Alopesi X olarak da bilinen siyah deri hastalığı çift taraflı ve simetrik alopesi ile karakterize edilebilen bir tür tüy döngüsü bozukluğudur. Bazı durumlarda çeşitli hormon eksikliklerinden dolayı gerçekleşmektedir. (özellikle hipertiodizm) Endokrin alopesi olarak da adlandırılmaktadır. Ancak normalde hastalık endokrin alopesi yaratan hormon dengesizlikleriyle ilişkili değildir. Bu sebeple hastalığa tam olarak neyin neden olduğu gizemini korur. Ve “Alopesi X” adı buradan gelir. Hastalık Siberian Husky foliküler displazisi olarak da bilinmektedir. Çünkü en yaygın görüldüğü ırk Siberian Husky ırkıdır. Köpeklerde Siyah Cilt Hastalığı ardında yatan neden günümüzde tam olarak bilinemese de tüy köklerinde genetik yatkınlıktır. Hormonların ve birtakım gelişim faktörlerinin söz konusu hastalığın meydana gelmesinde etkili olabilmektedir. Hastalığın yayılımı konusunda belirgin bir cinsiyet veya yaş ayrımı göze çarpmamaktadır. Özellikle Chow Chow, Spitz ve Siberian Husky ırkına mensup köpeklerde görülmektedir.
Köpeklerde Siyah Cilt Hastalığı Hakkında
Siyah cilt hastalığının başlangıcında genellikle epidermis olarak bilinin üst deride pigment kaybı meydana gelir, köpekte donuk ve hafif mat bir görüntü meydana gelir daha sonraki aşamalarda ise köpeğin belli bölgelerinde alopesi meydana gelir. Siyah cilt hastalığının tanı yöntemlerinin başında cilt biyopsisi gelir. Eğer imkanınız varsa veterinerizden cilt dokusunu inceleme konusunda uzman olan bir patolog çağırmasını talep edebilirsiniz. Veterinerinizin siyah cilt hastalığının ardında yatan ana nedeni belirleme mümkündür.
Birden fazla test uygulamaya ihtiyacı olur. Bu durumda kan paneli, idrar tahlili, tiroid testi, adrenal hormon testi gibi yöntemleri tercih eder. Birden fazla test uygulanmasının ve deyim yerindeyse bir tür deneme yanılma sürecine girilmesinin ardında yatan sebep var. Alopesi X’e benzeyen ancak farklı tedavi paternleri olan hastalıkları tespit etme içindir. Alopesi x’e benzeyen ancak farklı olan ve söz konusu testlerin uygulanması durumunda ortaya çıkar. Hastalıklardan başlıca iki tanesi hipotroidzm ve cushing sendromudur. Söz konusu hormon dengesizliklerinden her ikisi de endokrin alopesiye yol açar. Kendilerini tıpkı alopesi X gibi gösterirler ancak kendilerine özgü bir tedavi yöntemleri mevcuttur.
Siyah cilt hastalığı tamamen estetik bir sorundur. Köpeğinizin sağlığı ile bir ilişkisi yoktur. Tek dezavantajı köpeğinizin görünümünde yaşanan değişikliktir. Ancak elbette köpeğiniz birden değişen görüntüsü sebebiyle agresifleşmektedir. Bu oldukça normaldir. Bu süreçte yapmanız gereken onlarla empati kurmaktadır. Onları yeni görüntüleriyle de hala çok sevdiğinizi belli etmeniz gerek. Küçük çocuklar görüntü değiştiği için köpekten uzaklaşmaktadır. Bu köpekleri eğer küçük çocukla arasında bir bağ varsa üzer. Bu sebeple eğer küçük bir çocuğunuz varsa onu uyarmanız gerek. Ve ailece köpeğinize olan desteğinizi belli etmeniz şart.
Köpeklerde Siyah Cilt Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde siyah cilt hastalığı yapı olarak pek hızlı ilerlemeyen hatta yavaş hareket eden bir hastalık olsa da belirti göstermesi durumunda söz konusu semptomları fark etmeniz oldukça kolay olacaktır çünkü tamamen estetik sorunlara sebebiyet veren bu hastalığın belirtileri oldukça görseldir.
Siyah cilt hastalığının olası belirtileri aşağıda listelenmiştir:
- İştah durumunda değişiklik
- Susuzluk
- Ciltte hiper pigmentasyon yaşanması
- Köpeğinizin tüylerinde dereceli olarak yaşanan renk kaybı
- Köpeğinizin kürkünün cüssesini, gürlüğünü dereceli bir şekilde kaybolması
- Köpeğinizin cildinde meydana gelen kuruluk
- Köpeğinizin tüylerinin dereceli ve simetrik bir şekilde dökülmesi
- Kellik (Simetrik bir şekilde meydana gelir.)
- Köpeğinizin tüy olması gereken yerlerinde beliren siyah lekeler
Köpeklerde Siyah Cilt Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde literatürde alopesi X olarak geçen siyah cilt hastalığının bilinen tek bir tedavi şekli yoktur. Birkaç farklı tedavi yöntemi vardır. Söz konusu tedavi süreci bir deneme yanılma yolu izler. Bu konuda endişelenmenize gerek yok.
