Geçtiğimiz yıllarda Facebook ve Instagram adlı sosyal medyada uygulamalarında oldukça fenomen olan Rowdy adındaki köpeği belki görmüşsünüzdür. Rowdy’nin gözlerinin etrafında görenlerini hayrete düşüren mükemmel beyaz halkalar vardır. Onun dışı bütün tüyleri simsiyahtı. Köpeklerde Vitiligo Hastalığı ile ilgili merak edilenler içerikte!
Köpeklerde Vitiligo
Rowdy’nin sahip olduğu beyaz halkaların nedeni yamalı lekelere sebebiyet veren bir çeşit pigment hastalığı olan vitiligo. Köpeklerde vitiligo hastalığı oldukça nadir.
Aslında vitiligo hastalığı bir çeşit pigmentasyon anormalliğidir. Bilim dünyası vitiligo hastalığına tam olarak neyin sebep olduğunu henüz çözememiş olsalar da söz konusu hastalığın kalıtsal olabileceğine inanıyorlar.
Köpeklerde vitiligo hastalığı, köpeğin sistemindeki bir şey köpeğin melanin üreten hücrelerini etkilediğinde ortaya çıkar; insanlar dahil olmak üzere çoğu organizmada melanin mevcuttur ve deri, kürk, göz başta olmak üzere diğer vücut parçalarına renklerini veren pigmenttir. Melanin üreten hücreler saldırıya uğradığında, pigment rengini yitirir ve böylece virtigolu köpeklerin veya virtigosu olan herhangi bir canlının üzerindeki beyaz lekeler meydana gelir.
Köpeklerde vitiligo hastalığının ana belirtisi ciltte ve kürkte pigment kaybıdır. Bazı köpeklerde bütün vücutta pigmentler rengini kaybeder. Diğerlerinde ise, tıpkı fenomen köpek Rowdy gibi) sadece belirli noktalar etkilenmektedir.
Vitiligo genellikle genç yetişkinlerde ortaya çıkar. Neredeyse tüm vakalarda ilk olarak köpeğin yüzünde ortaya çıkar. İlk 3 aydan 6 aya kadar pigment kaybı vücudun diğer bölgelerine yayılmaktadır. Ancak ilk birkaç ay (3-6) yayılma olmaması durumunda, vitiligo belirtileri muhtemelen yüzle sınırlı kalır. Bazı vakalarda, vitiligo cilt lezyonlarına ve kepek miktarının artmasına sebebiyet vermektedir. Ancak bu semptomların hepsi estetik endişe uyandıran semptomlardır. Görsel olarak fark edilebilirliği yüksek olan vitiligo hastalığı tamamen ağrısızdır.
Köpeklerde Hastalık
Köpek dostunuzun kürkünün aniden beyazlaşmaya başladığını fark edersiniz, köpeğinizi profesyonel bir inceleme için direkt olarak veterinerinize götürün. Depigmentasyona sebep olan bir durum olup olmadığını ve bu durumun ne olduğunu belirlemek elbette çok faydalı olacaktır. Muayene esnasında veterineriniz size köpeğinizdeki vitiligo belirtilerini ilk ne zaman fark ettiğinizi ve ilk belirtinin kendini vücudun neresinde gösterdiğini sorabilir bu sebeple bu tip soruların cevaplarını hatırlamaya çalışmanız veterinerinize yardımcı olabilir. Stres, vitiligoya zemin oluşturabilir bu sebeple köpek dostunuzun normalden daha stresli olup olmadığını gözlemlemeniz önemlidir.
Veteriner köpeğinizin klinik muayenesini tamamladıktan sonra birkaç tanı testi yapacaktır. Vitiligo hastalığına sebep olabilecek tıbbi nedenleri elemek için kan örneği alacaktır ayrıca lezyonlu bölgeden bir cilt parçası alıp mikroskop altında bu cilt örneğini inceleyecektir. Cildi daha da derin bir şekilde incelemek için veteriner hekiminiz, lezyonlu bölgedeki melanosit eksikliğini gösterecek bir cilt biyopsisi yapabilir.
Günümüzde vitiligo hastalığından etkilenen köpeğinizin cildini veya kürkünü yeniden renklendirecek bir tedavi ne yazık ki mevcut değildir ancak vitiligonun herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığını sadece görünüşte değişikliğe sebep olduğunu bu sebeple evcil hayvanınızın yaşam kalitesinin negatif yönde etkilenmeyeceğini unutmamalısınız.
