Rottweiler Özellikleri ve davranışlarıyla, popüler olan köpek ırkları arasındadır. Savaş köpeği geçmişine sahip olan bu ırk, Alman kökenlidir. Rottweil kasabasından isim alan ve ilk çıkış yeri bu kasaba olan tür, Alman Kasabı lakabıyla bilinir. Romalılarca keşfedilmiş olan köpek, gülümsediği zaman oldukça sempatiktir. Rottweiler Köpek Irkının Bakımı Ve Özellikleri hakkında merak edilenler içerikte yer alıyor!
Rottweiler Nasıl Bir Cins?
Zeka seviyeleri yüksek, kolay öğrenebilir ve eğitimde ideal başarı gösteren güçlü köpeklerdir. Takip, arama- kurtarma gibi faaliyetlerde kullanılmışlardır. Çeşitli dönemlerde ve eğitimleri doğrultusunda terapi köpekleri olarak da kullanılan Rottweiler özellikleri ile bekçi ve polis köpeği olarak eğitilir.
Sahiplerinin sözünü dinleyen, sadık ve itaatte zorlanmayan cinslerdir. Rottweiler ırkının genel özellikleri şöyledir;
- 8 ila 10 yıl arasında yaşam sürerler.
- Güçlü, sağlam ve neşeli köpeklerdir.
- Sakin duruşları, cesur ve korkusuz davranışlarıyla sevilen türlerdir.
- Uzunlukları dişilerde 56 ila 63 cm ortalamasında ilen erkek Rottweiler türlerinde 60 ila 69 cm civarında olur.
- Dişilerin ortalama ağırlığı 35 ila 48 kg civarında iken bu türün erkekleri genellikle 50 ila 60 kg civarına ulaşırlar.
Yaygın olarak görülen renkleri; siyah ve Mahoganydir, ten rengi türlerini de görmek mümkün olan cins, minik gözleri ve geniş- kemikli yüzüyle diğer cinslerden kolaylıkla ayırt edilir.
Rottweiler Tarihçesi
Tarihi kayıtları oldukça eski olan Rottweiler güç timsali olarak değerlendirilir. Çevik, atletik ve sağlam iskelet yapısıyla daima formda görünen türler arasındadır. Koruma amaçlı kullanılan ve pek çok alanda eğitilen Rottweiler türleri, Roma İmparatorluğundan bu yanan bilinen cinslerdir.
Savaş ırkı olarak ordunun sürülerine yön veren, liderlik eden ve orduları korumada görevlendirilen bir geçmişe sahiptir. 1800’lü yılların güçlü dönemlerinden sonra nesli tükenme tehlikesi yaşayan Rottweiler ırkı, 1900’lerde yeniden canlandırılmıştır.
Allgemeiner Deutcher Rottweiler- Klub (ADRK) kuruluşu Rottweiler cinslerini koruma ve tanıma amaçlı kurulmuştur. Resmi olarak tanınan Rottweiler özellikleri ile kayda geçen ve günümüzde hala popüler köpek türleri arasında yer alan bir türdür.
Rottweiler’ı Nasıl Bilirsiniz?
Fiziksel özelliklerinin yanı sıra davranışları ve ırksal özellikleriyle tanından Rottweiler türü köpekler, Alman menşeili olarak değerlendirilir. Küçük bir kasabadan tüm dünyaya yayılan güçleri kadar tatlı surat ifadeleriyle sevilen, evcilleştirilebilen türlerdir.
Rottweiler özellikleri ve fiziksel yapılarıyla iş ve meslek alanlarında da kullanılan ırklardır. Ancak doğru yönde eğitilmeleri oldukça önemlidir. Küçük yaşlarından itibaren sosyalleştirme ve itaat eğitimleri verildiği takdirde, diğer insanlarla da iyi anlaşırlar. Genellikle iyi huylu ve dingiz mizaçlarıyla sempati toplayan Rottweiler cinsleri;
- Büyük boy köpek sınıfında yer alırlar.
- Yanakları hafif sarkık, kafaları geniş ve kulakları düşük türlerdir.
- Boyun kısımları oldukça geniş ve dilleri genellikle dışardadır.
- Kürkleri kısa olduğu için çok fazla tüy dökme problemi yaşanmamaktadır.
- Kaslı bir fiziksel yapı, güçlü ve atletik duruşlarıyla, kendinden emin halleri vardır.
- Havlamaya meyilleri olmadığı gibi ses telleri güçlü ve kalın sese sahiptirler.
- Eğlenceli ve oyun sever yapıları, yüksek enerjileriyle egzersiz ihtiyaçları vardır.
- Zeki, kolay kavrama ve öğrenme yeteneklerine sahip türler, biraz inatçıdırlar.
- Koşmayı ve parklarda oynamayı çok severler ancak dışarı çıkarken tasmalarını kesinlikle çıkarmanız önerilmez.
Agresif davranışları görülebilen ve genlerinde savaşçı ruhu olduğu için doğru şekilde eğitilmesi gereken türlerdir. İtaat eğitimlerinde başarılı sonuçlar almak için disiplinli ve otoriter olmanız gerekiyor.
Rottweiler Köpek Irkının Bakımı Ve Özellikleri; Mizaç ve Davranışları
Rottweiler özellikleri ve mizacıyla tercih edilen ve popüler olarak sahiplenilen bir türdür. Bekçi, koruma ve çoban köpeği olarak kullanılan bu türler, sahiplerine çok düşkünlerdir. Koruma ve benimseme açısından sahiplerine karşı gelişmiş içgüdüleriyle bilinirler.
