Labrador Retriever Köpek Irkının Özellikleri Ve Bakımı

Labrador Retriever Köpek Irkının Özellikleri Ve Bakımı

Bilimsel adı Canis lupus familiaris olan Labrador Retriever özellikleri ile oldukça popüler bir ırktır. Sahiplenme konusunda, mizacı ve sevimliliğiyle tercih edilen Labrador Retriever fiyatları ve bu tarz cins köpekler, ortalama 10 ila 12 yıllık yaşam sürerler. Uyumlu, iyi huylu ve aile köpeği olmaya uygun bir cinstir.

Labrador Retriever

Newfoundland kökenine sahip olan sağlam ve dayanıklı köpekler arasında yer alan Labrador Retriever çevik ve sadıktır. Genellikle sakin mizacı ve nazik davranışlarıyla evde beslemek için tercih edilen Labrador özellikleri ile Türkiye’de en çok tercih edilen cinsler arasında yer alır.

Labrador Retriever ırkı genel olarak;

  • Erkeklerde; 57 ila 63 cm arasında uzunluk,
  • Dişilerde 54 ila 60 cm arasında uzunluk,
  • Ağırlıklarda dişiler; 25- 32 kg arasında olurken, erkek Labradorlar 27 ila 33 kc arasında kiloya ulaşırlar.
  • Ortalama hayat süreleri 10- 12 sene civarındadır.
  • Siyah, ten rengi ve çikolata renkleri yaygın olarak görülür. En sevimlisi ve favorisi çikolata renkli olandır.
  • Sıcak ve cana yakın tavırları, atik ve nazik halleriyle güvenilir bir mizaca sahiptir.
  • İlk görüldüğü zaman 1700 yıllarının başıdır.

Kanada kökenli bu tür Newfoundland Adası’nda kariyerine başlamıştır. Sevimli bir tebessüme sahip yüz ifadesiyle sevilen Labrador cinslerinin ataları, adadaki balıkçılara avlama konusunda yardımcı köpekler olarak yetiştirilmişlerdir.

Labrador Retriever Evde Yaşar mı?

Kanada’dan sonra İngilizlerin bu türe hayran kalması ve sonrasında tüm dünyada popüler bir cins haline gelmesi, Labradorların günümüze kadar karakteristik özelliklerini taşıyarak gelmesinde etkili olmuştur.

Retriever cinsleri, orta boy köpekler sınıfında yer alır. Labrador özellikleri arasında güçlü koku alma bulunuyor. Eğitimine göre avlanma ve bekçilik konusunda da kullanılabilen vefakar, sadık ve iyi huylu bir türdür. Apartmanda yaşamaya uygun olan bu tür, sağlam kemik yapısına sahiptir.

İlk kez köpek besleyecekler için eğitimleri biraz zor olabilir ancak küçük yaşlardan itibaren edinmeniz durumunda size alışacak ve uyum sağlayacaktır.

Labrador Retriever Karakteristik Özellikleri

Labrador özellikleri ve davranışlarıyla kendini kabul ettiren ırklardan biridir. Sevimliliğini, gülümser görüntüde olan yüz ifadesinde alan Labradorlar, geniş bir baş yapısı ve geniş bir alın yapısına sahiptir. Labrador Retriever cinsi köpek ırkları;

  • Suyu çok sever ve suyla oynamaktan büyük keyif alırlar.
  • İnsanlarla sosyalleştirildikleri zaman çok iyi anlaşırlar ve çocuklarla iyi arkadaşlık ederler.
  • Sahiplerine sadık ve aile bireylerinin tamamını seven ırklardır.
  • Bekçi köpeği olarak ideal seçimler olup, ev köpeği formuna uyumlanır cinslerdir.
  • Labrador özellikleri ve karakteri nedeniyle, çok uzun süre yalnız bırakmamak gereken cinslerdendir.

Enerjileri orta düzeyde olan ve dingin yapılarıyla sizinle yürüyüş yapmaktan keyif alacak cinslerdir.

Labrador Retriever Apartmanda Yaşar mı?

Ayakları perdeli olan ve çok sağlam kemik yapısına sahip olan Labrador özellikleri itibariyle su canlılarını avlama ve bekçilik konusunda gelişmiş türlerdir. Özellikle çikolata renklerinin göz renkleri inanılmaz bir canlılık verir. Genellikle kestane tonlarında olan gözleri, bazı türlerinde elaya dönüktür.

Kısa va parlak tüy yapısına sahip kürkü, su itici özelliğe sahiptir. Bu da su için muazzam bir cins olduğunu gösterir. Erken yaşlardan itibaren eğitimleri verildiği takdirde apartmanda yaşamaya uygun hale gelirler. Havlamaya çok meyilli olmadıkları için sorunsuz şekilde apartman koşullarına uymasını sağlayabilirsiniz.

Bir Labrador Retriever edinmek istiyorsanız;

  • Evde çok uzun süre yalnız bırakmamanız gereklidir. Hızlı sıkılabilen türler oldukları için onunla oyunlar oynamanız, ilgi göstermeniz gerekecektir.
  • Diğer evcil hayvanlar ve türlerle genel anlamda uyumludur ve iyi anlaşır.
  • Çocuk olan evlerde kolay uyum sağlar ve çocuklarla oynamaktan büyük keyif alırlar.
  • Büyük ırklar arasında değerlendirilen Labrador cinsler, diğer insanlara karşı da nazik ve uyumludurlar.

