İnsanlar; büyük olsun küçük olsun, hassas bir bünyeye sahip olabilirler. Bu durumda ise vücut, engel olunamaz bir tepki ile kendisini korumaya alacaktır. Bu noktada her insanda değişen alerji tetikleyici konu farklı olabilir. Bu hususta öncelikli olarak bu nedenlerin belirlenmesi, uzman hekimlerce yapılması tavsiye edilecektir. Ancak yine de hassas bünye sahibi insanlar birçok şeye karşı tepki içine girebilirler. Farklı alerjilere dair örnek vermek gerekir ise:
- Toza karşı
- Kokulara karşı
- Böceklere karşı
- Bitkilere karşı
- Besinlere karşı
- Polene karşı
- Hayvanlara karşı
Gibi çeşitli alerji nedenleri sayılabilir. Bu alerjilerin de, açığa çıkan tepkileri farklı olabilir. Örneğin besin alerjisine karşı vücut, kanamalı bir dışkı ya da ciltte ciddi döküntüler ile kendisini gösterebilir. Ancak genel olarak özellikle hayvanlara karşı gelişen alerji belirli etkiler ile açığa çıkar. Şöyle ki;
- Burun akıntısı görülür
- Gözlerde bir kızarıklık ve sulanma baş gösterir
- Hapşırma etkisi fazlasıyla görülür
- Astım benzeri bir nefes alma problemi ve göğüste sıkışma gibi bir etki görülür
- Nefesin tıkanmasına bağlı gelişen, hırıltı ve zorluk hissi görülür
Bu etkiler alerjik reaksiyonların dışa vurumu şeklinde görülebilir. Bu durumda gereken önlemi almalı ve çok şiddetli durumlara varması gibi etkiler gözlemlenir ise de işin ehilleri olan doktorlar tarafından, acil müdahalede bulunulmalıdır.
Alerjik bünye sahibi insanlar genelde patili dostlardan kaçınırlar. Özellikle yoğun şekilde tüy döken bazı köpek cinsleri, alerjiyi tetikleyen başlıca sebep olabilir. Ayrıca sadece tüy değil, hassas bünyeler için hayvan dostunun her türlü atığı ya da salyası da tetikleyici bir sebep olabilmektedir. Ancak alerji reaksiyonlarını tetiklemeyecek alerji yapmayan köpek ırkları da bulunur. İlginçtir ki, bu dostlar arasında bulunan bazı ırklar; tüylü hatta uzun tüylü olmalarına rağmen tüy dökme ve koku sorunu yaşamadıklarından ötürü alerji noktasında sorun oluşturmazlar. Bu dostlar ise; genel itibari ile antialerjen ya da hipoalerjen olarak tanımlanan alerji yapmayan köpek ırklarıdır.
Köpek Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?
Köpekler genel itibari ile tüy dökerler ve koku oluştururlar. Bu durumlar bahsedildiği gibi alerji sahibi insanların hassas hallerini tetikleyerek, vücutlarında tepki oluşmasına neden olur. Bu anlamda hayvan dostu beslemek isteyenler için araştırma konusu olmuş, alerji yapmayan köpek cinsleri da bulunur. Ancak bilmelisiniz ki her hayvan doğası gereği normal olarak, belirli aralıklarla bir miktar tüy dökerler. Bu bakımdan ise her ne kadar bu ırklar antialerjen olarak geçmesine rağmen, her ihtimale karşı alerjen etkilerden tamamen korunmak adına da size, bir takım öneriler olacaktır. Bunlardan kısaca siz değerli okuyucuya bahsetmek gerekir ise:
- Mümkün olduğunca hayvan dostunu; günlük, tarama ve fırça işleminden geçirin.
- Fırsat var ise ev ortamında değil açık alanlarda ya da belli bir odada tarama işlemini gerçekleştirin.
- Hayvan dostunuzu sıkça yıkamak yerine; mendil, ıslak bez gibi materyaller ile temizleyin.
- Evinizi genel olarak temiz tutun ve en az haftalık olarak filtreli-torbalı süpürgeler ile süpürün.
- Anti alerjen spreyler kullanın.
- Köpek dostunun girmemesi gereken alanlar belirleyin. Örneğin mutfak, yatak odanız gibi.
- Salya, akıntı, idrar, dışkı gibi etkilerde alerjiyi tetikleyebilir denilmişti. Bu bakımdan hayvan dostunun; oyuncak, battaniye vs gibi kendisine has malzemelerin hijyen olmasına ve sıkça yıkanmasına özen gösterin.
Yukarıda değinildiği üzere antialerjen hayvan dostları da bulunur. Peki, bu sevimli ve küçük- büyük boyutlarda olabilen ve alerji yapmayan köpek ırkları hangileridir? Buyurun, detaylı yazı dizisine.
