Kanada’nın Newfound eyaletinin St. John şehrinde ortaya çıkan labrador cinsi köpek, vefakar, sakin, meraklı, egzersiz ihtiyacı yüksek ve sahibinin memnuniyetini önemseyen bir köpek cinsidir. Labrador Eğitimi Kolay mı? Merak edilenler içerikte yer alıyor.
Kanada’da köpek sahiplerinden yüksek vergi alınmasından dolayı nesli tükenme ile karşı karşıya kalan Labrador köpekleri, İngiltere’ye götürülüp retriever cinsi köpekler ile çiftleştirilmektedir.
Cinsin devamlılığı ortaya çıkan yeni tür ile devam etmeye başladı labrador eğitimi kolay mı? Uluslararası tanınırlığı 1903 yılında İngiliz köpek kulüpleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
1917 yılında Amerika’da köpek kulüpleri tarafından tanınan Labrador yıllar içerisinde popülerliğini arttırdı ve bugün en çok sahip olunan köpek ırkı olarak öne çıktı.
Labrador Özellikleri
Köpek severlerin üzerinde en çok araştırma yaptığı konu labrador eğitimi kolay mı? konusudur. Son derece akıllı bir ırk olmalarından dolayı eğitimleri kolaydır. Öne çıkan özellikleri şu şekilde;
- Su için yaratılmışlardır iyi yüzücüdür.
- 3 saniye içinde saatte ortalama 25 kilometre hıza ulaşır.
- Koklama yeteneği son derece gelişmiştir.
- Koklama yeteneği sayesinde kanser teşhisi için kullanılmaktadır.
- Koklama yeteneği aynı zamanda arama kurtarma köpekleri arasında ilk sırada yer almasını sağlar.
- Gerek boyutları, gerek zekası gerekse kolay eğitilmesi sayesinde rehber köpeği olarak kullanır.
- Zeki ve uysal olmasından dolayı iyi bir ev köpeğidir.
Labrador Hangi Cins?
Son derece uysal ve kolay uyum sağlayan labrador cinsi köpekler itaatkar ve sadıktır, kökenlerin de avcılık olduğundan dolayı koku alma duyuları gelişmiştir. Köpek cinsi atletik yapısından dolayı özellikle yavru iken çok hareketlidir bundan dolayı sürekli olarak egzersize ihtiyaç duyar.
Labradorlu olmayan köpeğe adını verenin ilk kez 1887 yılında Lord Malmerbury adındaki bir İngiliz olduğu bilinmektedir. Av köpeği sülalesinden geliyor olsa da yapısında az da olsa koruma içgüdüsü vardır.
Labrador Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?
Bu cins köpeklerin eğitimine yavru döneminde ve sahibi tarafından başlanmalıdır. Labrador cinsi köpekler eğitilebildiği ve IQ’su ile ilk 10 sıralamasında yer alır.
Eğitim köpeğin aileye katıldığı andan itibaren hoşgörü ve sabır ile yapılmaya başlanmalıdır 5 aylık bir yavru Labrador’un yaşı insan yaşına göre 12 yaşındaki bir çocuğun yaşına eşittir.
İtaat eğitimi için başlangıç dönemi 5. aydır, yaşam alanı, yasak odalar ve yemek saatleri gibi konularda doğru eğitim yöntemi ile bir hafta içerisinde mevcut yaşam standartlarına adapte olması sağlanır.
Labrador eğitimi kolay mı? sorusuna doğru cevap vermek eğitim veren kişi ile direk alakalıdır. Sabırlı ve hoşgörülü biri tarafından eğitilen köpek çok kısa süre içerisinde yaşam alanına uyum sağlar.
Labrador Tuvalet Eğitimi
Çok akıllı bir köpek olan Labrador Retriever doğru ve orantılı aldığı eğitim sonrasında her zaman başarılıdır. Labrador eğitimi kolay mı sorusu ile birlikte doğal olarak tuvalet eğitimi merak edilen konular arasında ilk sırada kendine yer buluyor.
Sorunun cevaplanabilmesi için iki bölüm halinde konuyu ele almak gerekir. Henüz 2 aylık bir yavrunun tuvalet terbiyesi söz konusu değildir çünkü aşıları tam olmadığından dolayı dışarı çıkarmak mümkün değildir.
Tuvalet eğitimi için gönderilmesi de özellikle genç yaşta uzun süre sahibinden ayrı kalmasının psikolojimi bozdu gerçeği dikkate alındığında imkânsızdır. Davranış bozukluklarına neden olan bu durumdan dolayı tuvalet eğitimi sahibi ile birlikte başlamalıdır. Tuvalet eğitiminde uygulanması gereken doğru yöntemler;
- Yavrunun ilk günlerde kafes içerisinde havlamasına ve ağlamasına izin verilmesi gerek.
- Oyun saatleri ve yemek saatleri düzenli olmalı ve kesinlikle şaşmamalı.
- Yavru kafes içerisinde kesinlikle rahatsız edilmemeli.
