Sadakatleri, dostlukları, zekaları ile öne çıkan menşei Slovakya olan köpekler, gerek eşsiz özellikleri gerekse sevimli kişilikleri ile köpek dostlarının dikkatini çekiyor.
Slovakya köpek severler tarafından çeşitli benzersiz köpek ırklarının evi olarak tanımlanıyor. Tatra dağlarının vahşi zirvelerini aşan cesur atletik çoban köpeği ya da arkadaş canlısı kişiliği ile slovak papillon tercih edilen ırklar arasında.
Köpek Irklarının Ülkesi Slovakya
Slovakya farklı köpek ırklarının ülkesi olsa da çok sayıda cinse sahip değildir. Zaman içerisinde evrimleşen insanlar tarafından çeşitli amaçlar için yetiştirilen farklı özellikteki ırklar var. Menşei Slovakya olan köpekler arasında en ünlü ırk Tatra dağları çoban köpeği olurken ardından slovak çoban köpeği geliyor. Onu slovak papillon ile slovak pointer takip ediyor.
Tatra dağları çoban köpeği
Tatra dağlarında yüzyıllardır yetiştirilen çoban köpeği ırkı Tatra dağları çoban köpeği güçlü, dayanıklı, cesur yapısıyla zorlu daha koşullarında sürüleri korumak için ideal bir ırk. Menşei Slovakya olan köpekler Fenikeliler tarafından Avrupa’ya getirilen bergamasco çoban köpeği ırkından türetildi.
İpek yolu boyunca seyahat eden tüccarlar tarafından Tatra dağlarına getirilen ırk yerel köpeklerle çiftleştirilerek Tatra dağları çoban köpeği ırkı oluşturuldu. Özellikle 19. yüzyılda oldukça popülerdi, o dönemin sürüleri ya da dağları korumak için kullanılan cins 20. yüzyılda otlakların azalması ile birlikte popüleritesini kaybetti.
1966 yılında ulusal ırk olarak ilan edildikten sonra 1969 yılında Federation Cynologique Internationale tarafından tanındı. Orta büyüklükte güçlü ve kaslı bir köpek cinsi ölçüleri 65 ila 75 cm arasında değişirken ağırlığı 30 ila 35 kg’dir.
Uzun beyaz ya da açık krem rengindedir kürkü bacaklarıyla boyunda yoğunlaşır ayrıca sert iklime karşı koruma sağlar. Zeki ve sadık olmalarının yanı sıra koruyucudur dolayısıyla ailelerine çok bağlıdır onları korumak için her şeyi yapar. Menşei Slovakya olan köpekler aktif aileler için ideal arkadaş olurken çocuklarla iyi geçinir ama çok fazla egzersize ihtiyaç duyar.
Zeki olmalarından dolayı kolay eğitilirler güçlü lidere ihtiyaçları vardır bu yüzden eğitiminde tutarlılık ile sabır önemlidir. Yeni şeyler öğrenmeyi severler görevlerini tamamlamak zevk verir.
Bakımı kolaydır düzenli fırçalama kürkünün hem sağlıklı hem temiz kalmasına yardımcı olurken tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekir. Sağlıklı ırk olarak bilinir ancak dirsek ile kalça displazisi dışında göz problemleri gibi kalıtsal sağlık sorunlarına yatkındır.
Slovak Çoban Köpeği
Slovakya’nın dağlık bölgelerinde yüzyıllardır yetiştirilen Slovak çoban köpeği cinsi cesareti, korumacı doğası, sadık karakteri ile öne çıkar. Menşei Slovakya olan köpekler iri yapılı kaslıdır. Erkekleri 65-70 cm dişileri ise 60 65 cm boyundadır. Ağırlıkları 35 ila 45 kg arasında değişirken tüyleri uzun ve beyazdır.
Kış aylarında kalınlaşan tüyleri soğuktan korur. Güçlü koruma iç güdüsüne sahiptir. Ailelerini her türlü tehlikeden korumaya hazır hale getirir. Bu nedenle iyi bir bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır. Zeki eğitilen özelliği sayesinde aynı zamanda iş köpeği olarak da kullanılır.
Kökeni tam olarak bilinmez ama 19. yüzyılda Slovak çobanların sürülerini korumak için kullandığı ve geliştirildiği bilinir. 1933 yılında Slovakya’nın Bruno veteriner okulunda standartlaştırılması için çalışmalar yürütüldü ardından 1964 yılında ırk için standart belirlendi.
Düzenli egzersiz gereksinimi bulunan cinsin her gün en az 30 dakika yürüyüş ya da koşu yapması gerekir. Sağlıklı cins olarak kabul edilmektedir. Çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılmaktadır. Özellikle progresif retinal atrofi ile hemolitik anemi sık görülmektedir. Beslenmesi 2-3 öğün şeklinde olurken protein yağ ve karbonhidrat açısından dengeli beslenmelidir.
