Yuvarlak kurtlar bağırsakta serbestçe yaşar. Ve kısmen sindirilen bağırsak içeriğinden beslenen parazitlerdir. İsimleri boru benzeri yuvarlak şekillerinden gelmektedir. Toxocara canis ve toxascaris leonina köpeklerde rastlanan iki önemli yuvarlak kurt türüdür. Toxocara canis daha ciddi hastalıklara sebep olur. Ve buna ek olarak insanlara bulaşmaktadır. Köpeklerde Yuvarlak Kurt Hastalığı ile ilgili tüm detaylar içerikte!
Yuvarlak Kurt Hastalığı
Yuvarlak kurt köpeklerde en yaygın rastlanılan gastrointestinal solucandır. Yavrularda karşılaşılan yuvarlak kurt enfeksiyonunun klinik belirtileri arasında bodur büyüme, potbelly ve tekrarlayan ishal vardır. Kesin tanı konulabilmesi için, enfekte köpeğin dışkısının mikroskobik incelemesi gerekir. Yuvarlak kurt enfeksiyonunun tanısının koyulabilmesi için, enfekte köpeğin dışkısı. Yumurtaların çözeltinin yüzeyinde yüzerek kendini belli edeceği özel bir çözeltiyle karıştırılmaktadır. Alınan örnek yüzen yumurtaları da kapsayacak bir camla kaplanıp mikroskop altında incelenmektedir.
Köpeklerde yuvarlak kurt hastalığının tedavisi basit ve etkilidir. Bağırsaktaki yetişkin kurtları öldürmek için pek çok güvenli ve etkili yol vardır. Pek çok aylık kalp kurdu önleyicisi, bağırsak kurtlarına karşı etkilidir ve gelecekteki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olacak bileşenler içerir. Bu preparatlardan bazıları sadece yetişkin solucanları öldürür ve larvaların göç etmesini veya döngüsünü devam ettirmesini engellemez. Ancak son zamanlarda larvalara da etki edecek yeni ilaçlar geliştirilmiştir, veteriner hekiminiz köpeğinizi muayene edecek, gereken testleri yapacak ve size en uygun olan tedaviyi önerecektir.
Köpeklerde Yuvarlak Kurt Hastalığı Belirtileri
Herhangi bir köpek yuvarlak kurt hastalığına sahip olduğu halde herhangi bir semptom göstermeden yaşantısına devam eder. Ancak yuvarlak kurt hastalığına eşlik edebilen semptomlar da elbette vardır. Bu semptomlar aşağıda;
- Yetersiz beslenme: Yuvarlak kurtlar bağırsaklarda yaşarlar, yavru köpeği veya yetişkin köpeği yiyecekleri besinlerden mahrum ederler; bu nedenle ağır bir yuvarlak kurt enfeksiyonuyla karşılaşılması durumunda; kilo kaybı ve bodur büyüme gibi yetersiz beslenme belirtileri dikkat çeker.
- Potbelli görünüm: Yuvarlak kurtların sebep olduğu durumlar tedavi edilmediğinde, parazitler bağırsaklarda hızla çoğalabilir ve çok sayıda yetişkin solucanın varlığı köpeğe potbelli bir görünüm verebilir.
- Öksürük: Yuvarlak kurt larvaları akciğerlere göç edebilir ve öksürük gibi solunum semptomlarına sebebiyet verebilir, hatta tedavi edilmemesi durumunda zatürre gibi ciddi durumlarla sonuçlanabilir.
- Kusma veya ishal: Yuvarlak kurtlar kusma ve ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. İshal hafif gözlemlenebilir veya şiddetli seyredebilir.
Herhangi bir köpekte yuvarlak kurtlar olduğunda, sahibi kusmuğunda veya dışkısında bir veya daha fazla solucan görebilir. Elbette köpek dostlarını çok seven, onlarla evini ve hayatını paylaşan sahipleri için bu büyük, solgun renkli, spagetti benzeri ve bazen halen hareket etmekte olan solucanları fark etmek bir hayli iğrenç ve daha da ötesinde endişe verici olabilir. Bu tarz solucanları tespit etmeniz durumunda mümkün olan en kısa sürede veterinerinizi arayın, gördüklerinizi eksiksiz olarak tarif edin ve mümkün olan en yakın zaman dilimine köpeğiniz için bir randevu oluşturmayı ihmal etmeyin.
Not: Eğer köpeğinizin dışkısında yuvarlak kurtlar yerine küçük, pirinç büyüklüğünde solucanlar görürseniz bunlar pireler tarafından taşınan ve tenya adı verilen yaygın bir parazit türü olabilir. Ancak köpeğinizi etkileyen parazit ne olursa olsun direkt olarak veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
Köpeklerde Yuvarlak Kurt Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde yuvarlak kurt hastalığının tedavisi için bir veteriner yardımı kesinlikle gereklidir. İnternette bulunan bazı sitelerde aksini okuyabilen olsanız da evde üretilebilen bir ilacın yuvarlak kurtlar üzerinde etkisi olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Yuvarlak kurt hastalığının tedavisinde kullanılma için milbemycin, pyrantel ve fenbendazol başta olmak üzere çeşitli tıbbi ilaçlar onaylanmaktadır. Genellikle solucanlardan arındırma işleminden sonraki birkaç gün içinde yetişkin kurtlar ölür.
Pek çok tedavi larva veya yumurtaları değildir. Yetişkin solucanları öldürmede etkilidir. İki hafta arayla birden fazla tedavi uygulanması önerilmektedir. Veteriner hekiminiz tarafından önerilen tedavi sayısı köpeğinizin yaşına ve mevcut sağlık durumuna bağlıdır.
Yuvarlak kurt hastalığının tedavi edilen köpeğinizin söz konusu hastalığa karşı bağışıklık kazandığı anlamına gelmemektedir. Bu sebeple yuvarlak kurt hastalığının tedavisine ayrılmaktadır. Bu bölümde hastalığı önlemeye yardımcı olur. Kalp kurdu önleyicilerinin kullanımının önemli olduğunun altını çizmektedir. Çünkü söz konusu önleyiciler gelecekteki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
Kalp kurdu önleyicileri dışında gelecekteki enfeksiyonları önlemenize yardımcı olabilen yöntemler;
- Köpeğinizin dışkısını bahçeden, köpek parklarından çocuk oyun alanlarından veya herhangi bir yerden mümkün olduğunca çabuk bir şekilde gereken hijyen önlemlerini kaldırarak almayı ihmal etmeyin çünkü yuvarlak kurt yumurtaları toprak da dahil olmak üzere pek çok yüzeyde yaşarlar.
- Yenidoğan yavruların yuvarlak kurt hastalığına yakalanmasını önlemek için hamileliğin sonlarında anne köpek solucanlarından ayrılmalıdır.
- Yavru köpeklerle temas ettikten sonra veya dışkılarını toplar. Daha sonra gereken önlemleri alın. Elinizi yıkayın ve çevreyi mümkün olduğunca temiz tutun.
Köpeklerde Yuvarlak Kurt Hastalığı Nasıl Geçer?
Enfekte köpekler, mikroskobik boyutlarda olan yuvarlak kurt yumurtalarını dışkılarıyla bırakırlar. Diğer köpekler, enfekte dışkıları koklayarak veya yalayarak enfekte olur. Buna ek olarak yuvarlak kurt yumurtaları; kemirgenler, solucanlar, hamamböcekleri ve kuşlar gibi diğer hayvanlar tarafından da yayılmaktadır. Bu hayvanlarda yuvarlak kurtlar sadece taşınır ve yetişkin hale gelecek biçimde olgunlaşmazlar. Eğer herhangi bir köpek paratenik konakçıyı (az önce bahsi geçen kemirgenler, solucanlar gibi canlılar) yerse, yuvarlak solucan köpeğin bedeninde yaşam döngüsüne devam eder.
Köpekte, yuvarlak kurt, bağırsak yolunda olgun yuvarlak kurtlar bulunmadan önce karmaşık bir yaşam döngüsüne girer. Bu, birkaç aşamayı ve çeşitli vücut dokularından geçişi içerir. Yuvarlak kurt larvaları olarak tanınan olgunlaşmayan solucanlar göç eder. Ve konakçının vücut dokusundaki bir kist tarafından içeri alınmaktadır. Dişi köpekler için bu daha önemlidir. Çünkü kistlenen larvalar hamilelik esnasında gelişmeye başlar. Ve nihayetinde plasentayı geçerek doğmayan köpek yavrusuna bulaşmaktadır. Yavrular yuvarlak solucanlarla birlikte doğar. Yaklaşık on bir günlük olduklarında dışkılarında dışkı yoluyla bu solucanları atarlar. Yuvarlak kurt larvaları da annenin meme bezlerine girer. Ve süt yoluyla yavrulara geçer. Yuvarlak kurtlar en çok yavru köpekleri etkiler.
Larvaların insanlar tarafından yutulması durumunda insanlar da enfekte olur. Bu sebeple köpek yavrularını ve çevresindeki yüzeyleri temiz tutmak, hijyenlerine ve kendi el hijyenimize gereken önemi vermek oldukça önemlidir.
Köpeklerde Yuvarlak Kurt Hastalığı Öldürür mü?
Köpeklerde yuvarlak kurt hastalığı yavru köpekleri daha çok ilgilendirmektedir. Ve yavru köpekler için daha ciddi sonuçları olur. Yuvarlak kurtların sebep olduğu en yaygın olumsuz durum bodur büyümedir. Yuvarlak kurtlar bağırsak sistemindeki kısmen sindirilen yiyeceklerle beslenmektedir. Çok sayıda yuvarlak kurt olması durumunda yavrunun büyür. Ve yaşaması için gerekli olan besinlerden yavrulara kalmamaktadır. Neredeyse hepsi yuvarlak kurtlar tarafından tüketilmektedir.
Yuvarlak kurt hastalığı tedavi edilen bir hastalıktır. Hastalığın varlığının ihmal edilip gereken önlemlerin alınmaması bağışıklık sistemi düşük yavru köpeği ölüme götürmektedir. Fakat tekrar belirtmek gerekir ki bunun altında yatan en önemli etmen hastalıktan ziyade ihmaldir.
Köpeklerde Yuvarlak Kurt Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Köpeklerde yuvarlak kurt hastalığının özellikle görüldüğü bir ırk yoktur. Ancak genel olarak yavru köpeklerde yetişkin köpeklere kıyasla daha çok görülmektedir. Bağışıklık sisteminin ne derece kuvvetli veya zayıf olduğu hastalığının etkilerini belirleyen önemli bir ölçüttür.
Yorum (Yok)