zamanda kaybedebilirsiniz. Köpeklerde barınak hastalığı kısa zamanda bulaşan ve ilerleyen bir hastalıktır. 4 aydan küçük köpeklerde gençlik hastalığı kadar tehlikeli olabilmektedir. Köpeğinizin ateşinin olduğunu fark ettiğiniz an, kısa zamanda veterinere götürmeniz ve tedavi olmasını sağlamanız önemlidir.

  • Köpeklerde yaygın olan Bordetella Bronchiseptica, CAV 1 ve CAV 2 virüsleri, hızlı enfeksiyonların oluşmasına neden olur.
  • Üst solunum yollarını etkileyen hastalıklar olarak, akciğerde enfeksiyonlarla ölüm oranını artırmaktadır.
  • Bakteriler ve virüslerle iyi anlaşırlar, hemen yeni hastalıklarla karşımıza çıkarlar.
  • Barınak hastalıkları kontrol edilmediği takdirde 4 aydan küçük köpeklerin 2 hafta kadar kısa sürede ölmesine neden olmaktadır.
  • Enfeksiyon ve bakteri oranı yüksek, hızla ilerleyen bir hastalıktır.

Köpeklerin barınakta olmasından kaynaklı bulaşan büyük ve riskli bir hastalık olarak, önlenemez hızda bulaşmaktadır. Türkiye’de barınaklarda yapılan uygulamalar, köpekleri ayırmak olsa da zaman içinde yeniden ortaya çıkabilmektedir. Kuluçka süresi 6 gün ile 14 güne kadar olabilen barınak viral virüsleri, hayvanlar arasındaki küçük bir temasla bile bulaşabilmektedir

  • Köpeklerin ölmemesi ve bu hastalıktan kurtulması için en iyi çözüm sahiplenilmeleridir.
  • Temiz ev ve klinik ortamında bakılan barınak hastalıklı köpeklerin yaşamının kurtulma oranı %70’tir.
  • Antibiyotik, gıda takviyesi ve sevgiyle kısa sürede toparlanabilmektedirler.
  • Köpeklerin toplu yaşam alanlarına birbirine hastalık bulaştırmaması için öldürülmesi Hayvan Hakları Yasal Düzenlemesine göre suç olarak kabul edilmektedir.

Hayvan hakları ve hayvanların korunması için barınaktaki hayvanları sahiplenmek, onların sağlıklı ve sevgi dolu bir alanda büyümeleri için önemlidir. Sadece barınak hayvanlarındaki değil, cins köpeklerin de kafes ve çiftlik hayatında kapabilecekleri virüslerdir. Köpeklerin sağlıklı ve sevgi dolu büyümesi için onlara en güzel bakım her zaman şefkat ve sevgiyle olandır.

Köpeklerde Barınak Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerde barınak hastalığı hangi ırklarda görülür; sevgili dostlarımızın petshop, çiftlik ve barınaklarda yaşaması, toplu yaşam alanlarından kaynaklı birbirlerine bulaştırdıkları viral virüsler, ırklara göre değişmemektedir. Trakeobronşit ve enfeksiyon asıllı hastalıklar olarak, köpeklerin büyük bir bölümünü risk altına almaktadır. Köpeklerin solunum, salya ve temasıyla hastalanmasına neden olan virüsler, ırklara göre ayrılmayan türler olabilir. Bu türlerden biri de barınak hastalığı olarak kabul edilen Kennel Cough ile Bronchiseptica Bordetella CAV 1, CAV 2 türleri olabilmektedir.

Kennel Cough; Bütün köpek cinsleri ne bulaşabilen, üst solunum enfeksiyonudur. Viral virüs olarak, solunum, salya ve temasla bulaşabile, hızlı yayılan virüs türüdür. Enfeksiyon ve bakteri oranı yüksek olduğu için hemen kontrol altına alınmalıdır. Belirtileri, yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik ve kuru öksürüktür.

Bronchiseptica Bordetella; 4 ayın altında köpeklerde görülür. Yavru köpekler için riskli bir hastalıktır ve kısa zamanda bulaşır. Solunum yoluyla bulaşan hızlı viral  virüsler arasındadır. Köpeklerin enfeksiyonla ve bakterilerle hasta olma olasılığını, ölümlerini sağlayacak üst solunum yolu hastalığıdır. Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kusma görülebilmektedir.

CAV 1, CAV 2 üst solunum yolu enfeksiyonu olarak, damlacık enfeksiyonu adı verilmiştir. Kuluçka süresi 5 gündür. 5 günün sonunda köpekte, ateş ve öksürük görülmektedir. CAV 1 ile CAV 2 coronavirüs ailesine mensup olan, diğer virüslerle de iyi geçinmektedir. Köpek izole edilmeli ve temiz bir ortamda bakılarak, hastalıkla mücadele edilmelidir.

Köpeğinizin sağlığı için aşılarını ihmal etmeden, veterinerin önerdiği bakımları uygulamanız tavsiye edilmektedir. Yoğun öksürük, ateş ve ishal durumları köpekler için ölümcül sebepler olabilmektedir. Köpeğinizde bu durumları gözlemlediğiniz an, diğer hayvanlarla temasını keserek hemen veteriner hekime gitmelisiniz. Erken teşhis edilen köpeklerde barınak hastalığı tedavi edilebilmektedir.

Yorum (Yok)

Leave a Reply