Köpeklerde Vitiligo Hastalığı Belirtileri
Vitiligo hastalığı genellikle önce yüzü, özellikle de burnu etkiler. Yüzün pigment kaybına uğrayabilecek diğer bölgeleri arasında; dudaklar ve göz çevresindeki bölge bulunur. Vücuda yayılan vitiligo ayakları ve vücudun diğer bölgelerini etkileyebilir. Eğer vücuda yayılma varsa, daha önce de bahsettiğimiz gibi bu yayılma ilk 6 ay içerisinde gerçekleşir veya hiç gerçekleşmez. Etkilenen bölgeler beyaz döndüğünde bu şekilde kalır. Nadiren de olsa vücut kendiliğinden yeniden pigmentlenmektedir.
- Siyah veya kahvrengi pigment kaybı, köpekte meydana gelen beyaz lekeler
- Köpeğin yüzünde özellikle burnunda ve gözlerinin etrafında belirmeye başlayan beyaz lekeler
- Söz konusu beyaz lekeler sadece burunda olur.
- Vücudun diğer yerlerinde görülen beyaz lekeler
Köpeklerde Vitiligo Hastalığı Tedavisi
Vitiligo hastalığına sahip köpeğinizi orijinal rengine döndüren herhangi bir tedavi yoktur. Ancak bazen köpeğinizin vitiligodan kaynaklanan beyaz yamaları yeniden pigmentlenmektedir. Köpeğinizin yamaları kısmen veya tamamen eski haline geri döner. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi bu nadir bir olaydır. Vitiligo hastalığının etkisi oldukça değişkendir. Bazı köpeklerde vücudun geniş bölgerine yayılmaktadır. Beyaz lekeler mevcutken bazı köpeklerde sadece burun etrafını veya ağız etrafını etkiler. Vitiligo hastalığında, bazı veterinerler güneş ışığının melanosit üretimini harekete geçirmektedir. Yeni pigment kaybının meydana çıkmasını önler. Köpeğinizi daha sık güneşe çıkarmanızı önermektedir.
Vitiligo hastalığı diyetle ilişkili değildir, ancak veterinerinizin köpeğinizin güncel beslenme stilinin köpeğinizin için optimum olup olmadığına karar vermesi zarar vermez çünkü en iyi bağışıklık sistemi en uygun beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Bazı veterinerler Omega 3 ve C vitamini gibi besin takviyeleri yazar.
Köpeğinizin doğal rengi nadiren kendiliğinden geri döner. Ancak köpeğinizin doğal rengi olmadan da eski yaşamına devam etmesi mümkündür. Köpeğinizi vitiligo hastalığının ona kazandırdığı yeni görünümle onayladığını belirtmeniz önemlidir. Bunun çok önemli olmasının iki sebebi vardır. Bunlardan biri stresin vitiligo hastalığını destekliyor oluşu diğeri ise onaylamadığını hissetmesinin ruh sağlığı üzerinde yaratacağı olumsuzluklardır.
Köpeklerde Vitiligo Hastalığı Nasıl Geçer?
Öncelikle vitiligo insanlara veya diğer köpeklere bulaşan enfekte etkisi olan veya zoonotik bir hastalık değildir.
Vitiligo hastalığının nedeni bilim dünyası tarafından tam olarak belirlenmese de, büyük bir çoğunluk vitilogo ardında genetik faktörlerin rol oynadığını düşünmektedir. Bir diğer teori ise söz konusu hastalığın bağışıklık olmasıdır. Renk pigmentasyonunu yok eden antikorlar üretmektedir. Melanini inhibe eden veya yok eden bir faktör olarak kabul edilmektedir. Bazı hastalıklar vitiligo hastalığının ortaya çıkması ile bağlantılı gibi görünmektedir.
Köpeklerde Vitiligo Hastalığı Öldürür mü?
Hayır, köpeklerde vitiligo hastalığı ölüme sebebiyet vermez. Fiziksel ağrı veya acı veren durumlarda sebebiyet vermemektedir. Dış görüntüde meydana gelen bir değişimden ibarettir.
Gerçek hayvan sevgisinden mahrum olan bazı kişiler köpekleri sadece dış görünüşleri için yanlarında tutar.
Köpeklerde Vitiligo Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Tüm köpeklerin %1’inden daha azını etkileyen inanılmayan derecede nadir bir hastalıktır. Pek çok hastalık gibi bazı ırklarda diğer ırklarda olduğundan daha yaygındır. Vitiligo hastalığına sahip olmaya en yatkın olan köpekler; Rottweiler, Belgian Tervurens. Ayrıca Old English Sheepdog, Doberman Pinschers. German Shorthaired Pointers, Giant Schnauzers, Collies, Bernese Mountain Dogs. German Shepherd, Dachshund ırklarına mensupturlar. Hastalığın kalıtsal doğası gereği, vitiligo safkan köpeklerde melez köpeklerde olduğundan daha yaygındır.
Yorum (Yok)