Köpeklerde Tvt Hastalığı

Köpeklerde Tvt Hastalığı

Trnsmissible Venereal Tumors (TVT) yani Bulaşıcı Zührevi Tümörler, histiyosit adı verilen hücrelerin düzensiz büyümesinden kaynaklanan tümörlerdir. Söz konusu hastalığın doğada tanınan en eski kanser türü olduğu söylenmektedir. Histositler cilt de dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde bulunan bir çeşit bağışıklık sistemi hücresidirler. TVT’ler deri histiyositlerinden gelişirler. Canine TVT görüntü olarak karnabahara benzeyen, saplı, papiller veya çok loblu bir görünümdedir. 5 mm boyutunda küçük bir nodülden büyük bir kütle haline gelebilir.

TVT’ler kötü huylu olarak bilinen kanserli tümörlerdir. Diğer kanserlerden farklı olarak, TVT’ler köpekten köpeğe bulaşabilir. Kanser hücrelerinin köpekten köpeğe geçmesine sebep olan eylem tümörle direkt cilt temasıdır yani TVT’ler cinsel yolla bulaşır. Söz konusu tümörler dünyanın her yerinde görülebilirler anca özellikle Orta/ Güney Amerika, Güney Amerika, Asya ve Afrika başta olmak üzere tropikal ve subtropikal bölgelerde daha sık görülürler.

Söz konusu kanser türünün binlerce yıl önce kurtların ve vahşi köpeklerin histiyositlerin temel genetik materyallerinde meydana gelen bir mutasyon sonucu geliştiğinden şüphelenilmektedir. Bu hücrelerdeki ek genetik mutasyonların, literatürde malign olarak bilinen kanserli hücrelerin oluşumu için gerekli olduğuna inanılmaktadır. TVT hastalığı cinsel temas sırasında bulaşır ve en sık olarak genç yetişkin cinsel olarak aktif hayvanlarda görülür. En belirgin semptomu, köpeğin dış genital bölgesinde yer alan ve kanamakta olan küçük bir nodüle rastalamaktır.

Köpeklerde TVT hastalığının başlıca bulaşma yöntemi doğrudan cinsel temas olduğu için bu davranış kontrol altına alınmalı veya köpeğinizin temas ettiği köpeklere dikkat etmelisiniz.

Deri dışındaki organların metastatik dahil oluşu olmadığı sürece, kemoterapi veya radyasyon tedavisi ve tam remisyon tanı için iyidir. Bu tümörlerin birçoğunun anatomik lokasyonu sebebiyle genelde tam cerrahi eksizyon elde edilemez. Ek olarak radyasyona veya kemoterapiye başvurulmadığı sürece nüks olasıdır.

Köpeğinize TVT teşhisi konulduysa büyük ihtimalle köpeğiniz başka bir köpekle teması sonucunda enfekte olmuştur, köpeğiniz tedavi edilene ve tedavi sürecini yöneten veterineriniz tedavinin tümörü başarı ile ortadan kaldırdığını belirtene kadar köpeğinizin hastalığı yaymasını önlemek adına diğer köpeklerle temasına dikkat etmelisiniz.

Köpeklerde TVT hastalığının önlenmesine yardımcı olabilecek 2 ana önlem vardır. Bu önlemlerden biri köpek sahiplerini, ovariohisterektomi (kısırlaştırma) operasyonu hakkında daha çok bilgilendirmek, diğeri ise az önce bahsettiğimiz kısırlaştırma yöntemini seçmeyen sahiplerin yılda en az iki kere yapılması gereken düzenli jinekolojik muayenelerin önemi hakkında bilgilendirmek.

Köpeklerde TVT Hastalığı Belirtileri

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki köpeğinizde söz konusu tümörün var olması durumunda belirtiler tamamen tümörün konumuna bağlı olarak gerçekleşecektir. Örneğin; tümör, penis/ prepisyum veya vulvada yer alıyorsa dokuda düzensiz kalınlaşma, rahatsızlık, morarma veya aralıklı kanama meydana gelebilir. Eğer tümör ağız içinde veya dil üzerinde yer alıyorsa, bu bölgelerde büyümüş ve büyümeye devam etmekte olan karnabahar benzeri nodüller gözlemleyebilirsiniz. Söz konusu nodüllerde kanama veya ülser meydana gelebilir.

Yüksek derecede yaygın semptomlar:

  • Serosanguinöz
  • Saf hemorajik vajinal akıntı
  • Saf hemorajik preputiyal akıntı
  • Neoplastik lezyonların protrüzyonu

Orta derecede yaygın semptomlar:

  • Dış genital organın deformasyonu
  • İkincil bakteriyel enfeksiyonlar
  • Neoplastik lezyonlarda tuhaf koku
  • Cinsel organları aşırı yalama eylemi

Düşük derecede yaygın semptomlar:

  • Dizüri
  • Halsizlik
  • Perine bölgesinde ülser
  • Anoreksi
  • Kabızlık
  • Paraphimosis
  • Cinsel isteksizlik
  • Kilo kaybı

Dişi köpeklerde neoplastik lezyonlar genellikle vestibülde gözlemlenirken, vestibülde gözlemlenen neolastik lezyon oranlarına kıyasla daha düşük oranlarda vajinada veya vulvar dudaklarında gözlemlenir. Erkek köpeklerde ise neoplastik lezyonlar ağırlıklı olarak kaudal kısımda ve daha düşük bir yaygınlıkta pars longa glandiste veya peniis ucunda konumlanır.