Toy Poodle (Kaniş):
Alerji yapmayan köpek ırkları denildiğinde, akla ilk sırada gelen köpekler arasında Toy Poodle bulunur. Küçük ırk köpekler arasında olup, kucak köpekleri olarak bilinirler. Su hayvanları avcılığında yetkin olmaları sebebi ile de Su Köpekleri olarak bilinen bu sevimli ırk, avcılık özelliği ile bilinir. Geçmişte ördek, su kuşları gibi çeşitli varlıkların avcılığı üzerine görevler alarak, insanların yardımcısı olmuşlardır. Tüm bedenlerini kaplayan kıvırcık ve orta-uzun yapıda tüylere sahip olmalarına rağmen, tüy dökme ile koku yapma sorununu bedenlerinde barındırmazlar. Bu anlamda; hassas bünyelerin sıkça tercih etmesine sebep olmuş ve dolayısı ile sahiplerinin hassasiyetleri hususunda rahat olmalarını sağlayan, hayvan dostlarındandır. Gerek karakter özellikleri olsun gerek hipoalerjen yapıları olsun, kendisinden melezlenmiş birkaç çeşit köpek ırkı da bulunmaktadır. (Bunlara da aşağıda değinilecek)
Tüysüz Amerikan Terrier:
Geçirdiği doğal mutasyon sebebi ile tüysüz doğan bu ırk, köpek ırkları arasında nadir bulunan köpeklerdendir. Derisi tüysüz bir yapıda olup, benekli bir görünümdedir. Genellikle bu şekilde benekli bir yapıda olan ve çeşitli renklerde görülen köpeklerin yanı sıra; derisi siyah, brown gibi düz ve tek renk yapıda olan cinsleri de bulunur. Tüysüz yapıda olmaları sebebi ile sıcak havalardan pek fazla hoşlanmazlar. Çünkü bu köpek ırkı diğer köpeklerde nadir görülen terleme durumuna sahiptir.
Tüysüz Çin Köpeği:
Tüysüz köpekler arasında olan ve çok ilginç bir görünüme sahip köpeklerdir. Adından da anlaşıldığı gibi anavatanları Çin’e dayanır. Baş, kuyruk ve ayak bilek kısımları tüylü olan bu ırkın diğer alanları tamamen tüysüz bir yapıdadır. Derileri ise çeşitli renklerde ve bazen alaca bir görünümde olabilir. Atik, oyuncu ve sevecen bir yapısı bulunur.
Cockapoo:
Toy Poodle köpeklerin melez yavru çeşitlerinden biridir. Onlar gibi alerji yapmayan köpek ırkları arasında bulunan bu köpeklerin tüyleri de, ataları gibi uzun ve kıvırcık bir yapıya sahiptir. Bu köpeklerin 4 tür boyutu bulunur. Sahibi ile birlikte olmaktan ve onları mutlu etmekten çok hoşlanan, sevimli ve sempatik köpeklerdir. Çok fazla gürültü yapmasalar da, tehlike gördüğü durumlar için susmamaları da olasıdır.
Cavapoo:
Toy Poodle köpeklerin, kendisinin atası olduğunu söylemek mümkündür. Diğer atası ise Cavalier King CS köpeklerdir. Dolayısı ile soydan gelen hem asil bir yapı hem de oldukça sempatik bir köpek ırkı olduğu söylenir. Kucak köpekler arasında olup en çok 9 kg kadar ağırlık ile yine en çok 35 cm uzunluklarda görülürler. İpeksi, dalgalı ve yumuşacık tüyleri bulunmasına karşın; alerji yapmayan köpek ırkları arasında yer alırlar. Tüyleri ağız ve göz kısımlarını dahi kapatacak uzunluklara erişerek, bu alanları örtebilir. Bu anlamda zaman zaman kesim işlemi gerektirebilirler. Ancak atalarının sahip olduğu özellikleri taşıyarak; sürekli olarak tüy dökme ya da koku yapma gibi sorunlarla sizi uğraştırmazlar.
Basenji:
Kediler gibi su ile karşılaşmayı çok sevmeyen bir köpek ırkı olduklarından ötürü, yine kediler gibi kendi kendini yalayarak temizlerler. Oldukça asil bir duruşa sahip olan, küçük-orta boylarda bir köpektir. Boyları en çok 45 cm olabilir. Oyun canavarıdır. Her daim oyun oynamak için enerjisi ve isteği bulunur. Sıkıntı ve yalnızlık onlar ve sahipleri için hoş bir durum olmayacaktır çünkü bu durumda eşyaları çiğneyerek maddi zarar vermeleri mümkün olur.