- Kafeste verilen tuvalet eğitimi için gazete kağıdı kullanılması gerek.
- Tuvalet eğitimi ile sadece bir kişi ilgilenmesi şart.
Evde Labrador Besleyenler
Labrador sevecen ve zeki bir ırk olduğundan dolayı çocuklar ile son derece iyi anlaşır dolayısı ile tüm yönleri dikkate alındığında evde beslemeye en uygun köpek ırkıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli detay hareketli yapısından dolayı yüksek egzersiz ihtiyacıdır ve bu ihtiyacın düzenli olarak karşılanması gerekir.
Tüy bakımı günlük periyotlarda düzenli bir şekilde tarama yöntemi ile yapıldığında herhangi bir şekilde tüy dökme problemi ile karşılaşılmaz. Eğitim süreci öncelikli olarak sevgi ve disiplin ardından şefkat kavramları ile birlikte verilir ve yavru döneminde başlar.
Kökeni Kanada’ya dayanan labrador cinsi köpek soğuğa karşı dayanıklıdır, rengin sarı, siyah ve çikolata kahvesidir. Sevecen olmasının yanı sıra ailesine karşı sonuna kadar sadıktır, su ile oynamaya bayılır, zekası sayesinde kavraması son derece çabuktur dolayısıyla özellikle çocuklu aileler için ideal bir köpektir.
Labrador Ne Kadar Yemek Yer?
Açgözlü ve doymak bilmeyen bir ırk olan Labrador beslenirken mama oranına çok dikkat etmek gerekir, birçok hayvan türünün ya da insanların yemesinde sıkıntı olmayan gıda maddeleri onlar için tehlike oluşturabilir.
Farklı metabolizmaya sahip olmalarından dolayı sindirim problemi yaşarken ciddi rahatsızlıklara hatta ölüme sebep olabilir. Yavru bir Labrador. Günlük olarak en az 3 öğün beslenmesi gerek. En önemli detay günlük ürünlerin saatlerini yaşam standardına göre ayarlamaktır.
Ortalama 4 buçuk aylık olana kadar mama haricinde bir şey verilmesi önerilmemektedir. Bir yavru için gereken mama miktarı metabolizmasına, çevre şartlarına, boyuna ve aktivitesine göre değişir. Aşırı kilo almasına kesinlikle izin verilmemesi gerek. Çünkü aşırı kilo görüntüsünü bozar. Aynı zamanda kemik anormalliklerine neden olur.
Kilo almaya başladığı hissedildiği anda mama miktarı azaltılmalıdır, kilo alımı yavaşladığında herhangi bir sağlık sorunu olmaması durumunda mama miktarı arttırılır.
Labrador Kırması Yavru
Sahiplenilen ya da satın alınan bir Labrador yavrusunun kırma mı safkan mı? Bunu anlamak dikkat edilmesi gereken detaylar;
- Saf kan bir labradorun kafa yapısı uzun ve sivri değildir. Geniş ve köşelidir aynı zamanda küt bir buruna sahiptir.
- Dişleri makas şeklinde kapanan özelliğe sahip olup çene yapısı düzgündür.
- Gözleri vahşi bakmaz ve göz çevresinde pigment eksikliğine bağlı halkalar yoktur.
- Gözlerinin rengi ela ya da kahverengi olmalıdır.
- Kulakları ne çok sarkık ne de çok kısa olmamalıdır.
- Patileri yumruk gibi kapalı ve sıkı şekilde yere basmalıdır.
- Boynu güçlü ve kalın olmalı.
- Bacakları sağlam ve parmak araları kapalı olmalıdır.
- Kuyruğu kalın başlamalı ve ince bitmeli.
- Yavru aynı biber dolması gerek tıknaz olmalı.
- Kuyruğu ok gibi düz olmalı ve arka bacaklarının eklem yerinde bitmeli.
Labrador Yürüyüş Eğitimi
Heyecanlı ve duygusal bir köpektir. Labrador özellikle ailesi ile etkinlik yapma için aşırı derece hevesli. Bundan dolayı eğitimi başarılı şekilde gerçekleşmektedir. Yavru döneminden itibaren eğitimine başlanan köpekler diğer köpek ırklarına göre çok daha verimli. Ayrıca hızlı eğitim almaktadır.
Ortalama olarak 10 ila 12 yıl yaşar. Labrador cinsi köpek hızlı öğrenme kabiliyetine sahiptir. Yürüyüş, temel itaat ve ileri itaat eğitimlerini kolaylıkla alır. Genellikle sağlıklı köpekler olarak bilinmektedir. Ancak diğer cins köpeklerin yakalanma ihtimali olarak hastalıklara yakalanma olasılıkları her zaman vardır.
- Patella luksasyonu
- Kalça çıkığı
- Östeokondrit dissekans
- Distikiyaz sendromu
- Entropiyon
- Kalp problemleri karşılaşılması muhtemel hastalıklar arasında yer alır.
Yorum (Yok)