Evimizi dört ayaklı, tatlı, şirin bir dosta açtığımızda bazı noktalarda onlara ayak uydurmamız gerekir işte onlara ayak uydurmamız gereken noktalardan biri de köpeklerde tuvalet sıklığı. Köpeğinizin yaşayabileceği mesane sorunları önlemek ve evde istenmeyecek tuvalet kazalarının yaşanmasının önüne geçmeniz için köpeğinizin tuvalet sıklığına uygun olacak bir şekilde gereken sıklıklarda onu dış mekan ziyaretlerine çıkarmalısınız.
Buna ek olarak, ilk kez bir evcil hayvan kazanacaksanız evcil hayvanınızın ne sıklıkla tuvalet ihtiyacı duyacağını merak ediyor olabilirsiniz. Evinizin yeni üyesi tuvalet ihtiyacından mı yoksa sadece oyun oynamak istediği için mi kapıyı kokluyor? Köpeğiniz tekrar dışarı çıkmaya hazır mı yoksa sadece sizin ilginizi mi bekliyor? Köpeklerde tuvalet sıklığı anlamak, köpeğinizin rahatını göz önünde bulundurduğunuzda hiç şüphesiz daha iyi bir evcil hayvan ebeveyni olmanızı sağlayacaktır.
Köpekler Ne Sıklıkta Tuvalete Çıkar
Herhangi bir ırk fark etmeksizin ortalama olarak köpeklerin kendilerini rahatlatmaları için günde en az 3 ila 5 kez dışarı çıkmaları gerekir. Veterinerler, yetişkin köpeklerin iki gezi arasında 6 saatten 8 saate kadar bekleyebileceklerini söyler. Araştırmalar da bu yöndedir. Ancak söz konusu sürenin 8 saati aşmaması tavsiye edilmektedir. Çünkü köpeğinizin tuvaletini 8 saatten fazla tutabilmesi bunun onun için bir sorun olmadığı anlamına gelmemektedir. Köpeğiniz konuşamıyordur. Muhtemelen sizi üzmemek için tuvaletini tutsa da dışarı çıkmak için içten içe sabırsızlanmaktadır. Çok uzun veya çok sık sürelerde tuvaletin tutulması sağlık sorunu olur. Köpeğiniz için çeşitli mesane, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonu risklerine davetiye göndermektedir. Bu da yağmurdan kaçarken doluya tutulma gibi bir duruma yol açar.
Her Köpek Farklıdır
Tıpkı biz insanlar gibi her köpek birbirinden farklıdır, bu doğal olarak köpeklerde tuvalet sıklığı da etkiler, genel olarak köpeğinizin tuvalet gidişleri arasında geçen süreyi etkileyecek birkaç faktör vardır, bu söz konusu faktörler; köpeğinizin boyutu, yaşı ve doğum yapıp yapmadığıdır. Ayrıca bunlara ek olarak köpeğinizin beslenme programı da köpeğinizin tuvalet alışkanlıklarını etkileyecektir. Evcil hayvanlarınızın tuvalet alışkanlıklarını dikkatlice izlemeniz oldukça önemlidir. Evinizde otururken köpeğiniz son tuvalete çıkmasının üstünden 6 saat geçtiğinde yavaş yavaş kıvranmaya başladıysa artık onu tekrar dışarı çıkarmanın vakti gelmiş demektir.
Köpeklerde Yaşa Göre Tuvalet Molaları
Köpek yavruları da insan bebekleri gibi daha sık tuvalet ihtiyacı duyarlar. Genel kural, yavru köpeğinizin yaşamda bulunduğu ay kadar saatlerde tuvalet için dışarı çıkarılmasıdır. Örneğin; 3 aylık bir köpek, 3 saatte bir tuvalet için dışarı çıkarılmalıdır. Yetişkin bir köpek yavrusu mesanesine daha yakındır. Çünkü yetişkin bir köpek mesanesi 8 saate kadar dayanıklılık göstermektedir. Yavru köpekler de tuvaleti, yemek yedikten veya sıvı tükettikten on beş dakika sonra kullanmaya ihtiyaç duyar. Yemekten sonra on dakika içinde yavru köpeğinizi dışarı çıkarmaya çalışmanız gerek. Ve tuvalet ihtiyacını giderene kadar yürümeniz şart. Bu şekilde köpek yavrusu tuvalete gitmeyi dışarda olmakla ilişkilendirmektedir. Ve bu davranış hemen hemen her evcil hayvan sahibinin hayalidir.
Yaşlı köpeklerin mesanelerinde de yaşlarına bağlı olarak bir zayıflama meydana gelir. Artık daha sık yürüyüşe ihtiyaç duyarlar. Bunu fark etmezseniz çeşitli tuvalet kazaları meydana gelmektedir. Bunun sebebi daha önce de bahsettiğimiz mesanelerindeki zayıflamadır. Köpeğiniz itaatsizleşmesi değildir. Yaşlı köpekler genellikle her 4 ila 6 saatte bir tuvalet molasına ihtiyaç duyarlar. Yaşlılığın başlarında bu süre 6 saate yakınken yaş ilerledikçe 4 saate düşer. Buna ek olarak mesanede zayıflama ve daha kısa sürede tuvalete çıkma ihtiyacı belirli köpek cinslerine, kilolarına ve diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı yaşlı köpeklerin olduğu gibi bazı sorunları olan köpeklerin de daha sık tuvalete gitme ihtiyacı olabilir.
Köpeğimin Tuvalet Sıklığına Uyamıyorum
Köpeklerde tuvalet sıklığı her zaman için uyum sağlayabileceğiniz bir durum değildir. Onların sağlıklı ve rahat olduğundan emin olmak için bir evcil hayvan bakıcısı kiralayın. Köpeğinizi evde kullanabilecekleri tuvalet pedlerinin kullanımı konusunda eğitin. Böylece dışarı çıkamadıklarında tuvaletlerini nereye yapabileceklerini bilmektedir.
Köpeklerin Tuvalet Sıklığını Etkileyebilecek Özel Durumlar
Bazı büyük cins köpekler küçük cins köpeklere göre daha güçlü mesanelere sahip. Öte yandan, küçük ırklar genel olarak daha küçük bir mesane kapasitesine sahiptir. Fazla kilo, birtakım ilaçların yan etkileri, şeker hastalığı gibi özel rahatsızlıklar olur. Fazla su tüketimi köpeğinizin daha sık aralıklarla tuvalet ihtiyacı duymasına neden olur.
Yorum (Yok)