Bedlington Terriyeri:
İngiltere anavatanlı bir köpektir. Görünüm itibari ile köpekten çok bir kuzu yavrusunu anımsatırlar. Genellikle boz, gri, beyaz, açık kahverengi gibi renklerde görülürler. Uzun bir yüz yapısı ve yüzün daha orta kısımlarından başlayan bir kulak yapıları bulunur. Geçmiş dönemlerde çeşitli hayvanların avcılığı için görevlerde bulunmuş bu köpekler, günümüzde daha çok ev köpeği olarak beslenmeye başlanmıştır. Küçük- orta bir yapıda bulunurlar. Boyları en çok 45 cm olurken ağırlıkları ise 10 kg kadar olabilmektedir.
Barbet:
Fransa kökenli bir tür su köpeğidir. Orta boylarda görülen bu köpekler; en çok 65 cm boylara ve 30 kg kadar ağırlıklara ulaşabilirler. Görünüm itibari ile Toy Poodle cinsine benzer bir yapısı bulunur. Kıvırcık kürklere sahiptir. Öyle ki bu kürk yapısı gözlerini dahi kapamış bir görünümle karşınıza çıkar. Güzel bir bakım ile 15 yıla kadar ömür sürme şansları olan bu köpekler; zeki, oyuncu, sakin yapıda köpekler arasındadır.
Afgan Tazısı:
Afganistan kökenli olan bu köpekler, av köpekleri olarak kullanılmışlardır. Koşuları ve sıçrayışları oldukça güçlü oldukları için tazı cinsi köpekler olarak anılırlar. Boyları en çok 75 cm kadar olurken bu duruma eşlik eden ağırlıkları ise en çok 35 kg kadar olabilmektedir. Bu bakımdan orta-büyük yapıda köpekler arasında yer alırlar. Tüy yapılar oldukça uzundur. Ve özenle bakılması halinde ise adeta düzleştirilmiş saç gibi, bedenlerinin her yerinden aşağı doğru salınırlar. Yine iyi bir bakım ile 15 yıla kadar ömür sürme şansları bulunur.
Standart Schnauzer:
Alman kökenli olan Schnauzer köpekler, küçük-orta bir yapıdadır. 50 cm kadar boylara ulaşabilirken, 20 kg kadar ağırlıklara erişirler. Genellikle siyah ve gri gibi renklerde görülebilirler. İtaatkar, hayat dolu, sevecen ve iyi huylu bir köpektir. Zeki olmaları sebebi ile de kolay eğitilebilirler. Bu anlamda sahiplerini çok fazla yormayacaklardır.
Affenpinscher:
Süs köpek grubuna giren bu köpekler en çok 5-6 kg kadar ağırlıklara ulaşırken, en çok 30 cm kadar uzarlar. Geçmişte avcılık için kullanılmış ve meraklı, oyuncu, aktif ve alerji yapmayan köpek ırkları arasındadır.
Coton de Tulear:
Kucak köpekleri arasında yer alan bu ırk; yetişkinliğe erdikleri zamanlar içerisinde, en çok 30 cm boy ile karşınıza gelecektir. Oyuncu bir yapıda ve hayat dolu bir köpektir. Güzel bir bakım sağlanması karşılığında 16 yıla kadar ömür sürme şansları bulunur. Zeki bir köpek olması sebebi ile eğitilebilir durumları yüksek ve kolay olabilir. Genellikle tüy renkleri beyaz ve açık tonlarda görülürken; siyah, gri-beyaz, siyah-beyaz, limon – beyaz gibi renklerde de görülürler.
Xoloitzcuintle:
Tüysüz Meksika köpekleri olarak da isimlendirilen bu köpekler, tamamen tüysüz bir yapıdadır. Görünüm itibari ile Peru köpeklerine de benzeyen bir fizik yapıları bulunur. Ağırlıkları en çok 25 kg kadar olabilen orta yapılarda bir köpektir. Neşeli, sakin, zeki bir yapısı bulunan bu köpekler bazen aşırı ilgisiz halleri ile dikkat çekerler. Ancak buna rağmen yalnızlıktan çok hoşlanmayan köpek ırkları arasında yer alır.
Peru Inka Orkidesi:
Adından anlaşıldığı üzere, Peru’ya ait olan ve alerji yapmayan köpek ırkları arasındadır. Çıplak köpek, Viringo, Chimu, gibi isimlerle de anılırlar. Peru’nun kültürel miras listesinde ismi bulunan bu köpekler, tamamen tüysüz bir yapıdadır. Orta-büyük yapıda bir köpek sayılırlar. Boyları en çok 50 cm olurken, kiloları ise 12 kg ağırlıklara ulaşabilir. Sevecen, koruyucu, zeki bir köpek ırkıdır. Görünüş itibari ile ince ayakları, dik kulakları, sivri ve ince bir kuyruğu bulunur.
Yorum (Yok)