Köpeklerde Sedef Hastalığı

Köpeklerde Sedef Hastalığı

Evcil hayvanlarda pek çok deri hastalığı görülebilir; eğer köpeğiniz sürekli kaşınıyor, bir şeylerden rahatsız olduğunu belli eden hareketler sergiliyor ve muhtemelen de normalde olduğundan kuru ve soluk bir cilde sahip gibi görünüyorsa yüksek olasılıkla herhangi bir deri hastalığına yakalanmıştır. Egzama, alerjik dermatit, anal kese rahatsızlıkları, impetigo, sıcak noktalar hastalığı, kıl kökü iltihabı, pireler, keneler, uyuz, maya dermatiti, yuvarlak kurt, cilt tümörü gibi pek çok farklı deri hastlığı olabilir. Fakat köpeğinizin hangi deri hastalığına yakalandığının spesifik olarak bilinmesi gerekir ki doğru ve etkili tedavi uygulanabilsin.

Sedef hastalığının veteriner hekimler tarafından alanda bilinen adı Psoriasis’tir. Sedef hastalığı genelde sokak köpeklerinde gözlemlense de evcil köpeklerde gözlemlenmeyeceği gibi bir gerçek yoktur. Sedef hastalığının ana nedeni bağışıklık sistemince üretilen T-hücrelerinin bölünmesinde yaşanan bir değişimle ilişkilidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekleri etkisi altına alması daha kolaydır. Sedef hastalığının birçok sebebi olabilir hatta bazen köpeğimize iyi baktığımızı düşünürken, onu çok yıkayarak veya ona çok fazla protein yükleyerek onları çok seven sahipleri de istemeden bu hastalığa sebep olabilir.

Elbette bizler aşırıya kaçmadığımızda hastalık köpeklerimizin derilerinde biriken ter, çamur, toz veya deri tasmaların oluşturduğu zarar, gereğinden fazla güneş ışığına maruz kalma, sıcak su teması, radyasyon dolayısıyla ortaya çıkabilir. Bu sayılanlara ek olarak deri üzerindeki bit, pire, kene, sinek gibi kan emici hayvanlar sahip oldukları paraziter etki dolayısıyla sedef hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bazen de söz konusu hastalık belli bir gıdaya karşı olan hassasiyetten dolayı özellikle de yoğun olarak kırmızı et, tavuk eti, süt ve süt ürünleri gibi gıdaların tüketilmesi durumunda da sedef hastalığı gözlemlenebilir.

Sedef hastalığı bazen köpeklerimizi yıkarken kullandığımız ürünlerin içerdiği kimyasallardan kaynaklanabilir bu sebeple bu ürünlerin içerdiği kimyasallar konusunda dikkatli olmalı ve olabildiğince doğal yollar seçmeliyiz. Evcil köpeklere kıyasla sokaklarda yaşayan köpekler sedef hastalığı riskini daha çok taşır çünkü düzenli olarak temas ettiği sokaktaki kimyasallar (örneğin; benzin, boya, mazot vb.) sedef hastalığına sebep olabilir. Sedef hastalığı gözle de kolayca fark edebilen bir hastalık olabileceği düşünülse de belirtileri seboreik dermatit, gıda alerjileri veya egzama gibi diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir. Teşhisi için birden fazla yöntem vardır fakat en çok tercih edileni biyokimyasal testlerdir.

Sedef hastalığı her şeyin fazlasının zarar olması şeklinde özetlenebilir çünkü belli derecede protein köpeğiniz için yararlıdır ancak fazlası sedef hastalığına yol açabilir, aynı şekilde belli derece güneş ışığı köpeğiniz için yararlıdır hatta söz konusu hastalığın yol açtığı lezyonların iyileşmesinde kullanılabilir ancak fazlası zararlıdır ve tıpkı protein ağırlıklı beslenme ve güneş ışıklarına maruz kalma gibi köpeğinizin gerektiğince temizlenmesi onun yaşam konforunu arttırırken gereğinden fazla yıkanması durumunda sedef hastalığınca yaşam konforunda düşüş yaşanabilir. Ek olarak internette satılan ürünler faydalı gibi gözükseler de içeriklerine tam olarak güvenilemeyeceğini ve her köpekte aynı etkiyi göstermeyeceği için köpeğiniz için aldığını tüm ürünleri köpeğinizin şahsi veterinere danışarak onun kontrolünde almanızda fayda vardır.

Köpeklerde Sedef Hastalığının Görülmesi Durumunda Ortaya Çıkan Belirtiler:

  • Deride oluşan bölgesel kızarıklıklar
  • Kırmızı pullu yamalar (bu kırmızı pullu yamalar özellikle kafa derisinde, bacaklarda ve dirseklerde görülür)
  • Hücre içi ve hücreler arası ödemden dolayı oluşmuş sıvı kesecikleri
  • Ödemden dolayı deri yüzeyine doğru sızıntılar gerçekleşir ve bu deri yüzeyinde ıslaklıklara neden olur
  • Bölgesel ışı artışı
  • Deride keratinleşme ve kalınlaşma (tıpkı ısı artışı gibi bu belirti de bölgesel olarak gözlemlenir)
  • Tüy dökülmesi (genel bir tüy dökülmesi yoktur, sadece hastalığın olduğu bölgede tüy dökülmesi mevcuttur)
  • Yara kabuklanmaları ( genel bir yara kabuklanması yoktur, sadece hastalığın olduğu bölgede yara kabuklanmaları gözükür)
  • Deride kepeklenme (tüm deride olmamakla birlikte birden fazla bölge gözlemlenebilir)
  • Şiddetli kaşıntı (Sedef hastalığının olduğu lezyonlu bölge yüksek derecelerde kaşınır bunun sonucunda aşırı kaşınma sebebiyle bölgede enfeksiyon gerçekleşebilir, köpek gelen kaşıma iç güdüsüyle burayı dişleyerek yarayı büyütebilir.)

Sedef hastalığı hali hazırda bir deri hastalığı olduğu için çoğu belirtisi gözle görülebilir.

Not: Bu belirtilerden birini veya daha fazlasını gözlemlemeniz durumunda bir veterinere başvurmayı ihmal etmemelisiniz. Bununla birlikte belirtilerin başka hastalıklarla karıştırılabileceği için sedef hastalığına özel test yaptırmakta fayda var.

Köpeklerde Sedef Hastalığının Tedavisi

Tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalığın önlenmesi, hiçbir şekilde sorun haline gelmemesi için de yegâne çözüm elbette aşıdır; köpeğinizin bu dünyadaki 6.haftasından 16. haftasına 2 haftadan 3 haftaya kadar sürebilen aralıklarla en az 2 doz aşı olması gereklidir.

Sedef hastalığının insanlarda da görülebilen bir hastalık oluşu kendimizde uyguladığımız tedavi yöntemlerini köpeğimizde de uygulayabileceğimiz anlamına kesinlikle gelmez; onlar bizden farklı canlılardır ve farklı tedavilere ihtiyaç duyarlar. Belirtiler görüldüğünde doğru bir klinik muayene için direkt olarak bir veterinere gidilmelidir. Hastalığın tüm vücuda yayılmasını engellemek ve henüz daha fazla ilerlememişken tedavi edilmesi için tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi sedef hastalığında da erken teşhis çok mühimdir.  Köpeğin sedef hastalığından dolayı yaşadığı rahatsızlıkların hafifletilmesi için yüksek kalitede ve zararlı kimyasal içermeyen evcil hayvanlar için özel olarak üretilmiş nemlendiriciler kullanılabilir.  Hastalığın doğru sebebini bulmak için, tedavi için ve bir daha bu tip bir rahatsızlığın yaşanmaması için önemlidir. Örneğin; sedef hastalığına yakalanmış olan köpeğinizi tedavi ettirdiniz ancak, sedef hastalığının yüksek proteinli yiyecekler yerine deri tasmadan geçtiğini düşündüğünüz için biricik dört ayaklı dostunuzu yüksek proteinli besinlerle beslemeye devam ettiniz; bu durumda hastalık tekrar edebilir veya tedavi sürecinde de aynı şekilde besleniyorsa istenmeyen sonuçlar doğabilir, dolayısıyla istenmeyen bir şekilde hastalığa dair bu süreç uzayabilir.

Sedef hastalığının tedavisinde parenteral ve oral ilaç tedavisi etkili olacaktır. Parenteral ve oral ilaç tedavilerine ek olarak sedef hastalığının bulunduğu bölgeye pomad ve losyon uygulanması da tedavi sürecini hızlandıracaktır. Pomad ve losyon uygulanırken ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bir husus vardır; şiddetli kaşınmadan meydana gelen kaşınma içgüdüsü sebebiyle köpeğiniz hastalığın bulunduğu bölgeyi sürekli olarak kaşımak veya yalamak isteyecektir bu da doğal olarak o bölgeye uygulanmış olan pomad ve losyonlar henüz tam olarak emilmeden bir başka deyişle etkisini göstermesine izin verilmeden hasta köpek tarafından bölgeden alınacaktır, eğer tedavinin uzamasını istemiyorsanız bu konuda önleminizi almalısınız. Pomad ve losyonların köpek tarafından bölgeden alınmasını engellemek adına yara koruyucu korselere başvurulabilir. Tedavi süresince lezyonlu bölgelerin kuru tutulması oldukça önemlidir.

Tedavi süresince bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de ayrıca önem taşır çünkü pek çok hastalık gibi sedef hastalığı kuvvetli olmayan bağışıklık sistemini sever. Bu sebeple köpeğinizi C vitamini, Omega-6 açısından zengin besinlerle beslemeli ona takviyeler yapmalısınız. Renkli ve değişik şekillerdeki besinleri köpeğiniz seviyor olabilir ancak bu besinlerin içeriğine dikkat edilmelidir; katkı maddesi veya renklendiricileri içermiyor olmalıdırlar.

