Sevimli dostumuzun genetik ve ırksal hastalıklarından biri Ataksi olur. Köpeklerde Ataksi hastalığı, duyusal işlev bozukluğuna işaret eder ve nörolojik bozukluklardan semptomlara göre ileri derece ve düşük derecelerden biridir. Üç farklı tip Ataksi olmakla birlikte dostumuzun bu hastalıkta koşma, yürüme ve denge gibi yetilerinde bozukluklar olur. Ayrıca üç tip Ataksi, duyusal, serebellar ve vestibüler olarak geçmektedir. Yani köpeklerin omurga ve beyincik bölümünde bulunan sinirler, tıpkı insanlarda olduğu gibi yapısal gelişimlerini etkiler, fiziksel beceri, denge ve uzuvlarını hareket ettirebilme imkanı tanır.
Köpeklerde Ataksi Hastalıkları
Ataksi, omuriliğin yapısal bozukluğundan, tümör ve enfeksiyonlarından da kaynaklanan zayıflıklarından oluşabilmektedir. Garip ve dengesiz yürümenin de olduğu ataksi, köpeğinizdeki yetileri kısıtlayacaktır. Yani öncellikle Ataksi türlerini bilme ve köpeğinizdeki etkileri üzerine bilgi edinme önemlidir. Köpeklerle ilgili ne kadar çok bilgi edinirsek, o kadar çözüm odaklı olur ve onları iyi anlarız. Sonuç olarak Ataksi nedir ve türleri;
Duyusal Ataksi; Köpeğinizde yürüme ve koşmada anormallikler seziyor, bazen arka tarafının denge kaybettiğini gözlemliyor olabilirsiniz. Ayrıca duyusal ataksi, omurilikteki yapısal bozukluk, travma veya omurgada oluşan tümörlerden kaynaklanmaktadır. Enfeksiyonlar da duyusal Ataksi olmasında etkilidir.
Vestibüler Ataksi; Sinir sistemiyle direkt bağlantılı bir hastalık olur. Merkezi vestibüler ataksi, iç kulakta beyne sinyal ileten sinirlerin işitme sorununa yol açmasına da neden olur. Yani bacaklarca güçsüzlük ve uyuşukluk gözlemlenmektedir.
Serebellar Ataksi; beyinde tümör ve enfeksiyon hasarlarının oluşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak titreme, baş eğme, duyma problemleri ve hızlı göz hareketleri en çok bilinen semptomlarıdır. Ayrıca halsizlik, önlenemez kafa hareketleri, iştahsızlık da olabilmektedir. Sonuç olarak Laringeal felç olarak tanımlanmaktadır.
Köpeklerde Ataksi Hastalığı Belirtiler
Ataksi hastalığının nedeni ve belirtileri kapsamlıdır. Veteriner hekimin sevimli dostumuz için kan taraması, omurilik, omurga ve beyin ile beyincik taraması yapması gerekmektedir. Ayrıca türlerine göre değişen ataksi hastalığında köpeğinizin dengesini kaybetmesi, ileri safhalarda önlenemez titremelerle sara hastalığına benzer fiziksel etkiler altında kalması mümkündür. Yani köpeklerde Ataksi hastalığı için çözümler bulunmakta, ilaç ve omurilik tedavilerine yer verilmektedir.
Köpeklerde Ataksi Nedenleri;
- Ataksi türüne göre tümörler, emboli ve iltihaplardan kaynaklı olabilmektedir.
- Kafada, beyinde ve omurgadaki tümörler ataksi olmasına neden olabilmeketedir.
- Kafa travması, hipotirodizm, tiamin eksiliğinden kaynaklanmaktadır.
- Kırmızı kan hücresi eksikliği veya fazlalığı, düşük seviye potasyım, glikoz ve kalsiyum nedenlerine bağlı olabilmektedir.
- Yani kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, solunum hastalıkları ve beyin sapını etkileye enfeksiyonlar Ataksi hastalığına neden olabilmektedir.
- Canine distemper virüsü de köpeklerde beyin ve beyin sapını etkileyen enfeksiyon oluşmasına ve dolayısıyla Ataksi olmalarına neden olabilmektedir.
- Sonuç olarak metronidazol toksitesi ve vestibüler hastalıklar köpeğinizin orta ve ileri seviye Ataksi hastası olmasına neden olabilen nedenler arasında yerini almaktadır.
Köpeğiniz için en iyi tedavi yöntemini her zaman veteriner hekim belirleyecektir. Ayrıca köpeğinizi gözlemleyerek köpeklerde Ataksi belirtileri üzerinden hekime başvuru yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Sonuç olarak İlginiz ve sevginizle birlikte ataksi hastalığıyla da baş edebilecek, zaman içerisinde etkilerinin azalmasında da faydanız olacaktır. Köpeğinizde bulunan belirtileri dikkate alarak hemen tekitleri başlatabilirsiniz.
Sevimli Dostunuzda Bu Belirtiler Varsa
- Köpeğinizin denge kaybı yaşadığını gözlemliyor, koşma ve yürümesinde anormallikler seziyorsanız;
- Köpeğinizin başının aşağıya eğik olması ve başını kaldıramadığını gözlemliyorsanız;
- Görme ve duyma sorunları yaşadığına şahit oluyorsanız;
- Aniden devrilme, düşme ve titremeler oluyorsa
- Patilerinde, başında ve dik duruşunda titremeler gözlemleniyorsa;
- Koşarken arka tarafının kaydığını ya da arka ve ön ayaklarının koordinasyon sorunu yaşadığını görüyorsanız;
Veteriner hekime başvuru yapmanız ve biran önce tedavi yöntemleriyle ilgili görüşmelerinize gitmeniz gerekmektedir. Hastalığın ilerlememesi, hayati bir noktaya gelmemesi için ilk aşamada müdahale etmek Ataksi hastalığı için önemlidir. Ne kadar çok geç kalırsanız, o kadar fazla ilerleme gösterecek, önlenemez bir hal alabilecektir. Köpeğiniz için hemen bir randevu almalısınız.
Köpeklerde Ataksi Hastalığı Tedavisi
Ataksi köpeğinizin hayat standartlarını düşürecek ve mutsuz olmasına neden olacaktır. Bunun için A ve B planınız biran önce tedaviye başlamak olmalıdır. Köpeklerde Ataksi hastalığı tedavisi için öncellikle Ataksi rahatsızlığında neden olan hastalık incelenmelidir. Bu B vitamini eksikliğinden, beyinde tümör veya omurgada enfeksiyona kadar birçok nedene bağlı olabileceği gibi spesifik semptomlar da gözlemlenmesi kalsiyum, potasyom ile glikoz tedavisi de yapılması gerek. Vücudundaki denge anormalliklerinin düzelebilmesi için ameliyat gereken durumlar, köpeğinizin yaşı ve fiziksel durumuna göre kontrol edilerek, ameliyatın riskli olmayacağı durumlarda tercih edilmesi gerekebilir.
Köpeğinizin Ataksi tedavi planı öncellikle ataksi tipine göre tercih edilmelidir. Vetiren hekim, fizik rehebilitasyon ile köpeğinizin sağlıklı günlerine geri dönmesini de garanti edebilir. Bu süreç hakkında detaylı bilgi almanız, köpeğiniz için takviye ilaç ve fiziksel aktiviteler ayarlamanız gerekebilmektedir.
- Ataksi tedavisi için tercih edilen ilaç tedavisi, enfeksiyon ve ek besin takviyeleri olabilir.
- Kalsiyum, potasyum ve glikoz tedavisi uygulanarak köpeğiniz eski sağlığına kavuşabilir.
- Vücudundaki toksisiteler, enfeksiyon ve iltihap durumlarına göre tedavi uygulanarak ataksi kontrol altına alınabilir.
- Spesifik semptomlara göre farklı yöntemler uygulanması veteriner hekim için uygun görülebilmektedir.
- Fizik tedavi ve fizik rehebilitasyon tedavisiyle köpeğinizin denge ve düşme problemlerinin önüne geçilebilir.
- Beyin ve omurgada bulunan tümörler için ameliyat uygun görülebilmektedir.
- Anormalliklerin düzelmesi için yapılan tektiklerden sonra hekiminizin uygulamak istediği tedavi yöntemleri dikkate alınmalıdır.
