Küçük dostlarımızın tıpkı insanlarda görüldüğü gibi farklı hastalıkları, hastalıların neden olduğu bağışıklık sisteminin çökmesine neden olacak sağlık sorunları olabilmektedir. Köpeklerde anemi hastalığı hemoglobin miktarındaki azlık ve kırmızı kan hücresinin azalmasıyla oluşmaktadır. Biz ne kadar köpeğimize iyi baksak da bazen genetik faktörler, bazen de yanlış beslenme sonuçlarında küçük dostumuz hasta olabilmektedir. Köpeklerce ciddi sağlık sorunlarına yol açan anemi, veteriner hekim tarafından kontrol altına alınarak, köpeğimizin ileri safhalarda zor dönemler geçirmemesinin önüne geçecektir.
Anemi tamamen bir hastalık değildir. Ciddi ya da küçük bir rahatsızlığın yan etkilerinden oluşmaktadır. Anemi ‘’kansızlık’’ olarak bilinen bu rahatsızlık insanlarda da sık görülen ve önlem alındığında kolay bir şekilde tedavi olabilen bir hastalıktır. Kırmızı kan hücrelerinin artması ve hemoglobin sayısının artırılması günümüzdeki tıbbi müdahalelerle mümkündür. Köpeğimizi düzenli veteriner kontrolüne götürerek, birçok hastalıktan kurtulmasını ve sağlık sorunu yaşamamasını sağlayabiliriz.
Köpeklerde Anemi Hastalığı Belirtiler
Öncelikle anemi konusunda net bilgiler edinme, tedavi süreci için faydalı olur. Köpeklerde kan dolaşımı insanlara oranla daha hızlı gelişmekte, doğal olarak kalp atış hızları da bizden fazla olmaktadır. Anemi hastalığının başlamasının nedeni köpeğinizin yeterli besin alamaması, genetik faktörler ve vücudundaki farkı hastalıklar da olabilmektedir. Dış etmenler, genetik faktörler ve anemiye neden olan farklı hastalıklar kansızlık sorunuyla karşılaşmanızı sağlar. Köpeklerde görülen anemi nedenleri farklı olabileceği gibi anemi türleri de farklıdır. Anemi hastalığı için mutlaka uzman bir veterinerle görüşmeli, kan testi yaptırmayı reddetmemelisiniz.
Köpeklerde kan kaybı anemisi; küçük dostumuzun kırmızı kan hücrelerinin azalmasına neden olan ilk faktör iç parazit. Köpeklerde yaygın görülen iç parazit, ülser sorunları anemiye yol açacaktır. Aynı zamanda ameliyat ve yaralanma da anlık anemi sorunuyla karşılaşılmasına neden olur.
Köpeklerde Aplastik anemisi; Yetersiz kırmızı kan hücresinin üretilmesi sonucunda oluşan anemi, aplastik durumunda, parvovirüs, kemik iliği sorunu ve böbrek hastalıklarından kaynaklanabilir. Kanser, kanser tedavisi ve tümör bulunması da aneminin başlamasının nedenleridir.
Köpeklerde Hemolitik anemisi; hemolitik anemi beyaz kan hücrelerinin vücuttaki diğer hücrelere saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Nedeni kan dolaşımının yıkıma uğramasından kaynaklanmaktadır.
Anemi Hastalığı
Köpeklerde Methemoglobinemi; Anemi hastalığının başka türlerinden biri olarak genetik bozukluk nedeniyle görülmektedir. İlaçlar ve kimyasal maddelere maruz kalmak da aneminin zaman içinde oluşmasında etkili olmaktadır. Anemi hastalığının tedavi edilmesi için mutlaka veterinerle görüşülmeli ve sorunun kaynağına inilmelidir.
Köpeğimizin sevimli ve sadık dostumuz olduğunu unutmamalı, onu iyi gözlemlemeliyiz. Köpeklerde anemi belirtileri, farklı hastalıklardan kaynaklı ve bazı hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Sevimli dostumuzu ev yaşantısı içinde en az 1 hafta gözlemleyerek hastalığı olup olmadığını fark edebiliriz.
- Köpeklerde anemi rahatsızlığı iştahlarının azalmasıyla ortaya çıkabilmektedir.
- Yüksek kalp atışı ve hızlı nefes alıp verme köpeklerin anemi hastalığı belirtilerinden biri olabilir.
- Köpeğinizde hızlı kilo kaybı gözlemliyorsanız mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.
- Dışkıda kan veya kusmukta kan, yaralanma olmadan ağızda kan anemiye bağlı olabilmektedir.
- Köpeğinizin dışkısını kontrol etmeli, koyu ve katran yapısı olan dışkılamanın normal olmadığını bilmelisiniz.
- Diş etlerinde sarı, pembe ve beyaz renklerin olması, deride morarma anemi belirtileridir.