Ona özel bir alan yaratın ve egzersizlerine zaman ayırın. Sıcak mevsimlerde yüzmekten keyif alacaklardır. Fazla tüy bırakmadıkları için havuzunuzun temizliği konusunda zorlanmazsınız.

Labrador Retriever Bakımı Nasıl Yapılır?

Labrador özellikleri bakımından sizi yormak bir tüy yapısına sahiptir. Su kuşları ve balık avlamada etkili olan bu cinsin parlak tüyleri, su tutmaz formdadır. Kısa ve aşırı sık değildir. Derisi ve yağ katmanı, onun soğuktan korunmasını sağlasa da çok soğuk iklimlere karşı dayanıklı değillerdir.

Enerjik ve daima hareketli oldukları için beslenmelerine özen gösterilmesi gerekiyor. Veterinerin önerdiği mamaları tercih etmeli ve protein ağırlıklı beslenme programı oluşturmalıdır. Bebeklik dönemlerinde süte ilave olarak vitamin ve mineral destekleri ihmal edilmeden beslenmeleri, sağlıklı gelişimleri ve devamlılığı açısından önemlidir.

Labradorlar nispeten obur canlılar sayılabilirler, ancak obeziteye yatkınlıkları yoktur. Enerjik oldukları için yediklerini ideal şekilde öğütmekte başarılıdırlar. Çok egzersiz yapmadığı ve dingin dönemlerinde aşırı beslenmemesine dikkat etmeniz gereklidir.

Labrador Retriever bakımı için;

  • Haftada 1- 2 defa tüylerini taramanız yeterli olacaktır.
  • Fazla yıkanmalarına gerek yoktur ancak yıkanmalarında bir sakınca yoktur. Tüy yapısı nedeniyle koku oluşturmak ve cilt hastalıkları çok sık görülmez.
  • Kulak içi, burun bakımı yapmaktan hoşlanmıyorsanız, banyo seanslarında hepsini birden çözebilirsiniz.

Eğitimlerini desteklerden zihinsel uyarımda bulunabilir ve evde olduğu zamanlar oyuncaklarla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Eğlenceli ve oyun sever yapılarıyla saatlerce keyifli zaman geçirebilir cinslerdir.

Labrador Retriever Mizacı

Labrador özellikleri incelemeniz ve yatkınlıkları konusunda bilgi almanız, bir Labrador sahiplenmeden önce bilmeniz gerekenlerdir. Duygusal ve iyi huylu yapıya sahip olan bu ırk, zeki ve sahibine sadakatle bağlanır. Eğitimlerde kolay başarı sağlar ve itaat konusunda oldukça söz dinleyen bir yapıya sahiptir.

  • Sakin ve duygulu canlılardır.
  • İtaatkar, sadık ve enerjik,
  • Zeki ve sempatik

Alan korumasını iyi yaparlar ve ancak koruma köpeği olarak çok başarılı değillerdir. Labradorlar havlamaya ve salyaya çok meyilli değillerdir. Bu bakımda ev koşullarında yaşamak onlar için zorlayıcı olmayacaktır.

Orijinal Labrador Retriever Nasıl Anlaşılır?

Safkan bir Labradoru anlamak için fiziksel özelliklerini incelemeniz ve mizacını değerlendirmeniz yeterli olacaktır. Zeki ırklar arasında olan Labrador cinsi köpekler, insancıl yapıları ve dostça mizaçlarıyla oldukça sosyal canlılardır.

Bekçi, rehber, avcı ve refakat köpeği olarak değerlendirilebilen Labrador özellikleri açısından, diğer cinslerden ayrılabilir bir görünümdedir. Özellikle ayakları perdeli olan yüzücü köpekler, 3 farklı renge sahiptir. Labrador Retrieverler;

  • Kestane ve ela göz rengine sahiptirler.
  • Alın, baş ve boyun kısmı oldukça güçlü ve sağlam bir görünüme sahiptir. Özellikle ince boyun- boğaz yapısına sahip olanlar safkan olmayabilir.
  • Kulak yapısı sarkık değildir ve orta uzunluktadır.
  • Bacak yapısı düzgün ve güçlü kemik yapısına sahip olan Labradorları, patilerinden anlayabilirsiniz.
  • Tüyleri kısa ve su itici özelliğe sahiptir.

Çikolata renkleri çok belirgin olan bu tür ancak krem rengi tonlarında karıştırılabilir. Ancak yakından dikkat ettiğinizde safkan bir Labradoru hemen fark edebilirsiniz.

Labrador Retriever Bir Doğumda Kaç Yavru Verir?

Labrador özellikleri arasında gebelik süresi ve yavrulama sayısı incelenebilir. Bir Labradorun kızgınlık dönemi 8. Aydan sonra olur. 9. Aya yaklaşırken görülen ilk kızgınlık döneminin yanı sıra hamilelik süreleri 60 gün üzerindedir. Ortalama 61- 62 günde yavrulayan Labradorlar, bir seferde 9 adede kadar yavrulayabilir.

Labrador Retriever cinsi köpeklerin iki kızgınlık dönemi arasında geçen süre 6 ay civarındadır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply