Chihuahua (Şivava) Köpek Irkının Özellikleri Ve Bakımı

Chihuahua Özellikleri Ve Bakımı

Diğer hayvan ve insanlarla kolayca anlaşabilen ve arkadaş canlısı tavırlarıyla bilinen Chihuahua (Şivava) apartmanda beslenir mi konusu, bu ırkı sahiplenmek isteyen hayvan severeler tarafından merak konusudur.

En küçük köpek türlerinden olan Chihuahua, Meksika kökenlidir ve havlayan köpek adı verilen Kızılderili kabilesinden gelir. Küçük boylarına rağmen, kişilik olarak büyük olan bu ırk, farklı renkleriyle de oldukça sevimlidir.

Chihuahua Irk Özellikleri

Kendine özgü görünümleriyle bilinen, küçük vücutları ve sivri kulaklarıyla tanınan Chihuahua Köpeğinin ırk özellikleri içinde kısa tüylü olmalarının yanında, uzun tüyle olan cinsleri de bulunur.

  • Üst seviyede sevgi dolu canlılardır. Diğer hayvan ve insanlara karşı cana yakındırlar.
  • Çok fazla havlama eğilimleri vardır. Kedilere karşı da oldukça cana yakın olabilirler.
  • Çocuklarla arası çok iyi olmasa da çocuklara zarar vermezler.
  • İstedikleri zaman çok oyuncu olabilirler.
  • Sosyalleşme ihtiyaçları üst seviyededir. Yabancılara karşı dost sayılmazlar.
  • Orta düzeyde eğitilebilirlikleri vardır. Bekçilik yetenekleri orta düzeydedir.

Chihuahua ırkı; profili yüksek ünlüler, sosyetikler tarafından, çantada dolaştırılan köpek cinsidir. Oyuncak köpek cinsine giren bu ırk, ortalama 14 ila 16 yıl yaşar. Refakatçi köpek olarak da bilinen bu ırk; ortalama 15,24 cm ila 22,86 cm boyundadır. Ortalama ağırlıkları ise 1.36 kg ile 2.72 kg arasındadır.

Chihuahua Tüy Döker mi?

Aileniz için bir evlat sahiplenmeden önce, ne kadar tüy döktüğü konusunda meraklı olabilirsiniz. Ancak Şivava tüy döker mi konusunda, tüm zamanların favori köpek ırkları arasındadır ve kürkü diğer köpek ırklarına göre yoğun olmamakla birlikte, evet tüy dökerler.

Chihuahua Özelliklerinden en önemlisi kısa tüylü ve uzun tüylü olmak üzere iki tüy tipi vardır. Kısa tüylü olanlar, vücuda yakındır ve parlak, düz dokuya sahiptir. İnce ya da çok kalın değildir. Uzun tüylü olanlar ise; kısa tüylü olanlara göre tüyleri yere dökülmez. Kulaklarda, yelelerde, karın ve kuyruk çevresinde bulunan tüyler daha kalındır.

Ancak yıl boyunca sadece orta derecede tüy dökecektir. İlkbahar ve kış aylarında tüy dökme mevsimi başlar ve yaza gelene kadar, bahar sonuna kadar, biraz yoğun tüy dökerler. Uzun tüylü ve kısa tüylü cinsler de aynı derecede tüy dökerler.

Chihuahualar’ın sıcak tutması ve vücut ısısını düzenlemesi için, çift katlı tabakası vardır. Alt tabakası yünlüdür ve vücut ısısını koruması içindir. Dış tabakası ise; alt tabakayı ve vücudu rüzgâr, kar ve yağmurdan korumaya yarar.

Chihuahua Neden Titrer?

Chihuahua apartmanda beslenir mi konusunda, bu ırka sahip olan kişiler, oldukça rahattır. Apartman dairesine rahatlıkla uyum sağlayan Chihuahua ırkı, diğer köpekleree göre daha fazla titrer.

Hatta o kadar belirgin titreler ki Chihuahua neden titrer konusu, özellikle deneyimsiz köpek evlat edinenler için, çoğu zaman ciddi sağlık sorunlarının olduğunu düşünmeye kadar gidebilir.

