Maltese Terrier (Malta Köpeği) Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı - Süs Köpeği , Süs Köpeği Fiyatları , Köpek Fiyatları , Satılık Yavru Köpek

Maltese Terrier (Malta Köpeği) Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı

Amerika’da en popüler evcil hayvanlardan biri olan Maltese Terrier köpek ırkı, birçok ülkede ulusal hayvan olarak kabul ediliyor. Refakatçi ya da av köpeği gibi çeşitli amaçlar için kullanılan çok yönlü bu köpek ırkı, eğlenceli ve nazik kişilikleriyle tam bir aile köpeğidir. Maltese Terrier Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı hakkında her şey içerikte!

Maltese Terrier Köpek Irkının Özellikleri Nelerdir?

Eğlenceli ve enerjik doğasıyla tanınan küçük köpek türlerinden biri olan Maltese Terrier köpek ırkının özellikleri, tarihinden görünümüne, beslenme ihtiyaçlarından sağlık durumuna ve daha fazlasına sahiptir.

Maltese Terrier tarihi;

En az 2000 yıl öncesine dayanan geçmişleriyle en eski köpek ırklarından olan Maltese Terrier, aynı zamanda birçok kültürde ölümsüz olmuş köpek ırklarından biridir. Özellikle Yunanistan, Mısır ve Roma kültüründe büyük bir yere sahiptirler. Maltese Terrier Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı hakkında her şey!

Akdeniz bölgesinden geldiği düşünülen küçük köpek ırkı Maltese Terrier, Antik Spitz tipi köpeklerin torunları olduklarına inanılıyor. Malta Köpeği; Orta Çağ’da Haçlılar tarafından İngiltere’ye getirilmiş ve zenginler için, kucak köpeği olarak popülerliklerini sürdürmektedir.

Sonraları Amerika’da tanınan ve gösteri köpekleri olarak daha da popüler olan Maltese Terrier, 1800’lü yılların başında Amerika’ya getirildikten sonra Güney plantasyonlarında çıngıraklı olarak popülerliklerini devam ettiriyorlar.

Görünümü;

Maltese Terrier köpek ırkı; ipeksi beyaz kürke sahiptir ve en küçük köpek cinslerinden biridir. Karakteristik olarak bir powderpuff görünümüne sahiptirler ve oyuncak köpek olarak anılırlar.

Gövdesi kompakt görünümlüdür ve sırtı düzdür. Kuyruğu püsküllüdür ve boynu oldukça zarif şekildedir. Kafasının vücuda orantılı olduğu köpek ırkı, yuvarlak kafatasına sahiptir. Kulakları düşük ve alçak, yoğun tüylere sahiptir.

Siyah burunlu orta uzunlukta ve hafif sivridir. Bunun yanında gözleri koyudur. Tüyleri yerlere kadar uzanır. Baş kısmındaki saçların bağlanması, yüzüne çok daha özel ve sevimli bir hava katar.

Davranış Özellikleri;

Sicilya’nın güneyindeki küçük bir ada olan Malta’dan geldiğine de inanılan Maltese Terrier köpek ırkı, cana yakınlıkları ve enerjik tavırlarıyla biliniyor.

  • Zeki, duyarlı ve güvenilir hayvanlardır.
  • Tam bir aile köpeğidir.
  • Oldukça uyanık olan Maltese Terrier, tanımadığı seslere karşı duyarlıdır ve havlar.
  • Apartman dairesinde yaşamaya uyumludurlar. Acemi sahipler için oldukça ideal canlılardır.
  • Hassaslık seviyesi orta seviyenin üzerindedir.
  • Yalnız olmayı ve soğuk havayı asla tolere edemezler. Sıcak havaları da çok sık iyi karşılamazlar.

Ufak yapılarından dolayı çok küçük çocuklar, köpeğe istemeden de olsa zarar verebilirler. Diğer köpeklerle dosttur ve ailesine karşı oldukça bağlı canlılardır.

Fiziksel Özellikleri ve Fiziki İhtiyaçları;

Yüksek enerji seviyesi ve oyuncu kişiliğiyle tanınan Maltese Terrier, bol egzersize ihtiyaç duyan köpek ırklarındandır.

  • Yaşam ömürleri 12 ila 15 yıldır.
  • Erkek Maltese Terrierler 21 ila 25 cm, dişi Maltese Terrierler 20 ila 23 cm boyundadır.
  • Ortalama kilo ise 3 ila 3.5 kg arasında değişir.
  • Maltese Terrierler, ortalama 5 ila 8 yavru dünyaya getirir.

Aşırı kilo alma eğiliminde olduklarından, yiyecek alımları izlenmeli ve bol miktarda fiziksel aktivite yapmalarını sağlamak önemlidir.

Eğitimleri ve Sosyalleşme;

Birçok kişi, Malta Terrier köpek ırkı eğitim ve sosyalleşmesinin bir ve aynı olduğuna inanıyor ancak, aslında durum böyle değildir. Sosyalleşme; sağlıklı ve uyumlu bir köpek yetiştirmenin önemli bir parçası olsa da eğitim de çok önemlidir.

Eğitim; köpeğiniz için kurallar ve sınırlar oluşturmaya yardımcı olur ve istenmeyen davranışların gelişmesini önlemeye yardımcıdır. Köpeğinizin kötü alışkanlıklar edinme şansı olmadan önce, eğitime erken başlamak önemlidir.