Sevimli dostumuzun iletişim yöntemlerini de dikkate alarak, ağrılı ve sancılı bir dönem geçirdiğinde havlamalarının artacağını bilmeliyiz. Aynı zamanda köpekler dışkılarını koklar ve kendilerine dair bilgileri de dışkıları üzerinden edinebilir. Köpeğinizin dışkısını uzun uzun koklaması ve bakması durumunda sizin de bakmanız anemi ile ilgili bir sorun olup olmadığını görmenizi sağlayacaktır. Parazit durumlarında da köpeklerin dışkısında kan ve koyu renk olabilir. Aşılarını düzenli yaptırmalı ve köpeğinizle ilgili bilgiler edinmeyi bırakmamalısınız.
Köpeklerde Anemi Hastalığı Tedavisi
Anemi hastalığı kırmızı kan hücrelerinin azalması veya beyaz kan hücrelerinin kırmızı kan hücrelerine saldırması sonucu oluşabilmektedir. Ayrıca köpeklerde anemi hastalığı nedenleri dikkate alınmalı ve ilk aşamada mutlaka uzmanla görüşülmelidir. Kan kaybı, parazit, kanser ve genetik nedenlerden kaynaklanan köpeklerde anemi, zaman içinde kronik hastalıkların oluşasına ve köpeğinizin kanser olmasına da neden olabilir. Ciddi sağlık sorunları olmaması için veteriner hekimin küçük dostunuzu muayene etmesi ve daha sonra anemi rahatsızlığının nedenini teşhis etmesini sağlamalısınız.
Köpeklerde anemi hastalığı tedavisi için ilaç kullanımı, takviye vitaminler ve öğünlerinde farklılık var. Yani kırmızı kan hücrelerini artıracak tıbbi çözümler söz konusu. İleri safhalarda bu durum köpeğinizin kalbine ve böbreklerine zarar vermektedir. Sonuç olarak kırmızı ve beyaz kan hücreleri insanlarda olduğu gibi bütün canlılarda önemlidir.
- Köpeğinizi bu süreçte beslenme problemlerini çözmeye yönelik kontrol altına almalısınız.
- Sadece öğünlerini atlamaması gerek. Ayrıca ilaçlarını düzenli vermeniz şart.
- Köpeğinizin halsiz ve uykulu olduğu dönemlerde dinlenmesine izin vermelisiniz.
- Kan kaybına nede olacak durumlardan uzak tutmalısınız.
- Kansızlık üşümelerine neden olacağı için sıcak yerlerde kalmalarını sağlamalısınız.
- Yani veteriner hekimin tedavi planlamasına uyarak, köpeğinizin bu süreçte yanında olmalısınız.
Köpeğiniz için takviye ilaçlar ve vitaminler verilmektedir. Ayrıca kanser tedavisi için farklı yöntemler belirlenmektedir. Yani kemoterapi ve radyoterapi de köpeğinizin anemi sorunuyla karşılaşmasına neden olur. Sonuç olarak iyi bir bakım gerek.
Köpeklerde Anemi Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpeğinizde anemi rahatsızlığın geçirmek için evde uygulayacağınız yöntemler ne yazık ki işe yaramamaktadır. Uzun vadede gözlenmesi ve düzenli veteriner kontrolüne götürülerek hastalığın nedenlerinin araştırılması gerekir. Köpeklerde anemi zaman içinde kan kanseri olmalarına veya hasta olmalarına neden olacak farklı sonuçlar doğurabilmektedir. Köpeğinizin sağlıklı gelişimi için veteriner hekimle görüşmeniz tedavi sürecine katkı sağlayacaktır.
Köpeklerde anemi neden olur; köpeğinizin geçmişte ya da sizinle yaşadığı sürede bir travması olabilir. Yani saldırı ve kaza sonrası kan kaybı anemi nedenleri arasındadır. Ayrıca parazitler de kan emici yönleriyle köpeğinizin anemi olmasına neden olacaktır. Yani kan pıhtılaşması, toksinler, kanser, yetersiz beslenme ve kanayan iç dış tümörler anemi nedenleridir. Sonuç olarak çeşitli kemirgenler tarafından da kansızlığın ortaya çıkması olasıdır.
Köpeklerde anemi hastalığı nasıl geçer; Köpeğinizin bu süreçte iyi beslenmesi ve veteriner hekimin anemi nedenlerine dayalı tedavi yöntemi uygulaması gerekir. Köpeğinizin yemek saatlerini iyi belirlemeniz ve sağlıklı beslenmesine önem vermeniz de sürecin tamamlanması için etkilidir. Kan hücrelerinin eski performansına dönmesi için önce aneminin kaynaklandığı durum kontrol altına alınması, daha sonra da vücudun toplanması için takviyelere başlanmalıdır.
- Tedavi edilmeyen anemi, hayati tehlikelere neden olur.
- Kanama, ameliyat ve kanser durumlarında köpeğiniz hayatını kaybeder.
- Yani en küçük anemi teşhisi bile kontrol altına alınması gerek.
- Tedavinin gerektirdikleri düzenli veteriner kontrolüyle yerine getirilmesi şart.
- Küçük dostumuzun anemiye neden olan durumlardan bir an önce kurtulması gerek.
Köpeklerde anemi hastalığı teşhis koyulduktan sonra veteriner hekimin verdiği periyotlarda kontrole götürülmesi, kan kontrollerinin yapılması gerekir. Zaman içinde ilerlememesini sağlamak ve hastalığın etkilerini azaltmak önemlidir. Anemi kan hücrelerinin yenilenmemesi sonucunda kanser riskini artırır ve bağışıklık sistemini düşürdüğü için köpeğinizin farklı hastalıklarla mücadele etmesine neden olacak sorunları ortaya çıkarır.
Köpeklerde Anemi Hastalığı Öldürür Mü?
Köpeklerde anemi hastalığı öldürür mü; daha öncede belirtiğimiz gibi anemi bir hastalık değil, hastalıkların yan etkileri olabilmektedir. Ayrıca kalp hastalığı, kanser, tümör ve parazit sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıklar köpeğinizin anemi rahatsızlığıyla da mücadele etmesine neden olacaktır. Köpeğinizin anemi sorunu yaşamasıyla ölme ihtimali düşüktür ancak müdahale edilmeyen anemi rahatsızlığı zaman içinde kanser olmasına, küçük yaralanmaların iyileşmemesine ve enfekte olarak daha büyük sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir.
- Anemide altta yatan sorunun teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
- Hastalığın kaynağı ve köpeğinizdeki etkileri incelenmesi gerek.
- Kansızlığa neden olan tümörler ve kanser yaşamına son vermektedir.
- Yani köpeğiniz aneminden kaynaklı iştahsız kalacak ve zaman içinde iyi beslenmediği için de küçük hastalıklarda bile ölüm tehlikesiyle karşılaşmaktadır.
- İç ve dış parazitlerden kaynaklı oluşan anemi hastalığı daha büyük sorunlara neden olur.
- Yaşlı ve orta yaşlı köpeklerde ayrıca anemi teşhisi hemen kontrol altına alınması gerek.
- Travmaya dayalı anemilerde tedavi takviye ve kan nakli durumlarına kadar ilerler.
- Beslenme desteği ve ilaçlar aneminin ortadan kaldırılması için yeterli.
Tümör ve kanser durumlarına bakılarak tedavi süreci başlatılmaktadır.
Köpeklerde Anemi Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde anemi hastalığı hangi ırklarda görülür; Yetişkin bir köpeğin kan değerinin ortalama %39 ile %60 olması gerekmektedir. %37’in altına düşen kan değerleri köpeklerde anemi teşhisinin koyulmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin azalması durumlarında köpeğinizin anemiden kaynaklı sorunlar yaşaması mümkündür. En ufak bir şüphede dahi veteriner hekimle görüşmek sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır. Genetik faktörlerden kaynaklı bazı köpek cinsleri anemi doğuştan görülmektedir. Yetişkinlik döneminde teşhis koyulmaktadır.
- Kan hücrelerindeki farklılıklardan dolayı Kaniş cinsi köpeklerde anemiye sık rastlanabilmektedir.
- Yani İngiliz Çoban köpeği de antikorların organ ve dokularla olan ilişkisinden kaynaklı.
- Ayrıca İrlanda Seter cinsinde de anemi çok karşılaşılan bir rahatsızlık.
- İspanyol Cocker cinsinde de anemi en çok görülen rahatsızlıklardan biri olabilmektedir.
- Ayrıca En yaygın cinsler arasında Toy Poodle cinsi de bulunmaktadır.
- Laboratuvar köpeklerindeki kan hücrelerinin zaman içinde kendini yenileyememesi.
Köpeklerde zehirli yılan ısırıkları, ciddi enfeksiyon hastalıklar, parasetamol ilaçlar da anemiye neden olabilmektedir. Yani köpeğinizin bu cinslerden olmaması asla anemi olmayacağı anlamına gelmemektedir. Sonuç olarak sadece yukarıdaki cinslerde genetik faktörler de ağır basar.
Yani köpeklerde anemi depresyona, bazen de depresyon anemiye neden olabilmektedir. İştahsızlığının nedenleri incelenmesi gerek. Küçük dostunuzla ilgilenmeniz gerek. Ve sorunun neden kaynaklandığını veteriner hekiminize köpeğinizin öyküsünü anlatmanız şart. Ufak bir şüphenizin bulunması bile köpeğinizle ilgili bir sorun olduğunu gösterecek farklılıklar gözlemlediğiniz anlamına gelmektedir. İştahını, dışkısını ve günlük aktivitelerinizdeki davranışlarını gözlemleyerek köpeğinizde bir rahatsızlık olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca tüylü dostlarımız için her zaman iyi bir tedavi ve sevgi çözüm olmaya yetecektir.
Yorum (Yok)