Chihuahuaların titremesinin en yaygın nedenleri;

  • Chihuahular en yaygın olarak soğuktan titrer. Dünyanın en küçük köpek ırklarından biri olmasından dolayı, soğuk havaya toleransları yoktur. Üstüne kapüşonlu bir üst giydirmek, kalorifer önüne koymak gibi alternatiflerle üşümesi önlenebilir.
  • Endişeye ya da korkuya kapıldıklarında titrerler. Etraflarında daha büyük bir köpek ırkı olduğunun fark ettiklerinde, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde endişe ve korkuya kapılabilirler.
  • Çok fazla heyecanlandıklarında, titremeye başlayabilirler. Sahibinden özel bir ilgi gördüğü ya da ödüllendirildiğinde, heyecanlanır ve titremeye başlayabilirler.

Bunun yanında düşük kan şekeri ya da alerjik reaksiyon da Chihuahuların titremesine yol açabilir.

Chihuahua Ne Kadar

Chihuahualar en küçük köpek ırklarından biridir. Ancak bunun anlamı maliyetlerinin de düşük olduğu anlamına gelmeyecektir. Yavru bir Chihuahua almak istediğinizde; köpeğinizin beslenmesi, sağlık kontrolleri, ödül mamaları, oyuncakları, eğitim ve fiziksel aktiviteleri gibi birçok konuyu da düşünmeniz gerekir.

Teacup köpek olarak da adlandırılan Chihuahua fiyatı ortalama 375 dolar ile 2bin 420 dolar arasında değişir. Profesyonel bir yetiştiriciden almak istediğinizde, ortalama 800 dolar civarında fiyatlara bulunabilir.

Chihuahua maliyetleri; soyu, yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, yetiştiricisi, aşılarının olup olmadığı, test ve kontrollerinin yapılıp yapılmadığı, rengi gibi unsurlardan etkilenir.

Chihuahua Kaç Yavru Doğurur?

Çay fincanı ya da oyuncak olarak adlandırılan Chihuahualar, küçük boyları nedeniyle yavruları da çok olmayacaktır. Herhangi bir Chihuahua ortalama 2 ila 5 yavru doğurabilir. Bu yavru sayısı ortalama 0.91 kg ile 1.81 kg arasındaki Chihuahualar için geçerlidir. Daha küçük Chihuahualar ise ortalama 3 yavru doğurur.

Köpeklerin fiziksel boyutunun küçük olması, yavrulama sayısında da azalmaya sebep olur. Bu yüzden 2 ya da 4 kilo civarında olan bir Chihuahua, ancak 1 ila 3 yavru doğurabilir.

Köpeğinizin hamileliğinin kırk beşinci gününden itibaren veterinere götürerek, muayene ettirilmelidir. Bu dönemde yavrular hissedilebilir. Doğum yapmadan ortalama 2 haftalık bir zaman içinde, kaç tane yavru olacağı röntgen çekilerek görülebilir.

Chihuahua Ne Zaman Yıkanmalıdır?

Oldukça kibirli, uyanık, zarif ve hızlı hareketlerine rağmen, zekâsının hafife alınmaması gereken Chihuahualar, teriyerlere benzeyen uyanıklığa sahiptir. Sağlıklı bir deriye sahip olması için, düzenli banyo ve fırçalama yapılması gerekir.

Köpeğinizin fiziksel aktivitesine ve yaşam tarzına bağlı olarak, 6 haftadan fazla olmayacak şekilde, her hafta sık banyo yaptırılabilir. Banyo ve fırçalama seanslarının, bir programa oturtulması gerekir.

Banyo yaptırılırken;

  • Banyo öncesinde tüy katları bir düzene sokulur ve ideal hale gelene kadar düzeltilir.
  • Fazla astarın atılmasının ardından, cildin doğal hale gelmesi için; kirler, kalıntılar, yağ ve çevresel faktörlerin temizlenmesi için, banyo yaptırılır.
  • İkinci defa yapılacak banyo, cildin güçlendirilmesi içindir.
  • Nemin hapsedilmesi için, elektriğin azaltılması ve fırçalamanın daha kolay yapılabilmesi için, fırçalamanın yavaşça yapılması önemlidir.

Derisinin sağlıklı, tüylerinin daha parlak olması için; temizleme ürünlerinin dikkatli seçilmesi, uygun bakımın yapılması, fırçalama ve banyo işinin bir rutine oturtulması önemlidir.