Yeterli dozda D vitamini alınması etkin haldeki T-hücrelerinin yok edilmesinde önemli bir rol oynadığı için; güneş ışığı almak sedef hastalığına sahip köpekler için oldukça önemlidir. Ancak tekrar altı çizilmesi gerekir ki güneşin cilt sağlığı için yararları bilinse de, olması gerekenden fazla güneş maruz kalınması tedavi sürecini yavaşlatacaktır. Köpeğinizin bol su tüketmesi de cildindeki iç dokuların nemlendirmesine yardımcı olacağı için tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Tedavinin gereği olarak mama markasının veya beslenme alışkanlığının değiştirilmesi önerilebilir, bu konuda veteriner hekimin önerisini dinlemeniz şiddetle tavsiye edilir.
Sedef hastalığında köpeğinizin tüy bakımı da önemlidir çünkü çok fazla tüy olması bakımı zorlaştıracak aralarda pislik ve ter birikmesini arttıracaktır bu sebeple köpeğinizin tüylerine düzenli olarak bakım yaptırmanız önerilir.

Not: Bazı köpekler doğuştan hassas ciltli olabileceği için sedef hastalığına diğer köpeklerden daha yatkın olabilirler, bu durumda köpek cins fark etmeksizin hassas cilt özelliği gösterebilir bunun ardında bazı köpeklerin belli başlı besin gruplarına karşı genetik olarak hassasiyet geliştirebilecek olması; polen, çim veya toz gibi belli başlı alerjilere sahip olması yatabilir. Bunun dışında kuru ortamlarda yaşayan çok fazla klimaya maruz kalan köpeklerin cildi hassasiyet geliştirebilir veya mevsimler değişikler ve parazitler köpekte cilt hassasiyetine sebep olabilir. Eğer köpeğinizde aşırı kaşınma, normalden fazla tüy dökülmesi, kuru veya pullu deri görünümü varsa köpeğinizin hassas ciltli olduğu anlamına gelir ve bu tip hastalıklar konusunda daha dikkatli önlemler almanız gerekir. Köpeğinizin hassas bir cilde sahip olması durumunda alabileceğiniz önlemler köpeğinizi, köpek taranması için üretilmiş özel bir ürünle taramalı, hassas ciltler için özel olarak üretilmiş bir şampuan kullanımı, köpeğin günlük gezdirme rutinleri sonrasında ayak temizliğinin dikkatle yapılması ve profesyonel bir veteriner hekimden alınmış E vitaminin cilde sürülmesi gereklidir.

Köpeklerde Sedef Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları, köpeklerde; beslenmeye, çevresel ve genetik etkilere bağlı olarak oldukça yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Ancak sedef hastalığı insanlarda da görülebilen bir hastalık olsa da zoonotik bir hastalık olmadığı için köpekten insana bulaşmayan bir hastalıktır. Hastalık köpekten insana bulaşmayan bir hastalık olduğu gibi köpekten köpeğe de bulaşmaz.

Köpeklerde Sedef Hastalığı Öldürür mü?

Köpeğiniz sedef hastalığına yakalanırsa ölüm konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Hastalık ölümcül değildir ancak aşırı kaşınma sebebiyle belli başlı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu enfeksiyon veya enfeksiyonlar tedavi edilmezse ileri düzeyde dermatitlere ve açık- enfekte tipte yaralara davetiye yollayabilir, bu da endişelenilmesi gereken başka durumlara yol açabilir. Öte yandan sedef hastalığı olarak bilinen psoriasis ölümcül olmamakla birlikte bu hastalığa sahip olan köpeklerin yaşam kalitesinde ciddi bir düşüşe sebep olmaktadır.

Köpeklerde Sedef Hastalığı Hangi Irklarda Görülür?

Alman Çoban Köpeği olarak bilinen German Shepherd, Amerikan Beyazs Çoban Köpeği, Bichon Frise, Labrador, Dogo Arjantin, Samoyed, Amerikan Eskimo, Bichon Havanese, Bolognese Dog, Akbaş, Yorkshire Terrier, Büyük Pirene, Kyüshü, Pekines, Chow-Chow. Çok tüylü ırkların sedef hastalığına karşı hassastır, söz konusu bu yatkın oluşunun ardında yatan sebep tüylerinin istediği ciddi derece dikkat isteyen bakımdan kaynaklanır. Beyaz yapıya sahip köpeklerin güneş ışığına daha çok maruz kaldıkları için cilt sorunları riskine genel olarak daha yatkın olduğu bilinen bir gerçektir bu sebeple sedef hastalığına da diğer ırklardan daha yatkındırlar. Genel bir deyişle çok tüylü ırklar ve beyaz tüylü köpek ırkları sedef hastalığına yatkındır. Golden Retriever alerjik deri hastalığı sık gözlemlenir ancak alerjik olmayan durumlar dışında Golden Retriever cinsi köpeklerde deri hastalığı çok gözlemlenmez

Yorum (Yok)

Leave a Reply