Köpek uyuzları yaş, cins veya tüy tipi ne olursa olsun herhangi bir köpeği etkiler. Çok evcil hayvanlı bir evde sadece bir köpeğin klinik belirtiler göstermesi nadir bir olasılıktır genellikle evdeki bir hayvanın enfekte olması durumunda diğer tüm hayvanlar da enfekte olur. Yavru Köpeklerde Uyuz Hastalığı ile ilgili her şey içerikte!
Köpek uyuzu olarak da bilinen sarkoptik uyuz, “ sarcoptes scabei var “ adında bir parazitin sebep olduğu bir hastalıktır. Dünyanın dört bir yanından her türlü köpeği etkiler. Enfekte olmuş köpeğin derideki oyuklarında söz konusu akar. Yaşamını sürdürmektedir. Kuluçka süresi 10 günden 8 haftaya kadar ulaşmaktadır. İkincil enfeksiyonlar kolayca gelişmektedir. Geç kalınmadan bir an önce tedavisine başvurulması gerek. Evcil hayvanınızın sağlığı açısından çok önemlidir. Uyuz hastalığı tedavi edilmediği takdirde akarların sebep olur. Uyuz hastalığı aylar hatta yıllarca devam eder.
İleri derecede bir akar istilasıyla baş etmek zorunda kalan köpek yavrusu sinirlenmektedir. Ve huzursuz olur ardından da kilo vermeye başlar. Uyuz teşhisi zor olur. Çünkü akarları bulman zordur. Bu nedenle uyuz hastalığı durumu sebore, pire alerjisi veya diğer birtakım cilt rahatsızlıkları ile karıştırılmaktadır. Yavru köpeklerde uyuz hastalığı teşhisi, hastalık belirtilerinin ve deriden alınan bulguların mikroskobik incelemesi ile akarın tespit edilmesine dayanır. Söz konusu hastalığın demodeks, sarkoptes, cheyletiella, otodectes, notoedres olmak üzere beş farklı tipi mevcuttur. Her yaştan köpek için, uyuz hastalığının en sık rastlanılan türü demodex türüdür.
Yavru Köpeklerde Uyuz Hastalığı Belirtileri
Yavru köpeklerde uyuz hastalığı belirtileri genellikle ani, yoğun kaşıntı ile başlar. Evcil hayvanınızın akut, şiddetli kaşıntı atakları yaşadığını fark etmeniz durumunda onu hemen bir veterinere götürün. Ancak bu esnada temasınıza da dikkat etmeniz önerilmektedir.
Belirtiler aşağıda listelenmiştir.
- Kontrol edilemeyen kaşınma
- Kırmızı deri
- Deride döküntü
- Cilt ilthabı
- Alopesi – Tüy dökülmesi (İlk olarak bacaklarda ve karın bölgesinde fark edilir.)
- Kanama
- Aşırı kaşınmanın verdiği sinirle kendini yaralma
- Küçük şişlikler (Bu şişlikler sonra kabuklu yaralara dönüşür.)
- Hoş olmayan koku (Bu kokunun sebebi yaralardır.)
- Lezyonlar sebebiyle ciltte kalınlaşma
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Huzursuzluk
- Sinir
Uyuz hastalığı önce tek bir bölgede meydana gelebilir ancak tedavi edilmezse tüm vücuda yayılır.
Sarkoptes uyuzu insanlara da bulaşabilir, bu tipte kendini gösteren uyuz hastalığının en belirgin belirtileri şiddetli kaşıntı ve tüy dökülmesidir. Akarlar daha az tüylü bölgeleri daha çok severler ve oralarda yaşamayı tercih edenler; bu sebeple kaşıntı genellikle köpeğin dirseklerinde, kulaklarında, göğsünde, koltuk altlarında ve karnında yoğunlaşır. Söz konusu akarların istilası kötüleştikçe kaşıntı ve saç dökülmesi yayılır.
Isırıklar ayrıca deride kabuklu kırmızı görüntülere neden olabilir. Tedavi edilmemesi durumunda sarkoptes uyuzuna sahip hayvanın derisinde bakteriyel enfeksiyonlarının yol açtığı kızarıklık veya birtakım yaralar gibi ciddi tahriş belirtileri meydana gelmeye başlayacaktır. Aslında, bazı doktorlar köpeklerin hissettiği bu tahrişin akarların ısırıklarına karşı vücutlarında meydana gelen alerjik bir reaksiyon olduğunu düşünüyor.