Chihuahua Bakımı Nasıl Yapılır?

Chihuahua apartmanda beslenir mi konusunda, bu ırkı sahiplenen kişiler zorluk çekmez. Apartman yaşamına üst seviyede uyum gösteren Chihuahualarda tek sorun, çok fazla havlamalarıdır.

Chihuahua bakımı için; uzun tüyle ya da kısa tüylü olup olmadıklarına göre, gereksinimler de değişir. Genel anlamda; ciltlerinin ve tüylerinin temiz ve parlak olması için, belli bir rutinde fırçalama ve banyo yapmalıdır.

Kısa tüylü cinslerde, tüylerinin sağlıklı olması için, ara sıra fırçalamak gerekir. Uzun tüyle cinsler için; tüylerin dolaşmaması için, haftada en az 1 kere fırçalanmalı ve banyo öncesi, tüylerinin dolaşık hali çözülmelidir.

Ağız ve diş bakımı, her iki cins için de geçerlidir. Dişler düzenli şekilde fırçalanmalı, tırnaklar da periyodik günlerde kesilmelidir. Kulaklarının kontrolü yaptırılmalı, enfeksiyonlara karşı tedbirli olunmalıdır.

Chihuahua Nasıl Beslenir?

Zariflikleri, uyanık ve hızlı hareketleri yanında Chihuahua beslenme rutinine dikkat edilmelidir. Sağlıklı cilde sahip olmaları ve genel sağlık durumlarını korumaları için, dengeli diyet programı hazırlanır.

Aynı zamanda vitaminler yanında, sağlıklı yiyecekler için, kalitesi yüksek köpek mamaları tercih edilir.

Beslenme programı hazırlanırken;

  • İlk olarak köpeğinizin ideal ağırlığı belirlenmelidir. Ağırlığına göre beslenme rutini planlanır.
  • Yetişkin Chihuahualar, günlük en aza 2-3 öğün yemelidir.
  • Yavru Chihuahualar, günlük 3-4 öğün yedirilmelidir.

Köpeğiniz aktifte ve haftanın çoğunda, en az 1 saat yürüme ya da koşu yapıyorsa, yapılan planlamanın üzerine çıkılabilir. Hareketsiz olan, yaşlanmış, yavaş metabolizmaya sahip olanlar ise, önerilen miktarlardan daha az yemelidir.

Chihuahua Hangi Fiziksel Aktiviteleri Yapar?

Chihuahua apartmanda beslenir mi konusunda; bu ırka sahip olanlar ya da olmak isteyenler, herhangi bir endişe duymaz. Havlamalarının dışında, apartman yaşantısına son derece uyumludurlar.

Fiziksel aktiviteler, yaş gruplarına göre değişkenlik gösterir. Buna göre;

  • Yavru Chihuahualar: Çok enerjik olurlar. Etrafta dolaşmaları için, güvenli ortam yaratılmalıdır. Aşırı egzersiz yapamazlar. İlk aşılarına başlama zamanıdır.
  • 2 ila 4 ay arası yavru Chihuahualar: Aşılarına devam edilir. Günlük egzersiz içinde; tek seferde uzun yürüyüşler yerine, 15 ila 20 dakikalık kısa yürüyüşler yeterlidir.
  • 8 ay ile 1 yıllık Chihuahualar: Sağlıklı ve yetişkin olmaya başlayan Chihuahualar; günde en az 1 kere, en az 30 dakikalık yürüyüşlere çıkarılmalı ve yürüyüşler için, günde 2 kere dışarı çıkmalıdır.
  • Yetişkin Chihuahualar: 1 yıl ila 6 yıllık olanlar, 1 kere en az 30 dakikalık yürüyüş yapmalıdır. Geziler için 2 kere dışarı çıkılabilir.
  • 9 yaş ve üzeri Chihuahualar: Kıdemli olarak kabul edilir ve veterinerin tavsiyesine göre egzersizlerin azaltılması önerilir.

Eğer hava şartları olumsuz ise ve dışarı çıkılamıyorsa; köpeğin daha aktif olabilmesi için, basit ve eğlenceli oyunlar oynanabilir

Yorum (Yok)

Leave a Reply