Köpeklerin cilt ve deri hastalıkları her köpek sahibinin beklediği ve en sık yaşanan rahatsızlıklardır. Veteriner hekim kayıtlarına bakıldığında her 4 köpekten 3’ü deri hastalıkları için veteriner hekim muayenesi olmaktadır. Maltipoo köpeklerde kepek insanlardan daha sık görülen bir hastalıktır. Köpeğin derisinde kuruluktan ve birçok nedenden kaynaklı beyaz taneli dökülen ölü derilere kepek ismi verilir.
Köpeklerde Kepek Oluşur Mu?
Köpeklerde insanlar ve tüylü olan diğer birçok canlı gibi kepek sorunu yaşayabilir. Maltipoolarda kepek sık sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Maltipoo gibi melez köpekler sık tüylüdür ve kepek problemi cilt bakımı doğru yapılmadığında oluşur. Köpekler kepekten rahatsız olurken gezindiği her yere de beyaz beyaz pul şeklinde parçalar dökülür ve köpek sahibinin ortam hijyeni sağlaması açısından problemler oluşturur.
Ayrıca kepek deriyi ve deriyi besleyen yağların aşırı üretilmesinden sonra yağ bezlerinin aşırı üretim yapmasıyla oluşur. Yani derinin pul pul olmasıyla dökülmeye başlar. Sonuç olarak bu yağ köpeği tahriş eder ve kaşıntı yaratır. Ayrıca köpeğinizin derisinde beyaz lekeler görüyorsanız kepek rahatsızlığına yakalandığını gösterir.
Maltipoolarda Kepeğin Belirtileri Nelerdir?
Maltipoolarda kepek problemi yaşanıyorsa tüylerinin altındaki deriye baktığınızda derisinin tahriş olduğunu ve kuruduğunu görebilirsiniz. Yani tüylerine üzerine yapışan bu beyaz lekeler yatağına, giysilerine ve gün içerisinde dolandığı her yere döküntü yapabilir.
Kepeğin durumuna bağlı olarak tüylerinin dökülmesine de neden olabilir. Köpek kepek olan bölgeyi sürekli kaşımaya çalışacağı için düzensiz olarak tüysüz alanlar oluşur. Ayrıca çok fazla kaşıdığında cilt tahriş olur ve yaralar açılabilir. Bunun sonunda küçük kabuklarda deri de meydana gelir. Sonuç olarak tüm tüylü köpekler kepek için risk altındayken Maltipoo cinsi köpeklerde bu hastalığa yakalanmaya yatkındır.
Maltipoolarda Kepeğin Nedenleri
Köpeklerde istenmeyen cilt sorunlarından biri de kepektir. Her köpek ırkı kepeğe yatkındır. Köpeğin rutin bakımları yapılmadığında ve bazı faktörler söz konusu olduğunda kepek problemi çok sık yaşanır. Maltipoolarda kepek birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. En sık yaşanan kepek problemlerinin nedenleri:
- Cildinin kuru olması
Köpekler doğru beslenmediği zaman cildi kurur. Yağ asitleri ve omega-3 yağı yeteri kadar tüketilmez ise köpeğin cildi kurur ve pul pul dökülmeler yaşanarak kepek oluşur.
- Hormonal değişiklikler
Köpeğinizde tiroit hastalığı ve cushing hastalığı gibi hormonal değişiklikler yaratan rahatsızlıklar cildindeki doğal yağ dengesinin düşürür ve sonucunda da kepek oluşur.
- Yanlış beslenme
Köpek ihtiyacı olan besinleri yeterince alamaz ve tek yönlü beslenmeye başlar ise yağ seviyesi düşer ve cildi kurur. Bu durumda dolaylı olarak kepek rahatsızlığına yol açar. Protein mutlaka günlük tüketilmesi gereken miktarda alınmalıdır. Protein köpeğin derisi ve tüyleri için etkilidir. Sebum üretimini arttırmak için A vitamini almasını da sağlayabilirsiniz.
-
Düşük bağışıklık sistemi
Köpeklerin bağışıklık sisteminin düşmesi birçok hastalığa davetiye çıkarırken kepek problemi de bunlardan biridir.
- Stres ve kaygı
Maltipooların çok fazla stres yapması korkması veya kaygılanması birçok deri hastalıklarına neden olabilirken sedeften sonra en sık kepek rahatsızlığına rastlanır. Köpeğiniz psikolojik olarak stresli ise ve bu durum hastalanmasına neden oluyorsa onunda bol bol oyun oynayarak ve ilgi göstererek stres seviyesini dengeleyebilirsiniz.