Yavru Köpeklerde Uyuz Hastalığı Tedavisi
Pek çok hastalıkta olduğu gibi en iyi tedaviyi getirecek olan en iyi tanıdır. Yavru köpeklerde uyuz hastalığı tedavisi için köpeklerin kürkünün kırpılması gerek. Sebore önleyici bir şampuanla banyo yapılması şart. Ve uzman veteriner tarafından önerilen solüsyonların cilde sürülmesini içermektedir. Solüsyonların cilde sürülmesi esnasında ve cilt tarafından emilene kadar köpeğinizin cildindeki solüsyonun kendiliğinden emilmesini engelleyecek hareketlerde bulunmadığına emin olmalısınız. Uyuz hastalığı aşırı yüksek derecede olduğu için enfekte olan köpekle temas halinde olan tüm kedi ve köpekler tedavi ettirilmelidir.
Veterinerin önerebileceği birkaç adet gerçekten etkili uyuz ilacı mevcuttur ancak tatmin edici tedavi sonuçlarına ulaşmak için genellikle birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulur. Oldukça ciddi sonuçlara yol açabilen kalp kurtlarının önlenmesinde kullanılan önleyicilerin etken maddesi olan ivermektin, sarkoptik uyuza karşı da etkilidir.
İkincil enfeksiyonlar ise genellikle ilaçlı şampuanlara ve akar öldürücü tedaviye yanıt verir bu sebeple antibiyotikler gerekli değildir. Ciddi boyutlardaki uyuz vakalarında, eşzamanlı tedavi gerek.
Söz konusu hastalığın tedavi sürecinde yüksek kaliteli, dengeli bir köpek yavrusu diyeti de oldukça önemlidir.
Yavru Köpeklerde Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpek uyuzunu taşıyan parazitler genellikle doğrudan köpekten köpeğe temas yoluyla bulaşır. Parazit, tüm yaşam döngüsünü köpek üzerinde yaşar. Ancak bir parazit, bir köpek bedeninde 48 saate kadar hayatta kalır. Yani yer değiştiren ve başka herhangi bir yere geçer. Yavru köpek, enfekte olan bir köpek tarafından eşya kullanılmamalıdır.
Yavrunun annesinin vücudunda halihazırda bulunmakta olan anneye bağışıklığı olur. Ancak yeni doğan, anneye kıyasla çok daha düşük bir bağışıklığa sahiptir. Hastalığın yavru köpeği hedef seçmesinin sonucunda akarlar anneden yavruya taşınmaktadır.
Bazı köpek yavruları hiçbir klinik belirtiye sahip olmadıkları halde akarları taşıyor olabilirler. Sarkoptes uyuzu köpeklerden insanlara da geçer. Bir başka deyişle sarkoptes uyuzu zoonotiktir. Ancak köpeklerde en yaygın olan uyuz tipi demodex uyuzu insanlara veya kedilere bulaşmamaktadır.
Uyuz hastalığının yavruluk veya erginlik fark etmeksizin tüm köpeklerdeki versiyonu genel olarak köpeklere bulaşıyor olsa da kedilerde veya insanlarda da söz konusu cilt hastalığına sebebiyet verebilirler. Yavru köpeğin yanında uyumasına izin veren onlara olan sevgilerini esirgeyemeyen sıklıkla kucağına alan köpek sahiplerinde söz konusu hastalığın bulaşmış olması olasıdır. Bu akarlar insanlarda da kaşıntı ve iltihaplanmaya neden olur. Ve akarlara uzun süre maruz kalınması yaralanmalara (kaşınma vs dolayısıyla) nedendir. Ancak bununla birlikte akar insanlarda üremez. Ve enfekte köpeğin tedavisini izleyen 7 günden 28 güne kadar bir süre de sahibi de iyileşmektedir.
Uyuz hastalığını başarıyla atlatan yavru köpekler, iyileştikten sonra bu enfeksiyona bağışıklık kazanır gibi söylemler duyabilirsiniz ancak bu doğru değildir. Akarların yeniden istilasının önlenmesi için köpeğin yattığı yerin, köpeği taramak için kullanılan araçların, tasmasının, mama kabının, su kabının kısaca yaşam alanın ve her türlü eşyasının komple dezenfekte edilmesi gerekir aksi halde uygulanan tedavinin hiçbir faydası olmaz ve hastalık tekrar bulaşır.
Yavru Köpeklerde Uyuz Hastalığı Öldürür mü?
Yavru ve ergin tüm köpeklerde görülebilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde, hastalık için önerilen tedaviler uygulanmamaktadır. İlk etapta gereken önlemler alınması gerek. Aksi halde ölümcül sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Bu hem ergin hem de yavru köpekler için geçerlidir. Yavru köpekler bağışıklık sistemleri düşük olduğu için daha zor atlatmaktadır.
Yavru Köpeklerde Uyuz Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Rottweiler ırkından olan köpekler, uyuz hastalığına yatkındır. Bu sebeple yavru köpeklerde de Rotweiler ırkı yavrular uyuz hastalığına diğer ırklardan yatkın.
Yorum (Yok)