  • Uzun süre yalnız bırakıldıklarında, ayrılık kaygısı yaşadıklarından, sürekli havlar ve yıkıcı davranabilir. Bunun için davranış eğitimi verilmelidir.
  • Dik başlı olsalar da ikramlar ve diğer olumlu pekiştirmeler sayesinde eğitimini daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.
  • Farklı insanlarla ve diğer hayvanlarla çeşitli durumlarda bırakarak, sosyalleşmesini sağlamak, eğitimin bir parçası haline getirilmelidir.

Maltese Terrier köpek ırkının özellikleri içinde eğitim ve sosyalleşme her zaman önemli bir yer tutuyor. Maltese Terrier ırkının yüksek zekaya sahip olmaları, eğitimlerinin daha kolay olmasını sağlıyor.

Egzersiz İhtiyaçları;

Köpeğinizin tüm aşılarının yapılmasından itibaren 2 hafta sonra, köpeğinizin egzersiz için dışarı çıkabilirsiniz. Çünkü yeni doğan yavrularda baraj yoluyla antikor alır ve bu süre, köpeğinizin korunması için önemlidir. Aşılar bu antikorların çoğalması için yapılır.

  • Başka köpeklerin olmadığı bahçenizde köpeğinizin dışarı çıkarabilirsiniz.
  • Günlük iki kere yürüyüşe çıkarılabilir. Yürüyüşler genellikle sabah ve akşam olmalıdır.
  • Yürüyüşler en az 20 dakika sürmeli ve en fazla 30 dakika olmalıdır.
  • Getir, bul gibi aktivitelerden sıklıkla hoşlanırlar.

Sıcağı çok fazla tolere edemediklerinden, havanın sıcak olması durumunda gölge yerleri tercih etmeniz ve bol su almasını sağlamanız önemli olacaktır.

Maltese Terrier Köpek Irkı Bakımı

Yüksek zekası, oyuncu kişiliği ve oyuncak boyutuyla Maltese Terrier köpek ırkı bakımı önemsenmesi gereken bir konudur. Bakım işlemleri sağlığından tüy ve tırnak bakımına, beslenmesine kadar birçok konuyu kapsar.

Sağlık durumu;

Maltese Terrier köpek ırkı sağlıklı bir ırktır ancak bazı sağlık sorunlarına da meyillidir.

  • Patellar luksasyon: Anatomik şekilde diz kapağında bir parçanın yerinden çıkmasıdır. Sakatlayıcı olsa da birçok Maltese Terrier, sağlıklı şekilde yaşar.
  • Portosistemik karaciğer şantı: Böbrek bozukluğudur.
  • Progresif retinal atrofi: Dejeneratif göz bozukluğu hastalığıdır. Körlük yapabilir.
  • Hipoglisemi: Düşük kan şekeri rahatsızlığı yaratır. Köpeğiniz nöbet geçirebilir.
  • White Dog shaker sendromu: Özellikle beyaz köpekleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Vücutta titreme, koordinasyonda eksiklik ve hızlı göz hareketleri görülür.

Bu rahatsızlıkların yanında çökmüş nefes borusu ve ters hapşırma gibi rahatsızlıklara da oldukça meyilli yapıları vardır.

Tüy ve tırnak bakımı;

Maltese Terrier tüy ve tırnak bakımı, köpeğin sağlıklı ve güzel görünmesi için önemlidir. Tırnaklar, birkaç haftada bir kesilmesi gerek ve tüyler bakımlı tutulması şart. Malta teriyerlerinin tüyleri çok uzun ve ipeksidir.

Tüy katmanı tek olmakla birlikte, kuyruklarında, bacaklarında ve kulaklarında tüyler var. Ayrıca bu tüylerin keçeleşmesini ve rahatsız olmasını önlemek için, kısa kesilmesi gerekir.

Patilerindeki tırnakların kesilmemesi durumunda, köpeğinizin rahatsız olacak ve yürümesinde aksaklıklar ve acı oluşacaktır. Yani çoğu zaman tırnaklarda enfeksiyon da görülmektedir.

Maltese Terrier köpek ırkının tüyleri çok fazla dökülmemektedir. Ancak, tüylerine yapışan toz ve kirden arındırılmaları gerekir. Sonuç olarak bunun için tüyleri uzun olanlar için 3 ayda bir kere yıkanmaları önem kazanır. Eğer tüyleri kısa ise, yılda 2 kere yıkanmaları yeterli olacaktır.

Bunun yanında Maltese Terrier köpek ırkı bakımı içinde özellikle yemek yedikten sonra, küçük lekelenmelerin önüne geçme için sakallarını temizleme ve göz çevresindeki yaşları silme gerekir.

Beslenme ihtiyacı;

Maltese Terrier köpek ırkı, obeziteye yatkın köpek cinsleri arasında yer alıyor ve bu yüzden yiyecek alımlarını izlemek ve yeterince egzersiz yaptıklarından emin olmak önemlidir.

  • Bol miktarda protein ve sağlıklı yağ içeren, dengeli bir diyet uygulanmalıdır.
  • Çok fazla karbonhidrat aldıklarında, daha fazla kilo alabilirler.  Ayrıca bu yüzden nişasta oranı düşük yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Genel olarak ¼ ya da ½ ölçekli yüksek kaliteli küçük köpek kuru mamalarından, günde 2 öğün verilmelidir.
  • Ev yemekleri konusunda biraz daha hassas davranmanız gerekir. Sonuç olarak her yemeği yemezler. Yani sindirim sistemleri hassas olduğundan bu konuda veterinerinize danışın.

Köpeğinizi beslerken; yaşı, cinsi, boyu, aktiflik durumu, metabolizma hızı gibi unsurlar önemlidir. Yani yiyecek ölçeklendirmesini bu unsurlara uygun şekilde ayarlamanız, sağlıklı beslenmeleri için önemli olacaktır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply