Yetişkin Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Yetişkin Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Yetişkin köpeklerde tuvalet eğitimi tutarlılık ve olumluluk gerektirir, sizin tutarlılığınız arttıkça eğitimin süresi kısalır ve söz konusu eğitim birkaç adımdan oluşur.

Bir Alan Belirleyin

Evinizin dışında, terasında veya çimlerinizde belirli bir alana özel bir tuvalet alanı kurun bu söz konusu yeri dikkatlice seçin ve köpeğinizin tuvaleti olduğunda gideceği yerin burası olduğunu bilmesi için köpeğinizi düzenli olarak oraya götürün.

Bir Rutininiz Olsun

Köpeğinizi sabah uyanınca ve akşam yatmadan tuvaletini yapabileceği bir rutine alıştırın. Bu rutini her gün sürdürmeniz oldukça önemlidir. Köpeğinize her gün en az 2 veya 3 kez yürüyüş yaptırın ve bu yürüyüşleri tuvalet ziyaretlerinin etrafında planlamayı unutmayın. Köpeğinizin dışkı bırakması biraz uzun vakit alabilir bu sebeple yeterince dışarda kaldığınıza emin olun. Daha çok detay vermek gerekirse; yetişkin köpeklerde tuvalet eğitiminin ilk aşamalarında köpek dışarı çıktığında dışkı  yapmak adına hiçbir eylemde bulunmayabilir bu durumda yemek yedikten sonra bu işlemi yapması bir sağlık sorunu olmadığı sürece garanti olduğu için yemeği sindireceği anı bekleyip tuvalet eğitimini o anlara sığdırın.

Köpeğinizi Dikkatlice İzleyin

Yetişkin köpeklerde tuvalet eğitiminin ilk 2 haftasında köpeğinizi dikkatlice izleyin, bu onu tanımanıza ve ihtiyaçlarını nasıl belirttiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Genellikle pek çok yetişkin köpek tuvaleti geldiği için rahatsızlık duyduğunda, rahatlama ihtiyacının belirtilerini açıkça gösterecektir. Köpeğinizin tuvaleti olduğunda sergileyebileceği davranışlar:

  • Burun çekme
  • Bir alanın etrafında dönme
  • Kapının yanında durmak
  • Havlamak
  • Homurdanmak

Yukarıda listelenen davranışları fark etmeniz durumunda, olası tuvalet kazalarını önlemek için köpeğinizi hemen dışarı çıkarmalısınız.
Eğitim Sırasında Tuvalet Kazaları Normaldir, Cezalardan Kaçının

Köpeğiniz tuvalet eğitimi kurallarını çiğnediğinde onu azarlamaktan ve cezalandırmaktan kaçının. Bunun yerine, köpeğinizi kaza anında yakaladığınızda “Hayır !” benzeri bir komut belirleyin ve görece olarak yüksek ve katı bir ses tonuyla bu komutu dillendirin, bu komutu kaza anında dile getirmek önemlidir çünkü daha sonrasında söylemeniz durumunda köpeğinizin kafası karışacaktır.

Tuvalet Eğitimi Esnasında Temizlik

Köpekler tuvaletlerini yapacakları alanları koku ile tanımlarlar bu sebeple köpeğiniz yapmaması gereken bir bölgeye tuvaletini yaptığında, bunu alışkanlık haline getirmemesi için söz konusu bölgeyi özel temizleyiciler ve koku gidericiler ile temizlemeyi ve iyice dezenfekte etmeyi unutmamalısınız ancak bu esnada dikkat etmeniz gereken bir husus vardır; o da temizleyicilerin amonyak içermemesi gerektiğidir, idrarda da amonyak bulunduğu için köpeğiniz için kafa karıştırıcı bir koku olabilir ve köpeğiniz tekrar o bölgeye tuvaletini yapabilir.

Olumlu Pekiştirmeleri İhmal Etmeyin

Yetişkin köpeklerde tuvalet eğitiminde olumlu pekiştirme en iyi seçenektir. Doğru yere tuvaletini yaptığında ona övgü sözcükleri yağdırın ve ayrıca tuvalet yerine gittiğinde ona “tuvalet zamanı” gibi rahatlatıcı cümleler söyleyebilirsiniz.

Yetişkin Köpeklerin Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda sayılan tüm bu maddeleri 3 hafta boyunca sabırla sürdürün ancak tuvalet eğitimi hala başarısız görünüyorsa göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar vardır, bunlar:

  • Yaş: Yetişkin köpeğinizin mesane kontrolü olmayabilir veya dışarı çıkmak için hareket etmekte zorlanıyor olabilir, bunlar köpeğinizin yaşı ilerledikçe karşılaşma ihtimali olan durumlardır. Köpeğinizin tuvaletini yapması için belirlediğiniz alanının yeterince erişilebilir bir yer olduğundan emin olun.
  • Çeşitli tıbbi sorunlar: Tıpkı insanlar gibi köpekler de mideleri bozulduğunda veya başka bir tıbbi sorunla karşılaştıklarında ikincil bir sorun olarak daha sık tuvalet ihtiyacına gerek duyarlar. Eğer köpeğinizin tuvalet sıklığında bir değişim varsa ve söz konusu tuvalet kazaları bu değişim sebebiyle yaşanıyorsa veterinerinize danışmanınızı öneririz.
  • Çeşitli davranış sorunları: Aşırı heyecan veya ayrılık kaygısı yaşayan yetişkin köpekler istemeden veya isteyerek ev içerisindeki uygu olmayan alanlara idrarını bırakabilir. Bu tip bir durumda köpeğinizi cezalandırmaktan kesinlikle kaçının, bu sizi tuvalet eğitiminde başarılı bir sonuca götürmeyecektir bunun yerine altta yatan sorunları tedavi etmeli, çözmelisiniz işte bu sizi tuvalet eğitiminde başarılı bir sonuca götürecektir.

Yetişkin Köpeklerin Tuvalet Eğitimi Beklenenden Çok Zaman Alabilir

Bazı kişiler yavru köpeklerin yetişkin köpeklerden daha kolay bağlandığını söyler ancak böyle bir durum kesin olarak yoktur yetişkin köpekler de köpek yavruları kadar kolay bağlanabilir ve buna ek olarak yetişkin köpeklerin eğitimi daha kolay olabilir çünkü zaten bir alt yapıları vardır ancak bazı durumlarda yetişkin köpeğin eğitimi zorlayıcı olabilir ve beklenenden fazla zaman olabilir, bu durumun altında yatan belirli nedenler vardır.

Yetişkin bir köpeğin ev eğitiminde zorlanmasının bazı nedenleri:

  • Daha önce hiç kimsenin onu eğitmek için uğraşmamış olması.
  • Daha önce hiç iç mekanlarda yaşamamış olabilirler
  • Sadece beton, soğuk bir taş, sandıkta yatak vs. gidebilecekleri bir yerde uzun zaman geçirmiş olabilirler.

Not: Yetişkin köpeklerin tuvaletlerini birkaç saat “tutma” yeteneği vardır bu yetenek süreci bir köpek yavrusu için olduğundan daha kolay hale getirebilir. Ancak bu, onu tuvaletini tutması için zorlamanız gerektiği anlamına gelmez. Onu sık sık dışarıda kullanmasını istediğiniz yere götürerek öğrenmesi için bol bol fırsat verin. Başarılı olduğunda ikramlarla ve övgülerle cömertçe ödüllendirin.

Yorum (Yok)

Leave a Reply