Köpeklerde Ataksi hastalığı için uygulanması ön görülen tedavi yöntemleri, Vestibüler ataksi, Serebellar ataksi ve proprosepsiyon sorunlardan kaynaklı ataksi için uygun görülebilen şekilde hekim tarafından düzenlenmektedir. Hekiminizin söylediği ve önerdiği durumlara göre köpeğinizin eski sağlığına kavuşacağı yöntemlerle ilgili bilgi almanız mümkündür. Uygulama aşamasına hemen başlayarak tedavinin sonuç vereceğinden emin olun.
Köpeklerde Ataksi Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde ataksi hastalığı nasıl geçer; üç ana ataksi tipine göre uygulanacak yöntemler, köpeğinizin tedavi olmasında etkili olur. Hastalığın ileri safhalarına göre bazen tamamen geçebilen yöntemler, bazen de duruma dayalı etkilerini azaltabilen uygulamalara yer verilmektedir. Veteriner hekimin köpeğiniz için uygulayacağı tedavi takvimi, ilaç, ameliyat ve fizik tedavi şeklinde ilerleyebilmektedir. Ataksi hastalığının geçmesi için uygulanan yöntemler, köpeğinizin sağlığına kavuşmasında etkili olacak seçenekler arasında yer alır.
Tümörlerin alınması, enfeksiyonun giderilmesi ve omurga ile omurilik sorunlarının tedavi edilmesi yöntemleri kullanılarak, iç kulak sorunlarıyla, beyinde oluşan hasarlar için de yeni yöntemler belirlenebilir. Hastalığın tamamen geçmesi veya etkilerinin azaltılması için ataksi tipi, safhaları ve köpeğinizin yaşı da önemlidir.
Tedavi yöntemi için veteriner hekimin önerdiği ilaç ve ameliyat yetişkin, orta yaşlı ve yaşlı köpekler için uygun olabilmektedir. Yavru köpekler için ilaç uygulaması yerine fizik tedavi ‘’omurga hastalıkları’’ için uygun görülebilmektedir. Genetik faktörler, ataksiye neden olan durumlar dikkate alınarak tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir. Bu konuda uzman veterinerin destek olması beklenmelidir.
Ataksi İçin Fizik Tedavi; ataksi köpeğinizin fiziksel olarak denge kayıpları, titreme ve arka ile ön bacaklarındaki dengesizliğin oluşmasına neden olabilmektedir. Bunun için köpeğinizin omurga ve omurilik tedavisinden sonra fizik rehebilitasyon uygulamasıyla eski formuna dönmesi için tedavi sürecine devam etmesi gerekecektir. Uzun ve sancılı bir süreç olsa da köpeğiniz için en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Köpeklerde Ataksi Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde ataksi hastalığı öldürür mü; köpeklerde tıpkı insanlar gibi tedavi olmadıklarında diğer organlarının da zarar görmesi mümkündür. Ataksi, tümör ve enfeksiyona dayalı hastalıklardan kaynaklandığı takdirde bu süreç ilerlemeye devam eder ve tedavi olmayan can dostunuzun yaşamı kısalır. Ataksi hastalığının ilk evrede kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi ileride daha büyük sorunların olmamasını sağlayacaktır. İlerleyen ataksi hastalığında;
- Köpeğiniz yürümede, ayakta durmada ve koşmada zorluk yaşar.
- Eğrilen boyunlarından kaynaklı yemek yeme ve yutma zorluklarından kaynaklı iştahsızlık çekecek zaman içinde bağışıklık sistemini kaybedecektir.
- Tümörler nedeniyle iç kanama geçirmektedir. Zaman içinde felç kalmaktadır.
- Enfeksiyonun yayılması, sinir sisteme zarar vermektedir. Köpeğinizin iç ve dış kanama geçirmesine neden olan hastalıklara neden olur.
- Kanser, felç ve titremeye dayalı hastalıklar geçirmemesi için ataksi hastalığının önlenmesi ve müdahale edilerek kontrol altına alınması gerekmektedir.