Kurtlarla ayıların amansız düşmanı gece ve gündüz son derece dikkatlidir. Görünümü Macar kuvasz’a çok benzer özellikle Tatra ve Karpatya bölgelerinde son derece değerlidir.
Özgüveni çok yüksek olsa da ailesiyle zaman geçirerek onlarla oyun oynamaktan zevk alır. Kapatıldığında ya da zincirlendiğinde agresifleşir çünkü doğası gereği geniş arazilerde özgürce koşmaya ihtiyacı vardır. Sert mizaçlıdır ama kontrol altına alınırsa aile hayatında başarılı uyum sağlar.
Menşei Slovakya Olan Köpekler; Slovak Papillon
Adını kanatlarını açan kelebeğe benzeyen kulaklarından alan slovak papillon küçük sevimli bir ırktır. Menşei Slovakya olan köpekler 16 yüzyılda ilk olarak Fransa’da ortaya çıktı. Özellikle asil soylu kişiler arasında popülerlik kazandı.
Zaman içerisinde Slovakya’ya yayıldı. Bölgede özel statü elde eden cins hem küçük boyutları var. Hem zarif görünümüyle Avrupa aristokrasisi tarafından takdir edilerek köpek tarihine ışık tutmaya başladı.
- Uzun tüyleri, geniş kulakları, kıvrık kuyrukları ile dikkat çeker. Slovak papillon ortalama 12 ile 15 yıl arasında yaşar.
- Hem aktif hem sevecen yapıya sahiptir. Dolayısıyla çocuklarla ya da diğer evcil hayvanlarla iyi geçinmektedir.
- Çok zekidir eğitime oldukça yatkındır.
- Tüyleri uzun yumuşak çoğunlukla beyaz, krem ya da siyah renktir.
- Boyu 20-25 cm ağırlığı 2 ile 4 kg arasında değişir.
Temel itaat komutlarını kolay öğrenir aynı zamanda karmaşık komutları da yerine getirir. Sahiplerine olan bağladıkları ile bilinmektedir. Sosyal ve oyunbaz olmalarından dolayı aktif yaşam tarzına uygun. Bakımı kolaydır tüylerinin sık sık taranması kulaklarının temizlenmesi yeterlidir.
Slovak Pointer
Slovak Wirehaired Pointer veya Slovakian Rough-haired Pointer olarak da bilinmektedir. Orta büyüklüktedir. Köpek ırkı Slovak pointer ülkenin hem doğal güzelliklerini koruma görevindedir. Hem de avcılık yeteneklerini geliştirmek amacıyla yetiştirilmektedir.
20 yüzyılın ortalarında Alman wirehaired pointer, cesky fousek ve diğer av köpekleri ırklarıyla çiftleştirilerek ortaya çıktı. Amaç hem avcılık alanındaki yetenekleri geliştirmek hem de ülkenin zorlu iklim şartlarına uygun köpek yaratmaktı.
- Dünya Savaşı’ndan sonra geliştirilmektedir. Menşei Slovakya olan köpekler o zamandan bu yana hem ülkede hem de dünyanın dört bir bölgesinde popüler. Av köpeği olarak kullanılmaya devam eder. En ayırt edici özelliği tüyleri kısa sık kaba. Bunun yanı sıra ayrıca sert diken gibidir.
Kıl yapısı sert hava şartlarına yabani otlarla kaplı arazilere karşı korur. Tüyleri koyu kahverengi, kestane rengi, siyah ya da beyaz renktedir. Güçlü dayanıklı köpekler orta büyüklüktedir. Erkekleri 62 ila 66 cm yüksekliğe sahip. Ağırlığı 25 ila 30 kg’dir. Dişileri erkeklerine göre daha hafif daha kısadır.
Mükemmel av köpeği doğuştan gelen avı bulma işaret etme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda zekası ile kolaylıkla eğitilerek çeşitli avcılık görevlerinde kullanılmaktadır. Harika aynı köpekleridir her zaman sadık sevgi doludur çocuklarla iyi anlaşır.
Vücudu hem kaslı hem güçlüdür kafası orta büyüklükte kafatası ise düzdür. Gözleri canlı ifadeye sahip olurken genellikle kahverengidir. Kulakları orta büyüklükte üçgen şeklinde kulak kepçesi olarak taşınır, burnu ise siyahtır.
Koku alma duyusu oldukça gelişmiştir. Bu yüzden kuş avı başta olmak üzere her türlü avcılık görevinde kullanılmaktadır. Irk zorlu arazi koşullarında dahi avcılık yapar. Menşei Slovakya olan köpekler dost kişilikleri ile birlikte enerjik yapısıyla da bilinmektedir. Sağlıklı yaşam sürmeleri için düzenli egzersiz ile dengeli diyet önemlidir.
Haftada bir kez fırçalandığında tüy dökümü kontrol altında tutulmaktadır. Aynı zamanda kulaklarıyla dişleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Sağırlık en sık görülen sağlık riskidir. Kalça ile eklemlerde anormallik, katarakt, glokom ile retina dekolmanı en sık görülen sağlık problemleridir.
Yorum (Yok)