Güçlü ve atik oldukları için tehlike algılama durumlarında durdurulmaları oldukça zor köpeklerdir. O nedenle eğitimlerinden iyi sonuçlar almanız ve dış alanlarda gözetimi bırakmamanız gereklidir. Rottweilerlar;
- Sosyalleştirme eğitimleri verildiği takdirde diğer insanlara ılımlı davranırlar. Aksi takdirde mesafeli çok nazik olmayabilirler.
- İlgiyi seven ve sahipleriyle oyunlar oynamaktan keyif alan türlerdir.
- Bakım ve beslenmesine özen göstermeniz gereklidir.
- Saldırganlığa ve nispeten ısırmaya meyillidirler.
- Enerjilerini dengelemeleri için çekme, koşma, yürüyüş gibi egzersizlerin düzenli ve mutlaka yapılması gerekiyor.
- Kıvrak bir zeka ve inatçı genleriyle, onu eğitme için bir profesyonel gerek.
Ayrıca disiplin ve düzen Rottweiler cinsi için önemlidir. Sonuç olarak sevginizi ve alakanızı gösterin ve ancak eğitimleri istikrarlı sürdürmediğiniz zaman kontrole gidin.
Rottweiler Bakımı Nasıl Yapılır?
Rottweiler özellikleri ve tüy yapısı ile sizi yormayacak cinslerden biridir. Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmayan bu türleri, evde çok uzun süreli yalnız bırakmayın. Yani egzersizlerini mümkün olduğunca uzun tutar. Ve dışarıda geçirdiği her zamanı, onun için avantaj sayarsınız. Ve özellikle açık ve boş alanlar bulursanız koşmasına ve istediği gibi oynamasına izin verin.
- Rottweiler cinsini daima kaliteli mamalarla beslemeniz gerekir.
- Kaslı yapılarını ve güçlü bedenlerini korumak için protein ağırlıklı ve ırkına özel mamaları tercih edin.
- Tüylerinin sağlıklı ve parlaklığını koruması için veterinerin önerdiği besinler ve vitamin destekleri kullanabilirsiniz.
- Ayrıca tüyleri tek katmanlı olduğu için dökülme problemi çok yaşanmamaktadır. Haftada 1- 2 tez taramanız yeterli olacaktır.
Çalışkan ve söz dinleyen Rottweiler özellikleri açısından, iyi huylu türlerdir. Eğitimleri biraz zorlu olur. Yani ilk defa köpek besleyecekler için çok doğru bir tercih olmaz. Ancak daha önceden deneyiminiz var ise ve yavruluk dönemden itibaren ediniyorsanız, daha kolay eğitilen cinslerdir.
Rottweiler Apartmanda Yaşar mı?
Rottweiler cinsi köpekler, yüksek egzersize ihtiyaç duyan ve havladıkları zaman sesi kalın ve yüksek çıkan türlerdir. Yani saldırganlık eğilimleri olan ve ırksal özellikleriyle savaşa hazır olan türlerdir. Ancak itaat ve sosyallik eğitimleri verildiği zaman apartmanda yaşamaya uygun hale gelebilirler. Sonuç olarak süs köpekleri ya da refakat köpeği olarak düşünmemeniz gereklidir. Ayrıca daha çok koruma ve görev köpekleri olarak bilinirler.
Rottweiler özellikleri ve ırksal yatkınlıklarını incelemeniz ve sahiplenmeden önce bu cins hakkında iyi araştırma yapmanız gereklidir. Yani iyi ve güzel bir eğitimle ideal bir aile köpeği olabilirler.
Rottweiler türünün fazla ve süreklilik halinde bir enerji dinamizmi vardır. Bu enerjinin açığa çıkmasına ve fazlasını atmasına izin vermediğiniz takdirde bir Rottweiler mutlaka başka yollar bulur ve enerjisini boşaltmaktadır. Çok hoş olmayan durumların yaşanmaması için oyun, egzersiz ve enerji dengelemesi ihtiyaçlarını ciddi anlamda karşılamanız gerekir.
Sonuç olarak Rottweilerı evde beslemeniz için bilmeniz gerekenler;
- Fazlaca koruma içgüdüsüne sahip olabilirler.
- Bebeklikten itibaren kendi oyuncaklarını dahi koruma güdüsüne girer ve oyuncakları alındığında saldırganlaşabilirler.
- Uykuyu seven yapılarıyla nispeten sessiz ortamlarda uyumayı severler.
- Hırçınlaşmamaları için ideal bir ortam yaratılmalıdır.
- Sevgi, ilgi ve oyun ihtiyaçlarını karşılamanız, saldırgan yapısına bürünmemesi için çok önemlidir.
- Bakımını yaparken nazik davranmanız ve canını acıtmamanız önemlidir.
- Refleksleri oldukça gelişkin olan Rottweiler cinsi köpekler, bakım yapılırken dahi canları acıdığında tehlikeli olabilirler.
- Sonuç olarak beslenmesi ve kasa yapısının korunması, ileride oluşabilen hastalıkların önlenmesi adına oldukça önemlidir.
Rottweiler türü köpekler için uzman eğitimlerden yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca güçlü ve çevik yapılarına rağmen gülümsediklerinde inanılmayan sempatik bir hal alan ve genellikle iyi huylu olan türlerdir. Yani bir Rot sahibi olmak, disiplinli bir eğitim ve özenli bakım, ilgi ve oyun severlik gerektirir.
Yorum (Yok)