Köpeklerde meydana gelen siyah cilt hastalığının olası tedavi yöntemleri:
- Kastrasyona duyarlı alopesi: Eğer gerçekten adında olduğu gibiyse, hasta köpeğin kısırlaştırılmasından sonra bir süre geçtiğinde tüyler yeniden kendini gösterecek ve kürk gelişecektir. Bu durumun gerçekleşmesi birkaç ay sürer. Eğer tüylerde bir büyüme meydana gelmezse ek bir tedavi uygulanmaktadır.
- Eğer siyah cilt hastalığına sebep olanın hormonlar olduğu düşünülüyorsa hasta köpeğe belli büyüme hormonları verilmektedir.
- Oral yolla melatonin verilmesi (Melatonin reçeteli veya reçetesiz bir şekilde bulunmaktadır. Ancak bu sizi yanıltmasın, veterineriniz tarafından önerilmediği sürece bu tedavi yöntemini kendi başınıza uygulamayın.
- Kortizollerin adrenal bez üretimini ve sex hormonlarını değiştirecek bazı ilaç tedavileri var.
Yukarıda sıralanan tedavi yöntemlerinin hiçbiri siyah cilt hastalığı için ideal bir tedavi olmayabilir çünkü siyah cilt hastalığından muzdarip her köpek aynı hastalık yapısına sahip değildir ve hastalık aynı ırktan olsalar dahi her köpekte kendini farklı gösterebilir. Bahsi geçen tedaviler tüy döngüsünün sağlıklı bir şekilde tekrar başlamasına yardımcı olabilir ancak alopesi X hastası köpekler için döngü sadece bir kez tekrar edecektir dolayısıyla evcil hayvanınız döngünün bir kez tamamlanması sonucunda (döngünün bir turu ne kadar sürede tamamlayacağı köpekten köpeğe değişmektedir) tüyler tekrar dökülmeye başlayacaktır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi hastalık sadece estetik sorunlara yol açar bu sebeple hastalık tekrar vuku bulsa bile köpeğinizin sağlığı için endişelenmenize gerek yok.
Köpeklerde Siyah Cilt Hastalığı Nasıl Geçer?
Söz konusu hastalığın sistemik belirtileri olmadığı gibi hastalığın ardında yatan spesifik bir neden de yoktur. Köpek dostunuz yeme içmesinde normal düzeninin dışında olan hareketler sergiliyorsa, depresif görünüyor ve depresif davranışlar sergiliyorsa, karaciğer ve böbrek test değerlerinde artışlar gözlemleniyorsa, tüy dökülmesinin ardında belirli bir neden yatması muhtemeldir ve veterinerinizin bu temel nedeni belirlemek için birtakım ek testler yapması gerekir.
Sonuç olarak tüy dökülmesinin ardında yatan vücuda dair nedenlerden başlıcaları aşağıda;
- Hiper tiroid
- Cushing Sendromu
- Döngüsel alopesi
- Bölgesel kellik
- Kırpma sonrası meydana gelen alopesi
- Telojen defluxion
Yukarıda listelenen hastalıklar başta olmakla ilgili köpeklerin sağlığını tehdit eden birtakım hastalıklar köpeğinizin cildini etkileyebilmekle birlikte bunun ötesinde de sorunlara sebebiyet verirler. Eğer köpeğinizdeki söz konusu cilt hastalığının ardında bu tip bir neden yatıyorsa, veterineriniz tarafından nedenin kendisine özgü bir tedavi yöntemi uygulanacaktır.
Köpeklerde Siyah Cilt Hastalığı Öldürür mü?
Siberian Husky foliküler displazisi, Alopesi X adlarıyla da tanınan siyah cilt hastalığının belirtilerini köpeğinizde fark etmeniz durumda onun acı çektiğini, ağrılar içinde olduğunu veya sağlık sorunları yaşadığını düşünmenize hiç gerek yok, söz konusu hastalık sadece estetik sorunlara sebebiyet veren bir hastalıktır ve acı veya ağrı ile eşlik edilecek ya da edilmeyecek hiçbir sağlık sorununa sebep olmaz dolayısıyla köpeklerde siyah cilt hastalığı hiçbir köpeği öldürmez.
Köpeklerde Siyah Cilt Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?
Alopesi X olarak bilinen köpeklerde siyah cilt hastalığı her köpekte meydana gelebilmekle birlikte daha önce bahsettiğimiz gibi söz konusu hastalık Siberian Husky ırkı köpeklerde en yüksek izlenme oranlarına sahiptir ancak Siberian Husky ırkı köpekler dışında da bazı köpek ırkları için daha yüksek bir risk teşkil etmektedir, söz konusu köpek ırklarının başında Chow Chow, Spitz geliyor olsa da Pomeranians, American Water Spaniel, Norweigan Elkhounds, Toy Poodles, Alaskan Malamute, Samoyed, Miature Poodles, Keeshound ve Dachshund ırkı köpekler de siyah cilt hastalığı için görece olarak yüksek risk taşıyan ırklardır.
Yorum (Yok)