Köpeklerde TVT hastalığının semptomların erkek köpeklerde dişi köpeklerde olduğundan daha az belirgindir bu sebeple söz konusu hastalık erkek köpeklerde dişi köpeklere kıyasla daha tespit edilir. Erkek köpeklerde rutin kontrol veya başka bir sebeple yapılan klinik muayenelerde ortaya çıkması yaygındır. Klinik bulguların yanı sıra hematolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler, tümör nekrotik hale gelmedikçe ve enfekte olmadıkça veya üretral delik tıkanmadıkça ya da metastaz yaşanmadıkça, enfekte olmuş köpeklerin sağlık durumunun genelde normal olduğunu göstermektedir.

Köpeklerde TVT Hastalığı Tedavisi

TVT hastalığının tedavisinde; cerrahi tedavi (ameliyat, ancak bu yöntem sanıldığı kadar etkili değildir; tümör cerrahi olarak çıkarılsa da bulaşıcı bir zührevi tümör olması durumunda sadece çıkarılması yetmez diğer tedavi yöntemlerin de biri de sürece dahil edilmelidir), kemoterapi ve radyoterapi (masrafları, özel eğitimli personel gerektirmesi gibi sebepler dolayısıyla pek pratik bir tedavi yöntemi olmadığı için diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda önerilir.) kullanılmaktadır. İmmünoterapinin, tvt hastalığının tedavisinde etkili olduğuna dair ampirik bir bulgu henüz yoktur.

Bir yıldan daha az süredir TVT olan köpeklerde (TVT hastalığının ilerleyişinin ilk aşamalarında), söz konusu hastalık kolayca tedavi edilebilir. Köpeğin herhangi bir yerinde oluşan TVT’nin başka bölgeye sıçraması durumunda tedavi edilen köpeğin cinsiyeti veya yaşı kemoterapi sürecine etki eden faktörlerden değildir. İlk bir senelik zaman dilimi içerisinde söz konusu sıçramanın engellenmesi, kontrol altına alınması mümkündür.

1 yıldan uzun süredir TVT hastası olan köpekler ise kronik vakalar olarak geçip hastalığın tedavisine karşı direnç gösterebilirler bu sebepler başarılı bir sonuca ulaşmak için daha uzun süreli bir tedavi planı izlenmesi gerekebilir. Başarısız olunması durumunda, radyoterapi köpeğinizin iyileşmesini sağlayabilir ve alternatif olarak doxorubicin kemoterapisi uygulanabilir. 1 yıldan uzun süren TVT hastalığının tedavisinde daha uzun süreli bir tedavi planı gerekmesinden anlaşılabileceği gibi erken teşhis tedavi sürecinin seyrini kısaltan etkili bir hamledir bu sebeple herhangi bir lezyonla karşılaşmasınız durumunda direkt uzman veteriner hekiminize danışın.

Günümüzde Vincristine adı verilen bir ilaçla yapılan tedavi oldukça yaygın ve etkilidir, ortalama olarak 6-7 haftada etkisini gösterir. Vincristine tedavisi diğer tedavi yöntemlerine göre hem fiyat hem de tedavi süresi açısından avantajlıdır. Vincristine TVT hastası köpek davranışlarda ve üreme yeteneğinde herhangi bir etki olmaksızın tamamen iyileşebilir. Vincristine kemoterapisine başlamadan önce klinik muayene ile hasta köpeğin genel sağlık durumunu değerlendirmek bir hayli önemlidir ve tedavi esnasında düzenli aralıklarla toplam lökosit sayısının takip edilmesi gerekir.

Köpeklerde TVT Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde TVT hastalığının bulaşıcılığı konusunda öncelikle insanlara bulaşmadığını belirtelim ancak yine de TVT hayatta kalma, bulaşma ve yeni dokuları istila etme konusunda uzmandır.

Köpekler arasında TVT hastalığının bulaşmanın ardında yatan en yaygın neden; cinsel temas, yalama, ısırma ve tümörlerden etkilenen bölgeleri koklamaya içeren TVT’li bir köpekle doğrudan temasa girmektir.

Köpeklerde TVT Hastalığı Öldürür mü?

TVT hastalığı gereken şartlar sağlandığında tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak pek çok hastalık gibi tedavisi sağlanmadığında ne yazık ki istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir.

Köpeklerde TVT Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Her ırktan yaştan ve cinsiyetten köpek TVT’lere duyarlıdır, ancak en çok tek bir ırka mensup olmayan; cinsel açıdan aktif ve sağlıklı olan (2-8 yaş arası köpekler sokaklarda serbest dolaşan köpeklerde görülürler. Buna ek olarak dişi köpeklerin erkek köpeklerden daha sık enfekte olduğu bilinen bir gerçektir. Yavru ve yaşlı köpeklerde çok görülmeme sebebi bu köpeklerin üreme çağına ulaşmamış veya bu çağı aşmış köpekler oluşudur.

Yorum (Yok)

Leave a Reply