Ataksi başlangıçlarında köpeğinizde fazla bir problem olmadığını düşünmektedir. Geçici bir süreç olacağı kanısına varmanız mümkündür. Hafif bir dengesizlik bile doğada bu avcı ve atletik varlıkların yaşam mücadelesine son vermektedir. Bu nedenle insanlar gibi sıradan bir tansiyon hastalığı değil. Derin ve önlenemez sonuçlara varacak hastalıklar olabilmektedir. Köpeğiniz için her zaman düzenli kontrol, aşı ve takviyelere dikkat etmelisiniz.
Köpeğimin Ataksi Olmasını Nasıl Önlerim; köpeğinizin ataksi olmaması için düzenli kan testi yaptırmanız ve enfeksiyon kapmasını engellemeniz önemlidir. Sağlıklı beslenen her canlı hastalığını kolay atlatırken, büyük ve önlenemez rahatsızlıkların da üstesinden gelecektir. Köpeğiniz için vitamin takviyeleri ve sağlıklı mamalar tercih etmeniz, atletik olmalarını sağlamanız önemlidir. Mayışık ve durağan olmalarına izin vermemesi gerek. Günlük oyun ve yürüyüş rutinlerini gerçekleştirmektedir. Fiziksel aktivitelerine de önem vermeniz gerek. Araştırmalara göre düzensiz yaşam formu olan ve dışarıyla çok az çıkarılmaktadır. Köpekler daha çabuk hasta olmakta ve ölmektedir.
Köpeklerde Ataksi Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde ataksi hastalığı hangi ırklarda görülür; Köpek ırklarında direkt ataksi hastalığına değil. Ama ataksiye dönüşebilen hastalıklara meyilli olan cinsler bulunmaktadır.
Özellikle omurga, kemik ve uzuvlarında farklılıklar olan işlev bozukluğuna yatkın laboratuvar köpekleri bulunmaktadır. İskoç teriyeri ve Brussels Griddon ile Cavalier King gibi küçük ırklarda karşımıza çıkar. Temel problemlerden biri işlev ve omurgadaki duyusal bozukluklar olur.
Sonuç olarak epilepsi ve tümör olasılığı yüksek olan fiziksel yapı bozukluklarından kaynaklanan köpekler bulunmaktadır. Kene felci, coonhund paralizi gibi rahatsızlıklar da söz konusu. Birçok köpek cinsleri tarafından görülür, bull terrier köpeklerinde. Yapısal işlevsel bozukluklar gözlemlenebilmektedir.
- Irkların genetik hastalıkları yapısal işlevsel bozukluklara neden olabilmektedir.
- Laboratuvar köpeklerinde, hücre, kırmızı kan eksikliği ve kalsiyum eksikliği nedenleri ataksi olmalarına neden olabilmektedir.
- Köpeğin omurga, beyincik ve vücudunda gelişmeye yaktın nodüllerden kaynaklı ataksi olması mümkündür.
- Birçok köpek için geçerli olan ataksi, küçük ırklarda ve laboratuvar köpeklerinde gözlemlenmektedir.
Köpeklerin cinsiyle yakından alakalı olan rahatsızlıklar söz konusu. Aynı zamanda bakım, yanlış tedavi ve genetik faktörlere de dayalı olabilmektedir. Köpeklerde ataksi hastalığının bütün nedenleri sadece ırkına bağlanmaması gerek. Bakım, travma ve tümörlerden kaynaklanan belirtiler olur. İyi bir tedavi yöntemi her zaman köpeğinizin sağlıklı olmasında etkili olur.
Köpeklerde ataksi hastalığı için ilk aşamadan son aşamaya kadar veteriner hekimle görüşmekten vazgeçmemelisiniz. Köpeğinizin cinsi, ırkı ve genetik faktörlerinden önce nedenleri araştırılmaktadır. Ve hastalığı temellendiren noktaya odaklanılmaktadır. Ayrıca omurga, beyin, omurilik ve beyincik için uygulanan tedaviler var. Yani takviye vitamin tedavileri ve fizik rehabilitasyon yöntemleri de mevcut. Sonuç olarak kısa zamanda tedavinin sonuçlarını görebileceğiniz şekilde uygulanan dostunuzu eski formuna döndürmektedir.
Yorum (Yok)