- Tüy bakımını yapmamak
Köpeklerin tüyleri haftada 3-4 gün mutlaka taranmalıdır. Eğer köpeğinizin tüylerini düzenli taramazsanız tüylerin arasına maddeler karışıp tahriş edebileceği gibi derinin hava almasını da engeller. Ölü deri hücreleri sayısı artar ve çok yoğun kepek sorunu yaşanır. Ayrıca kopan tüyler deride kalarak enfeksiyon oluşmasına neden olur. Kepek problemine neden olan bu davranış aynı zamanda köpeğin kirli görünmesine de neden olur.
- Düzenli banyo yaptırmamak veya temizlememek
Maltipoo köpekleri suya çok karşı değildir ancak köpekler genellikle sudan veya banyo yapmaktan hoşlanmaz. Köpeğinizi en azından ayda bir kez uygun şampuanlar ile yıkamanız gerekir. Banyo derideki ölü hücrelerin atılmasını sağlarken genel vücut temizliğini de sağlar. Köpeğinizde kepek oluşumu banyo yaptırmamaktan oluşmaktadır. Ayrıca tüylerini nemli ve uygun bir bezle silmekte kepek probleminin önüne geçilmesini sağlar.
-
Sıcağa maruz kalmak
Köpekler çok sıcaktan ve çok soğuktan hoşlanmaz. Köpeğiniz uzun süre sıcağa maruz kalırsa derisi kurur ve kepek oluşur. Ona uygun sıcaklıkta yaşamasını sağlayarak kepek hastalığının oluşmasını engelleyebilirsiniz. Özellikle tüy döküm dönemimde ortamın sıcak veya soğuk olması yine derisinde kepeklenme yaşanmasına neden olur.
Maltipoolarda Kepek Tedavisi
Köpeklerde kepek oluşmasını engellemek ve var olan kepek sorununu çözmek için birçok yol vardır. Maltipoolarda kepek tedavisi için yapılabilecekler:
- Köpeğinizin tüylerini düzenli tarayın ve ölü deri hücrelerinin birikmeden atılmasını sağlayın. Uzmanlar günde bir kez taranmasını önerirken haftada 4 gün mutlaka taramak gerekir.
- Köpeğinizin ihtiyaçlarına uygun zengin ve kaliteli mamalar verin. Ve su içme oranına dikkat edin. İçerisinde balık yağının da olduğu ve protein bakımın zengin yaş veya kuru mama verebilirsiniz.
- Az yıkamak kepek rahatsızlığına sebep olabileceği gibi çok yıkamakta kepeğe neden olur. Çok fazla yıkamakta ciltte ki doğal yağ dengesini bozacağından veteriner hekimin önerdiği miktarda yıkanması gerekir.
- Uygun şampuan kullanın. Kepek tedavisi için birçok marka köpeklere özel şampuan üretmiştir.
- Yaşadığı ortamı ona uygun sıcaklıkta tutun. Yani köpeğinizin uzun süre çok sıcak ve çok soğukta kalmasını engelleyin.
- Sonuç olarak veteriner hekiminizle görüşerek cilt sağlığını desteklemek için uygun ürünler kullanabilirsiniz.
Köpek Irkı Hakkında
Tüm bunlara dikkat etmenize rağmen Maltipoolarda kepek rahatsızlığı yaşanıyor ise kepeğin oluşma nedeni için veteriner hekime götürülerek altta yatan neden araştırılmalıdır. Ayrıca köpeğinizde bir cilt enfeksiyonu, bakteri veya mantar rahatsızlığı bulunmaktadır. Yani bu tedavi veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca köpeğiniz uyuz gibi hiç istenmeyen bir dış parazite de yakalanmaktadır.
Köpeğinizin derisi çok kuru ise ona uygun ürünler kullanmak tüm deri hastalıkları için en önemli bakım önerisidir. Yani köpek ürünleri satan mağazalarda ve internet sitelerinde ona özel üretilen şampuan ve cildini nemlendirme için ürünler alarak kullanılmaktadır. Ayrıca dilerseniz doğal zeytinyağını veteriner hekime danıştıktan sonra cilt yağ dengesini korumak ve nemlendirmek için kullanabilirsiniz. Sonuç olarak köpeğin cildinin sağlığı bol su içmesinden geçer. Ayrıca köpeğinizin su tasını her zaman dolu tutarak bol bol su içmesini sağlayabilirsiniz.
Maltipoolar cilt hastalıklarına yatkındır ve kepek en sık görülen cilt hastalığıdır. Yani zararsız gibi görünür ancak köpeği huzursuz eder ve yoğun kaşıntı verir. Köpeğin bölgeyi kaşımaya çalışması birçok cilt rahatsızlığına giden süreci başlatacağından kepek sorununu en kısa sürede çözümleyerek sağlıklı köpeğinizle keyifli anlar yaşayabilirsiniz
Yorum (Yok)